0
Две години правителство: Симеон доволен от себе си. Така "Труд" резюмира казаното от премиера във Варна, което се свежда до следните успехи: спряно е увеличаването на безработицата; имаме рекорден за Европа икономически растеж; България е пример за страна с успешна финансова политика.

На това "Труд" пък отговаря със своя фоторавносметка от две снимки. На едната (на първа страница вляво) виждаме как десетки хиляди посрещаха царя (датата е 25.05.1996 г., мястото - София). На втората виждаме премиерът Сакскобургготски самотен да се разхожда из Варна, съпътстван единствено от говорителя си Димитър Цонев, а датата е 12.07.2003 г.

Симеон все пак писа минус на Финков и Атанасов, стяга примката "24 часа" около бъдещите промени в кабинета. Или поне това произтичало от думите на премиера, че слабите места на правителството да образованието и здравеопазването. Какво още се разбра след отчета във Варна, обобщава "24 часа": че до дни ще се разговаря с Доган за "точните хора", че хранително-вкусовата промишленост отива от икономиката в земеделието (тоест към Дикме) и че вместо министерство ще има агенция за туризма. "Ха-ха, Паси става за всичко", така според "24 часа" Симеон отговорил на въпроса дали външният министър ще става кандидат-кмет в София, което било косвена похвала.

"Стандарт" улавя в снимка на първа страница премиера като визионер, който казва: "Променихме облика на България". Над тази снимка обаче във водещото заглавие изводът на "Стандарт" е следният: "2/3 не вярваме на депутатите". Само 10% от българите са все още оптимисти за промените, сочат данни на МБМД, по-малко от половината българи биха гласували на местни избори.

А какво е доверието към Симеон, решава да провери "Труд" и до заглавието на първа старница за "удовлетворението от успехите", извежда още данни на агенция МБМД. И така - доверието към министър-председателя юли 2003 г. е 29% (при недоверие 60%). Недоверието към кабинета било 69%.

Поради което "Труд" решава да зададе въпрос за доверието и на премиера във Варна. "Не съм видял една страна, в която да си обичат толкова много правителството, че да говорят за него само в положителна светлина", отговаря Симеон Сакскобургготски. Доходите са също обидно ниски, включва се в питанията и "24 часа". Височайшият отговор: "Ние дойдохме на власт 45 дни преди 11 септември и нещата станаха коренно други. Да мислим и за подобни външни фактори."

А иначе, разказва "Труд" в репортажа си от Варна, министър-председателят получи няколко букета с цветя във Фестивалния комплекс и дори две щайги с домати. Група пенсионери от близко кафене ръкопляскали на Соломон Паси, защото "той избрал Америка, а Западна Европа била мащеха, която ни изоставила". Бдителен ром пред Фестивалния комплекс забелязал Лидия Шулева и с вик: "Тичай ей, това е социалната министърка", тръгнал да проси милостиня. Но вярна на принципа си "помощ срещу работа", Шулева не дала и една монета, отбелязва "Труд".

Сетне министрите отчели постигнатите успехи и се събрали да хапнат вегетариански блюда - пасиран боб, кьопоолу и сирене, полети със сокове и минерална вода, четем в репортажа. На финала на деня разгледали възстановеното шосе Варна-Златни пясъци, където продавачка на сладолед останала смаяна от бързата крачка на премиера.

Звездопадът почва, преориентира обаче от политиката към астрономията вниманието на читателите си "24 часа". Защото все пак си струва: от 13 юли до 20 август могат да се наблюдават едновременно четири метеорни потока (явление, което е все пак веднъж на 10 години), отбелязват астрономи от БАН. "Стандарт" също се спира на явлението, определяйки го като "космическо шоу" или "дъжд от звезди".

За пореден ден пресата обаче продължава да изследва и коментира неочакваното отпадане на Пламен Орешарски от кметската надпревара за София. Има поне четири версии, но основната е в нерегламентираните контакти с бизнеса, признава член на НИС на СДС пред "Труд". Според вестника най-притеснена от цялата история е Надежда Михайлова, понеже ако СДС изгуби София, партийният лидер няма да се нарича Надежда Михайлова. Затова тя явно ще бъде принудена да се кандидатира за градоначалник. Надежда е популярна, обичана е от седесарите, знае как да бъде агресивна и да напада противника, пише "Труд". Тя ще тръгне в бой последен. Така, както соцлидерът Първанов игра ва банк на последните президентски избори. И спечели, припомня "Труд".

"Надежда е печеливш играч", оповестява "24 часа" мнението на Евдокия Манева, след което публикува и интервю с Пламен Орешарски, който твърди: "Можех да спечеля". Орешарски заявява и друго: "Пак щях да се срещна с Божков, както и с всеки легитимен представител на бизнеса".

"24 часа" обаче е научил и още нещо: колко излизат на данъкоплатеца някои назначения. Стана ясно, че за 10 месеца начело на "Булгартабак" легендарният Георги Попов (протеже на Николай Василев) е успял да вземе над 117 000 лв., пише изданието. Само охраната му е струвала на тютюневия холдинг 20 000 лв.

"Стандарт" съобщава на читателите си кое е новото увлечение на народните избраници. И това били не скъпите джиесеми, а пищовите, и то от екзотични марки - от "Зиг зауер", какъвто подарили наскоро на Бойко Борисов, до израелския "Дезърт", който струвал 10 000 лв., защото можел да убие човек през стена. Някои народни избраници тренирали и на стрелбища през уикенда. По кого обаче се готвят да стрелят?, гадае "Стандарт".

Докато "Труд" излиза с далеч по-миролюбиво неделно приложение, а именно - как да познаем ментето? Най-купувайте сирене с шупли, съветва изданието, рибата трябвало да е с бистри очи, а най-лесно се разпознавало истинското кисело мляко - трябвало да е бяло и гладко. Звучи добре, ала как ли е на вкус...

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

В лекарския кабинет. - Докторе, притеснявам се за умствените си способности. - Какви са симптомите? - Много тревожни! Всичко, което каже жена ми, ми изглежда…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

5 начина, по които празнуват Гергьовден по света

5 начина, по които празнуват Гергьовден по света

Свят Преди 28 минути

Гергьовден е огромен празник за много страни и култури по света

Тежко обвинение за Google: Унищожава доказателства

Тежко обвинение за Google: Унищожава доказателства

Технологии Преди 2 часа

Според американските власти това е било "нормална" практика за компанията

Хиляди руски войници се готвят за атака там

Хиляди руски войници се готвят за атака там

Свят Преди 11 часа

Според Волошин в момента руските войски се опитват да изземат стратегическата инициатива

Путин изрязал сърцето на убит елен и го дал на Берлускони

Путин изрязал сърцето на убит елен и го дал на Берлускони

Свят Преди 12 часа

Чичито: Владимир показа буен характер, какъвто не си представях в толкова мил и рационален човек

Китайският президент Си Цзинпин пристигна в Париж

Китайският президент Си Цзинпин пристигна в Париж

Свят Преди 13 часа

Европейската обиколка на Си ще бъде под знака на балансираната дипломация

Почина звезда от "Титаник" и "Властелинът на пръстените"

Почина звезда от "Титаник" и "Властелинът на пръстените"

Свят Преди 14 часа

През продължилата си близо 50 години актьорска кариера Хил участва в множество филми

Русия започва да вкарва в армията украинци

Русия започва да вкарва в армията украинци

Свят Преди 15 часа

Вероятно Москва вижда тази мярка като начин за задоволяване на нуждите на руските въоръжени сили от допълнителен персонал

„Ал Джазира“ осъди като престъпление спирането ѝ в Израел

„Ал Джазира“ осъди като престъпление спирането ѝ в Израел

Свят Преди 15 часа

Телевизията е обект на критики от Нетаняху

Папата поздрави православните християни с Великден

Папата поздрави православните християни с Великден

Свят Преди 16 часа

Той призова също: Да продължим да се молим за измъчена Украйна

Чудо в църква в Странджа в навечерието на Великден

Чудо в църква в Странджа в навечерието на Великден

България Преди 16 часа

Днес отец Йордан обяви една от иконите на храма "Св. Пантелеймон" за миротечаща

"Хамас" обвини Нетаняху в саботаж на преговорите

"Хамас" обвини Нетаняху в саботаж на преговорите

Свят Преди 17 часа

Според Хания палестинската групировка желае да постигне цялостно прекратяване на огъня

Младеж се призна за виновен за нападението над политик в Германия

Младеж се призна за виновен за нападението над политик в Германия

Свят Преди 18 часа

Евродепутатът Матиас Еке, водач на листата на ГСДП в провинция Саксония за евроизборите през юни, беше нападнат от четирима неизвестни

"Израел не може да приеме това": Нетаняху отхвърли предложението на "Хамас"

"Израел не може да приеме това": Нетаняху отхвърли предложението на "Хамас"

Свят Преди 18 часа

Отделно той обяви, че правителството му е решило да закрие базирания в Катар новинарски канал "Ал Джазира"

<p>Митрополит Григорий възвести Христовото Възкресение и отправи благослов</p>

Митрополит Григорий възвести Христовото Възкресение и отправи благослов пред храма "Св. Александър Невски"

България Преди 18 часа

Великден е най-големият празник за всички християни, който е наричан празник на празниците

Почина американски пилот рекордьор

Почина американски пилот рекордьор

Свят Преди 18 часа

Той е претърпял тежка белодробна инфекция

<p>Русия съобщи за напредък&nbsp;на фронта</p>

Русия твърди, че е превзела село в Донецка област

Свят Преди 19 часа

През последните месеци Москва редовно обявява, че е установила контрол над малки населени места в района