0
Дл ло е време за сметки. Последно: българите са 7 932 984 души - набляга на статистиката в днешния си брой "Труд". И има защо. От националната статистика се извиняват, че след засичане на ЕГН-та са установили, че всъщност населението на страната е с 41 000 души по-малко от първоначално обявеното. Стават грешки, казва шефът на преброителите Иван Балев - някои хора са били регистрирана и в града, и на село. Данните все още се обработвали, но вече се знаело, че у нас има 6 660 000 българи, 757 000 турци и 366 000 роми.

Сметките, които прави в днешния си брой "Монитор" обаче са малко по-различни - след скока в цените на тока и парното ще плащаме 300 млн. лева повече. И тъй като така нещата звучат доста глобално, "Монитор" прави отделните сметки. От тях излиза, че от вчера доходите ни намаляват с 13%. И дори това да не повлияе на основните продукти, чувствително щяло да се свие потреблението. Първите тлъсти сметки за тока чакайте през август, предупреждават от столичното "Енергоснабдяване".

От КНСБ пък са изчислили следното: Четиричленно семейство, което се отоплява с ток, ще плаща 121 лв. за жилище от 75 квадрата, а семейство, което отоплява по същия начин апартамент от 60 кв. метра ще трябва да си приготви 107 лв. през студените месеци. В топлите летни месеци потреблението на ток на семейство ще варира между 13 и 29 лв.

И с риск да ви се завие свят от числа - една съпоставка. Симеон влиза в нов дворец, решава да възрадва читателите си "Труд". Но спокойствие - резиденцията не е частна, а държавна и се намира на "Врабча" 23 - бившето седалище на БЗНС. Там царската партия смята да се настани, избутвайки Държавната комисия по ценни книжа, която в паника се чуди къде да премести архивите си. Сградата е огромна - луксозна и на 5 етажа, с обща площ 4130 кв. м., идеален център срещу наем от 3700 лв. месечно, описва я "Труд". Представяте ли си колко би бил наемът по реални цени, опитва се да пресметне изданието. Ала къде ти.

И като е на тема "Наеми", "Труд" не може да сдържи възхищението си от решение на БСП, която в Русе преотстъпила офиса си, взет по занижени държавни цени, на производител на алуминиева дограма. Така де, твърди изданието, "като ще са черчевета, червени да са". И подчертава, че партията столетница явно е обзета от пазарно мислене. Единственото притеснение на "Труд" е само цветът на дограмата, която , за да се спази идеологията, трябвало да бъде червена. Така хем Станишев ще бъде сит, заключава "Труд", хем Премянов - цял.

А иначе, когато медиите питат премиера Сакскобургготски какво се случва в страната, отговорът е: всичко е нормално, убеждаваме се от импровизираното му интервю на връщане от форума в Кран Монтана, което може да прочетете в "24 часа" или "Дневник". Няма конфликт между изпълнителната власт и прокуратурата, защо да го обсъждаме, пита премиерът. Иначе, казва той, ако се наложи, ще се срещнем с г-н Филчев, но не виждам нещо спешно да говоря дали ще се срещнем, казва той в привичния си стил.

Междувременно обаче втори зам.-министър на правосъдието се оказва следствен, съобщава "Стандарт". И това е Миглена Тачева, обвинена, че като бивш юрисконсулт на областната управа във Варна неправомерно се е произнесла за четири реституирани имота, върху които са били построени гаражите на Медицинския университет във Варна. "Монитор" определя случващото се като "скандал" и публикува декларация на Съюза на съдиите, в която те протестират срещу действията на главния прокурор.

Но нищо от това не се е случило според премиера Сакскобургготски. Нещо повече, в "24 часа" четем, че той не разбира и от какво е предизвикан интереса към действията на депутата Камен Влахов, който нашумя преди дни с опитите си да строи сержанти на паркинг с командите "стани-легни". "Това е една лична тема", казва Симеон Сакскобургготски. А пред репортер на "Дневник" все пак изказва предположението, че "ако имаме нещо нередно, можем да видим какво имат другите страни". Но едва когато той се приберял в кабинета си, щял да чуе (или може би види) нещата по-подробно.

Пресата обаче продължава да вижда какво се случва край нас. "Пред всяка кръчма - дрога", алармира във водеща публикация "24 часа" и уточнява, че става дума за курортите по морето. Хитът вече бил бартер "наркотик срещу проститутка", който се практикувал в заведенията, където не допускат дилъри. Чужденци споделят пред изданието, че започват да се чувстват неудобно от наглото предлагане на платена любов по улиците на Златни пясъци.

"Монитор" обаче изчислява, че при тези цени Златните пясъци вече не са за българи. Сигурно затова и "Труд" ви предлага други решения: бунгала в Шабла, Поморие, Ахелой и Каваците. Особено ако обичате дъха на горски ягоди, поетично приключва "Труд" темата на броя си. А не примерно на коноп и дрога.

Иначе финансовото министерство вади договори срещу предишния минисътр Муравей Радев, пише "Дума". Той пък казва пред "Труд", че обвиненията за 32 млн. лв. били кьорфишеци.

В същото време неизвестни злосторници тровят стада за отмъщения, отбелязва "24 часа". Мълнии поразяват пожарна команда в Пловдив и разцепват селски храм в Пазарджик, допълва "Стандарт". Ухапани от кърлежи умират в адски мъки според "Труд", а кралете на прогресив рока "Дрийм тиътър" щели да просвирват народна музика и току-виж чалга в шоуто на Слави.

Изобщо шарен свят. От него обаче си отиде бащата на "Диви разкази", писателят Николай Хайтов, излиза в траурна рамка "Дума". "Труд" пише, че Хайтов вече ще спори с Бога и му отдава дължимото - като борец, който не почина в мир. "Монитор" го определя като "стария дъб на нашата словестност" и препечатва последното си интервю с него, в което Хайтов за пореден път отстоява национализма, сериозно обезпокоен, че сме единствената държава в Европа без националисти в парламента си. "Стандарт" пък цитира думите му, че човек се ражда с дефектите си и че новият лаком човек е бил отгледан след 1944 г., когато сложихме кръст на християнския морал.

А в седмичните си езикови бележки на страниците на "Дневник" друг писател, Людмил Станев, определя всичко около нас като "токшоу". Световното по футбол свърши, пише той. И светът вече не е футбол. Светът е електроенергия. И това е най-грандиозното токшоу в България. Само че, настоява Людмил Станев, не зная кой му е водещият на това шоу, но зная, че всички ние сме му гости. Но стига с тоя ток, пише в заключение той, обобщавайки темата, с която започнахме този преглед на печата. За ток ще си говорим зимата, когато току-виж ще се сбираме всеки ден около парламента.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Снимката е илюстративна

Какво да направите, ако колегата ви дразни, съвет от експерт

Любопитно Преди 39 минути

Как да се справим с досадните колеги четете в следващите редове

Чудноватият живот на създателя на Том Сойер и Хъкълбери Фин – Марк Твен

Чудноватият живот на създателя на Том Сойер и Хъкълбери Фин – Марк Твен

Любопитно Преди 1 час

Наследството на Марк Твен е не само в американския литературен канон, но и в неговото трайно влияние върху идеалите за свобода

<p>&quot;Победата на Русия ще доведе до Трета световна война&quot;</p>

Премиерът на Украйна: Победата на Русия ще доведе до Трета световна война

Свят Преди 1 час

Коментарите на министър-председателя повтарят тези на Зеленски, който отдавна настоява САЩ и Европа да предоставят по-голяма подкрепа на Украйна

Почитаме паметта на виден светец, кой е той

Почитаме паметта на виден светец, кой е той

Любопитно Преди 1 час

Неговият пример бил последван от десетки други монаси от лаврата в трудните времена на арабските нашествия в Светите земи

Парламентът гласува увеличения на заплатите в армията

Парламентът гласува увеличения на заплатите в армията

България Преди 2 часа

Според текстовете възнагражденията на военнослужещите ще се повишат средно с 30%

Радев и Главчев се срещат, за да обсъдят рокадите в кабинета

Радев и Главчев се срещат, за да обсъдят рокадите в кабинета

България Преди 2 часа

Служебният премиер иска нови министри начело на МВнР и Министерството на земеделието

а

Може ли да настъпи нова гражданска война в САЩ

Свят Преди 2 часа

Възможна ли е гражданска война в САЩ четете в следващите редове

Обвиниха в тероризъм 16-годишния, намушкал епископ в Сидни

Обвиниха в тероризъм 16-годишния, намушкал епископ в Сидни

Свят Преди 2 часа

Междувременно продължава разследването на бунта, избухнал след нападението

Meta AI вече е факт и ще помага за всичко

Meta AI вече е факт и ще помага за всичко

Технологии Преди 2 часа

Новият асистент ще "прескача" между приложенията

Облаци и дъжд в петък, става още по-студено

Облаци и дъжд в петък, става още по-студено

България Преди 2 часа

Максималните температури ще бъдат между 13° и 18°

На фона на експлозии: Иран задейства ПВО в няколко провинции

На фона на експлозии: Иран задейства ПВО в няколко провинции

Свят Преди 3 часа

За момента не е ясно дали страната е атакувана

Сините в Hell's Kitchen загубиха Славейко и получиха Симона

Сините в Hell's Kitchen загубиха Славейко и получиха Симона

Любопитно Преди 10 часа

Мони получи място в синия отбор по желание на своя любим Митко

Арест на руски агент за готвен атентат срещу Зеленски

Арест на руски агент за готвен атентат срещу Зеленски

Свят Преди 10 часа

Според СБУ задържаният е бил вербуван от руските специални служби

<p>Израел обмисля възможностите за контраатака срещу Иран</p>

Израел обмисля възможностите за контраатака срещу Иран, докато САЩ призовават за сдържаност

Свят Преди 10 часа

Анализаторите казват, че контраударът на Израел вероятно ще бъде насочен към иранска земя, без да убива цивилни