0
Кой ще ни управлява? Вече и хора с двойно гражданство, констатира "Труд", след като се добира до предложения на Политическия съвет на НДСВ за реформи в Конституцията. "Предлагаме да отпаднат конституционните изисквания за народните представители, президента, вицепрезидента и членовете на кабинета да бъдат само български граждани", уточнява зам.-председателката на парламента Камелия Касабова.

Това означава ли управници полубългари?, гадае "Труд". "Не", отговаря Камелия Касабова - имало се предвид не грък с второ българско гражданство да стане президент, а се отчитала перспективата българите да станат граждани и на ЕС.

Депутати от опозицията тутакси шеговито коментират, че може би премиерът готви някой от синовете си (които имат само чуждо гражданство) за наследници на "Дондуков" 1. Вестник "Труд" прави и историческа справка, която показва, че български премиери са били руските генерали Ернрот и Соболев (така че нямало да е прецедент).

И още реакции: "Внесохме си бивш монарх от чужбина за премиер и ето резултатът - твърди лидерът на БСП Станишев. - Не са ми ясни мотивите им, но това е скандално", коментира той. От името на дясната опозиция Димитър Абаджиев от СДС настоява, че такова изискване от ЕС не съществува и има далеч по-належащи промени в Конституцията.

И това не е едничката политическа неяснота. Не са ясни още кандидат-кметовете на НДСВ и БСП за София, подчертава "24 часа". По последни данни царската партия "почти" била убедила проф. Александър Чирков, но известният кардиолог още обмислял отговора си. В същото време електронното "жълто" издание "Новото време" продължава да сондира избирателите между кандидатурите на спортния министър Васил Иванов-Лучано, депутатката Румяна Георгиева, Любка Качакова и банкерката Цветелина Бориславова (приятелка на Бойко Борисов).

БСП пък се връща към кадри на Беров, твърди "Стандарт" и настоява, че червената кандидатура за София е Кирил Цочев, вицепремиер от кабинета Беров.

И още неясноти около предстоящия вот на недоверие разкрива "Труд" - вотът на сините можел да мине при 9 жълти изменници. Това, твърди "Труд", показвала простата аритметика. Затова от вчера всички инакомислещи в царската партия били подложени на небивал натиск. Пламен Панайотов е заявил, че спира командировките и нито един от 109-те му депутати няма да отсъства от залата. От "Раковски" 134 обаче разчитат на съвестта на някои от царските депутати за провала на управлението Сакскобургготски.

И така - левицата подкрепя синия вот, това ще сторят и депутатите от НИЕ и независимите Елка Анастасова, Евгений Бакърджиев и Осман Октай. Така за вота със сигурност ще гласуват 111 депутати, но за да падне правителството, са необходими още 9 гласа от НДСВ-ДПС. Развръзката, припомня "Труд", ще дойде утре в 14 ч.

"24 часа" гадае как ще гласува самият Доган (говори се, че щял "знаково" да гласува "въздържал се", някои гадаят дали не гледа към коалиция с БСП и тогава....). Проф. Драгомир Драганов обаче в анализ в "24 часа" предрича, че царят, въпреки слабостта си, може да се задържи.

Социоложката Боряна Димитрова от "Алфа рисърч" прогнозира, че вотът няма да постигне резултата си и ще е "вот от пусто в празно". Но по данни на "Алфа рисърч" 42,6% от хората очакват ремонт на кабинета. 74,6% от анкетираните споделят недоволството си от управлението.

И накрая, още едно недоумение в пресата - този път външнополитическо. Паси подмина и Арафат, и Шарон, съобщава специалният пратеник на "Труд". Външният ни министър е съобщил пред нашите журналисти, че е отказал на място да се среща и с израелския премиер, и с палестинския президент. Решението било взето на място, в Йерусалим, след дълги умувания и след консултации с премиера Сакскобургготски. Искахме България да намери своя вариант, различен от варианта на ЕС и САЩ, заявил пред българските журналисти Паси. Понеже европейските политици избират срещи с Арафат, а политиците от Вашингтон - с Шарон.

Може ли обаче някой, включително и Паси, да обясни какво налагаше български външен министър да прави тази амбициозна обиколка из Близкия изток, за да се срещне (или да се снима?) и с Шарон, и с Арафат, пита вестник "Дневник". И както можеше да се очаква - да си навлече гнева и на едните, и на другите и съответно на поддръжниците и в Брюксел, и във Вашингтон. Може и да звучи пресилено, но последното изпълнение на Пасе е в състояние да компрометира принципната българска външна политика, твърди изданието. Причината: шоуполитиката, към която Соломон Паси все повече има тежнения, в крайна сметка му показа, че мястото в световния информационен поток не е проста работа. И дано сегашната безславна разходка на Паси до Тел Авив да му е за урок, коментира "Дневник".

"Стандарт" пък се връща към един вчерашен съдебен процес и не крие смайването си: на Жан Виденов явно му се губят седем години. Вчера, разпитан като свидетел по фалита на банките по време на неговото правителство, Жан Виденов е заявил, че частните банки при неговото управление се заиграли с политиците и затова фалирали, пояснява "Стандарт". А кабинетът му се занимавал само с държавните. Звучи като виц, стига навремето да не беше толкова страшно, подчертава "Стандарт" и припомня как този фалит изяде нашите спестявания. Как кабинетът "Виденов" натискаше банките да дават кредити на заводите гиганти. Как един соцминистър дори ги призова да не връщат кредитите. Само че седем години са кратко време, за да избледнее ужасът, е заключението на "Стандарт".

"24 часа" пък се заема да хвърли още светлина на едно недоразумение - защо кабелните телевизии искат да вдигнат абонаментите си, но да ни предлагат по-малко европейски програми. Отговорът е, че не плащат права. По тази причина "Мюзикаутор", който защитава пакет от програми, не разрешава да кабелните оператори да излъчват редица програми и имаме бланк на екрана или пък някои оператори вече пускат арабски, сръбски и даже арменски тв канали. В списъка на това, което не се излъчва вече (представян и от ЕBU) виждаме Франс 2, Франс 3, РАИ 1, 2, 3, АРТЕ и редица други тв канали.

И това не е нищо, стигнали сме до немислимото, твърди "Труд" в коментарна колонка на вътрешните си страници, в която разказва как в Лудогорието хора трябва да продават дори пирони на вторични суровини, за да изхранят децата си. Леле, докъде ни докара Новото време и най-вече малкият му коалиционен партньор, за който гласуват в Делиормана, пише "Труд". Става дума за това, че жителите на разградското село Ясновец продават дори пироните от къщите си, за да нахранят децата си. Депутатът Осман Октай, който е бил на място, свидетелства, че по къщите не е останал и гвоздей, вървяла само вересията или натуралната размяна. Производството на селскостопанска продукция в района паднало до минимум заради нерегламентирания внос отвън и липсата на субсидии от правителството.

"Стандарт" не крие възмущението си от първа страница и от хаоса с таксите за елитните гимназии. Родителите на кандидатстващите ученици просто не били наясно как да платят изпитната такса, а от просветното министерство се оказало, че няма кой да обясни това.

За сметка на това вестник "Дневник" препечатва от "Плейбой" анализ на министъра на образованието доц. Владимир Атанасов на естетическа тема, в който четем: "Гърдите на жената са в основата на женското тяло и следователно на естетиката. Те са обект на комплексно възхищение, защото всичко, свързано с това удоволствие, дава живот..."

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Франция ще посредничи за деескалация на конфликта между "Хизбула" и Израел

Франция ще посредничи за деескалация на конфликта между "Хизбула" и Израел

Свят Преди 3 часа

Министърът на външните работи на Франция Стефан Сежурне пристигна в Ливан днес

<p>Френският правосъден министър призова за борба с организираната престъпност</p>

Мафията е активна: Френският правосъден министър призова за борба с организираната престъпност

Свят Преди 4 часа

Основната цел на министърa е с новите мерки да се пребори с трафика на наркотици

Израел увери САЩ, че няма да нахлуе в Рафах

Израел увери САЩ, че няма да нахлуе в Рафах

Свят Преди 5 часа

Вашингтон бе обявил, че не би подкрепил израелска операция в град Рафах без съответен надежден хуманитарен план

Нейнски: ЕС ни даде свобода, той е възможност за лични постижения

Нейнски: ЕС ни даде свобода, той е възможност за лични постижения

България Преди 6 часа

Политологът от „Галъп интернешънъл“ Първан Симеонов посочи, че алиансът представлява идентичност, принадлежност и възможности

<p>Ситуацията на фронта в Източна Украйна се влошава</p>

Олександър Сирски: Ситуацията на фронта в Източна Украйна се влошава

Свят Преди 6 часа

По думите на Сирски има признаци, че Русия се готви за настъпление в северната част на страната

<p>Принц Хари готви пътуване до Великобритания, ето защо</p>

Принц Хари на визита във Великобритания заради игрите "Инвиктус"

Любопитно Преди 7 часа

Последното посещение на Хари беше през февруари т.г., когато той пристигна за среща с баща си

Джорджа Мелони се кандидатира за евродепутат

Джорджа Мелони се кандидатира за евродепутат

Свят Преди 7 часа

При издигането си на власт Мелони като лидер на „Братята на Италия“, често осъждаше ЕС

Лодка с мигранти потъна в Егейско море, има жертва

Лодка с мигранти потъна в Егейско море, има жертва

Свят Преди 8 часа

Тази година Гърция изпитва засилен миграционен натиск

<p>Василев отговори на лидера на ГЕРБ: Той&nbsp;не е в положение да поставя условия</p>

Асен Василев: Борисов не е в положение да поставя условия

България Преди 8 часа

Съпредседателят на ПП заяви, че първото нещо, на което Борисов трябва да отговори, е дали ще се "откачи" от зависимостите от Пеевски

Преговори за примирие в ивицата Газа започват в Кайро

Преговори за примирие в ивицата Газа започват в Кайро

Свят Преди 8 часа

Западни страни, включително и най-близкият съюзник на Тел Авив - САЩ, призоваха Израел да се въздържа от атаки срещу граничния град

<p>Берачи на гъби и горски плодове&nbsp;подготвят&nbsp;протест в София (ВИДЕО)</p>

Берачи на гъби и горски плодове подготвят протест в София

България Преди 8 часа

Какво предизвика недоволството на този сектор?

<p>Карлос Насар подобри световен рекорд, но няма да бъде признат, ето защо&nbsp;(ВИДЕО)</p>

Карлос Насар подобри световен рекорд, но няма да бъде признат

България Преди 9 часа

Със своите постижения 19-годишният Насар помогна на своя отбор Хайнсхайм да се изкачи в Първа Бундеслига

Електрически високоскоростен влак ще свързва Лас Вегас и Лос Анджелис

Електрически високоскоростен влак ще свързва Лас Вегас и Лос Анджелис

Свят Преди 9 часа

Високоскоростните влакове ще съкратят четиричасовото пътуване през пустинята Мохаве

<p>Песков отправи остро предупреждение към Запада&nbsp;</p>

Кремъл: Руските активи не трябва да бъдат докосвани, ще има суров отговор на тази кражба

Свят Преди 9 часа

След началото на руската инвазия в Украйна ЕС и други страни замразиха активи на РЦБ

<p>Обстрел в контролираните от Русия части на Запорожка област, има жертви&nbsp;</p>

Украински обстрел в контролираните от Русия части на Запорожка област, има жертви

Свят Преди 10 часа

Това съобщи в канала си в „Телеграм“ губернаторът на руската Пензенска област Олег Мелниченко