0
Рн нообразни са темите в пресата днес: кандидатурата на Милен Велчев за шеф на МВФ вече е официална, готви се жълта чистка в просветата, а либийският лидер Кадафи е против смъртното наказание по целия свят, но в нашата страна има предложение производството на престъпници да бъде спряно, като върнем екзекуцията.

Милен Велчев официално кандидат за шеф на МВФ, четем в "Труд", като темата е обща за всекидневниците. В момента Велчев е в Лондон на среща на ЕБВР, а президентът на тази банка Жан Льомиер е също кандидат за поста "управляващ МВФ", и то един от двамата сочени като най-силни кандидати, заедно с испанския финансов министър Родриго Рато. На въпрос дали знае за кандидатурата на Велчев за шеф на МВФ милиардерът Джордж Сорос отговаря: "Не съм чул, но не мисля, че вашият финансов министър има шанс да оглави фонда. Той трябва да е европеец и е номинация на ЕЦБ."

От "Дневник" научаваме, че Милен Велчев се е срещнал със своя съперник - Жан Льомиер. "Обсъдихме кандидатурата ми, но с шеговит тон, тъй като няма какво с него да обсъждаме. Той е силен кандидат, подкрепен от влиятелни страни", казал Велчев. Друг интересен момент от срещата на ЕБВР в Лондон се оказва мълчанието на В. Церовски. Този министър ням ли е, чудели се бизнесмени по време на представянето на страната ни. Министърът на регионалното развитие и благоустройството не отговарял на въпроси за концесионирането на магистралите у нас. Всъщност министър Церовски мълчал през цялото време на презентацията.

Причината е, че министърът не знае английски, обяснява "Труд". Въпреки това ЕБВР ще финансира малкия и среден бизнес у нас с 41 млн евро, други 15 млн. финансиране са договорени с Франция.

Кадафи зове за обща отмяна на смъртното наказание. Това е предала либийската национална телевизия, това е и челното заглавие на "Сега" днес. Изданието напомня, че смъртното наказание в Либия още не е отменено, както и че прокурорите по делото срещу шестимата български медици искат смъртни присъди за обвиняемите.

Съветът на Европа, който идния понеделник открива пролетната сесия на своята асамблея, очаква унгарският депутат Матяш Йорши да представи доклад за делото срещу българите и спазването на човешките права в Либия след срещата си с Кадафи, пише още "Сега". Съветът на Европа настоява за отмяна на смъртното наказание в целия свят.

На среща с висшия съвет на съдебните инстанции в Либия полк. Кадафи е наредил незабавно спиране на всички тежки наказания и забрана на изтезанията, четем по темата в "24 часа". Също там е публикувано и мнението на доц. Бойко Ганчевски. Заглавието е "Как да спрем производството на престъпници", а отговорът идва в подзаглавието: Като върнем екзекуцията - тя не е убийство, а аборт.

В България: Царската партия създава по места специални центрове, които ще съветват как се кандидатства за средства от европейските предприсъединителни фондове, научаваме от "Дневник". Инициативата е предизвикала нееднозначни реакции сред членовете на НДСВ. Някои партийни активисти приветствали предложението с аргумента, че така информацията за еврофондовете ще достига и до малките общини. Други изразили опасения, че процедурата може да "приватизира" по партийна линия схемите за финансиране на проекти със средствата от ЕС.

Така действа ДПС - само техните хора по места са наясно с процедурите за кандидатстване за финансиране от еврофондовете и само те получават проекти, твърдят те. Според критиците, черпейки опит от хората на Ахмед Доган, НДСВ може да ограничи достъпа до информация и ресурси на своите политически опоненти по места, обобщава "Дневник".

Според "Труд" се готви жълта чистка в просветата. Става дума за новите конкурси за шефове на регионални инспекторати, които започват от днес. Целта била преди изборите да бъде подменен изцяло средният ешелон управленци, който реално командва образованието по места, обяснява "Труд".

И като стана дума за образование - три въпроса към ученици от "24 часа": кои от изучаваните в училище автори са остарели; коя е последната книга, която се чели; чия баба е баба Илийца. Ето и някои от отговорите: примерно Вазов е остарял. Умрял е вече и не става, от една страна. Или: Вазов е изкуствено патетичен, той е клише. Или: баба Илийца е баба на всеки българин, но и - не е ли - баба на малкото бебе?

За наплив от кандидати за шеф на БНТ съобщава "Монитор". Първите номинации вече са факт, а срокът за кандидатиране е до края на месеца. Иво Драганов и Валя Ахчийска вече са регистрирани кандидати, също и шефът на УС на БНТ Емил Владков. Очаква се също кандидатурата на Иван Такев.

На идеята за свикване на ВНС пък е посветен анализ в "Дневник" днес. Идеята за свикване на Велико народно събрание има всички шансове да бъде сполетяна от съдбата на повечето реформаторски предложения, случващи се в която и да било област от обществения ни живот - да бъде удавена в думи. Думи, изразяващи партийно политически съображения, просто политически съображения, съображения за национално културните ни особености, съображения на инакомислещи и от време на време - съображения по принцип. До момента, в който всички напълно забравим за какво първоначално е ставало дума, за какво е било предложението и управленската логика зад него и спокойно сме се върнали в постоянното си състояние на апатия и цинизъм, пише авторът Йонко Грозев под заглавие "За политическия реализъм и здравия разум".

По същата тема може да прочетем анализ и в "24 часа", авторът е Георги Марков. С велик скандал ще започне великият парламент, ако съдът не се произнесе, смята той. И още - свикването на ВНС ще бъде най-силният ход на царя след победата му на парламентарните избори през 2001 г. Поради характера на изборите за ВНС царят ще се измъкне от дебата за несъстоялите се 800 дни, за безсилието на управляващите да се справят с престъпните групировки, за раздадените държавни жилища, за войната срещу съдебната власт и пр.

И още една международна тема по страниците на българските вестници - убийството на лидера на "Хамас" Абдел Азиз ал Рантиси. Израел уби новия лидер на Хамас, идентични са заглавията на "Труд" и "Виж". "Хамас" с нов лидер след убийството на Рантиси, пише "Монитор". Движението пази в тайна новия си ръководител, съобщават още българските издания.

"Дневник" напомня, че преди броени дни американският президент Буш одобри плана на израелския премиер Ариел Шарон за изтегляне от Газа до края на 2005 г., но при задържане на контрола върху по-голямата част от палестинските територии на Западния бряг. САЩ отрекоха да са давали на Шарон зелена светлина за убийството на Рантиси, но същевременно се въздържаха да го осъдят, а само изразиха опасения за мира и стабилността в Близкия изток. Самият Шарон поздрави армията за ликвидирането на Рантиси, пише още "Дневник".

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

В лекарския кабинет. - Докторе, притеснявам се за умствените си способности. - Какви са симптомите? - Много тревожни! Всичко, което каже жена ми, ми изглежда…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Празник на българската армия - военен парад за 6 май

Димитър Главчев: Очаквайте честни и прозрачни избори

България Преди 1 час

"Ако имаше сигнали за купуване на гласове, щяхте да видите и наши действия", коментира той

Кевин Спейси

Кевин Спейси: Не съм безгрешен, но не приемам измислици

Свят Преди 2 часа

Актьорът категорично отрече новите обвинения от документален филм на Channel 4

а

Израел призова жителите на Рафах да се евакуират

Свят Преди 5 часа

Перспективата за израелската офанзива предизвика тревога от страна на световните лидери.

Снимката е илюстративна

Как за 4 часа две майки родиха 6 бебета

България Преди 5 часа

Четиримата родители, създали шест нови живота за ден, пожелават щастието си на всеки

Засилен трафик на връщане след почивните дни

Чака се засилен трафик при голямото завръщане след празниците

България Преди 5 часа

Най-натоварени ще бъдат маршрутите по магистралите, както и към граничните пунктове - най-вече от Гърция и Турция.

5 начина, по които празнуват Гергьовден по света

5 начина, по които празнуват Гергьовден по света

Свят Преди 6 часа

Гергьовден е огромен празник за много страни и култури по света

Военен парад за 6 май

С водосвет на бойните знамена и знамената-светини ще бъде отбелязан Денят на храбростта и празник на Българската армия

България Преди 6 часа

В тържествата ще участва и президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев

Слънце

Слънчево време и високи температури на Гергьовден

България Преди 6 часа

От сряда дъждовете отново се завръщат

Тежко обвинение за Google: Унищожава доказателства

Тежко обвинение за Google: Унищожава доказателства

Технологии Преди 7 часа

Според американските власти това е било "нормална" практика за компанията

Емоционалните Петя и Дилян напуснаха “Един за друг” на крачка от финалите

Емоционалните Петя и Дилян напуснаха “Един за друг” на крачка от финалите

Любопитно Преди 14 часа

Колоритната двойка е гост в новия епизод на подкаста “Един без друг”

Лавров: Няма с кого да преговаряме за Украйна

Лавров: Няма с кого да преговаряме за Украйна

Свят Преди 15 часа

Лавров: Те "играят" пародия на преговори

Хиляди руски войници се готвят за атака там

Хиляди руски войници се готвят за атака там

Свят Преди 16 часа

Според Волошин в момента руските войски се опитват да изземат стратегическата инициатива

Путин изрязал сърцето на убит елен и го дал на Берлускони

Путин изрязал сърцето на убит елен и го дал на Берлускони

Свят Преди 17 часа

Чичито: Владимир показа буен характер, какъвто не си представях в толкова мил и рационален човек

Китайският президент Си Цзинпин пристигна в Париж

Китайският президент Си Цзинпин пристигна в Париж

Свят Преди 19 часа

Европейската обиколка на Си ще бъде под знака на балансираната дипломация

Почина звезда от "Титаник" и "Властелинът на пръстените"

Почина звезда от "Титаник" и "Властелинът на пръстените"

Свят Преди 20 часа

През продължилата си близо 50 години актьорска кариера Хил участва в множество филми

Русия започва да вкарва в армията украинци

Русия започва да вкарва в армията украинци

Свят Преди 20 часа

Вероятно Москва вижда тази мярка като начин за задоволяване на нуждите на руските въоръжени сили от допълнителен персонал