0
Под прицел. Или поне така изданията определят много неща, с които започва седмицата.

"Заграждат магистралите", съобщава "24 часа". И ясно формулира причината - заради пътните бандити. За целта МВР е поискала от агенция "Пътища" всички малки отклонения незабавно да бъдат затворени заради пътните грабители. 57 опасни участъка имало само край София. Освен това увеличавали автопатрулите и полицията купувала хеликоптер, който да следи движението по магистралите и да реагира светкавично.
Най-лесните жертви били по-възрастните чужденци (пенсионери от Германия и Австрия) По улиците на Варна, отбелязва "24 часа", ловки джебчии дебнат туристите, а бум на грабежите в началото на юни е имало по Слънчев бряг, където само за един уикенд петима шведи и германци са били нападнати и обрани на тръгване от заведенията. Толкова по курортните обири и кражби.

Според "Труд" под прицел през седмицата ще са и действията на администрацията, по-точно - на 16 областни управители, които вече се проверяват по сигнали за нарушения и корупция. До петък се очаква извънредно заседание на група от управляващото мнозинство с областните началници, на което щяла да се реши съдбата на повечето от тях. Нещо повече, "Труд" дори съставя списък на обвиненията към 16 от 28 областни. И трябва да се признае, че навсякъде обвиненията са почти идентични: корупция, далавери, политически и користни назначения, а в градове като Варна, Русе и Ямбол - че изобщо няма никаква свършена работа. Така че нищо не бива да ни учудва.

Пред "Монитор" новата шефка на Агенцията за следприватизационен контрол Аксиния Славчева се зарича почти 300 приватизационни сделки да бъдат развалени в съда (от общо 3000). Според "Труд" под странен прицел си остава и сделката с "Булгартабак", като изданието признава, че не може да разбере едно: как така след проблемите около това кандидат или не е "Дойче банк", дойдоха и проблемите с исторически руски претенции към "Булгартабак", като от Москва просто си искат част от тютюневия холдинг.

Добре де, недоумява "Труд". Щом руснаците нямат никакви права, защо не казахте ясно на хората на Путин още преди три месеца да си гледат работата и защо се хабихте да ходите в Москва? И "Труд" се пита: чак сега ли властта се сети за руските мераци, когато "Булгартабак" е на кантара?

А "Стандарт" е още по-категоричен - задават се тютюневи бунтове. Над 300 работници в Шумен били готови да се разбунтуват заради далаверите в приватизацията на тютюневия холдинг. След което на цяла страница "Стандарт" доказва любимата си теза (в стил "Картаген трябва да бъде разрушен"): вицепремиерът Василев плаче за уволнение.

Според "Новинар" и "Пари" всички проблеми с "Булгартабак" дошли от това, че външният министър Паси се е опънал на Русия. Което пък за "Дневник" си е нещо като "отново на въртележката". Защото, коментира изданието, всяко ново българско правителство с идването си на власт се чувства длъжно да подчертае важността на отношенията ни с Русия. След което, пише "Дневник", идва клишето и за необятните пазари, но внезапно се оказва, че тези пазари са по-малки от съответните за една западноевропейска страна. И така периодичните "пробиви" в българо-руските отношения зациклят - било цените на природен газ, било вносни мита за българските стоки, сега "Булгартабак". Така че царското правителство, подчертава "Дневник", просто минава по познатия път с вчерашната си доста остра декларация към неоснователните руски претенции към тютюневата ни компания.

Ала проблемът е в друго, твърди "Новинар" и го формулира на първа страница така: всички рейтинги са надолу. В сравнение с януари рейтингът на парламента е спаднал с 8 пункта, на президентството със 7, на полицията - с 2, на армията с 11. За "Дума" вече има истинска пропаст между властта и народа. И как иначе, пита изданието, щом като всеки втори е песимист за бъдещето на България, а само година след изборите подкрепата към управляващите е толкова рекордно ниска.

"Стандарт" също е съгласен, че народът е загубил доверие към властта и публикува следните измерения на доверието (данните са от оповестено изследване на МБМД). Ако сега има избори, 16% от българите биха гласували за БСП, около 14% - за НДСВ, и 8% - за СДС. 90% от българите искат да има по-малко депутати. А 92,5% от анкетираните са убедени, че политиците крадат най-много, но след митничарите. 2/3 от хората у нас смятат, че са бедни. 74% признават, че не могат да заделят пари за почивка на море.

Сигурно затова и от една година нищо не е мръднало в България, четем в анализ на "24 часа", в който авторът Юри Велев очертава картината така. Година след изборите отново Симеон си търси съюзници, отново мисли за съюз със СДС и със Стефан Софиянски. Но има и някои разлики, категоричен е "24 часа". Преди година 56% от хората бяха оптимисти (такива сега са 13%). И тогава беше ясно, кога започват 800-те дни. Сега е ясно, че 800 дни започват след 800-дни, иронично коментира "24 часа".

А иначе е жега, пише "Труд" и определя държавата като "щура". Като страна, в която царят е премиер и вече никой не му верва, където кланът Зрънкови е господар на положението, където хората ровят из кофите, но се отчитат все по-нарастващи успехи. В която лалугери са тръгнали да опустошават ниви из Пазарджишко и не се крият, пише "кореспондент на "Труд". Местните хора се видели в чудо и подозирали, че гризачите се дрогират с някои от препаратите срещу плевели. Където, четем в "Монитор", 16-годишни ученици се колят с ножове в бар в Шумен. Ей така, отново за нищо. И където мало и голямо, като съдим по "24 часа", се е юрнало да си търси някой чичо от Америка - дано наследи отнякъде по някой долар.

Където пред "Труд" председателка на фондация за Левски е принудена да признае, че всички млади знаят много повече за живота и подвизите на Скалата, отколкото за Апостола на свободата. Какво чудно, отбелязва изданието, че кандидатите за езикови гимназии се препънали най-вече в термина "оксиморон". С тази непонятна дума, открадната от някой наизустен анализ, мнозина решили да представят леля Станка от Елин-Пелиновия разказ "Ангелинка" а тъй като оксиморон просто означава (от древността до наши дни съвместяване на пръв поглед невъзможното - примерно дървено желязо), комай и цялата днешна реалност, видяна от пресата си е един оксиморон. Например "бързаме бавно".

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

- Келнер, какво ми сервирахте, кафе или чай? - Какво, не можете да разберете сам? - Не. - Тогава какво значение има?
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

БСП: България ще плати за газ с 1,2 млрд. лева повече, отколкото може да използва

БСП: България ще плати за газ с 1,2 млрд. лева повече, отколкото може да използва

България Преди 4 минути

От левицата представиха доклада от дейността на Временната комисия за установяване на факти и обстоятелства около подписването на договора с турската газова компания "Боташ"

Арести в Полша заради нападение срещу съмишленик на Навални

Арести в Полша заради нападение срещу съмишленик на Навални

Свят Преди 12 минути

Арестуваните заподозрени ще бъдат прехвърлени в Литва

Електроразпределителна мрежа

На първо четене: Парламентът отложи либерализацията на пазара на ток за 2025 година

България Преди 31 минути

Реформата на електроенергийния пазар за битови потребители трябваше да започне частично от 1 юли

Служебният премиер за отказа на Митов: Нямам план Б за МВнР

Служебният премиер за отказа на Митов: Нямам план Б за МВнР

България Преди 39 минути

В петък по обед заместник-председателят на ГЕРБ обяви, че оттегля съгласието си да поеме поста в МВнР

Популярен инфлуенсър почина след тежка операция

Популярен инфлуенсър почина след тежка операция

Свят Преди 47 минути

Семейството на Абхрадееп разкри, че е бил в "наистина критично състояние"

Тръмп

Избраха 12-те съдебни заседатели за процеса срещу Доналд Тръмп

Свят Преди 47 минути

Съдът в Ню Йорк назначи 12-те съдебни заседатели по делото

<p>&quot;Напрежението в Близкия изток се покачва застрашително&quot;</p>

"Уолстрийт джърнъл": Напрежението в Близкия изток се покачва застрашително

Свят Преди 55 минути

Техеран осъществи нападението си в нощта срещу 14 април в отговор на израелския удар по иранското консулство в сирийската столица Дамаск

Iran Air

Авиокомпании пренасочват полети след атаката срещу Иран

Свят Преди 58 минути

Редица самолети бяха отклонени към алтернативни летища

.

Знаете ли кои са българите, номинирани за Нобелова награда през годините?

България Преди 1 час

За съжаление, България все още няма своя нобелов лауреат

<p>Happy Pet Net: Помагаме на стопаните да обгрижват лесно своите домашни любимци</p>

Глория Димитрова от Happy Pet Net: Ние помагаме на стопаните да обгрижват лесно и удобно своите домашни любимци

Любопитно Преди 1 час

Онлайн консултациите с ветеринарен лекар могат да служат и като проактивна мярка за здравето на домашните любимци

Сарафов: Законопроектът за съдебната власт съдържа сериозни недостатъци и противоречиви норми

Сарафов: Законопроектът за съдебната власт съдържа сериозни недостатъци и противоречиви норми

България Преди 2 часа

Част от предложенията са неясни, непрецизни, вътрешнопротиворечиви, крайно неудачни, допълва главният прокурор

Мащабна руска атака в Днепропетровска област, най-малко 8 загинали

Мащабна руска атака в Днепропетровска област, най-малко 8 загинали

Свят Преди 2 часа

Ранени са били 21 души и са нанесени щети на инфраструктурни обекти

Проучване: Венера изпуска въглерод и кислород

Проучване: Венера изпуска въглерод и кислород

Любопитно Преди 2 часа

Въпреки че е най-близкият ни орбитален съсед и най-близката до Земята, няма много информация за Венера

Защо делфините плуват пред корабите (ВИДЕО)

Защо делфините плуват пред корабите (ВИДЕО)

Любопитно Преди 2 часа

Интересни факти за любопитните китоподобни четете в следващите редове

„В новата реалност” в „Темата на NOVA“

„В новата реалност” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 2 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Габриел Гарсия Маркес

"Сто години самота" на Габриел Гарсия Маркес се превръща в сериал по Netflix (ВИДЕО)

Любопитно Преди 2 часа

Премиерата на 16-те епизода се очаква в края на годината