0
Гр рги Иванов Марков - "убит Англия." Това компрометиращопризнание е записано черно на бяло в един от оцелелите секретни регистрационни дневници на бившето Второ главно управление на Държавна сигурност. Забележката "убит Англия" е направена от служител на бившето контраразузнавателно управление при сваляне на разработката в архива на МВР
Това е началото на големия и много интересен материал в днешната "Демокрация", озаглавен "СКИТНИК В СЪРЦЕТО НА ДС". По този начен вестникът напомня, че са изминали 22 години от убийството на писателя-емигрант и все още никой не е научил цялата тайна за тази смърт. А и не само за тази. Със съдействието на министъра на вътрешните работи, който също се изявява като автор върху двете страници, посветени на темата, "Демокрация" се опитва да хвърли светлина в мрака на близкото ни минало, когато са унищожени ценни архивни материали и са прикрити следи на активни сътрудници на ДС.
И както сме започнали с полицейска тема, само се връщаме малко назад в същия вестник, за да прочетем: "В НАШАТА РАБОТА ВСИЧКО ТРЯБВА ДА СЕ ИЗВЪРШВА НАВРЕМЕ". Това казва заместник-министърът на вътрешните работи Явор Хайтов пред журналистката Петя Владимирова. В интервюто става дума за "Мобилтел", Майкъл Чорни, паолицейското дознание, гражданския контрол над дейността на МВР, отношенията с медиите.
"Новинар", допълва тази тема, обявявайки в подзаглавие, че зам.министърът Хайтов е излязъл в отпуск, за да мисли по въпроса за взаимоотношенията на министерството с "Мобилтел". Който пък е кацнал върху първата страница на вестника с тревожно-въпросителното заглавие "ОТНЕМАТ ЛИЦЕНЗА НА МОБИЛТЕЛ"?. Всъщност, информацията под заглавието е взета от вчерашното предаване "Гласове" по БНТ и се базира повече на догатки, отколкото на факти.
И като стана вече дума за това предаване, едно от споменатите в него имена виждаме и в качеството му на интервюиран от журналист на "Новинар". Това е о.з. полковникът Цвятко Цветков, който дава своето тълкуване на събитията около Чорни, югославяните, посещението на Джордж Тенет и паралелната власт.
И пак разследвания на първа страница. Този път в "24 часа". "ПОЛИЦИЯТА ПРОВЕРЯВА Д-Р ТРЕНЧЕВ" съобщава вестникът и уточнява, че това траело вече два месеца. Проверката е по оплакване на пазарджишкия бизнесмен Петър Косев, който твърди, че бил изнудван и заплашван от синдикалния лидер.
На първа страница в "Труд" четем: "РЕФОРМАТА НА БОСИЛКОВ ЩЕ НИ ДОКАРА НОВИ "БЕЛИ БРЕЗИ" и вижзаме фото-колаж с образите на Славчо Босилков и Кирил Радев, чиито са думите от заглавието. Самият материал е вътре, на 12-та стр. и яростно спори с идеята на новия главен секретар на МВР за обединяване на националните служби "Полиция", БОП, "Гранична полиция" и "Жандармерия". На съседната страница Анна Заркова е взела интервю от Исмет Гаши - един от 8-те изгонени от България югославяни, който твърди: "ОБВИНЕНИЯТА СРЕЩУ МЕН СА КАТО ВЪВ ВИЦА С КОМПЮТРИТЕ И КОМПОТИТЕ". Според изнесеното във вестника г-н Гаши търгувал не с бели робини, а с бяла техника, която изнасял за Македония и Косово.
Челната тема за "Дума" и "Земя" е една - "ТУРЦИТЕ НЯМАТ ПАРИ ЗА "ГОРНА АРДА" и "ДАВАМЕ "ГОРНА АРДА" НА ИТАЛИАНЦИ". Информацията изва от министъра на регионалното развитие Евгени Чачев, който е съобщил пред журналисти за готовността на министерството да преговаря с италиански и германски фирми, които да извършат строежа. Всичко това е било казано в Мадан, където са били на посещение министрите Чачев, Муравей Радев и Петър Жотев, а информацията в споменатите два вестника е с почти идентични заглавия, наблягащи върху факта, че миньори са освиркали високите гости.
Подробна информация за това посещение можете да получите и от в. "Стандарт". Под заглавието "В МАДАН КАРАТ ЦЯЛО ЛЯТО БЕЗ ЗАПЛАТИ И ВОДА" е описан халът на безработните родопски миньори, срещата им с гостуващите министри и очакванията за старта на инфраструктурните проекти, които да нахранят населението от този край. На 12 стр. в "Стандарт" съзирам интересен анализ, който поставя знак за равенство между Харвард и Школата в Симеоново. Опорна точка му е, че цяло лято новините в държавата ги е създавало МВР, всички събития са били обгърнати във воала на тайнственост и недоизказаност, характерни за методите на специалните служби и, че се води някаква война на нерви, която тепърва ще прояснява целите си. Интересен извод е представянето на финансовия министър Муравей Радев като евентуален приемник на премиерския жезъл, при положение че се наложи Иван Костов да слага ред в партията. И като заговорихме за партията, не може да отминем програмното интервю, както го е нарекъл самият вестник "24 часа", с бившия вицепремиер Евгений Бакърджиев. "ЧАКА НИ ТЕЖКА ЗИМА" предупреждава бившият вице и е убеден, че всички комбинации, в които се опитват да го вплетат са единствено капани, за да се разбие единството на СДС и по този начин да се отслаби партията на управляващите. Той призовава личностите, авторитетите в партията да се консолидират, за да се избегне опасността от разцепление.
Колкото до другата партия, на нея е посветен анализът на Иво Инджов в същия вестник. Заглавието му е: "ЧАК ПЪК ЕВРОПА ДА СЕ ПЛАШИ ОТ БСП", а поводът - очевидно изявленията на синия лидер Димитър Абаджиев, че Европа била разтревожена от евентуално участие на "Столетницата" в управлението на държавата. От материала става ясно, че БСП няма достатъчно сили, авторитет и кураж, за да се наеме с отговорностите на властта, но нещата биха изглеждали по друг начин, ако в комбинацията влезе и ДПС. Според автора, вероятно тази перспектива най-много тревожи Абаджиев.
Риторичния въпрос "КОЙ ЩЕ ВЗЕМЕ ТРЕТАТА ТЕЛЕВИЗИЯ" е изведен в "24 часа" като заглавие, но като тема присъства и в "Новинар" - "КЕВОРКЯН И НТВ - ФАВОРИТИ ЗА ТВ ЕФИРА", "Дума" - "НОВА ТЕЛЕВИЗИЯ - ФАВОРИТ В КОНКУРСА ЗА НАЦИОНАЛЕН ЕФИР".
Друга Обща тема за днешната преса е мнението за съд, с което е приключило следствието срещу тримата шефове на ТС Банк Любомир Гибински, Николай Златев и Стефан Тодоров за това, че са пропилели трезора на банката с раздаването на необезпечени кредити.
А ако се питате каква е реалната инфлация у нас, погледнете 8-а страница на "Труд". Там има вариант за изчисляване, според който тя е 34,5%, а най-голямо поскъпване в периода от началото на годината досега са отбелязали олиото, брашното и захарта. За инфлацията на националния ни отбор по футбол ще оставя да говори след малко Асен Минчев, а в това, че пресата е нанизала тази тема на копието си, можете да не се съмнявате.
Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Турция прекратява търговските отношения с Израел

Турция прекратява търговските отношения с Израел

Свят Преди 1 час

Миналия месец Турция ограничи износа за Израел заради войната в Газа

Сърбия избра ново правителство

Сърбия избра ново правителство

Свят Преди 2 часа

Премиер ще бъде Милош Вучевич, а вицепремиер ще бъде Александър Вулин

д

Как да ядем хляб и да отслабнем?

Любопитно Преди 3 часа

Дори диетолозите вече не препоръчват пълно премахване на хляба от вашата диета

Пърженото пиле, сервирано на "Титаник"

Пърженото пиле, сервирано на "Титаник"

Любопитно Преди 3 часа

На борда на кораба са били както най-богатият човек по онова време, Джон Джейкъб Астор, така и имигрантски семейства, всеки с мечта да започне нов живот

Жена загина заради буря в Северна Франция

Жена загина заради буря в Северна Франция

Свят Преди 3 часа

57-годишната жена загина днес при свлачище

Снимката е илюстративна

Поглед към древното минало: Реконструираха лицето на 75 000-годишна неандерталска жена

Любопитно Преди 4 часа

40-годишната неандерталска жена е починала в спяща позиция под огромен вертикален каменен знак

Лошо време в почти цяла България: Валежи, градушки и гръмотевици в петък

Лошо време в почти цяла България: Валежи, градушки и гръмотевици в петък

България Преди 4 часа

Жълт код за потенциално опасно време е обявен в почти цялата страна

.

Защо интернет се влюби в историята за късметлията, спечелил $1,3 млрд. от лотарията

Свят Преди 4 часа

„Как ще имам време да похарча всички тези пари? Колко дълго ще живея?“

Ето какви ще бъдат промените в движението на София за Великден

Ето какви ще бъдат промените в движението на София за Великден

България Преди 5 часа

Столична община въвежда временна организация на движението на пл. "Св. Александър Невски"

Полицията арестува младеж, хвърлил бомбички срещу синагога във Варшава

Полицията арестува младеж, хвърлил бомбички срещу синагога във Варшава

Свят Преди 5 часа

Посегателството срещу синагогата „Нозик“ беше извършено към 1 ч. в нощта срещу сряда, като са нанесени щети по фасадата на сградата

Арести на пропалестински демонстранти от Колумбийския университет в САЩ

Достигнаха точката на кипене: Сблъсъци между протестиращи и полиция в САЩ

Свят Преди 5 часа

Протестиращите срещу войната между Израел и Газа използваха лютив спрей, полицията отвърна с електрошок

Карла Бруни-Саркози е заподозряна в разследването, свързано със съпруга ѝ

Карла Бруни-Саркози е заподозряна в разследването, свързано със съпруга ѝ

Свят Преди 5 часа

Бившият модел беше изслушана като обикновен свидетел през юни 2023 г.

Учени откриха нова функция на малкия мозък

Учени откриха нова функция на малкия мозък

Любопитно Преди 5 часа

Каква нова функция е открита в задната част на главата четете в следващите редове

Huawei Pura 70 Ultra

Huawei привлича вниманието с новия Pura 70

Технологии Преди 5 часа

Флагманът има три версии, включително с подвижен обектив на камерата

Русия обяви, че контролира село в Източна Украйна

Русия обяви, че контролира село в Източна Украйна

Свят Преди 5 часа

Ройтерс отбелязва, че не може да потвърди по независим начин информацията от бойното поле

Кола блъсна колоездач във Варна, той е с опасност за живота

Кола блъсна колоездач във Варна, той е с опасност за живота

България Преди 6 часа

34-годишният водач на велосипеда е настанен в реанимация