0
Зо очна се. Днешната преса е на вълна "местни избори 2003 г.". "Труд" говори за "щурма на столицата". И очертава своеобразието в подходите на различните кандидати. Стефан Софиянски, пише изданието, си "легнал като кмет, но се събудил като свободен демократ", след което сегашният градоначалник отишъл в църквата "Св. София", а после пил бира с приятели.

Надежда Михайлова избира обратния подход - от периферията към центъра и тръгва от кв. "Левски Г", за да покаже, че няма периферни квартали. Стоян Александров бил определен като "хубавец" от разгорещен ляв симпатизант на сцената на Народния театър, та трябвало водещият шоуто Стефан Данаилов да заяви, че кандидатът е много добър, но "чак пък хубавец".

А снимка на Васил Иванов, по-известен като Лучано (при това на фона на собствения му гигантски плакат) съзираме още от първа страница на "Труд". Противно на очакванията г-н Лучано не черпил с пасти в НДК, а с по чаша червено вино, след като благодарил на тъщата, а после и на съпругата си. От "24 часа" научаваме, че премиерът Сакскобургготски закъснял със 17 минути за промоцията, но затова пък дал за Лучано следната препоръка: "Иванов е добър министър на спорта. Има една приказка, че 2 без 3 не може, значи сме сигурни, че ще бъде и добър кмет".

Обещания по избори, както знаете, много, затова и вестниците зорко бдят кой от кандидатите какво обещава. Стефан Софиянски, цитира го вестник "Сега", искал да убеди хората дори с грешките си. Надежда Михайлова маха "паяците" (заменяйки ги със законните стикери) и прехвърля акциите на общината в Общинска банка (където може да има контрол). Стоян Александров, пише "24 часа" щял да вади секирата, за да не изглежда беззъб и обещава "да работи за хората". А Лучано просто обещава "с Теб съм", настоявайки хората сами да работят и да коват съдбата си.

Не е ли редно пред избори да направим равносметка, пита вестник "Сега". И публикува обширен материал за софийска община, определена като "богат, но лош стопанин". Един факт: никой не знае какви точно имоти има в "Софийски имоти", където непрекъснато се вкарват и изкарват активи. Пред 2001 т. "общинска фирма "Софийски имоти" е имала активи за 50 млн. лв., но реализираната печалба за 2002 г. е от... 1,3 млн. лв. Не е ли абсурдно това? - пита "Сега".

В същото време, пише "Монитор", на фона на изборната вълна малцина мислят, за това, че общинските болници фалират догодина. Това, според изданието, просто е заложено в новия начин на финансирането на тези болници от касата и здравното министерство. А обещания - наспорил Бог, констатира "24 часа". И резюмира първия етап по БНТ така: обещаха по 2000 лв. заплати и дори атомни подводници. Всичко това само във Варна, поне според вижданията на лидера на Българската младежка революционна партия Ангел Цонев. Някои кандидати обаче са още по-всеотдайни, те освен себе си подкрепят и други кандидати, пише "Сега. И дава пример с Кире Либерало от Перник, който в обръщение към нацията застава зад Бриго Аспарухов, Софиянски и Причкапов.

Ето ни за пореден ден в скандала около назначението на Бриго Аспарухов. Според "Труд" изявлението на американския посланик Пардю относно Аспарухов е разделило политиците. "Тази тема няма да коментирам днеска", отсякъл Симеон пред репортерите. Министър Меглена Кунева признала, че не е чела изявлението на посланика.

Бившият премиер Иван Костов "проговаря" пък в специален коментар във вестник "Сега". В него четем: "В намерението на премиера за назначаване на Бригадир Аспарухов има нещо добро. То събори маските: на Георги Първанов и Сергей Станишев, които подчертаха колко голям професионалист е членът на висшия ръководен орган на БСП; на Ахмед Доган, чиято зависимост от бившата ДС е бедствие за България; изпълзя от дупката си дори Любен Гоцев, за да подкрепи горещо "избора" на премиера. Падна маската и на г-н Симеон Сакскобургготски и се откри срамно зависим от бившите специални служби човек - нещо, което мнозина подозираха, но отказваха да приемат".

"Времето дойде и магията свърши" - в анализ за "Труд" левият депутат проф. Кръстю Петков анализира ситуацията. "Приватизацията на БТК свърши, но "героите" на продажбата дължат обяснение", настоява "24 часа". И резюмира продажбата на телекома така: всички дължим по 125 долара. Това, според изданието, показвала елементарната математика от активите и пасивите на сделката.

Не вървят нещата и по либийското дело, пише "Монитор", но настоява, че Либия трябва да даде обяснения защо не зачита доклада на експертите проф. Монтание и проф. Колици, след като копие от него е предоставено на българската защита тъкмо от фондация "Кадафи".

Момче в Сливен умря заради 200 лв. - извежда в заглавие вестник "Виж". И разказва как лекарите в сливенската болница "Иван Селимински" отказали да направят скенер на 14-годишния Румен, ако близките не платят 200 лв. Додето родителите намерят парите, момчето, което виело от болка, издъхнало.

Жителите на Момчилград, пише пък "24 часа", групово въстанали срещу изявлението на вътрешния министър Петканов, който преди няколко дни в Благоевград е заявил, че ще се бори с корупцията като праща провинилите се ченгета в малкото родопско градче. Ние сме нормален град с трудова дисциплина, а не дисцип или ГУЛАГ, гневят се хората. В областта, пише "24 часа", дори наричат това място, известно някога като българския Диарбекир, "малката Бавария" заради броя на скъпите мерцедеси и беемвета. С красивите си сгради и луксозни магазини Момчилград далеч изпреварвал Кърджали. Просто времената, както и модите се променят.

"24 часа" в тази връзка препечатва част от интервю на княгиня Калина, в което тя казва: "Страшно много уважавам баща си, но все пак има някакви норми. Като млада един скъсан панталон просто ми стоеше добре, но вече не. Човек трябва да се съобразява какво облича". <п> Нищо, че социологът Андрей Райчев ни призовава в "Сега" да не пребиваваме в логиката на френски политолози от далечното минало, които се опитвали да проумеят логиката на царуването на Краля Слънце, разплитайки конфликтите между г-ца Дьо Ла Валиер и г-жа Дьо Тоне-Шарант. Явно не трябва да опровергаваме Дюма-баща, според когото политиката е съвкупност от лични драми. Или, както твърди в интервю за "Монитор" режисьорът Теди Москов: "България все повече заприличва на стенопис на Страшния съд".

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Русия обяви Володимир Зеленски за международно издирване

Русия обяви Володимир Зеленски за международно издирване

Свят Преди 26 минути

Разпореждането беше публикувано в информационната система на руското МВР

<p>&quot;Ще запазя мил спомен за всички тях поне до 23:00 часа тази вечер&quot;</p>

Мистерията на изчезналия гений Еторе Майорана

Любопитно Преди 2 часа

Повече за мистерията на гения четете в следващите редове

<p>Огромна дупка се отвори на &quot;Дунав мост&quot; при Русе</p>

Огромна дупка се отвори на "Дунав мост" при Русе, седем автомобила спукаха гуми

България Преди 3 часа

Водачите на превозни средства трябва да шофират с ниска скорост и с повишено внимание в участъка

Задържаха контрабандно оборудване и обзавеждане за яхта за над 100 хил. лв.

Задържаха контрабандно оборудване и обзавеждане за яхта за над 100 хил. лв.

България Преди 3 часа

Укритите стоки наброяват 2053 артикула от 144 различни вида

<p>Напрежение в Швеция: Мъж и жена запалиха копие на Корана</p>

Напрежение в Швеция: Мъж и жена запалиха копие на Корана в навечерието на „Евровизия“

Свят Преди 4 часа

В същия ден в центъра на град Малмьо беше запалено и палестинско знаме

Кола помете знак, разцепи дърво и се обърна по таван на входа на Русе

Кола помете знак, разцепи дърво и се обърна по таван на входа на Русе

България Преди 4 часа

При удара е пострадала 20-годишна жена, която е откарана в русенска болница

.

Дубай ще строи най-голямото летище в света

Технологии Преди 5 часа

Ще има 5 писти, 400 гейта и капацитет да обслужва 260 млн. пътника годишно, това е новият мега проект на шейх Рашид ал-Мактум

Здравословен козунак - мисията възможна

Здравословен козунак - мисията възможна

Любопитно Преди 5 часа

Вижте как да си го приготвите:

24-часова железопътна стачка в Италия ще създаде проблеми за пътуващите

24-часова железопътна стачка в Италия ще създаде проблеми за пътуващите

Свят Преди 6 часа

Тя е с искане за подобряване на условията на труд

Тръмп има подробен план как да спре войната в Украйна

Тръмп има подробен план как да спре войната в Украйна

Свят Преди 6 часа

Той обаче няма да го обяви до края на изборите

Скали се срутиха и затвориха пътя в Кресненското дефиле (ВИДЕО/СНИМКИ)

Скали се срутиха и затвориха пътя в Кресненското дефиле (ВИДЕО/СНИМКИ)

България Преди 7 часа

Над 24 ч. вече в района вали дъжд, нивото на река Струма се е вдигнало осезаемо

Благодатният огън пристига в Русе от Румъния

Благодатният огън пристига в Русе от Румъния

България Преди 7 часа

Това съобщи Главиницкият епископ Макарий, викарий на Русенския митрополит Наум

Oт Варна до Париж в униформа: Български полицаи охраняват Олимпиадата

Oт Варна до Париж в униформа: Български полицаи охраняват Олимпиадата

България Преди 7 часа

Двамата служители на реда имат огромен опит

<p>&bdquo;Претърпях две тежки катастрофи в живота си. Едната, в която ме блъсна автобус... Другата е Диего&ldquo;</p>

Емблематични жени: Фрида Кало

Любопитно Преди 8 часа

Какво не знаем за енигматичната мексиканска художничка

Демократическата партия на САЩ: Израел ограничава хуманитарните помощи за Газа

Демократическата партия на САЩ: Израел ограничава хуманитарните помощи за Газа

Свят Преди 8 часа

Вижте какво посочват конгресмените в писмо до президента Джо Байдън

Велика събота е! Последният ден от Страстната седмица

Велика събота е! Последният ден от Страстната седмица

Любопитно Преди 9 часа

Той е посветен на скръбта за починалия на кръста Спасител Христос, но и на очакването на Неговото Възкресение