0
"НАТО бутна Бриго". Под това заглавие "24 часа" слага точката на сагата, която, както пише изданието, можеше да създаде евентуални пречки в интегрирането ни в ЕС и НАТО. На среща с премиера късно във вторник о.з. генералът обявил своето решение. Симеон се съгласил с мотивите и приел решението му да се откаже.

Пресата затъва в интерпретации. Отказа ли Бриго, или го отказаха, пита "Пари". И говори за "предизвестения край на една генералска рокада". "24 часа" съзира зад всичко ръката на Алианса, защото само няколко часа по-рано, припомня изданието, в телевизионно интервю Бриго Аспарухов, заяви, че няма такива намерения.

Според "Труд" "Аспарухов отказал на премиера". Не е ясно дали Бриго ще заеме друг пост в правителството пише изданието. "Симеон отряза Бриго", подчертава "Новинар" и на свой ред припомня, че цялата сага продължи близо месец.

Постфактум се разбра, обобщава изданието, че САЩ, Великобритания, Холандия и Италия възразяват, поради връзките на Бриго с ДС и КГБ, той да има допуск до тайните на пакта. Заради предложението, припомня "Новинар", генералът напусна парламента и сега не може да се върне като депутат.

Същевременно, за пореден ден, "Труд" се връща към скандала с 200 хил. долара, приведени на фондация "Демокрация" 10 дни преди изборите през 2001 г. Пари, които, както твърди "Труд", идват от Майкъл Чорни през кипърска офшорка.

"Труд" публикува изцяло и вчерашната декларация на СДС, в която се казва, че фондация "Демокрация" е действала в рамките на законодателството, доколкото на 29 юни 2001 г. е изпратила това дарение за проверка във финансовото разузнаване.

Но с оглед на нежеланието да легнат съмнения за договорки между политиците и бизнеса, синята партия настоява финансовото министерство да се произнесе върху дарението и препоръчва Надежда Михайлова и Екатерина Михайлова да се оттеглят от съвета на фондацията.

"Така СДС има право да претендира за почтеност, защото преди да вземе пари, всеки човек трябва да се запита откъде идват", коментира от първа страница "Труд". "Надежда напусна фондацията на Костов", констатира "Стандарт". И цитира думите й: "Не получих задоволителни данни за получените 200 000 долара".

В СДС избират между Надежда и Костов, пише "Дневник". "Около цялата тази история остават доста въпроси", коментира Явор Дачков в "Сега". И задава някои от тях: как така Майкъл Чорни твърди, че не е пратил парите лично, а по посредник, но не си спомня кой е той? Кой дава така на ръка 200 000 долара? И защо Чорни ще праща на Костов пари 10 дни преди изборите, когато на всеки беше ясно, че СДС ги губи?

"Да вземеш такива пари е недопустимо", подчертава политологът Огнян Минчев пред "Труд". И твърди, че много вероятно става дума за лоша политическа хигиена, типична за цялата политическа класа След което припомня как Хилари Клинтън върна чек от 1000 долара на Дарина Павлова заради съмнения в репутацията на приносителя.

И така: ако фондация "Демокрация" наистина не е знаела откъде идват парите, но ги е взела, това е израз на лоша политическа хигиена, без обаче да е драстична злоупотреба с възгледите на поддръжниците на СДС, твърди Отнян Минчев. Ако се знаело, че фирмата е на Чорин, тогава политическият скандал е много по-значим.

И този скандал е изглежда само увертюрата на местните избори. Защото "НДСВ обвини Софиянски в грабеж", пише във водещото си заглавие "Сега". На вчерашна пресконференция Олимпи Кътев и Владимир Каролев от НДСВ са заявили, че в София безобразно се краде държавна собственост.

Софиянски е обвинен от жълтите в злоупотреби с общинската приватизация, в неефективно управление, а фирмите "Софийски имоти", "Галатея 2002" и "Егида" се цитират като пример за източване и облагодетелстване. "Жълти и червени атакуват Софиянски", констатира "Труд".

"Пари" също не изпуска от око общинските фирми в София и съобщава, че фирма "Галатея 2002" отново разпродава имоти. Поредният пример на продажба на имоти преди изборите е приватизацията на голям имот - почивна база в с. Георги Дамяново.

И за да не излезе, че всичко в България е свързано само със скандали, един положителен факт: 5 белгийски фирми готови за бизнес у нас, така "24 часа" обобщава резултатите от бизнес срещите, съпътстващи визитата на краля и кралицата на Белгия в нашата страна. Според Люк Ванстенкисте, шеф на федерацията на белгийските предприятия, има готовност за съвместен бизнес, пример за което била и неговата фирма "Ректисел".

Белгийският бизнес поиска обаче реформа в съдебната система и бърза приватизация, пише "Пари". Пресата в Брюксел пък ни вкара в НАТО, отбелязва "24 часа".

"19-та държавна визита на крал Албер Втори е и първа в историята на династията. Никога досега белгийски крал не е посещавал България, която преди беше зад желязната завеса, а сега е член на НАТО и високо заявява желанието си за ЕС", пише белгийският вестник "Дерниер Ор".

А журналист от "Либр белжик" нарича България "страната на Пейо Яворов", след което цитира думите на Албер Втори, че след влизането ни в НАТО и ЕС двете страни ще станат съседки по азбучен ред.

И още: безплатните лекарства ясни до 30 октомври, съобщава в. "Виж". 13 души определят списъка на лекарствата, които пием, съобщава "24 часа". Цел на заниманието е да се ограничат разходите за здравната каса за лекарства, които надхвърлят 200 млн. лв. годишно.

А българинът получава дори с 34 долара по-малко от румънеца, пише "Монитор" (проучването е на КНСБ). Пенсионерите в България живеят най-зле от всички страни кандидатки за ЕС. Два пъти по-малко месо и плодове яде българинът от другите европейци. В сравнение с 1985 г. ядем 12% по-малко месо, с 21,6% по-малко млечни продукти, отбелязва "Монитор".

Подобни проучвания публикува и "24 часа": 299, 20 лв. са били необходими на човек пред септември, за да си купи най-необходимите неща.

"Стандарт" се обръща към българските учители за "уроци по оцеляване". И след като цитира Ботев: "българският учител е упорит като вол и търпелив като битолски просяк", изданието подчертава: напоследък нашенските учители започнаха да поставят и рекорди за Гинес. Даскал от Хасково се закани да ходи 500 км без да спи, негов колега от Дупница плува час в ледените води на рилско езеро.

Сменят талоните на автомобилите, съобщава "Монитор". Смяната на документите тръгва от 30 октомври, но от КАТ обещават, че няма да има краен срок. Новите свидетелства ще бъдат от две части и ще са максимално защитени от фалшификация.

А като говорим за факти, вече може да се каже, че и вторият мост на Дунав е факт, коментира "24 часа". И пояснява: не по друга причина, а защото Унгария прояви сериозен интерес към него. А Унгария е отвъд линията, разделяща Източна и Западна Европа.

Така че вероятността да имаме втори мост на Дунав бързо и добре е много голяма. Остава да очакваме Норвегия да се заинтересува от отсечката Ниш-София, а Ирландия - от ж.п. линия, свързваща българската и македонската железница, пише "24 часа".

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

В съда: -Защо трябваше да удряте толкова силно любовника на жена си по главата с обувките? - Защото той хукна да бяга бос и аз…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Кола се вряза в оградата на Белия дом

Кола се вряза в оградата на Белия дом

Свят Преди 38 минути

Шофьорът е загинал, веднага са задействани протоколите за сигурност

"Трудно е да играеш с такъв човек": Мерил Стрийп разкри Никол Кидман

"Трудно е да играеш с такъв човек": Мерил Стрийп разкри Никол Кидман

Свят Преди 2 часа

Какво разкри Мерил Стрийп за Никол Кидман четете в следващите редове

Бомбени заплахи в няколко синагоги и музей в Ню Йорк

Бомбени заплахи в няколко синагоги и музей в Ню Йорк

Свят Преди 3 часа

Това е очевиден стремеж да се всее страх сред еврейската общност, заяви управителят на административния район Манхатън

ВАЗ-2102

Когато комбито ВАЗ-2102 ускоряваше до 100 за 25 секунди

Технологии Преди 3 часа

Използваме скорошния рождения ден на модела, за да се върнем назад към носталгичните времена за мнозина в нашата страна

Ето как да изгорим калориите от едно парче козунак

Ето как да изгорим калориите от едно парче козунак

Любопитно Преди 3 часа

Пет предложения за физически активности, с които ще изразходите 350 калории или парче козунак

Първият Великден

Първият Великден

Великден Преди 3 часа

Историците продължават да спорят по въпроса кога за пръв път е било отбелязано Възкресение Христово

Boom Supersonic XB-1

Наследникът на "Конкорд" е готов да атакува Mach 1

Технологии Преди 3 часа

Тестовите полети за преминаване на звуковата бариера са тази година

Хиляди на протест в Тел Авив с призив за спиране на огъня в Газа

Хиляди на протест в Тел Авив с призив за спиране на огъня в Газа

Свят Преди 3 часа

Демонстрантите издигнаха плакати с надпис "Преговаряйте сега, тръгнете си после"

Светослав и Сияна ще се борят за спасение в “Един за друг”

Светослав и Сияна ще се борят за спасение в “Един за друг”

Любопитно Преди 11 часа

Брокерът и съпругата му останаха последни във временното класиране тази седмица

<p>Загубите на Русия в Украйна растат главоломно</p>

Лондон: Русия губи близо 900 души на ден в Украйна

Свят Преди 13 часа

Изглежда, въпреки огромните загуби, Русия напълно е адаптирала своята армия

Пребита и заровена: Жена оцеля 12 часа под земята

Пребита и заровена: Жена оцеля 12 часа под земята

Свят Преди 13 часа

На делото жертвата заяви, че тя и децата ѝ все още живеят в състояние на постоянен страх

Садик Хан стана кмет на Лондон за рекорден трети път

Садик Хан стана кмет на Лондон за рекорден трети път

Свят Преди 14 часа

Окончателните резултати от произведените преди два дни местни избори бяха публикувани днес

Българска делегация почете  в Скопие паметта на Гоце Делчев

Българска делегация почете в Скопие паметта на Гоце Делчев

Свят Преди 15 часа

Навършват се 121 години от смъртта на легендарния революционер

ЦРУ участва в преговори за мир в Газа

ЦРУ участва в преговори за мир в Газа

Свят Преди 15 часа

Директорът на Централното разузнавателно управление е в Кайро

Пребиха политик от партията на Шолц в Германия

Пребиха политик от партията на Шолц в Германия

Свят Преди 16 часа

ГСДП е партията на канцлера

БАБХ спря фирмата, произвела козунак с батерия

БАБХ спря фирмата, произвела козунак с батерия

България Преди 17 часа

Изтеглените от продажба козунаци са насочени за унищожаване