0
е ецслужбите: 226 са корумпираните", протръбява "Демокрация" във водещото си заглавиe. "Уличените са от държавното и местното управление", уточнява "Сега", а "Дума" синтезира - "Корупцията - порок номер едно на властта". Докладите, които Националната служба за сигурност и Националната разузнавателна служба предоставили на премиера Иван Костов съдържат данни на условията, средата и проявите на корупция във всичките й форми. Анализирани са всички сигнали, включително на медиите, пояснява "Демокрация". Пред вратите на Европа властта дрънка оръжия за най-тежката битка - с корупцията. "Рушветът вече е опрял до кокала", отсича от своя страна "24 часа". Това ще е най-трудната битка според вестника, защото властта напада собствената си сянка, която стои зад всяко странно управленско решение, забавен закон или съмнителна сделка. Този бой ще е последен. И вече не било важно на кой министър кога ще му изстине столът. Важното е дали управляващите ще убедят обществото, че ръцете им са чисти. Иначе ще бъдат сменени в пакет - от суверена, пророкува "24 часа". Как корупцията стана враг номер едно? Ами и да сложиш на водката менте етикет финландска, тя пак си остава циганска. А Европа няма да вдигне с нея тост за успехите ни срещу корупцията, категоричен е вестникът. Шаманите на СДС пробват да понамалят очакването, че Костов ще направи показна чиска на корумпираните, отбелязва от своя страна "Сега". Публичният линч може на пръв поглед и да е нецивилизован. Но само той ще свърши работа в държава като нашата, където хората са убедени, че и да е останал някой некорумпиран висш държавен чиновник, той е антикварна рядкост. Може да е крив, може да е прав, ама народа така мисли. А и освен това колкото по-високопоставени са отстреляните рушветчии, толкова по-добре.

От сега нататък поканата за преговори от Европейския съюз ще бъде основна тема в речите на българските политици. Главно с нея те ще си изкарват белия хляб, прогнозира "Монитор". И веднага доказателството - призив за национално съгласие по всички ключови въпроси в България и по-специално членството ни в Европейския съюз отправи към депутатите и политическия елит в страната премиерът Иван Костов, оповестява "Демокрация". "След като вчера по емпиричен път политиците установиха, че поне в нещо могат да бъдат на един акъл, време е да направят и следващата крачка и да постигнат подобен консенсус и за НАТО", призовава "Демокрация" в редакционнния си коментар. От това ще има полза и за тях самите, и за България. Малко по-нататък обаче вестникът смекчава патоса с препечатана статия на Файненшъл таймс. Според представители на Европейския съюз шансовете за присъединяване на нови членове до 2003-та година са нищожни. Според Надежда Михайлова, външен министър на България, отбелязва изданието, нейната страна смята, че може да стане пълноправен член до 2006-та година. Тя обаче призна, че Европейският съюз има по-песимистични виждания за сроковете, отбелязва Файненшъл таймс.

"Иван Костов даде интервю на Ройтерс". "Сега" слага след изречението три удивителни. Та в него премиерът описвал емоциите на народа като на осиновено дете - "бастард". Вестникът поставя английския превод в скоби с въпросителен след него. Та осиновеното дете знае много малко за новите си татко и майка. А те знаят ли достатъчно за новото чеденце, пита "Сега". Оказало се, че за да ги понаучи, правителството си е купило в Тайм тлъста рекламна секция, разкрива вестникът.

И към вътрешнополитическите ни проблеми - "Компютри вече ще участват в лечението на пациентите", оповестява "Труд". Предвижда се всички домашни лекари да бъдат свързани в компютърна мрежа, в която да си обменят информация за по-сложните случаи. Чудеса стават в края на второто хилядолетие у нас. Още не сме започнали преговори за членство в Евросъюза, а промяната вече се усеща, заявява вестникът в редакционния си коментар. Има обаче един малък проблем, предупреждава "Труд". Докато докторите усвоят сложната техника и спорят в киберпространството за диогнозите, пациентите им може да се пренесат на оня свят. Ако все пак някой оцелеел, имало голяма вероятност неговият лекар да получи следното съобщение в елктронната си поща - "Диагнозата и сметката за нея, дето ми ги прати вчера, не съм ги получил, щото нямахме ток".

Ех, какво бъдеще имаше навремето! Тази мисъл на писателя Артър Кларк "24 часа" използва за заглавие на своя статия, посветена на прогнозите за 2000-ната година, правени в по-далечни времена. Манията с радиото ще отмине за нула време, убеден е не кой да е самият Томас Едисон. Компютърна памет от 640 килобайта ще е предостатъчна за всеки, отсякъл пък Бил Гейтс. До днес той вече греши стократно, изчислява вестникът. А Артър Кларк предсказал - През 2001-ва година къщите ще са от материали, по-здрави от стоманата и по-леки от алуминия и с тях хората ще летят към топлите страни през зимата. Как днес Кларк коментира прогнозите си от 1966-та година - "Аз никога не съм правил предсказания за бъдещето, а изследвания, базирани на науката. Човек може да предскаже само, че слънцето ще изгрее на другия ден, но даже и това един ден няма да е вярно".

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

ГЕРБ обяви листите си с кандидат-депутати в цялата страна

ГЕРБ обяви листите си с кандидат-депутати в цялата страна

България Преди 30 минути

Решението е на Изпълнителната комисия на партията

Израел потвърди смъртта на заложник в Газа

Израел потвърди смъртта на заложник в Газа

Свят Преди 1 час

Съпругата му Йонат е убита при първоначалното нападение

Израел назначи нов ръководител на военното разузнаване

Израел назначи нов ръководител на военното разузнаване

Свят Преди 2 часа

Израелските сили обявиха и промени в генералния щаб

Яхия Синуар, лидер на "Хамас" в ивицата Газа

Лидерът на "Хамас" в Газа иска промени по предложението за прекратяване на огъня

Свят Преди 3 часа

Синуар продължава да настоява за гарантиран край на войната и иска дори писмен ангажимент за "безусловно прекратяване на боевете"

НЗОК е дала две положителни становища за частната болница „Мама и аз”

НЗОК е дала две положителни становища за частната болница „Мама и аз”

България Преди 3 часа

Едното е подписано през февруари 2023 г., а другото през ноември

Внимание, туристи: Планинската служба с предупреждение

Внимание, туристи: Планинската служба с предупреждение

България Преди 4 часа

Облачно и мъгливо е и има условия за валежи от дъжд през целия ден

„Паркани – най-голямото българско село” в „Темата на NOVA“

„Паркани – най-голямото българско село” в „Темата на NOVA“

България Преди 4 часа

Не пропускайте на Великден след централната емисия новини

<p>Засилени мерки за сигурност&nbsp;в София на Велика събота и 6 май</p>

НСО въвежда мерки за сигурност в София на Велика събота и 6 май

България Преди 4 часа

От 21:00 ч. на 4 май до 2:30 часа на 5 май се въвежда забрана за използване на безпилотни летателни средства (дронове) в зона с радиус хиляда метра и с център пл. „Свети Александър Невски“

Очаква ли се ръст в цените на горивата

Очаква ли се ръст в цените на горивата

България Преди 4 часа

С политиката в ЕС няма как те да поевтиняват, отбеляза председателят на Българската петролна и газова асоциация Светослав Бенчев

Как да съхраняваме лимоните, за да останат свежи

Как да съхраняваме лимоните, за да останат свежи

Любопитно Преди 5 часа

Каква е тайната за свежестта на лимоните четете в следващите редове

<p>Къде в София има най-много кърлежи</p>

Проф. Кантарджиев за кърлежите: Избягвайте местата, обрасли в бръшлян

България Преди 5 часа

Той даде няколко съвета как да се пазим от паразитите

Този огромен космически балон може да е първият дом на човечеството на Марс

Този огромен космически балон може да е първият дом на човечеството на Марс

Любопитно Преди 5 часа

Остава да видим дали Max Space ще накара технологията да сработи, или това ще бъде още един стартъп, за който светът скоро ще забрави

Lincoln Continental

Когато в емблематична американска лимузина са вграждат двигатели от BMW… дизелови

Технологии Преди 6 часа

Коя ли умна синя якичка измисля този гениален ход?

Осъдиха болницата, използвала генетичен материал без разрешение на собственика му

Осъдиха болницата, използвала генетичен материал без разрешение на собственика му

България Преди 6 часа

За скандалния случай разказа журналистът на NOVA Мариета Николаева в „(Не)Порочно зачатие”

Разпети петък e - най-скръбният ден за християните

Разпети петък e - най-скръбният ден за християните

Любопитно Преди 7 часа

В него си припомняме страданията, съденето, разпъването на кръста, смъртта и погребението на Иисус Христос