0
к карство менте в аптеките", "Закриват окончателно Балкан", "Изпускаме близо 1 млрд. евро по програмите на ЕС" - така днешната преса очертава случващото в България, където за пореден път водеща е лошата новина. И така, ако караме подред: внимавайте, когато си купувате саридон, предупреждава "Труд". Десетки опаковки от обезболяващото лекарство вече били иззети от аптеки в Благоевград, Сандански, Петрич и Дупница, защото нямали нищо общо с прочутия медикамент на фирмата "Ла Рош" срещу зъбобол, главоболие и травми. В момента се изследвало какви са съставките на ментето. От Изпълнителната агенция по лекарствата ви обръщат внимание, че "Саридон" се продава само в кутийки и всички други опаковки предполагат ментета.

А лекарства за главоболие - при това истински - май ще ни потрябват. Закриват авиокомпания "Балкан", съобщава "Стандарт" във водещото си заглавие. И описва истинската паника сред пътниците, настъпила след първите съобщения. Защото хората, закупили билети за ноември, когато се очаква окончателният фалит на националния авиопревозвач, питат какво да правят с двупосочните си билети за ноември. Ала засега няма кой да им отговори. "Дума" също говори за ликвидация на "Балкан", доколкото вчера транспортният министър Пламен Петров просто е потвърдил тези слуховете. С едно допълнение - новият национален авиопревозвач, който щял да се създаде на мястото на "Балкан", можело и да е частен. "Дневник" отбелязва, че кредиторите на "Балкан" обаче също останали смаяни - никой не ги бил уведомил за ликвидацията.

В това време, твърди "24 часа", продължавала да предизвиква фурор в Пловдив идеята да си купите обувки на изплащане. "Хората са бедни", каква анкетирана пловдивчанка, която плаща в брой 40 лв. за чифт обувки. Майка на многодетно семейство обаче е дошла да се поинтересува от условията, понеже иначе не виждала как да отдели 200 лв. за обувки на децата си, което било заплатата й.

Животът на вересия обаче няма да е скоро, разяснява "24 часа" подозрението на българските банки да раздават кредитни карти във връзка с тромавата съдебна система и невъзможността за събиране на вземанията от длъжниците. След което изданието дава думата на антрополога Илия Илиев, който разказва за проучване на Световната банка у нас за нарастващата роля на дрехите втора употреба. Хората у нас тепърва се учат да бъдат бедни, особено огромната група на висшистите, твърди той. И цитира опасенията на своя учител проф. Асен Баликси, че след 15-20 години България ще стане образцова периферна държава, подобно на Турция. Огромни групи хора ще ходят на черна работа в Западна Европа и ще се връщат на старини. А у нас ще има елит, който ще пътува, ще мисли и ще говори на полубългарски и полуанглийски, твърди антропологът Илия Илиев пред "24 часа".

"Стига черногледство" - цитира в същото време "Дума" вчерашните изявления на премиера Сакскобургготски в Балчик, които изданието определя като туристическа атракция. Посещението на Симеон в Балчик е наистина едно от централните събития в днешната преса. "24 часа" го улавя от първа страница до трона (не до своя, а до този на румънската кралица Мария в Ботаническата градина). "Труд" пък запечатва как той с интерес разглеждал кактусите в същата Ботаническа градина. И допълва, че той особено се бил зарадвал на 4-те малки кактусчета, които щял да повери за отглеждане на жена си Маргарита.

"Стандарт" също определя премиера като морска атракция и публикува импровизираното му интервю пред журналисти с интересен послеслов - извинение към читателите си, ако нищо не са разбрали от това интервю. В него ние четем основното учудване на Симеон - защо толкова емоции. "Тук е толкова красиво", казва Симеон в Балчик и недоумява защо да си говорят за съдбата на "Булгартабак". Някои кандидати обаче предлагат още 100 млн. евро, питат журналисти. "Защо толкова емоции", отвръща премиерът. А когато ядосан репортер му задава въпрос - не мисли ли, че вече му се радват само деца и чужденци, а интересът у хората в Балчик към него е доста вял, Симеон ядосано отговаря: "Интересно, би трябвало да направите анкета". Тогава внезапно се включва и екоминистърката Арсенова, която заявява на журналистите: "Много сбъркахте с този въпрос".

От "24 часа" пък научаваме, че след това Симеон и Арсенова са вечеряли в пещера край нос Калиакра, където обсъждали как да унищожават ракетите СС-23. "Труд" пък на цели две страници описва как Симеон е уловил в сом в шабленското езеро на бившата Живкова резиденция. Изобщо - картината е умилителна.

Ако в същото това времe - твърди днес "Монитор" в разследването на броя си - не сме изпуснали да кандидатстваме за европроекти за около 1 млрд. долара по програмите ИСПА и САПАРД, признава министърът на евроинтеграцията Меглена Кунева. Финансовият министър Велчев е принуден също да признае, че не е била подавана информация за проектите, но заявява, че ще компенсира това, отстранявайки дефектите в администрацията. Но парите вече са изпуснати, твърди "Монитор".

"Стандарт" определя България в момента на едно заспало царство в коментарната си колонка. И пита каква магия е необходима, за да разруши това заспало царство от приказките. Докато на властта, пише "Стандарт", хич не й дреме.

А в опит да даде отговор "Дневник" публикува на коментарната си страница откъси от класическото народопсихологично есе на д-р Найден Шейтанов "Духът на отрицание у българина" В него (припомням, че то е писано през 30-те години) четем следното: "Властта, особено административната, е най-висше понятие в психиката на селянина, че и на българина изобщо. Да се достигне тя се смята за най-висш идеал в живота. Затова и политическата психика на българина се разгръща само на избори, а през останалото време той гледа на всичко това като на лъжа. И отиде ли някой селянин на политическо събрание, той го прави с думите: "Отивам да чуя какво ще лъже един там". Затова - твърди д-р Найден Шейтанов - всичко в България си остава под знака на отрицанието."

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Путин: Русия е&nbsp;отворена към диалог и преговори&nbsp;</p>

Путин подкрепя плана на Китай за мирно уреждане на кризата в Украйна

Свят Преди 33 минути

Той казва още, че Русия е отворена към диалог и преговори

Шеф Ангелов организира троен годеж за финалистите в Hell’s Kitchen 6

Шеф Ангелов организира троен годеж за финалистите в Hell’s Kitchen 6

Любопитно Преди 47 минути

Бившият командос Пеньо Гатевски - Гатьо завърши на трето място в отбора на Златните

Гимназисти и студенти влизат в ролята на журналисти

Гимназисти и студенти влизат в ролята на журналисти

Свят Преди 8 часа

В студентския вестник, наречен "The Pitch", студентите публикуват фрагменти от "Montgomery County Sentinel"

<p>Зеленски с нов призив към&nbsp;Запада&nbsp;</p>

На фона на нова руска офанзива: Зеленски призова Запада да ускори оръжейните доставки

Свят Преди 9 часа

Той каза, че ситуацията на бойното поле е най-тежка именно в североизточната Харковска област

<p>Искат по-евтини парно и топла вода&nbsp;от 1 юли&nbsp;</p>

Топлофикации искат поевтиняване на парното и топлата вода от 1 юли

България Преди 9 часа

Окончателното си решение за цената на парното и топлата вода КЕВР ще обяви до 30 юни

"Mагически вкус": Кулинарното наследство на китайския квартал в Детройт

"Mагически вкус": Кулинарното наследство на китайския квартал в Детройт

Свят Преди 10 часа

Ястието се появява в менютата на ресторантите от историческия китайски квартал на Детройт още през 60-те години на миналия век

Да правиш изкуство от боклук: Венецуелски художник създаде 200-метров шедьовър

Да правиш изкуство от боклук: Венецуелски художник създаде 200-метров шедьовър

Свят Преди 10 часа

Капачките от бутилки са част от 200-те хиляди тона пластмасови отпадъци, които Панама генерира всяка година

"Изтощение, глад и страх": Израел навлезе още по-навътре в Рафах

"Изтощение, глад и страх": Израел навлезе още по-навътре в Рафах

Свят Преди 10 часа

Въоръжените сили на Израел засега не са коментирали тези твърдения

<p>Тежка автобусна катастрофа във Флорида, 8 загинали и много ранени (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

Тежка автобусна катастрофа във Флорида, 8 загинали и много ранени

Свят Преди 10 часа

В автобуса са пътували общо 53 души, като 37 от тях са били откарани в болница с наранявания

<p>Великобритания и САЩ със сериозно предупреждение&nbsp;</p>

Великобритания за нарастваща киберзаплаха от Китай: Това е епохално предизвикателство

Свят Преди 11 часа

Великобритания съобщи днес, че е извикала посланика на Китай, за да заяви, че разкритията за шпионски връзки са неприемливи

Какво е състоянието на двамата пострадали при катастрофата в Пловдив

Какво е състоянието на двамата пострадали при катастрофата в Пловдив

България Преди 11 часа

Влошило се е обаче състоянието на пожарникаря, върху когото падна дърво по време на спасителната акция

<p>Един от всеки четирима възрастни е застрашен</p>

Отбелязваме Европейския ден за информираност за инсулта

България Преди 11 часа

В България всеки месец средно 4000 души получават инсулт

<p>&quot;Тези хора нямат място в Европа&quot;</p>

ЕС: Онези, които отричат геноцида в Сребреница, нямат място в Европа

Свят Преди 11 часа

В ООН бе предложена проекторезолюция, която призовава 11 юли да бъде обявен за Международен ден за възпоменание на геноцида, извършен в Сребреница

<p>Руски удар по жилищна сграда в Харков,&nbsp;има ранени, сред които и деца (СНИМКИ)</p>

Руски удар по жилищна сграда в Харков, има ранени, сред които и деца

Свят Преди 12 часа

Спасителите претърсват сградата за ранени хора

Министърът на културата отчита проблем в част от стрийминг платформите в България

Министърът на културата отчита проблем в част от стрийминг платформите в България

България Преди 12 часа

Хората в творческия сектор са обезпокоени от навлизането на ИИ и трябва да ги успокоим, допълни той