0
Со олов е жертва на фалшификат, обявява в челното си заглавие в. "Труд". Експертизата на изданието доказва, че документите, публикувани в руския вестник "Московские новости" с претенция да уличат бившия председател на Народното събрание, че е бил доносник на Държавна сигурност, са абсолютен фалшификат. Според фалшификатите през 1983 година Соколов е приел да бъде сътрудник на ДС с псевдоним Момата и е подписал собственоръчно декларация. Според графолог, нает от "Труд" почеркът не е на парламентарния шеф. Във фалшификатите има редица грешки и несъответствия, твърдят специалисти. Пред "Труд" първият зам.главен редактор на "Московские новости" Людмила Телен не желае да каже нищо за деня на срещата с информатора, за неговата самоличност или националност. В същото време "Демокрация" твърди, че авторите на фалшификатите в руския вестник са у нас. Компроматите са изфабрикувани от хора, изгубили шансовете си за власт, добавя вестникът. Отлично осведомени източници от спецслужбите не изключват и версията публикуването на компромата точно в този момент да има връзка със събитията в Македония. Посещението на премиера Костов в Скопие е отрязало надеждите на Русия за влияние в региона и това е опънало нервите на определени кръгове в Москва, които впоследствие вестникът е обслужил, коментира "Демокрация". От "24 часа" научаваме, че публикацията в "Московские новости" е била тема на обсъждане на външния министър Михайлова с руския посланик у нас Владимир Титов. Вестникът публикува и интервюто на ВВС с главния редактор на международните новини на въпросното руско издание Димитрий Бабич. "В Русия има голям интерес към страната ви. Не всичко, което става напоследък в България се харесва на руснаците", твърди той и се надява, че ще продължи да постъпва информация. "Ако има информация, ще има и публикации", заявява Бабич.

Във връзка с темата "Монитор" се спира на казаното от бившият главен секретар на МВР ген. Божидар Попов пред радио Свободна Европа. Според него има начин факсимилетата да бъдат изискани от руската страна и да бъдат изследвани в България. За ген. Попов случаят "ще подскаже и много неща за различни интереси, които в момента се преплитат на Балканите". "Новинар" определя публикацията в руския вестник като безспорен хит във вихъра на компроматите. 16 дни преди изборите обилно потекоха най-разнообразни компромати, слухове и информации, чиято цел е да сеят подозрения сред електората към конкурентите в предизборната битка. Днес ще станат ясни имената на бившите сътрудници на ДС, които са кандидати за депутати, оповестява вестникът. Списъкът щял да бъде по-дълъг от първия, с който бяха обявени имената на 52-та бивши сътрудници на ДС в парламентите от 1990 г одина насам.

В днешните си издания "Новинар" и "24 часа" публикуват програмите на ОДС, НДС Втори, БСП и ДПС. А "Стандарт" под заглавие "България - добър дом за своите граждани" дава начало на публикации на предизборната програма само на царското движение. Пиша "слаб 2" на здравната програма на НДС Втори, заявява пред "Демокрация" министър Илко Семерджиев и прогнозира, че предложенията на движението могат да доведат българското здравеопазване до пълен колапс. "Царят идва за нов морал в политиката, против корупцията, против партизанщината", твърди в интервю пред "24 часа" кандидат-депутатът Венцислав Димитров. Царят според неговите думи няма да допусне Костов за премиер. "Царят не е сламка, за която народът се хваща като удавник. Той е надежда", заявява пред "Монитор" Доньо Донев, който е водач на царската листа в Монтана. Симеон Втори започна предизборната си обиколка от града, който е носел името на Фердинанд, отбелязва изданието. "Монитор" обръща поглед назад в годините на младия Симеон и позовавайки се на влиятелния италиански всекидневник "Кориере дела сера" от 18 юли 1961 година пише -"Вместо да се поти в предизборни битки и да кара душата си да страда от мръсничките политически нрави на Балканите, днес негово величество Симеон Втори можеше спокойно да си кралства в Испания. Перспективата генералисимус Франко да бе предпочел за владетел на Испания Симеон, а не наследника на Бурбоните е изглеждала реална през 1961 година".

Освен приключенията на младия Симеон, описани в италианските вестници, "Монитор" поставя акцент и върху истерията в македонската преса. Пиринският край бил за Македония, извежда във водещо заглавие вестникът информацията от официоза в Скопие "Нова Македония". Според всекидневника, заедно с албанския можел да се реши и македонският въпрос чрез присъединяване на части от съседни страни. Скопският вестник е хвърлил око и на Лерин, Костур и Воден в Гърция твърдейки, че международната общност подготвяла "етнически ключ" за изход от балканския лабиринт чрез очертаване на нови граници и създаване на етнически "чисти" държави.

Но междувременно отбелязва "Труд" светва визов полумесец. От 1 юли визовият режим с Турция можел да стане свободен. Макар турското посолство да не потвърждава тази вест, тя се носи с шеметна бързина в политическия ефир. Така предизборно щяло да излезе кой обещава и кой изпълнява. "Големите дела се оценяват от дистанция във времево и пространствено отношение. Не може да дойде политическият елит на Европа и да признае извършените в страната трудни реформи, а ние да не разбираме за какво сме страдали", казва пред читателите на "Труд" директорът на Института по социология проф. Георги Фотев.

"Човек забравя несгодите, данъците...., но си спомня за усмивката. Това също е част от щастието на демокрацията", споделя на свой ред пред "Демокрация" поетът Александър Петров. Да изберем хармонията пред хаоса, призовава той. Защото загубата е несъизмерима с тленността на човешките мерки.

Издъхна легендарният български художник Георги Божилов-Слона, отбелязва "Труд". Живописецът загина на 30 май при автомобилна катастрофа. "Заспалият и умрелият са като нарисувани", е написал Шекспир. Картините на Слона повече от всичко приличат на сънищата, но ни вълнуват и смущават по-ясно от тях, защото пораждат едновременно всички възможни щастия и нещастия, е написала авторката Нада Нешева. Нарисуваното е като смъртта. казваше Слона. То няма да продължи както в киното. Създадено е така. Веднъж завинаги. Но ако ми беше ясно какво изобразява картината, сигурно нямаше да рисувам. Трябва да има някаква магия в това, иначе става абсолютно безинтересно, спомня си за големия художник в. "Пари".

Днешните издания макар и малко встрани от всички вълнуващи ги теми не забравят, че българските деца празнуват. Додея ни всекидневно да виждаме по вестникарските страници фотографиите на невръстни "нощни пеперуди", на "проблемни деца". Това ли е съдбата на българските деца, пита вестник "Демокрация". Погледнете ги, та това е наистина бъдещето на България!
Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Блондинка в банката: - Здравейте, бих искала да отворя обща сметка... - С кого? - Все ми е едно... Важното да е с някой, който…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

АЕЖ: МВР превиши правомощията си по случая с Димитър Стоянов

АЕЖ: МВР превиши правомощията си по случая с Димитър Стоянов

България Преди 39 минути

Според АЕЖ вътрешното министерство трябвало да публикува всички записи, а не част от тях

Министърът на труда и социалната политика Ивайло Иванов

Националният съвет за тристранно сътрудничество обсъжда обезщетенията при безработица

България Преди 1 час

Предстои и избор на ротационни заместник-председатели на Националния съвет

Започна излъчването на сериал за живота на кралица Максима

Започна излъчването на сериал за живота на кралица Максима

Свят Преди 1 час

Първият епизод на телевизионната продукция "Максима" беше излъчен през уикенда

<p>Тодоров: Виждал съм Димитров пред кабинета на Рашков</p>

Петър Тодоров: Виждал съм Стефан Димитров пред кабинета на Бойко Рашков

България Преди 1 час

По думите му е засичал в МВР и бащата Марин

Десет партии и осем коалиции са подали документи за регистрация за изборите

Десет партии и осем коалиции са подали документи за регистрация за изборите

България Преди 2 часа

От подалите документи до момента са регистрирани пет парти и две коалиции

Сградата, където се помещава СГС

В СГС е внесено искане за задържането на Марин Димитров

България Преди 2 часа

Синът му Стефан Димитров и Петя Банкова са окончателно в ареста

<p>Какво се крие зад един от най-великите народи?</p>

Уникалната магия на персийската култура

Любопитно Преди 2 часа

Персийската култура е интересна, много различна и завладяваща, но какво всъщност знаем за нея?

Главчев официално стана и външен министър

Главчев официално стана и външен министър

България Преди 2 часа

В сградата на Министерство на външните работи Главчев проведе и работна среща с ръководния състав

Екипът на "Шогун" на премиерата

Ще има ли втори сезон на хитовия сериал "Шогун"?

Любопитно Преди 2 часа

Уникалният успех на първи сезон може и да промени плановете на продуцентите

"Честит рожден ден, Луи!": Малкият принц днес навършва 6 годинки

"Честит рожден ден, Луи!": Малкият принц днес навършва 6 годинки

Свят Преди 3 часа

Дворецът Кенсингтън пусна лъчезарна снимка на Луис на шестия му рожден ден

Добре де, може да е опростена версия, но мъжете в повечето случаи така си я представяме тая класация...

Топ 10 най-сексапилни жени в света

Любопитно Преди 3 часа

От "леле, колко е яка" до "Това не е истина"...

<p>Ердоган: Прозорецът на възможностите няма да бъде отворен винаги</p>

Ердоган призова за нормализиране на отношенията между Турция и Армения

Свят Преди 3 часа

Въпреки общата граница Армения и Турция нямат дипломатически отношения

Още една формация няма да участва в коалиция с ПП-ДБ на предстоящите избори

Още една формация няма да участва в коалиция с ПП-ДБ на предстоящите избори

България Преди 3 часа

В позицията си от партията обясняват, че присъединяването им към ПП-ДБ било с цел да бъдат постигнати реформи в "противовес на модела на ГЕРБ и ДПС"

"Той е нейният омар": 10 култови цитата от "Приятели"

"Той е нейният омар": 10 култови цитата от "Приятели"

Любопитно Преди 4 часа

Ето някои от най-запомнящите се цитати от вечния сериал "Приятели"