0
Ощ ществи сме "измамата на века", настоява "24 часа". Става дума за скандал с частните пенсионни фондове, където 18 000 мъртви души чакат пенсии. На 30 септември 2001 г. приключи кампанията за набиране на доброволен пенсионен фонд, припомня фактите "24 часа". Но ето че след това в полицията започнали да постъпват жалби от хора, усъмнили се, че пенсионни агенти злоупотребяват с предоставените от тях лични данни. И се оказало, че това е истина.

За да спечелят премия (стигаща до 10 лв. на човек) агентите записвали хора в 4-5 фонда. И така, след направена проверка се оказало, че 18 401 човека се водят осигурени в по няколко пенсионни фонда. За да се разплете измамата, се води дело, в което безпрецедентно полицията ще трябва да разпита над 10 000 свидетели.

И това не е единствената далавера, с която се занимава пресата. Вестник "Пари" съобщава, че чиновници подпомагат контрабандата, а банкери - прането на пари. Информацията е от шефа на Агенцията за финансово разузнаване д-р Васил Киров.

За сметка на това, настоява "Дума", оказва се, че Самоковеца и Доктора (две лица нашумели поради т.нар. "яхтен скандал") са "чисти" и не били замесени в контрабандата. Това е заявил ръководителят на агенция "Митници" Асен Асенов. Двамата бизнесмени не попадали в списъците на митницата като контрабандисти. Финансовият министър Велчев, след срещата си с шефовете на митницата и на финансовото разузнаване вчера в парламента, отказал да даде информация и само заявил пред пресата, че "не са навлизали в битови подробности". Така, подчертава "Дума" не е станало ясно дали Милен Велчев не е давал обяснения по "яхтения скандал".

"24 часа" обаче, позовавайки се на депутати, присъствали на закритата среща, твърди, че Доктора все пак бил цитиран като перач на над 150 млн. долара чрез банки и куфарчета.

"Труд" в днешния си брой също се спира на един слух. А именно - че една от снимките в Монако била пазена в дълбока тайна, защото на нея се виждал въпросния Иван Тодоров- Доктора в компанията на княз Кирил. Според "Труд" от снимките ставала ясна следната идилия: мъже, насядали около маса, играят карти по бермуди и тениски. Действието се развива на борда на яхтата край Монако. В присъстващите на фотосите лица се разпознават финансовият министър Милен Велчев, транспортният министър Пламен Петров, Спас Русев - съветник на премиера, Иван Тодоров-Доктора. Но на една от снимките мъж в полугръб гледа играта. И това според "Труд" бил княз Кирил Сакскобургготски.

"Това е най-дълбоко пазената тайна в държавата" - шушнели из парламента депутати. Именно присъствието на царския син била причината полицията да не покаже снимките, както и Симеон да не поиска разследване на фотосите. Нещо повече царят-премиер така се разгневил на Бойко Борисов, твърди "Труд", че поискал оставката на любимеца си.

Но всичко това е все още в сферата на скандалите в сянка. А вчера, подчертава "24 часа", гръмна поредният парламентарен скандал около едно назначение. И той е: ДПС направи факт поредното роднинско назначение, 30 годишният син на Юнал Лютфи оглави държавна агенция. Ето и развитието: Лютви Местан от името на управляващото мнозинство се заел да представи кандидатурата на новия шеф на Агенцията за чуждестранна помощ Едиз Лютфи. "Пропуснахте да кажете само едно - че той е син на Юнал Лютфи", скокнал обаче синият депутат Стойчо Кацаров. И така в парламента избухнал скандал.

ДПС заявило, че сините нарушават европейската конвенция за човешките права, защото въвеждат дискриминация на роднинска основа. СДС обаче припомнило, че след като самият Лютви уреди жена си Ширин за шеф на Агенцията на закрила на детето, може само да се съжалява, че дъщерята на Ахмед Доган е още малка, иначе биха я назначило за шеф на фонд "Тютюн".

Парламентът обаче е утвърдил сина на Юнал Лютфи, въпреки че против назначението гласували и жълти депутати. "Гордея се със сина си и гласувах за бъдещия директор на Агенцията за приватизация" - видимо объркан, подчертава "24 часа", е правил изявления самият Юнал Лютфи. "Труд" пък разказва, че в кулоарите на парламента депутати се шегували с автобиографията на сина на Лютфи, в която в графа езици пишело, че майчин език му е турски, а владее английски и руски. Щом родният му е турски, той български не говори ли - питали се депутатите.

"Дневник" съобщава, че и движение "Оборище" поискало постове от премиера. Още не били ясни само претенциите на партията на българските жени на Весела Драганова. Действията на Симеон стават криминални, цитира "Труд" думи на Надежда Михайлова, произнесени в Пазарджик на празника на града. Мотивировката на синята лидерка била, че все още няма ясен отговор относно връзките на управляващото мнозинство с организираната престъпност.

От днешната преса виждаме как болни от астма, протестиращи срещу здравната политика пред парламента, вчера са подарили на народните избраници златни рибки. Но не, за да им изпълнят три желания, а защото, подчертава "Дума", са искали да им покажат, че както тези рибки ще умрат без вода, така и 400 000 астматици се задушават без лекарствата си. "Искаме да дишаме свободно" - гласят някои от текстовете на лозунгите.

"Стандарт" пък разказва за една инициатива на здравния министър Финков. Той е решил да се бори с кърлежите... чрез табели. Предупредителни табели за зараза с хеморагична треска ще се сложат на 1500 места из страната. И така здравното министерство смятало да се справи с кърлежите.

"Дума" пък предупреждава за друго: половината от продаваните сега консерви били менте. По данни на немското сдружение за техническо сътрудничество (GTZ) от 130 предприятие в консервния бранш реално действали едва 50. Всичко останало се произвеждало в нелицензирани цехове.

Според "Дневник" вълна от гръцки предприятия пък се насочвали от южната ни съседка към България. Така след бума на текстилната индустрия (т.е. шивашките цехове), в момента у нас се пренасяла и фармацевтиката. Всичко това сериозно увеличавало безработицата в Гърция и повишавало политическото напрежение в страната. "Труд" обръща сериозно внимание на това, че Джордж Сорос в момента активно продава долари и купува евро, канадски и австралийски долари. Споровете в пресата са дали силното евро и слабият долар са изгодни за икономиката ни...

И накрая, "Стандарт" решава да разсее едно недоразумение - Калина и Китин Муньос нямало да идват да живеят в България, както писа испанската преса, понеже Симеон бил самотен. Правителственият говорител Цонев вчера отрекъл и двете неща. От първа страница на "Дневник" пък се убеждаваме как дори проливните дъждове не развалят празника на абитуриентите, които най-малкото се чувстват "самотни" под пороите.

"Стандарт" обаче във водещото си заглавие предупреждава абитуриентите: катаджиите снимат. Специални коли с видеокамери обикалят и снимат буйствата с висящи от колите младежи. След което, уточнява вестникът, на родителите щели да бъдат представени солидни глоби според Закона за движение по пътищата. Така че и някои страсти не е зле да бъдат поохладени...

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Новият сгъваем Z Fold на Samsung ще има Ultra версия

Новият сгъваем Z Fold на Samsung ще има Ultra версия

Технологии Преди 5 минути

Той се очаква на пазара това лято

<p>&quot;Изменението на климата сее глобален хаос&quot;</p>

Нигерия се движи напред: Електрически превозни средства на хоризонта

Свят Преди 9 минути

Нигерия има за цел да постигне нулеви нетни емисии до 2060 г.

<p>Доц. Кунчев обяви ще се въвежда ли&nbsp;извънредна епидемична обстановка заради коклюша</p>

Кунчев: Няма да се въвежда извънредна епидемична обстановка заради коклюша

България Преди 1 час

Карантина ще се въвежда само в конкретни училища и детски градини, където има заболели, като се въвежда и онлайн обучение

Най-често срещаните предизвикателства при управлението на служители от Gen Z

Най-често срещаните предизвикателства при управлението на служители от Gen Z

Любопитно Преди 1 час

Днес работодателите са изправени пред много сериозни предизвикателства

Какви са щетите след градушката в Старозагорско (ВИДЕО)

Какви са щетите след градушката в Старозагорско (ВИДЕО)

България Преди 1 час

Силни бури се разразиха в централните и южни части на страната в четвъртък следобед

"Зависимостта ни прави уязвими": Китай трябва да спре да помага на Русия

"Зависимостта ни прави уязвими": Китай трябва да спре да помага на Русия

Свят Преди 1 час

Това смята генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг

Старт на срещата между Антъни Блинкен и китайския външен министър

Старт на срещата между Антъни Блинкен и китайския външен министър

Свят Преди 1 час

Американският държавен секретар вероятно ще се срещне с китайския лидер Си Цзинпин днес, преди да отпътува за Вашингтон

<p>Митов: Това е истинската причина да бъде свален Росен Желязков</p>

Митов: ПП-ДБ търси кризисен PR, затова беше свален Росен Желязков

България Преди 1 час

Така искат да излязат от темата с пуделите, пачките, митниците и връзките им с контрабандисти, отбеляза депутатът от ГЕРБ-СДС

<p>38 години по-късно: Какво остави след себе си ядрената катастрофа в Чернобил</p>

38 години от ядрената катастрофа в Чернобил, най-тежката в света

Свят Преди 1 час

В ранните часове на събота, 26 април 1986 г., реактор номер 4 в атомната електроцентрала в Чернобил претърпява катастрофална експлозия, изхвърляйки облаци от радиоактивен материал

Любимите храни на принцеса Даяна

Любимите храни на принцеса Даяна

Любопитно Преди 2 часа

Да разберем заедно какви са нейните любими ястия и как можем да се вдъхновим от изтънчения ѝ вкус

Зодиите в любовта: Колко ревнив е всеки един зодиакален знак

Зодиите в любовта: Колко ревнив е всеки един зодиакален знак

Любопитно Преди 2 часа

Всяка зодия носи със себе си уникален подход към ревността

Кого почита църквата днес

Кого почита църквата днес

Любопитно Преди 3 часа

Свети Василий живял по времето на източния император Лициний (307-323 г.) и бил епископ на град Амасия в северната малоазийска област Понт

Протести във Венеция след въвеждането на такса за туристи

Протести във Венеция след въвеждането на такса за туристи

Свят Преди 3 часа

Стигна се до сблъсъци между полицията и демонстрантите

Пускат движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас

Пускат движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас

България Преди 3 часа

От 5 март потокът от превозни средства се осъществяваше двупосочно в платното за София заради ремонт

Започва изплащането на великденските добавки за пенсионери

Започва изплащането на великденските добавки за пенсионери

България Преди 3 часа

Право на допълнителните средства имат около 534 хиляди българи

НС гласува увеличението на заплатите на военнослужещите

НС гласува увеличението на заплатите на военнослужещите

България Преди 4 часа

Според текстовете възнагражденият им ще се повишат средно с 30%