0
Нж живот и смърт. Такава явно е ситуацията в България в не една сфера. "Труд" решава да го докаже относно съдебната власт и публикува факсимиле от анонимка срещу главния прокурор, в която четем: "Филчев, ще умреш! На кол ще бъде забучена главата ви на центъра на София."

Оттук "Труд" започва да прави хипотези за нещата и разпитва полицията - оттам обясняват, че охраняват главния прокурор, а пък и главният секретар на МВР получавал заплахи, например от бандита Злати Златев-Златистия, които не били за повтаряне. Близкият до Филчев прокурор Спартак Дочев обаче твърди, че заплахите срещу Филчев не били случайни - още в неделя Николай Колев-Босия публично е заявил, че Филчев може да умре.

Казах, че Филчев може да бъде убит от хора, които печелят много пари, заявява Босия пред "Труд" и пояснява, че това е законът на омертата - принцип на мълчание на човек, който знае много и има опасност да издаде четата. "Но сте го казали преди главният прокурор да получи анонимните заплахи, някои правят връзка между това и заплахите" - пита репортер на "Труд" поета правозащитник. На което Николай Колев-Босия отговаря: "Някои правят връзка между моето съществуване и Френската революция. Аз трябва ли да се занимавам с всякакви простотии?".

Съдиите също напомниха за себе си, пише "Новинар". И също са поставили нещата ребром, атакувайки бюджета си пред Конституционния съд, защото парите били нужни за оцеляването им. "Дневник" подчертава, че това прави "Бюджет 2003 г. отново висящ". И го коментира с думите: "Караме я все по някак си, доколкото явните скандали между институциите у нас се решават извън институциите на държавността".

"Стандарт" също е впечатлен от това, че 59 магистрати атакуват бюджета, след което отбелязва и другата гледна точка - няма нарушението на Конституцията според хората на Милен Велчев.

В интервю за "24 часа" близкият съветник на премиера Константин Иванов (иначе - експерт по международни контакти в Информационна агенция на Европейския парламент) заявява следното: "На власт в България е републиката на съдиите."

Такава република обаче е абсурдна, защото създава впечатлението, че има конкурентност между изпълнителна, законодателна и съдебна власт, което води до блокиране и лош имидж на България, смята Константин Иванов. Тези три власти не решават разумно проблемите си, а търсят само медиен шум, настоява съветникът на премиера, за когото се смята, че е писал обръщението му от 6 април 2001 г. Затова в тази своя първа публична изява г-н Иванов настоява, че при сегашната вътрешна нестабилност било неуместно да изискваме от ЕС да ни приемат сериозно и да отпускат щедро предприсъединителни фондове.

"Стандарт", явно воден от подобни съображения, предвещава "сезон от тръни за парламента". И определя положението с думите: "Интриги, рокади и компромати бележат началото на пленарната сесия". Изданието предвещава поне пет неща: няма да има нова политика (според "Стандарт" няма кой да я предложи и осъществи); няма да има ремонт на кабинета; няма да има суматоха около имунитета на главния прокурор; няма да има сериозни промени в парламентарната група на НДСВ; няма да се пипа Конституцията.

На финала НДСВ все пак ще се наложи да се замисли над това, прогнозира "Стандарт". Ако не е късно. Иначе - жалко за държавата.

"Политиците у нас се изхабяват за шест години", обобщава пред "Новинар" политологът Огнян Минчев. И определя сегашната ситуация като втората година от управлението на Беров - слаба държава и обща институционална криза. Но да не забравяме едно, настоява Огнян Минчев пред "Новинар": "Има пряка връзка между доходите на хората и общата ирационалност. Когато човек живее с под 100 лв. на месец, той вече няма рационални очаквания. Следва дълбока социална депресия и редуване на популистки управления."

"Стандарт" в коментарната си рубрика определя всичко като "депутатски цирк на колела". Доживяхме да разберем какво мислят за нас, пише "Стандарт". "Холандски политик популист ни казва, че сме крадци, бандити и убийци. От листовки на Корпуса на мира разбираме, че сме безнадеждни пияници, които живеят в коптори с бълхи. Европа обаче научава за нас само това, което сами и кажем и то чрез депутатите представители, които й пращаме", е песимистичното заключение на "Стандарт".

Според "24 часа" ние трябва освен всичко друго да направим и "зимния" си избор - стари гуми или живот. Директорът на полицията ген. Василев призовава да се спре продажбата на стари гуми. Защото катастрофите са невероятно тежки. Само от началото на годината са загинали 33 българи и са ранени 220 души в 175 катастрофи, пише "24 часа".

Сред причините били и тези, че повечето от авторите на катастрофите са млади шофьори. А не е тайна, уточняват от полицията, че шофьорските книжки просто се купуват.

75% от българите са на ръба на оцеляването, пише още "Стандарт" - данните са на КТ "Подкрепа". За сравнение - даже през 1996 г. техният брой е бил 40%. Оттогава обаче потреблението е намаляло с 40%. А средната работна заплата се е смъкнала от 155 до 120 долара.

Ясно ли е тогава нещо? - пита се "Труд". И си отговаря - да, поне авторите от изпита по литература за езиковите гимназии. Внимание - те вече са само шестима, пише "Труд" и публикува портретчетата им под главата на изданието си: Вазов, Ботев, Йовков, Алеко Константинов, Елин Пелин и Каравелов.

"Стандарт" настоява, че седмокласниците май ще зубрят предимно Вазов, защото той попадал в половината конспект с "Немили-недраги", "Една българка", "Опълченците на Шипка" и "Българският език". А и всичко останало у нас тъне в неяснота.

"Не е ясно за какво са си говорили царят и Софиянски на тайна вечеря в ресторанта "Къщата с часовника", тюхка се "24 часа". Не е ясно какво следва от това, че Осман Октай осъди Доган за 1 лв. за клевета по обвинения в присвоени пари, щом няма да бъде възстановен в ДПС, пише "Труд". И пита какво се пече тогава в ДПС и каква е разликата между фурната на Хасан и фурната на Доган? Отново не е ясно кой ще бъде шуменски областен управител, щом като поредният бе отстранен от поста си.

Ясно е все пак нещо - "Дойче банк"-Лондон е изкупило 100% от нашумялата фирма "Тобако кепитъл партнърс", пише "Дневник", но пък напълно не е ясно кога ще се поднови приватизационният конкурс за "Булгартабак".

Премиерът Сакскобурггогтски също тъне в неяснота с появите си, пише "24 часа", доколкото вчера се появил със закъснение в столичната зала "Св. София" и така се разминал с любимата си ромска фолкпевица Софи Маринова. Това обаче, отбелязва "Новинар", никак не се отразило на началото на Банго Васил, циганската Нова година, която си започва в нощта срещу вторник. И то традиционно - с обезглавени петли по улиците. Според традицията бащата на семейството коли петел, за да има здраве, пари, късмет и челяд. Така че, ако видите кръв по снега, не се стряскайте, колкото и нещата да са на живот и смърт...

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Майка към дъщеря: - Дъще, мъжът трябва да се избира умно! Виж баща си - разбира от електричество, от водопровод, от мебели, може да поправи…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Ще може ли да се състави служебен кабинет според новите правила, записани в Конституцията?

Ще може ли да се състави служебен кабинет според новите правила, записани в Конституцията?

България Преди 48 минути

Втори ден продължават срещите при президента с потенциалните кандидати за поста служебен министър-председател

Мостът бе частично срутен

"Цяло чудо, че е оцелял": Какво разкри съпругата на работник на моста в Балтимор, който се срути

Свят Преди 1 час

Зет ѝ е сред загиналите, а племенникът ѝ все още се издирва-вероятно мъртъв

Обявиха кога Кейт Мидълтън може да се върне към кралските си задължения

Обявиха кога Кейт Мидълтън може да се върне към кралските си задължения

Свят Преди 1 час

Засега фокусът на принцеса Кейт е върху пълното ѝ възстановяване, като семейството ѝ е там, за да я подкрепя

Пеевски: След 20 години в НАТО България се доказа като надежден партньор

Пеевски: След 20 години в НАТО България се доказа като надежден партньор

България Преди 1 час

Евроатлантическите ценности се превърнаха в основен стълб в международните геополитически отношения, подчертава той

<p>&quot;Понякога простотата е гениална&quot;: Григор Димитров с победа в Маями&nbsp;</p>

Григор Димитров се класира за полуфинала на турнира в Маями

Свят Преди 1 час

Димитров е устремен към втората си титла от турнир от сериите "Мастърс 1000" след тази в Синсинати през 2017 година

45 души загинаха, след като автобус падна от мост в Южна Африка

45 души загинаха, след като автобус падна от мост в Южна Африка

Свят Преди 1 час

Единственият оцелял е осемгодишно дете

Радев с коментар за разговорите за служебен премиер

Радев с коментар за разговорите за служебен премиер

България Преди 2 часа

Винаги, когато един избор е лимитиран, не може да доведе до най-добрия възможен резултат, заяви президентът

Йорданов: Настоящата Конституция е факт заради недомислица и страх в ПП-ДБ

Йорданов: Настоящата Конституция е факт заради недомислица и страх в ПП-ДБ

България Преди 2 часа

Тя трябва да е написана така, че никой да няма възможност да вкара страната в криза, коментира той

Експлозия в най-голямата петролна рафинерия в Румъния

Експлозия в най-голямата петролна рафинерия в Румъния

Свят Преди 2 часа

Властите съобщават, че няма жертви, правят се измервания за определяне на степента на замърсяване на въздуха

6 знаменитости, които наскоро разбраха, че са болни от рак

6 знаменитости, които наскоро разбраха, че са болни от рак

Свят Преди 2 часа

Вижте по-отблизо живота на тези в светлината на прожекторите, които наскоро са се сблъскали със страшната диагноза

Теменужка Петкова

Теменужка Петкова за "Турски поток": Ние притеснение нямаме, ПП-ДБ да създават колкото си искат анкетни комисии

България Преди 2 часа

Според Томислав Дончев повдигането на темата показва "политическа безпомощност"

„На път за Шенген” в „Темата на NOVA“

„На път за Шенген” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 2 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

НАТО

Сълзи и ентусиазъм: 20 години България в НАТО

България Преди 2 часа

Разходете се през събитията отпреди 20 години с нас

<p>&quot;Не сме виждали подобна ситуация от 1945 г. насам&quot;</p>

Туск: Започна нова ера на войни

Свят Преди 2 часа

Тя бе поставена с руското нахлуване в Украйна преди малко повече от две години, заяви премиерът на Полша

Тестват сирените за въздушна тревога в София, ето кога

Тестват сирените за въздушна тревога в София, ето кога

България Преди 2 часа

Това съобщиха от Столичната община