0
у уд - минус 10 и сняг" - с това заглавие излиза "24 часа". "Труд" пише за "смърт по пътищата" вследствие на снеговалежите, а от снимката на първа страница на изданието виждаме как закъсали туристи се опитват да избутат кола по заснежения път, който води към Витоша.

Снегът обаче не пречи на различни страсти да клокочат из неделната преса. "24 часа" съзира жега в страстите около конкурса "Мис България", където красавици по бански са в яростен сблъсък (тяло в тяло) за короната.

"Труд" намира, че е сложена точката на енергийния спор и подчертава, че Европа вече била отписала другите два блока на "Козлодуй". Или поне така "Труд" разчита изявлението на Жил Кантание, говорител на комисаря по енергетиката Лойола де Паласио, който заявил, че Европейската комисия продължава да настоява, че III и IV блок на "Козлодуй" не са в добро състояние и не подлежат на модернизация. Затова, по думите на Жил Кантание, не трябвало да се търси скандал с Европейската комисия - въпросът за III и IV блок вече бил решен от Съвета на министрите, тоест от 15-те членки.

Тогава, коментира "Труд", излиза, че българските министри не казват истината, като хвърлят надежди на проверката на блоковете. Затова и прогнозата на "Труд" е, че "едва на тъмно ще ни светне".

От страниците на "24 часа" зам.-външният министър Любомир Иванов пък обяснява друго - преговорите с ЕС изобщо могат да спрат, ако настояваме да се преотвори глава "Енергетика". Положението било ясно, твърдят от българската дипломация - може да се премине към преговори по финансовите глави само когато се приключи с техническите, сред които е енергийната.

И още технико-аварийни подробности из пресата: преля язовир Ивайловград, четем от първа страница на "Труд". "24 часа" подчертава, че три села са откъснати от света, има кризисна ситуация и заплаха да бъдат потопени околните села, предупредени били Гърция и Турция, доколкото водите тръгвали към южните ни съседи, е заявил външният министър Соломон Паси.

В същото време се търси изход от блокирането на държавата, смята "Труд" и съобщава за някои от последните идеи на управляващите. Вицепремиерът Николай Василев е заявил вчера във Варна, че е възможно, ако се наложи, купувачите на БТК и "Булгартабак" да бъдат посочени със специални закони. Тъй като, известно е, че и двете сделки са блокирани в съда.

Председателят на парламента Герджиков, четем още в "Труд", пък се обявил категорично против идеята за разпускане на сегашния парламент и свикване на Велико народно събрание, което да поправя конституцията. Според Огнян Герджиков това щяло да коства много финансови ресурси и да ни спъне към ЕС.

Коалиционният партньор на властта - ДПС, пък продължава да работи с малцинствата. "Ромите ни са лентяи" - в големи заглавия и "Труд" и "24 часа" цитират вчерашни изявления на заместничката на Доган г-жа Емел Етем. "Назрял е моментът да създадем законови механизми, които да принудят ромите да работят и да пращат децата си в училище", е казала в Перник Емел Етем. Циганите, по нейните думи, били "етносът, който раждал най-много деца и скоро щял да ни залее с армия от безработни". И то защо - защото държавата им е позволила да си живеят от социални помощи, и то леко, е обобщила тя проблемите на малцинствата.

А как гледат на всичко това избирателите? "Труд" цитира проучване на агенция "Скала", от което излиза, че 34-ма от всеки 100 българи все още вярват на премиера. Но проблемът е, че 37 вече не му вярват, а останалите нямат мнение. Ако изборите бяха днес, сочи социологическото проучване, БСП би събрала около 22% от гласовете, НДСВ - 16%, СДС - 13%, ДПС - 6%, а 36% твърдят, че изобщо не биха отишли до урните, за да гласуват.

В обширен анализ, озаглавен "Кукувичките на властта", "Труд" търси отговор на общото разочарование и го определя като "двустранно". Първо, на избирателите от управляващите, които вече се възприемат като непослушна детска градина, където всеки момент може да избухне скандал, пише изданието. Но пък само преди медец, припомня "Труд", и премиерът Сакскобургготски не скри разочарованието си, че сред народ от 8 млн. души едва е намерил хора за една комисия - Комисията за класифицирана информация (която после така и не заработи).

А същевременно около нас се случват чудовищни неща, по причина на общата апатия и безотговорност, настоява "Труд". И дава шокиращ пример от първа страница, разтърсил Сливен. Човешки останки и тела на новородени били открити в контейнери за боклук в Сливен. Полицията веднага била вдигната на крак. Но ето че полицаите установили, че в града не се е появил нов масов убиец, а просто някой бил решил по този начин да изчисти местната морга. "Трябва да бъде издирен идиотът - настоява "Труд", - който в началото на XXI в. смята, че човешки останки могат да бъдат хвърляни в кофа за смет. Защото това не може да има нещо общо нито с медицината, нито с нашата България, нито с новото столетие." И чрез намирането на виновния за това и неговото наказание "Труд" смята, че ще отстоим стъпалото, на което все пак сме и което се нарича "цивилизация".

"24 часа" е покъртен пък от драма, разиграла се с учителка от плевенско училище. Учителката по музика била отстранена от работа след жалби за системен (влючително и сексуален) тормоз над ученици. В жалбата е посочено, че тя настигнала седмокласничка в тоалетната, извила й ръцете и изкрещяла: "Ти уби майка ми." Самата учителка обаче отрича всичко и твърди пред "24 часа", че тъкмо тя била жертвата - ученици нахлували и я биели с бухалки, докато тя свирела Брамс на пианото.

"Труд" съобщава, че в понеделник в Чирпан ще бъде отбелязана 125-годишнината от рожденето на Яворов по твърде оригинален начин - чрез излагането на кървавата риза на поета.

"24 часа" пък разказва, позовавайки се на "Дейли телеграф", как британец притежавал цяло българско село. Стивън Ламбърт от Оксфорд, който работил у нас по проекта "Красива България", харесал архитектурата ни и така станал собственик на цялото село Сера ливада, след като купил всичките 12 необитаеми къщи в селото. Къщите с дворовете се продават за по 1200 паунда, така че не е трудно в България да станеш собственик на цяло селище, пише "Дейли телеграф".

А "Труд" в специалното си уикендово приложение, ни подканва: "Към Антарктида". На 18 януари натам поема 11-ата полярна експедиция. Към групата предвиждали да се присъединят царският депутат Севлиевски и журналистката Елена Йончева. Целта на антарктиците била да заеме наново базите си на о-в Ливингстън, където имаме дори пощенски клон. Ето ни, че сме се обзавели с още територии, при това на "ледена земя".

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Черните куртки от Hell's Kitchen 6 победиха своите предшественици

Черните куртки от Hell's Kitchen 6 победиха своите предшественици

Любопитно Преди 1 час

Чоткин получи романтична вечеря със своята любима Камелия

Хиляди блокираха ключово кръстовище в грузинската столица

Хиляди блокираха ключово кръстовище в грузинската столица

Свят Преди 1 час

Демонстранти блокираха Площада на героите, през който преминава по-голямата част от трафика в града

<p>&quot;Ние сме гражданско общество и редът трябва да надделее&quot;</p>

Байдън: Редът трябва да възтържествува

Свят Преди 3 часа

Това заяви президентът по отношение на общонационалните протести в университетите за Газа

Турция прекратява търговските отношения с Израел

Турция прекратява търговските отношения с Израел

Свят Преди 4 часа

Миналия месец Турция ограничи износа за Израел заради войната в Газа

Сърбия избра ново правителство

Сърбия избра ново правителство

Свят Преди 4 часа

Премиер ще бъде Милош Вучевич, а вицепремиер ще бъде Александър Вулин

САЩ са „дълбоко обезпокоени“ от ситуацията в Грузия

САЩ са „дълбоко обезпокоени“ от ситуацията в Грузия

Свят Преди 5 часа

Съединените щати изразиха загриженост относно грузинския законопроект за "чуждестранно влияние"

Главчев: Очаква се България да се присъедини към ОИСР до края на 2025 година

Главчев: Очаква се България да се присъедини към ОИСР до края на 2025 година

България Преди 5 часа

Премиерът Главчев припомни, че България много отдавна е заявила желанието си за присъединяване към ОИСР

д

Как да ядем хляб и да отслабнем?

Любопитно Преди 5 часа

Дори диетолозите вече не препоръчват пълно премахване на хляба от вашата диета

Пърженото пиле, сервирано на "Титаник"

Пърженото пиле, сервирано на "Титаник"

Любопитно Преди 6 часа

На борда на кораба са били както най-богатият човек по онова време, Джон Джейкъб Астор, така и имигрантски семейства, всеки с мечта да започне нов живот

Жена загина заради буря в Северна Франция

Жена загина заради буря в Северна Франция

Свят Преди 6 часа

57-годишната жена загина днес при свлачище

Снимката е илюстративна

Поглед към древното минало: Реконструираха лицето на 75 000-годишна неандерталска жена

Любопитно Преди 6 часа

40-годишната неандерталска жена е починала в спяща позиция под огромен вертикален каменен знак

Лошо време в почти цяла България: Валежи, градушки и гръмотевици в петък

Лошо време в почти цяла България: Валежи, градушки и гръмотевици в петък

България Преди 7 часа

Жълт код за потенциално опасно време е обявен в почти цялата страна

.

Защо интернет се влюби в историята за късметлията, спечелил $1,3 млрд. от лотарията

Свят Преди 7 часа

„Как ще имам време да похарча всички тези пари? Колко дълго ще живея?“

Ето какви ще бъдат промените в движението на София за Великден

Ето какви ще бъдат промените в движението на София за Великден

България Преди 7 часа

Столична община въвежда временна организация на движението на пл. "Св. Александър Невски"

Полицията арестува младеж, хвърлил бомбички срещу синагога във Варшава

Полицията арестува младеж, хвърлил бомбички срещу синагога във Варшава

Свят Преди 8 часа

Посегателството срещу синагогата „Нозик“ беше извършено към 1 ч. в нощта срещу сряда, като са нанесени щети по фасадата на сградата

Арести на пропалестински демонстранти от Колумбийския университет в САЩ

Достигнаха точката на кипене: Сблъсъци между протестиращи и полиция в САЩ

Свят Преди 8 часа

Протестиращите срещу войната между Израел и Газа използваха лютив спрей, полицията отвърна с електрошок