0
е елката за "Булгартабак" влиза в съда" - водеща новина за "Труд"; "Внесоха две жалби срещу партньорите", отбелязва "Пари". Така днешната преса реагира на поредното действие в цигарената сага. Засега, уточняват изданията, сделката се атакува от "Метатабак" на Чорни и от австрийския "Тобако холдинг", а днес щяло да се изясни дали и "Росбулгартабак" няма да пледира пред съда приватизационната сделка да бъде обявена за нищожна. Според "Стандарт" тепърва станало ясно и друго - победителят "Табако кепитъл" нямало да плаща с пари за "Булгартабак", а с полици от дълга на "Минералбанк" към испанска банка. Кабинетът вече бил узаконил този начин на плащане, така че тютюневият ни холдинг щял да бъде реално продаден едва за 36 млн. евро. "Стандарт" обаче настоява, че победителят в приватизационната сделка щял да спечели само от сделката с книжата още 17 млн. евро.

Блокират и сделките с компенсаторките, навлиза в темата за фондовите неуредици "24 часа" в днешния си брой, пояснявайки, че никой не е бил обяснил на повечето възрастни хора, собственици на компенсаторни записи, че търговията става само чрез инвестиционни посредници. След което "24 часа" публикува снимка отпреди 7 дни. На нея виждаме лъчезарно усмихнатите Николай Василев, вицепремиер и Апостол Апостолов, шеф на Агенцията за приватизация, открили официално търговията с компенсаторни записи на борсата. Сега обаче на борсата царяла паника, хората предлагали бонове, никой не ги търсел. Възрастни хора дори заплашвали да се самозапалят, защото спешно искали да продадат боновете срещу някой лев.

Една друга снимка на вицепремиера Василев обаче шества из страниците на днешната преса. Виждаме я още от първа страница на "Труд" с надписа "това не е колаж". На нея под уточнението "събота, 19,50 ч. Банско", съзираме вицепремиера Василев да носи на гръб парламентарната си секретарка Мария Дивизиева. Според "24 часа", в рубриката "Оживление", вицепремиерът "куфеел" на парчето "Лайф из лайф" с колежката на гръб. "Труд" обаче е по-склонен към размисъл по темата и пита: какви всъщност са поводите за веселие? Да не би икономиката да е в цъфтеж, данъците да падат, българинът да трупа пачки, а "Булгартабак" да е продаден без скандали. Подминаваме интимната страна на въпроса - луди-млади, веселят се, пише "Труд", просто питаме - яхането ли му е майката? И това ли е традицията в царския кабинет, щом като преди десет месеца външния министър Паси обикаляше дансинга яхнал на конче финансовия министър Милен Велчев.
След което "Труд" публикува подробен репортаж от ретро концертите в Банско, където "Бони М", "Бакара" и "Иръпшън" явно са снели задръжките, щом за смайване на публиката и пред няколко фоторепортери вицепремиерът Василев минал зад парламентарната си секретарка, издебнал момента, навел се, мушнал глава през краката й, и я понесъл. Младата секретарка на вицепремиера, видимо притеснена, помолила фотографите да не публикуват кадъра. "Ники, не трябваше да го правиш", с насълзени очи тя се обърнала към шефа си. Час след това съобщила, че устно е подала оставка. Така че, колкото и вокалът на "Бони М" Фаръл да се гордее в интервю пред "Труд", че "отпуска душите на хората", нещата явно не винаги свършват добре.

"Въвеждат час по самозащита" - уточнява пък във водещото си заглавие "24 часа". Учениците от първи до дванадесети клас щели да бъдат подготвени при бедствия, аварии, първа помощ или ако ги нападне педофил, уточняват от просветното министерство. Мерки, повече от полезни, разбира се. Естествено няма обучение за това как да действаш, ако внезапно те нападне вицепремиер.

А какво в това време прави премиерът? - може би се питате вие. Той е на Рила, убеждаваме се от всички днешни издания. Симеон изкачи Мальовица заедно с екоминистърката Арсенова, уловил е и този миг "24 часа". "Новинар", който също го е следвал по стъпките, е присъствал в мига, в който лекар-планинар му връчил еликсир за дълголетие. Самоковецът Никола Магалджиев настоял Симеон да пие от неговото "Златно чудо". Имало защо - твърди "24 часа". Цярът увеличавал умствената способност с 175%, а физическата - с 250%. Пак на Мальовица станало ясно, отбелязва "Новинар", че премиерът е особено радостен - най-вече от победата в мача с Белгия. И освен това "Труд" и "24 часа" узнават лично от височайшите уста, че най-сетне е намерено решение на един наболял проблем: "Княгиня Калина или ще се жени на 26 октомври, или никога" - категоричен е бащата-премиер. Щото сватбата с Китин Муньос нещо се била позатегнала. "Монитор" засича изкачването на Симеон на Мальовица - точно за 45 минути и отбелязва, че по пътя случайни туристи споделяли с него проблемите си. А иначе коментарът на сватбата на Калина "Монитор" поверява в ръцете на карикатуриста Доньо Донев, който направо под главата на вестника публикува графичен размисъл на тема: "Кой крал-крал, кака се ожени". С което и темите в днешната преса комай се поизчерпват.

"Новинар" обаче отбелязва, че НДСВ щяло да дава още власт на Доган - изявлението е на зам.-шефа на НДСВ Веселин Близнаков. "24 часа" за пореден пък предупреждава лековерните да не се ловят на обявите на пирамидата "Пауър нет", която обещава на вложителите по 24 000 долара. "Монитор" пък е узнал, че от 2004 г. магистралите ни стават платени. Лозарите в Пазарджишко се бунтуват от ниските изкупни цени на гроздето и не искат да го продават, пише "Стандарт".

Ала всичко е само пейзаж в "есента на пражката сметка", настоява "Труд", връщайки нещата към мечтите ни за НАТО. Именно с тази цел, настоява "Труд", БСП се поразшумя, че оттегля министри от властта, но стихна. А лидерът й Станишев просто се оказа бунтар-рокер. Доган също се разшумя, но стихна, поемайки поредната порция власт. Така че рекапитулацията е готова, настоява "Труд". Президентът се показа загрижен баща на нацията, премиерът ще може на спокойствие да омъжи щерката си. А пък ние почваме да гадаем какво ще се случи след Прага, пише "Труд".

А " Дневник" препечатва анализ на известния английски политолог Тимъти Гартън Аш, признат специалист по Източна Европа, който размишлява върху асиметрията на прошката към нацизма и комунизма (явно публикуван заради полемиката около "На всеки километър"). Такъв дебат впрочем, научаваме от "24 часа", днес ще се проведе от 18 ч. в центъра за дебати "Червената къща".
"Днес много се пише и говори, че е била възможна друга система, че е бил възможен хуманен комунизъм, отбелязва в анализа си Тимъти Гартън Аш, след което иронично пита - "Знаете ли какво напомня демократичният комунизъм?". Лично него това го връщало към хипотезата за пържените снежни топки.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Между приятелки: - Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Прокуратурата иска постоянен арест за мъжа, осквернил гроба на патриарх Неофит

Прокуратурата иска постоянен арест за мъжа, осквернил гроба на патриарх Неофит

България Преди 29 минути

Търсят негови роднини, за да се установи страда ли от психично заболяване

<p>Еврокомисарят Илва Йохансон на посещение у нас</p>

Еврокомисарят по вътрешни работи Илва Йохансон на посещение в България

България Преди 35 минути

Тя ще обсъди с българските власти ефекта от премахването на граничния контрол по въздушните и морските вътрешни граници на Шенген от 31 март насам

Провокативната сладкарка Стефани напусна Hell's Kitchen

Провокативната сладкарка Стефани напусна Hell's Kitchen

Любопитно Преди 7 часа

Тя е гост в новия епизод на подкаста "Кухнята след Ада"

Байдън обвини Китай в измама

Байдън обвини Китай в измама

Свят Преди 7 часа

Байдън: Те не се конкурират, те мамят

Швеция прие спорен закон за смяна на пола

Швеция прие спорен закон за смяна на пола

Свят Преди 8 часа

Шведският парламент прие закон, с който минималната възраст за законна смяна на пола се намалява от 18 на 16 години и се улеснява достъпът до хирургически интервенции. Законът беше приет с 234 гласа "за" и 94 "против" в 349-местния парламент, предаде АФП. Макар че скандинавската страна е първата, която въвежда законна смяна на пола през 1972 г., предложението, целящо да позволи така наречената "самоидентификация" и да опрости процедурата, предизвика интензивен дебат в страната. Дебатът отслаби позициите на консервативния министър-председател Улф Кристерсон, след като той призна, че се е поддал на натиск от страна на членове на партията по въпроса.

Присъда от 18 г. затвор за убийството в „Люлин”

Присъда от 18 г. затвор за убийството в „Люлин”

България Преди 9 часа

Присъдата на СГС не е окончателна

Републиканците представиха военен пакет за Украйна

Републиканците представиха военен пакет за Украйна

Свят Преди 9 часа

Гласуването ще се проведе в събота

Мъж с психични отклонения се барикадира в дома си в София

Мъж с психични отклонения се барикадира в дома си в София

България Преди 9 часа

На място са повикани екипи на полицията и психолози

Русия удари болница и училище в Украйна

Русия удари болница и училище в Украйна

Свят Преди 10 часа

Нанесени са щети на няколко многоетажни жилищни сгради

МВнР извика на среща иранския посланик

МВнР извика на среща иранския посланик

България Преди 10 часа

МВнР осъжда атаката на Иран срещу Израел

Нова информация за прокуратурата и ДАНС по договора с „Боташ”

Нова информация за прокуратурата и ДАНС по договора с „Боташ”

България Преди 11 часа

От „Има такъв народ” съобщиха, че тя е „притеснителна”

ГЕРБ-СДС ще поиска изключването на Благовест Георгиев от Комисията по транспорт

ГЕРБ-СДС ще поиска изключването на Благовест Георгиев от Комисията по транспорт

България Преди 11 часа

Хекимян: Темата с безопасността по улиците е изключително чувствителна

Главчев: Сега на ход е Радев

Главчев: Сега на ход е Радев

България Преди 12 часа

Главчев: Наистина нямаме време за изчакване

БЕХ смени директора на "Булгаргаз" Деница Златева

БЕХ смени директора на "Булгаргаз" Деница Златева

България Преди 12 часа

От състава на СД на дружеството се освобождават и Димитър Спасов и Татяна Петрова-Бояджиева

Момчил Мавров ще оглави временно НЗОК

Момчил Мавров ще оглави временно НЗОК

България Преди 12 часа

Мавров ще изпълнява длъжността „управител“ на НЗОК до приемане на решение на Народното събрание

Протест пред МЗ, искат оставката на министъра

Протест пред МЗ, искат оставката на министъра

България Преди 13 часа

Искат и отстраняването от длъжност на директора на УМБАЛСМ „Пирогов“