0
л литиците с консенсус за АЕЦ", четем на първа страница на вестник "Демокрация". "Решаваме за АЕЦ до края на седмицата" - под това водещо заглавие същата тема разисква вестник "Дума". Партийните лидери разрешават на Костов да обсъжда по-ранното затваряне на "Козлодуй" - това пише вестник "Сега", подчертавайки, че социалистите са недоволни от преговорите за АЕЦ. Парламентът вероятно ще даде мандат на правителството да преговаря с Европейската комисия по сроковете за затваряне на малките реактори в АЕЦ "Козлодуй" - пише в публикацията си по същия проблем вестник "24 часа". На консултациите депутати поискали преговорите да не бъдат водени от шефа на Агенцията по енерегетика Иван Шиляшки. "Аз, ще ги водя", казал премиерът Костов, пише още часовият ежедневник. Парламентът решава до края на седмицата за първите ядрени реактори, подчертава също "Труд", допълвайки, че страната ни отлага за неопределено време сключването на заеми от порядъка на 400 милиона долара за модернизацията на пети и шести блок на атомната електроцентрала. Естествено, че опозицията ще се съгласи да даде на Костов какъвто и да е мандат за водене на преговори, защото тя нищо не губи, пише в коментара си вестник "Сега". Ако Европейската комисия приеме нашите условия, пак има достатъчен мегдан за критики - срещу по-ранното затваряне, срещу символичните суми, които ще получим. Ако не ги приеме и останем пак пред затворените европейски двери, още по-хубаво за нея - значи Костов е безсилен да ни вкара в Европа - заключава ежедневникът. Защо ни е Европейски съюз с тези политици и без АЕЦ "Козлодуй"? - въпросът е в заглавие на обширен анализ в днешния брой на вестник "Новинар". Според изданието от страната ни се иска самоубийствена икономическа жертва, която ще наруши националната ни сигурност. "България дори да остане на тъмно и на скъпо, пише вестникът, ще бъде поставена в ситуацията да преговаря десетилетия за влизане в Европейския съюз, изпълнявайки все нови и нови тежки условия. Натискът на Европейския съюз не е предизвикан от тревога за сигурността на реакторите, а от желание страната ни да бъде изтласкана от една доходна ниша", е заключението на "Новинар". "Ние поемаме твърде много външен натиск и е време активно да защитаваме интересите си. От това България няма да загуби, включително и в отношенията си със страните членки на Европейския съюз. Позицията ни за АЕЦ е пределна граница. България не може да поеме повече външен натиск" - това твърди депутатът от Парламентарната група на Демократичната левица Петър Башикаров в интервю за вестник "Монитор". "По въпроса за членството ни в Европейския съюз няма опозиция" - това споделя пред вестник "Демокрация" депутатът от Евролевицата Николай Камов. Сега се проверява кой всъщност е европеец и кой не.

"Кога България ще успее да стъпи с двата крака в Европа?" - на този въпрос пред вестник "Новинар" писателят Георги Мишев отговаря така: "По скалата на Бжежински преходът трае 45-години, значи остават още 35". За съжаление той ще се окаже прав. Накъде вървим?, пита вестникът.Отговорът на писателя: "Към нов деветнайсетомайски преврат. Пълното обезверяване в политическата класа ще доведе до забрана на партиите и административните служители ще регулират живота, а гражданите ще се спасяват поединично. Бойкотирането на политическите структури показва, че българинът вече не разчита на политическата власт. Най-печалното за мен през изминалите 10 години е възстановяването на еднопартийната система", казва още Георги Мишев пред "Новинар".

На страница под заглавие "Рокади" в обширен анализ в днешния си брой вестник "Сега" пише: "денят Х не е 10 декември, а 16 ноември, когато ще има рaзширено заседание на СДС и там де факто ще се реши кой слага край на кариерата си във властта и кой ще се размине с бурята. Там ще се раздават наказания по партийна линия, но едва ли някой има илюзията, че лишен от доверието на СДС политик ще продължи да се вихри в изпълнителната власт. Промените в кабинета ще са кометични. Премиерът едва ли ще рискува да отстрани вицепремиер, защото това би нарушило баланса на силите. Единственото сигурно нещо е, че след сбирката Костов ще утвърди едноличната си власт в СДС" - това е заключението в анализа на вестник "Сега".

"Мултигруп не купи Хилъри Клинтън за 1000 долара" - гласи заглавие на коментар в "Демокрация". Днешните вестници продължават да дискутират случая с върнатия на Дарина Павлова чек от Хилъри, дарен в помощ на кампанията й за сенаторско място в Ню Йорк. "Първата дама на САЩ показа как се прави чиста политика", пише по този повод "Демокрация". "Скандалът с Мулти удря по Хилъри" - това смята вестник "Монитор", според който в активното мероприятие за пране на информация участват хора от кабинета на Костов и германските вестници у нас, които работят срещу България и първата дама на САЩ. "Дарина за втори път е била при Хилъри" - това оповестява вестник "Труд", според чиято информация съпругата на шефа на Мултигруп за втори път присъства на рожден ден на госпожа Клинтън. Изданието публикува факсимилие от поканата на американската президентша лично до Дарина Павлова в опровержение на твърденията, че Павлова сама се е вмъкнала на тържеството с чужда покана. Според вестник "Новинар" управляващите скалъпиха скандала с Павлова, за да препратят случая с "Мулти в САЩ". "Бонев извади направо късмет, че мадам Павлова реши да се отърка о американския елит, че и да меценатства кампанията на Хилъри", пише вестникът. В противен случай МВР-шефът щеше да продължава да се диви как така тонове захар на "Мулти" се топят под дъжда. Така на американските служби ще се разчита да разследват откъде са парите и имотите на семейство Павлови в САЩ. Така хем друг ще свърши работата на Бонев, хем МВР ще замаже неспособността си /или нежеланието си/ да намери улики срещу "Мулти".

Толкова по конфликтните теми от политиката и икономиката в днешните вестници. Завършвам прегледа на печата с една любопитна информация от вестник "24 часа": "Наш ром открил автограф на Луи ХIV. Не ясно как реликвата се озовала в България и как я е докопал ромът, но антиквари твърдят, че е автентична. Автографът на краля Слънце е върху прогорен нотариален акт. Изписан е на старофренски и сгънат по особен начин. Шрифтът е изящен, но е трудно да се разчете. Парчето хартия е сензация на търг на стари предмети в София - наддаване, което ще се организира на 4 ноемвриЧ - това научаваме още от днешния брой на "24 часа".

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Масово сбиване и ранени в центъра на Габрово

Масово сбиване и ранени в центъра на Габрово

Свят Преди 33 минути

От полицията посочват, че по случая се работи

Германия и Чехия обвиниха Русия за кибератаки

Германия и Чехия обвиниха Русия за кибератаки

Свят Преди 51 минути

Разкриването на хакерите е станало след общо разследване с чешките власти

Южна Корея вдигна степента на тревога, обвини КНДР в подготовка на атаки

Южна Корея вдигна степента на тревога, обвини КНДР в подготовка на атаки

Свят Преди 4 часа

Сеул: КНДР е в процес на подготовка на терористични нападения

"Беше страхотен ден": Мъж изпи 25 чаши вино, докато тича в маратон

"Беше страхотен ден": Мъж изпи 25 чаши вино, докато тича в маратон

Любопитно Преди 5 часа

Том Гилби дегустира на сляпо различни чаши вино по време на всяка миля от Лондонския маратон

Кремъл с остри критики към Макрон и Камерън заради изявленията им за Украйна

Кремъл с остри критики към Макрон и Камерън заради изявленията им за Украйна

Свят Преди 5 часа

Франция продължава постоянно да споменава възможността за свое пряко въвличане, на терен, в конфликта около Украйна, заяви Дмитрий Песков

ГЕРБ обяви листите си с кандидат-депутати в цялата страна

ГЕРБ обяви листите си с кандидат-депутати в цялата страна

България Преди 5 часа

Бойко Борисов ще е водач в 25-и МИР-София и в 16-и МИР в Пловдив

Пети блок на АЕЦ "Козлодуй" спира работа заради ремонт и презареждане с американско ядрено гориво

Пети блок на АЕЦ "Козлодуй" спира работа заради ремонт и презареждане с американско ядрено гориво

България Преди 6 часа

Необходимото за първото презареждане количество от новите касети беше доставено на 20 април

Израел потвърди смъртта на заложник в Газа

Израел потвърди смъртта на заложник в Газа

Свят Преди 6 часа

Съпругата му Йонат е убита при първоначалното нападение

Китай изстреля космическата сонда Chang’e-6 (ВИДЕО/СНИМКА)

Китай изстреля космическата сонда Chang’e-6 (ВИДЕО/СНИМКА)

Любопитно Преди 7 часа

Нейната мисия включва събиране на проби от далечната страна на Луната

Избори 2 в 1: "Сиела Норма" ще изпълни обществената поръчка за машинния вот

Избори 2 в 1: "Сиела Норма" ще изпълни обществената поръчка за машинния вот

България Преди 7 часа

Компанията беше единствената, която подаде документи за участие в процедурата

Израел назначи нов ръководител на военното разузнаване

Израел назначи нов ръководител на военното разузнаване

Свят Преди 8 часа

Израелските сили обявиха и промени в генералния щаб

Яхия Синуар, лидер на "Хамас" в ивицата Газа

Лидерът на "Хамас" в Газа иска промени по предложението за прекратяване на огъня

Свят Преди 8 часа

Синуар продължава да настоява за гарантиран край на войната и иска дори писмен ангажимент за "безусловно прекратяване на боевете"

НЗОК е дала две положителни становища за частната болница „Мама и аз”

НЗОК е дала две положителни становища за частната болница „Мама и аз”

България Преди 9 часа

Едното е подписано през февруари 2023 г., а другото през ноември

Внимание, туристи: Планинската служба с предупреждение

Внимание, туристи: Планинската служба с предупреждение

България Преди 9 часа

Облачно и мъгливо е и има условия за валежи от дъжд през целия ден

„Паркани – най-голямото българско село” в „Темата на NOVA“

„Паркани – най-голямото българско село” в „Темата на NOVA“

България Преди 9 часа

Не пропускайте на Великден след централната емисия новини

<p>Засилени мерки за сигурност&nbsp;в София на Велика събота и 6 май</p>

НСО въвежда мерки за сигурност в София на Велика събота и 6 май

България Преди 10 часа

От 21:00 ч. на 4 май до 2:30 часа на 5 май се въвежда забрана за използване на безпилотни летателни средства (дронове) в зона с радиус хиляда метра и с център пл. „Свети Александър Невски“