0
й й-сетне стана ясно кой колко взе на първия тур" - гласи едно от заглавията в днешния брой на вестник "24 часа". "СДС води с 3 процента пред БСП на първия тур на местните избори - това сочат окончателните данни от гласуването на 16-ти октомври", уточнява изданието. Гражданската защита за свободни и демократични избори смята, че това са най-бавно преброените избори. Вината за забавянето била на математическия колектив, който е официален преброител. "Нали имаше конкурс за преброители и трябваше да се избере най-добрия екип?" - задава въпрос "24 часа" в коментара си. Ако за първи път правехме избори, как да е. Но на осмия поред вот от 1989-та година насам би трябвало комисията да действа професионално. Мудността на ЦИК ражда съмнения, смята "24 часа". Да не би да се бавят, защото нещо натъкмяват с гласовете? Ето как върху изборите пада сянка, отсъжда ежеденвеникът и допълва, че анкета пред бюрата за гласуване, която е представителна за цялата страна, показала че най-голямо отдръпване от управляващите има сред военните, полицията и лекарите.

Според вестник "Земя" изборният резултат, както и да го гледаме, е едно поражение за управляващите и отново поставя на преден план изключително острия проблем за реформите в България. "Хората са разочаровани от начина, по който се реформира обществото" - това го призна и Костов в следизборната нощ - пише "Земя", според който с изключение на реститутите, незаконно забогателите и потъналите в корупция братовчеди досега никой друг у нас не е спечелил от реформите. "Българите трябва да доживеят, за да видят резултатите от реформата" - това казал вицепремиерът Александър Божков пред икономическия форум за Югоизточна Европа - научаваме от първа страница на вестник "Сега". Според него от 1998-ма година се наблюдава постоянна тенденция към увеличение на безработицата. Това било тревожно, защото правителството се ангажирало да създава нови работни места. "Тази година била последна с висока безработица" - заявил още Божков пред форума. Погледът и на вестник "Монитор" върху събитието - провал на икономиката ще има, ако в България няма растеж - около това твръдение се обединили участниците. По замисъл на форума, пише още "Монитор", България трябваше да блесне като оазис на Балканите. Вместо това обаче се чули мрачни прогнози за нова криза до 2-3 години и неприятни истини за липсата на енергия и темп в либерализацията на икономиката.

"Последните "предизборни" данни на Hационалния cтатистически институт са тежка гавра с мизерията на хората" - това отбелязва на една от старниците си днес вестник "Новинар", според който от данните се вади заключението, че българинът е фoтосинтезиращо мушкато. От сметките на статистиката се разбра, че всеки работещ можел да пести по левче на месец, припомня изчисленията изданието. На темата отделя внимание и вестник "Дума" - "Mинистър-председателят не чува и не вижда, пише ежедневинкът, че при заплата от 145 лева, 140 отиват за прехрана, а твръденията на Божков за тенденцията на подобрение, която се виждала, когато се погледне "отвисоко" на тази страна, и която се доказвала и от рязкото спадане на разходите, били откровено лъжливи. Божков да влезе в кварталния супер", съветва по този повод "Дума".

"Всички равни пред глобите" - четем в заглавие на първа страница на днешния брой на вестник "Труд". От 40 до 80 нови лева глоба за чиновник, който без уважителни причини не извърши в срок административната услуга предвижда приетият на второ четене Закон за административното обслужване на физическите и юридическите лица - оповестява изданието и доплъва в коментар, че контролът, коoрдинацията и етиката е тикната в ръцете на областните управители. "Само че как ще организират те тая работа, като в закона пак лъсна дупка?", пита "Труд". "Според изкованите демократични норми за тоя род началници не се изисква никакъв образователен ценз. А да въртиш административното обслужване не е като да разделиш на две магарета сеното", пише още "Труд".

"И румънски ултиматум за АЕЦ" или "Румъния поиска да затворим Козлодуй" - с тези две заглавия започват броевете днес съответно на вестник "Сега" и вестник "Новинар". Втори мост над Дунав няма да има, докато не спрем АЕЦ "Козлодуй" - станало ясно от изявлението на румънския министър на транспорта Траян Басеску, четем във водещата публикация на "Сега". "България възпрепятства от години износа на електичество от Румъния за Турция. Румънското правителство не може да се абстрахира от това, когато му предлагат да бъде построен мост над Дунав на място, което облагодетелства България", е казал още министърът - цитира го вестникът. За сметка на това пък, както отбелязват някои от днешните вестници Бaсеску е предложил на българския си колега вместо мост на Дунав да бъде изграден бент при Никопол - Турну Мъгуреле. Бентът щял да облекчи шосейния и железопътен трафик. Коментарът на румънския министър бил по повод изявление на Иван Костов, че румънските власти се противопоставят на изграждането на втори мост над Дунав, четем още в "Сега". Коментарът на вестник "Новинар": "Oчевидното безсилие на Румъния да намери сериозни аргументи срещу втори мост над Дунав при Видин-Калафат явно вече е довело до изфабрикуването на откровени неистини от рода на тези, че сме пречели на Букурещ да продава енергия на Анкара и затова отказът на Румъния за моста бил ответна мярка".

Вестник "Демокрация" отбелязва в днешния си брой, че експерти от ЕС били впечатлени от нашата АЕЦ - от изключително високото ниво на експлоатационния ред и от последователния подход за постигане на целите на безопастността - това гласи информацията на "Демокрация" от изказване на членове на мисията на WENRA - доброволната асоциация на ръководителите на надзорните органи на страните членки на ЕС и Швейцария . Темата в коментар под заглавие "Ще мръзнем ли без визи?" засяга и "Труд" : "България е на път да ликвидира четири атомни реактора срещу отмяната на визите за Европа". Според изданието това е пазарлък не от сорта кон за кокошка, а мъртъв кон за мъртва кокошка, защото София знаеше, че рано или късно ще бъде принудена да закрие енергоблоковете - не поради натиск, а защото са остарели и стават опасни, пише "Труд". Брюксел пък знаеше,че рано или късно ще трябва да премахне визите за българи. С бюрократите в Брюксел винаги трябва да се пазариш, преценявайки какво можеш да прежалиш срещу тяхна отстъпка. Накрая винаги се стига до споразумение. "По неясно е как ще се оправим с инатливото румънско магаре, което си мисли, че се е запънало на втория мост над Дунав, а всъщност е затънало до уши в калта" - поглед към ситуация в коментар в днешния брой на вестник "Труд".

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Светослав и Сияна ще се борят за спасение в “Един за друг”

Светослав и Сияна ще се борят за спасение в “Един за друг”

Любопитно Преди 5 часа

Брокерът и съпругата му останаха последни във временното класиране тази седмица

Садик Хан стана кмет на Лондон за рекорден трети път

Садик Хан стана кмет на Лондон за рекорден трети път

Свят Преди 8 часа

Окончателните резултати от произведените преди два дни местни избори бяха публикувани днес

Пребиха политик от партията на Шолц в Германия

Пребиха политик от партията на Шолц в Германия

Свят Преди 10 часа

ГСДП е партията на канцлера

Русия обяви Володимир Зеленски за международно издирване

Русия обяви Володимир Зеленски за международно издирване

Свят Преди 12 часа

Разпореждането беше публикувано в информационната система на руското МВР

Москва: НАТО се готви за война с Русия

Москва: НАТО се готви за война с Русия

Свят Преди 13 часа

Захарова: Най-голямото учение на НАТО след Студената война

<p>&quot;Ще запазя мил спомен за всички тях поне до 23:00 часа тази вечер&quot;</p>

Мистерията на изчезналия гений Еторе Майорана

Любопитно Преди 14 часа

Повече за мистерията на гения четете в следващите редове

Инфекционист: Ухапването от кърлеж може да предизвика алергия към месо

Инфекционист: Ухапването от кърлеж може да предизвика алергия към месо

България Преди 15 часа

Ако след ухапване се появи обрив, втрисане, температура, трябва да посетим лекар, каза д-р Диляра Маринова

Благодатният огън: Символът на светлината и надеждата, която премахва тъмнината и смъртта

Благодатният огън: Символът на светлината и надеждата, която премахва тъмнината и смъртта

Любопитно Преди 15 часа

Свещениците разпространяват огъня на вярващите, които го приемат като света светлина и символ на Възкресението

<p>Огромна дупка се отвори на &quot;Дунав мост&quot; при Русе</p>

Огромна дупка се отвори на "Дунав мост" при Русе, седем автомобила спукаха гуми

България Преди 15 часа

Водачите на превозни средства трябва да шофират с ниска скорост и с повишено внимание в участъка

Задържаха контрабандно оборудване и обзавеждане за яхта за над 100 хил. лв.

Задържаха контрабандно оборудване и обзавеждане за яхта за над 100 хил. лв.

България Преди 16 часа

Укритите стоки наброяват 2053 артикула от 144 различни вида

<p>Напрежение в Швеция: Мъж и жена запалиха копие на Корана</p>

Напрежение в Швеция: Мъж и жена запалиха копие на Корана в навечерието на „Евровизия“

Свят Преди 16 часа

В същия ден в центъра на град Малмьо беше запалено и палестинско знаме

Кола помете знак, разцепи дърво и се обърна по таван на входа на Русе

Кола помете знак, разцепи дърво и се обърна по таван на входа на Русе

България Преди 17 часа

При удара е пострадала 20-годишна жена, която е откарана в русенска болница

.

Дубай ще строи най-голямото летище в света

Технологии Преди 17 часа

Ще има 5 писти, 400 гейта и капацитет да обслужва 260 млн. пътника годишно, това е новият мега проект на шейх Рашид ал-Мактум

Здравословен козунак - мисията възможна

Здравословен козунак - мисията възможна

Любопитно Преди 17 часа

Вижте как да си го приготвите:

24-часова железопътна стачка в Италия ще създаде проблеми за пътуващите

24-часова железопътна стачка в Италия ще създаде проблеми за пътуващите

Свят Преди 18 часа

Тя е с искане за подобряване на условията на труд

Тръмп има подробен план как да спре войната в Украйна

Тръмп има подробен план как да спре войната в Украйна

Свят Преди 19 часа

Той обаче няма да го обяви до края на изборите