0
Вр рият ни батальон тръгва за Ирак днес, съобщава "Труд", при това в нова база. Полски сапьори взривили в събота напуснатата от предишния батальон база "Индия" поради съображения за сигурност, заявява пред изданието полският полковник Мариуш Михалски. На първа страница "Труд" публикува снимка на руините на база "Индия", където загинаха 5-ма български войници.

Към Кербала - под това заглавие и със снимка на колона от бронирани машина "24 часа" отбелязва новината, че се очаква отпътуване на техниката с кораб от Бургас. 60 бойци от механизираната бригада в Казанлък може да са отпътували още нощес, пише "24 часа". Но полетът с АН-28 щял да се осъществи при пълна секретност. Втората и по- голяма група войници тръгва на 15 януари.

43-ма военни отказват да отпътуват за Кербала - отбелязва във водещото си заглавие "Сега". Не било изключено броят им да нарасне. Те са от втората мисия, в която трябва да участват около 480 души.

Оттук насетне България вече не е държава от Балканите, коментира в "Труд" Петко Бочаров, подчертавайки, че нашите Варна и Бургас ще са югоизточния фланг на НАТО, по диагонал през Атлантика чак до заледената Аляска. Това ще е територията на България, твърди анализаторът.

Всяко нападение в тази огромна територия ще е нападение и над България. Според Петко Бочаров САЩ поне още век ще се световната суперсила, поради което бъдещето на България зависело от поведението ни към САЩ.

Кербала е новата отговорност на елита ни - твърди пък от страниците на "Пари" Велизар Енчев. Той настоява Комисията по външна политика на парламента да проучи начина, по който е взето решението за българската подкрепа на американската позиция по Ирак в Съвета за сигурност.

Според него има сериозни съмнения (а и определени доказателства), че решенията за поведението на Стефан Тафров в ООН са взимани без надлежна документация. Че България е станала част от една противоречива война, без да има разбирателство между НАТО и ЕС, че Соломон Паси еднолично е наложил своите решения на премиера и президента, злоупотребявайки с добрите си позиции, които има в САЩ.

Ние сме на балкона в предстоящия театър на бойните действия поради близостта си с важни за САЩ райони, пише "Монитор". В Ирак България не решава проблем, а участва в създаването му, настоява пък Светослав Терзиев от страниците на "Сега".

За него възловият въпрос на нашата намеса е: защо сме там? От една страна, пише той, сега ни казват, че сме на иракска земя, за да се борим с международния тероризъм, което е достойна кауза, заради която си струват жертвите. Но е чудно, подчертава анализаторът, защо коалицията, в която България преди няколко месеца се записа, не се наричаше антитерористична, а "коалиция на желаещите".

Освен това България имаше да урежда сметки със стария си приятел Саддам, който й дължеше пари, а не й ги връщаше, под предлог, че САЩ и Западът му пречат с блокадата си. Както ни убеждаваше Соломон Паси, отбелязва "Сега", ние отивахме едва ли не на парад на победата. Коледните атентати в Кербала обаче сложиха край на самозалъгванията.

"Загиналите ни спасиха", свидетелства пред "Труд" командирът на българския батальон в Ирак подп. Петко Маринов. Но на въпрос защо базата не е била обезопасена, защо не е имало поне чували с пясък, отговаря следното: "Нямаше как да бъдат поставени, там беше вертолетната площадка, на която посрещнахме Слави Трифонов. Имаше канал..."

Искат оставката на шефа на Генщаба, допълва "24 часа". О.з. ген. Стефан Димитров, бивш военен съветник на Желю Желев, настоява правителствена комисия да оцени грешките на място и да посочи виновните. Проблемът е в командването, цитира "Пари" бивш български военен от мисията ни в Камбожда, който недоумява как може с един удар да се извади от строя 10% от батальона ни в Ирак.

"Новата година ще премине под знака на НАТО, Ирак и базите", заключава "Дневник", според който дори да не искахме да реформираме армията си, Ирак ще ни принуди да го сторим в най-кратко време.

Това е маймунска година не само защото влязохме в годината на Маймуната, коментира "Стандарт". И се аргументира: управляващите ни направиха на маймуни много преди Коледа. Освен с храните, идва януарско сурвакане и с цените на брикетите. Вече сме почти бананова република, пише "Стандарт". И изказва надежда нещо да се промени поне през април, когато влизаме в НАТО, и да дойде край на маймунджулуците ни.

Трагедията със самолетната катастрофа на полета Шарм ел Шейх - Париж, потопила в траур Франция, е по първите страници и на българската преса. Сред загиналите в Червено море има и българка, извеждат в заглавия "Труд" и "Пари". Любка Йорданова е сред 148-те жертви на катастрофата, допълва "Стандарт".

Бившата шампионка на рапира е с френски паспорт и оставя двама синове сираци. Тя е бивша състезателка на ЦСКА и многократна републиканска шампионка, от 1998 г. живее във Франция, съобщава "Стандарт". Фехтовачката, допълва "Новинар", празнувала Нова година със съпруга си. Нямало информация дали съпругът й е сред загиналите.

Първи за трагедията с майка му научил нейният син Пламен, който живеел в курортно градче край Марсилия. По обяд в събота, разказват близки пред изданието, часове след трагедията в къщата дошли психолог и полицай, които съобщили за трагедията.

Сестрата на Любка Йорданова е трябвало да замине снощи за Париж, пише "Новинар". И допълва, че близките на загиналите ще бъдат настанени в специален хотел на летище "Роаси", където има екипи от психолози, а по хуманни съображения не се допускат журналисти.

За лоши новини от Либия настоява във водещо заглавие "Монитор". Според доклада на либийските лекари "българите са виновни". Заразяването на 400-те либийски деца е по-скоро умишлен акт. Докладът на либийците отхвърля заключенията на световноизвестните експерти Монтание и Колици.

Либийците поставят под съмнение и това, че българите са били изтезавани, за да направят признания. Външният министър Соломон Паси също призна, че докладът е неблагоприятен, констатира "Виж". В тази връзка "Новинар" коментира, че ако човек, за когото няма лоша новина, това е Соломон Паси. Дори в най-ужасните събития.

Сега, подчертава "Новинар", по повод на доклада на либийците, той каза, че не сме "очаровани". Небето ли трябва да падне върху нас, пита се "Новинар", та да почне Соломон да говори истината. И недоумява: "това ли е страхотната дипломация?".

А и си живеем в среда от неизвестни - настоява политологът Огнян Минчев пред "Сега". Според него едва ли ще има предсрочни избори през 2004 г., а формулата на следващото правителство ще е: БСП + царски юристи + ДПС.

2004-а обаче е годината на българската мечта, настоява "Стандарт", подкрепяйки се с две дати - през април влизаме в НАТО, през ноември приключваме преговорите с ЕС.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Най-често срещаните предизвикателства при управлението на служители от Gen Z

Най-често срещаните предизвикателства при управлението на служители от Gen Z

Любопитно Преди 12 минути

Днес работодателите са изправени пред много сериозни предизвикателства

Старт на срещата между Антъни Блинкен и китайския външен министър

Старт на срещата между Антъни Блинкен и китайския външен министър

Свят Преди 42 минути

Американският държавен секретар вероятно ще се срещне с китайския лидер Си Цзинпин днес, преди да отпътува за Вашингтон

Кого почита църквата днес

Кого почита църквата днес

Любопитно Преди 2 часа

Свети Василий живял по времето на източния император Лициний (307-323 г.) и бил епископ на град Амасия в северната малоазийска област Понт

Протести във Венеция след въвеждането на такса за туристи

Протести във Венеция след въвеждането на такса за туристи

Свят Преди 2 часа

Стигна се до сблъсъци между полицията и демонстрантите

Пускат движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас

Пускат движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас

България Преди 2 часа

От 5 март потокът от превозни средства се осъществяваше двупосочно в платното за София заради ремонт

Започва изплащането на великденските добавки за пенсионери

Започва изплащането на великденските добавки за пенсионери

България Преди 2 часа

Право на допълнителните средства имат около 534 хиляди българи

НС гласува увеличението на заплатите на военнослужещите

НС гласува увеличението на заплатите на военнослужещите

България Преди 3 часа

Според текстовете възнагражденият им ще се повишат средно с 30%

<p>Гърция няма да достави на Украйна системи за ПВО &quot;Пейтриът&quot; или С-300</p>

Мицотакис: Гърция няма да изпрати на Украйна нито С-300, нито "Пейтриът"

Свят Преди 3 часа

Той заяви, че страната му не може да достави оръжейни системи, които са от решаващо значение за самата Гърция

САЩ, Канада и Великобритания наложиха нови санкции срещу Иран

САЩ, Канада и Великобритания наложиха нови санкции срещу Иран

България Преди 3 часа

Мерките са насочени предимно към търговията и производството на безпилотни летателни апарати

Alphabet: AI е възможност, която идва веднъж в живота

Alphabet: AI е възможност, която идва веднъж в живота

Технологии Преди 3 часа

ИТ гигантът вижда огромен потенциал в технологията

Психолог обясни защо хората се страхуват от клоуни

Психолог обясни защо хората се страхуват от клоуни

Любопитно Преди 3 часа

Защо са толкова страшни клоуните четете в следващите редове

Новият член на НАТО се подготвя за война с Русия

Новият член на НАТО се подготвя за война с Русия

Свят Преди 3 часа

Близостта на Швеция до Русия кара най-новия член на алианса да се замисли дали неговата инфраструктура може да понесе атака от страна на Москва

Как да се освободим от стреса - 5 оригинални идеи

Как да се освободим от стреса - 5 оригинални идеи

Любопитно Преди 3 часа

Как да се справим със стреса четете в следващите редове

<p>Слънцето ще се покаже в петък, ще вали ли през уикенда</p>

Облачността се разкъсва в петък, какво ще е времето през почивните дни

България Преди 3 часа

Минималните температури ще са между 3° и 8°

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любопитно Преди 10 часа

Брокерката Симона напусна надпреварата на крачка от черните куртки

ОССЕ описва в доклад руските престъпления

ОССЕ описва в доклад руските престъпления

Свят Преди 10 часа

Задържаните са били подлагани на сексуално насилие, глад и жажда