0
Пд дължава траурът по първите страници на пресата днес. Азбучни трагедии, пише "24 часа" и изрежда: Индиго - 21 декември 2001 г.; Кербала - 27 декември 2003 г.; Лим - 4 април 2004 г. Следва "М" и тук "24 часа" поставя въпросителен знак.

"Труд" изрежда имената на спасителите при катастрофата в Сърбия, повечето мюсюлмани. "Те наистина са обикновени хора - необучени спасители, нито водолази, нито спецчасти. И дори нехристияни", четем в редакционната колонка. Остава управниците ни да решат в траур ли е държава, загубила 12 деца.

Президентът е готов да награди спасителите след изясняване на всички факти около трагедията. Тримата - Есаб Кощреба, Изудин Пушия и Сасеб Баличевич, днес се очаква да пристигнат в България по покана на Георги Първанов. След като 39 наши сънародници са живи и здрави, героизмът на трима от най-важните им спасители може да започне да изглежда като естествен жест, който е бил неизбежен, пише в "Труд" Георги Коритаров.

И продължава: "Нека не звучи цинично един въпрос, който обаче не може да бъде спестен. Колко души в България щяха да се изненадат, ако никой по свое собствено желание и съвест не беше скочил в Лим, за да спасява, ако тези трима души бяха останали да пият вечерната си ракия с приятели, да вършат обичайните си неща или просто да гледат късните телевизионни емисии."

"Без дори да си го помислят тези хора, трима мюсюлмани от бивша Югославия, където точно конфликтите между сърби, хървати, словенци, албанци и мюсюлмани доведоха до стотици хиляди жертви, нарисуваха обратното лице на войната. Лицето на балканската човешка солидарност", заключава Георги Коритаров.

Вчера сръбският съдия следовател е арестувал за 30 дни шофьора на автобуса Илия Измирлиев. Български следовател ще присъства на следствените действия, научаваме от "24 часа". А в Свищов е обявен петдневен траур. До Великден.

И сръбски град е в траур за децата, информира "Дневник". Черни знамена са спуснати и в сръбския град Приеполе, където бяха настанени част от оцелелите. Ученици от София отправиха призив към всички деца в България на Разпети петък да запалят свещи в двора на училищата си в памет на жертвите, пише вестникът.

Разходите на семействата, свързани с трагичния инцидент, ще бъдат покрити със средства от общинския бюджет, научаваме още то изданието. 12-те домакинства ще получат по 200 лв. от социалното министерство. От застрахователя на автобуса "Евроинс" казаха, че ще поемат всички разходи по транспортирането на загиналите и пострадалите, а обезщетенията са по около 2000 долара.

Двамата шофьори на автобуса ще останат поне месец в Сърбия, където е образувано дело за трагедията и ще дават показания. Председателят на Народното събрание Огнян Герджиков днес пристига в Сърбия.

В "24 часа" може да прочетете интервю с българския посланик в Белград Яни Милчаков, както и с Филиз Хюсменова, министърката без портфейл, отговаряща за бедствията, авариите и катастрофите, която настоява: "Трябва национален траур за децата".

Междувременно от думи на премиера Сакскобургготски се разбра, че засега не може да се определи дали ще бъде обявен национален траур, тъй като той се полага само за смърт на военни, загинали в изпълнение на служебния си дълг и при природни бедствия.

"Нашите в Кербала в шиитски капан" е челното заглавие на "Монитор". Българите в Кербала под обсада, пише и "Сега", като добавя: "Шиитското въстание в Ирак се разраства, обстановката в Кербала е пред взрив."

Един убит и трима ранени българи в Ирак - такова е водещото заглавие и в "Пари". Първанов и Квашневски искат засилено присъствие на НАТО в размирните райони. Българите в Кербала са в най-висока бойна готовност, МО определи обстановката в Ирак като "рискова", президентът свиква днес извънредно шефове на армията и разузнаването, научаваме също от финансовия всекидневник.

Свалиха президента на Литва заради връзки с мафията, информира отново "Пари". Роландас Паксас може пак да спечели изборите, но сега е свален от литовския парламент заради връзките му със съмнителен руски бизнесмен. Така Паксас става първият държавен глава в Европа, отстранен чрез процедура на импийчмънт.

И тъй като Литва е една от 7-те страни, приети в НАТО заедно с България, нека споменем и един анализ за разширяването, публикуван в "Дневник". Нескритата провинциалност на "новите седем" може най-неочаквано да се окаже подарък за алианса, пише авторът Иван Кръстев, шеф на Центъра за либерални стратегии. Според него седемте посткомунистически общества, които сега влизат в пакта, са много вторачени в самите себе си и в някои отношения имат по-малко чувство за своята глобална отговорност, отколкото старите членове на НАТО.

Новите седем нямат колониално минало и не са преследвани от спомена за бремето на белия човек, нито пък от нечиста съвест - идеално за постколониалната дилема на един свят, в който радикалният отказ от интервенции е също толкова малко неприемлив, колкото и безпрепятственото роене на интервенции, които завършват с протекторати, смята Иван Кръстев.

Пак за разширяването на Северноатлантическия пакт четем в интервю на "24 часа" с руския посланик у нас Владимир Титов. И още по темата НАТО-Русия. Русия е готова да подпише ново и принципно важно споразумение с НАТО за взаимно допускане на войски и техника на своя територия, научаваме от "Дневник". Това е заявил в понеделник руският външен министър Сергей Иванов.

И още от България вчера. Синът на шефа на "Славия" отвлечен посред бял ден. Четирима души с полицейски униформи отвлекли посред бял ден 23-годишния Димитър Димитров, син на Венцеслав Стефанов. Това се е случило на метри от хотел "Плиска" в София. Димитров е бил следен дълго време, а сега е получил указания "да приготви много пари".

23-годишният Димитър Димитров има участие в две фирми - "Кондорс 700" заедно с баща си и "Ди енд Ди". А името на Венцеслав Стефанов е свързано с бившата СИК, братя Маргини, Дмитрий Минев-Руснака и с взривения Стоил Славов.

И понеже днешният ден на здравето е посветен на безопасността по пътищата, ето една идея на КАТ за намаляване на катастрофите и жертвите: "Призоваваме гражданите да донасят в полицията информация за шофьори, които карат пияни", обявява говорителят на КАТ майор Красимир Костов от страниците на "Сега". След такъв сигнал полицаите щели да устроят хайка на уличения шофьор и да направят необходимото да му бъде отнета книжката. Анонимността на информаторите ще е гарантирана.
Напоследък се забелязвала тенденция все повече жени да карат след употреба на алкохол, отчетоха хората на Алекси Кесяков.

Днес е и денят на здравния работник. По този повод в редакционната си колонка "Стандарт" пише: "Добри или лоши, бедни или богати, без лекарите не можем. Е, всяко стадо си има и мърша. Някои бели престилки са пооцапани. Но нека сме честни. Няма по-благородна професия от тази, която пази човешкия живот. И понеже нацията ни става все по-болна, трябва да гледаме докторите като писани яйца. Честит празник!"

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Гърция няма да достави на Украйна системи за ПВО &quot;Пейтриът&quot; или С-300</p>

Мицотакис: Гърция няма да изпрати на Украйна нито С-300, нито "Пейтриът"

Свят Преди 17 минути

Той заяви, че страната му не може да достави оръжейни системи, които са от решаващо значение за самата Гърция

САЩ, Канада и Великобритания наложиха нови санкции срещу Иран

САЩ, Канада и Великобритания наложиха нови санкции срещу Иран

България Преди 24 минути

Мерките са насочени предимно към търговията и производството на безпилотни летателни апарати

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любопитно Преди 7 часа

Брокерката Симона напусна надпреварата на крачка от черните куртки

ОССЕ описва в доклад руските престъпления

ОССЕ описва в доклад руските престъпления

Свят Преди 7 часа

Задържаните са били подлагани на сексуално насилие, глад и жажда

Столтенберг: Не е късно Украйна да победи Русия

Столтенберг: Не е късно Украйна да победи Русия

Свят Преди 8 часа

Той също така отправи упреци към Китай

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

България Преди 9 часа

Това сочи доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст

Русия може да влоши отношенията си със САЩ в такъв случай

Русия може да влоши отношенията си със САЩ в такъв случай

Свят Преди 9 часа

Рябков заяви, че Москва ще предприеме икономически и политически ответни мерки, ако руските активи бъдат конфискувани

Министърът на земеделието на Украйна подаде оставка

Министърът на земеделието на Украйна подаде оставка

Свят Преди 10 часа

Стефанчук: Върховната рада получи писмо за оставка от Николай Солски

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

България Преди 10 часа

Според Асоциацията на българските радио и телевизионни оператори ограничаването на рекламата ще доведе до ръст на залози в нелегални сайтове и обекти

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Свят Преди 11 часа

Шикорски: Единствената надежда на Путин е нашата липса на решителност

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

България Преди 11 часа

Радев: Политиката и законодателството следва да се правят със загриженост и отговорност към България

Починa театралният режисьор Александър Илиев

Починa театралният режисьор Александър Илиев

България Преди 11 часа

Режисьорският му дебют е с „Адвокатът Пиер Патлен” във Видинския театър през 1986 г.

В Испания са арестувани 15 българи

В Испания са арестувани 15 българи

Свят Преди 12 часа

Те са били съпричастни към изграждане на нелегални фабрики за производство на цигари

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

България Преди 12 часа

Министерство на младежта и спорта не е било уведомено

Електроразпределителна мрежа

Само в Унгария са плащали по-ниски цените на ток от нас за второто полугодие на 2023 година

България Преди 13 часа

Битовите сметки за електричество и газ в ЕС са намалели в сравнение с периода през 2022 г.