0

Д вамата претенденти на предстоящия в неделя балотаж на президентските избори във Франция - кандидатът на управляващата десница Никола Саркози и социалистката Сеголен Роаял, влязоха в разгорещен диспут без никакви отстъпки по време на снощния телевизионен дебат помежду им, коментира Франс прес.

Роаял се появи облечена в тъмен костюм и бяла риза. За дебата, който продължи 40 минути повече от предвидените два часа, Саркози бе избрал костюм в морско синьо и раирана вратовръзка.

Предвидено бе двамата финалисти да обсъдят седем теми - Франция; Републиката и институциите; икономическите и социалните въпроси; образованието, изследванията и околната среда; семействата; екологията и устойчивото развитие; Европа и международните въпроси.

Дебатът бе воден от двама журналисти, като в студиото нямаше публика.

И двамата претенденти изглеждаха напрегнати. Те не можаха да избегнат словесните сблъсъци, като първа Сеголен Роаял упрекна съперника си в "политическа неморалност".

Повод за схватката стана обещанието на Саркози всяко дете инвалид да може да учи в "нормално училище". Роаял заяви остро, че това е върхът на политическа неморалност.

Скандализирана съм от това, което чух, каза представителката на социалистите, според която докато Саркози описва със сълзи на очи ситуацията на хора с трайни увреждания, докато дясното правителство е премахнало помощите за инвалиди.

"Това е разликата между думи и действия. Ядосана съм", каза Роаял и с това даде възможност на Саркози да демонстрира своето спокойствие.

"Много лесно се разгневявате. Твърде лесно излизате от кожата си, госпожо. За да бъде човек президент трябва да е спокоен. Не знам защо г-жа Роаял, която е толкова спокойна обикновено, изпусна нервите си", отговори на това Саркози.

В диспута той отново спомена делото срещу българските медицински сестри в Либия.

"Франция трябва да остане отворена, великодушна страна, трябва да остане гостоприемна към политическите бежанци, по-специално към жените.

 Имам предвид българските медицински сестри, чеченките, всички онези, които биват измъчвани по света", изтъкна десният кандидат-президент, представяйки позициите си по темата за имиграцията.

Двамата влязоха в остри словесни двубои най-вече по въпросите за икономиката, социалната сфера и сигурността.

Роаял отправи критики срещу Саркози, че като министър на вътрешните работи не се е справил с престъпността, а той на свой ред отхвърли икономическата й програма.

"Мисля, че всички тези форми на социална несигурност изискват нови правила на играта, нова политическа система и по-ефикасни отколкото са били през последните пет години политически ръководители. Искам да бъда президент, при който Франция ще спечели битката с безработицата и скъпия живот", каза 53-годишната кандидатка на социалистите.

"Политиката не може да се прави вече както преди. Искам резултати. Искам да бъда президент, който поема своите отговорности", отвърна пък кандидатът на десницата и подчерта, че ако бъде избран на 6 май, ще се стреми към "възнаграждение на труда" на хората и към "засилване на икономическия растеж".

Той се обяви против 35-часовата работна седмица, въведена преди седем години от социалистите, като я нарече "повсеместна катастрофа за френската икономика".

Опонентите влязоха и в спор и за кандидатурата на Турция за членство в ЕС.
Саркози отново се обяви против приемането на тази страна, която по думите му принадлежи не към Европа, а към Мала Азия.

Роаял заяви, че е необходима пауза в разширяването, но че процесът на преговори с Турция трябва да продължи. Тя настоя, че не трябва да се хлопва вратата пред една голяма страна.

Същевременно за Саркози евентуално присъединяване на Турция би било заплаха за равновесието на света.

"Когато Кюрдистан стане европейски проблем, това няма да помогне нещата да вървят напред. Аз съм за една политическа Европа, в която Турция да е асоцииран член, но нейното присъединяване като пълноправен член на ЕС, "ще бъде опасно за равновесието на света", каза Саркози.

Освен това по думите му присъединяването на Турция към ЕС ще допринесе за засилването на ислямизма.

По въпроса за европейската конституция, отхвърлена на референдум във Франция през 2005 г., кандидатът на десницата повтори, че е за изготвяне на опростен договор, който да бъде ратифициран по парламентарна процедура.

Социалистката се обяви за нов референдум, когато му дойде времето.

Сред малкото въпроси, по които Саркози и Роаял постигнаха известно съгласие, бе кризата с иранската ядрена програма. И двамата се съгласиха, че ситуацията е опасна и се обявиха за твърд подход към ислямската република.

Саркози, който е обвиняван от опонентите си в арогантност, положи усилия да изглежда спокоен. Роаял бе настроена агресивно и прекъсваше често своя опонент.

Същевременно и двамата сбъркаха за това какъв дял от произвежданата във Франция електроенергия се пада на атомните електроцентрали. Половината, категоричен бе Саркози. Не, само 17%, убедена бе Роаял.

Всъщност и двамата сгрешиха, отбелязва Ройтерс, като посочва, че точният процент е 78.

Четири дни преди решаващия втори тур на изборите, телевизионният дебат бе кулминацията на предизборната кампания. Предаван по всички големи френски телевизионни канали и по интернет, той бе проследен от милиони французи.

Според някои изчисления аудиторията е била 20 милиона души, сравнима с тази на финалите на световните и европейски първенства по футбол.

Франс прес отбелязва, че пряката дискусия със Саркози е била може би последният шанс на Роаял да промени нещата в своя полза. Всички проучвания на общественото мнение, реализирани след първия тур на 22 април, отреждат победа на кандидата на управляващата десница с 52-53 % от гласовете.

Те обаче показаха, че 1/3 от хората, подкрепили на първия тур останалия на трето място с 18,57% от гласовете центрист Франсоа Байру, не са решили за кого да гласуват.

И двамата кандидати се опитаха през последните дни да омаловажат значението на дебата. Подобни диспути обаче са се оказвали повратни точки в миналото, отбелязва Ройтерс, като припомня кампанията през 1974 г., когато центристкият кандидат Валери Жискар д'Естен надхитри социалиста Франсоа Митеран.

И двата лагера обявиха победа след края на дебата. Повечето политически анализатори обаче са на мнение, че никой не е взел надмощие, въпреки че според някои Саркози е бил по-убедителен.

Редакционните коментари във френската преса с днешна дата подчертават едновременно уравновесеността и остротата на снощния дебат между фаворита на десницата Никола Саркози и социалистката Сеголен Роаял, четири дни преди втория тур на президентските избори.

Никола Саркози не загуби. Но Сеголен Роаял спечели, посочва "Либерасион".

"Фигаро" намира Саркози за точен и уверен в себе си, но не и залитнал в прекалено самодоволство, което можеше всичко да промени.

Според изданието Роаял е била на моменти мека, в други агресивна, но по-важното е, че не е допуснала тежка грешка.

"Фигаро" смята, че Саркози е запазил своя блясък и е спечелил с искреност,  докато Роаял е доказала своята решителност.

"Паризиен" нарича дебата оспорван и отбелязва, че нито един от кандидатите не е направил подарък на съперника си.

Освен това и двамата са се представили в неочаквана светлина - Роаял малко по-войнствено, Саркози малко по-спокойно.

Икономическият "Еко" е на мнение, че кандидатът на управляващия Съюз за народно движение е опитал да затвърди преднината си, без да поема много рискове, докато опонентката му е била нападателна срещу сигурността.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Видео: Украински дрон унищожи танк Т-72 и друга руска техника

Видео: Украински дрон унищожи танк Т-72 и друга руска техника

Свят Преди 2 минути

Унищожена е и руска техника в Донецкия регион на Украйна

Тристранният съвет прие Наредбата за обезщетения при безработица

Тристранният съвет прие Наредбата за обезщетения при безработица

България Преди 33 минути

Административните органи следва да извършват служебна проверка в съответния регистър

<p>Прокуратурата се самосезира за хвърляне на пиратки на метри от бебе</p>

След репортаж на NOVA: Прокуратурата се самосезира за хвърляне на пиратки на метри от бебе

България Преди 1 час

Софийска районна прокуратура образува преписка по случая и възложи проверка на Седмо РУ-СДВР

Напусна ни изкуствоведът Виолета Василчина

Напусна ни изкуствоведът Виолета Василчина

България Преди 1 час

Нейните изследователски интереси я нареждат в състава на научноизследователската експедиция на БАН

HMD представи първите си собствени смартфони

HMD представи първите си собствени смартфони

Технологии Преди 1 час

Трите модела идват в България през май

<p>&quot;Военните учения на НАТО край руските граници са провокативни&quot;&nbsp;</p>

Мария Захарова: Военните учения на НАТО край руските граници са провокативни

Свят Преди 1 час

Това заяви говорителката на руското Министерство на външните работи

Реджеп Тайип Ердоган

Ердоган проведе първа среща с лидера на опозицията

Свят Преди 1 час

Срещата се състоя на 23 април, след приема по повод Деня на независимостта и празника на детето

<p>Нови разкрития за атаката в Сидни, при която беше нападнат&nbsp;епископ&nbsp;</p>

Арестуваха 7 тийнейджъри, свързани с намушкването на епископ в църква в Сидни

Свят Преди 1 час

Седемте арестувани са на възраст между 15 и 17 години

Парламентът прие промени в НК, свързани със сексуалното насилие

Парламентът прие промени в НК, свързани със сексуалното насилие

България Преди 1 час

Измененията, внесени от Министерския съвет, бяха подкрепени от 101 народни представители

с

Каква шокираща новина ще разтърси Hell’s Kitchen тази вечер?

Любопитно Преди 1 час

Сините и Червените няма да могат да си намерят място от притеснение

Председателят на ЕК: Изходът от войната в Украйна ще предопредели нашето бъдеще

Председателят на ЕК: Изходът от войната в Украйна ще предопредели нашето бъдеще

Свят Преди 2 часа

Ако Русия спечели войната, Европа вече няма да е същата, подчерта Фон дер Лайен

<p>Блинкен пристигна в Китай (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

Блинкен пристигна в Китай

Свят Преди 2 часа

В Шанхай Блинкен ще се срещне с бизнес лидери и младежки организации

<p>Онлайн система&nbsp;с информация за сигнали ще помага на МВР за изборите</p>

Калин Стоянов: Онлайн система с информация за сигнали ще помага на МВР за изборите

България Преди 2 часа

Той присъства на тържествената клетва на стажанти от Центъра за специализация и професионална подготовка при Академията на МВР

Покрити с кръв коне предизвикаха хаос в Лондон (СНИМКИ/ВИДЕО)

Покрити с кръв коне предизвикаха хаос в Лондон (СНИМКИ/ВИДЕО)

Свят Преди 2 часа

Не е ясно колко точно са били бегълците, всички са хванати и няма повече на свобода

ГЕРБ се регистрира за изборите 2 в 1

ГЕРБ се регистрира за изборите 2 в 1

България Преди 2 часа

Най-важно е България да има нормално правителство, заяви зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев

<p>Космически ад: Бактерии-мутанти нападнаха Международната космическа станция&nbsp;</p>

Бактерии-мутанти застрашават здравето на астронавтите на МКС

Свят Преди 2 часа

Повече за мутацията на бактериите четете в следващите редове