0
Си иянски иска да източи 35 млн евро от държавата. Ако правителството гарантира заема за столичната "Топлофикация", общинското дружество няма да може да върне борча и той ще е за сметка на всички данъкоплатци, предупреждава "Монитор". Заемът е необходим, за да намалеят загубите и да се преструктурира дружеството, добавя изданието и мотивите на Софиянски.

Стоянов ще работи с Клинтън, съобщава "24 часа", подчертавайки, че предложението е по лична покана на бившия американския президент. Бившият български президент е приел да се включи в управителните органи на "Глобална инициатива" и на "Лидерски проект". Двете неправителствени организации си поставят цели, свързани с глобализацията на политиката и на икономиката, обяснява часовият вестник. Стоянов обясни решението си с възможността да влияе по-ефикасно отвътре в полза на България, продължава изданието, като извежда в подзаглавие думите на Стоянов: "Не съм искал да свалям Костов".

Сините искат национален консенсус за борбата срещу престъпността, пише "Демокрация", поставяйки в центъра на вниманието вчерашната среща между синият лидер Надежда Михайлова и главния секретар на МВР Бойко Борисов. Чужденците ни хвалят, че България е остров на спокойствието на Балканите, а земята ни прилича на косовско бойно поле, констатира "Новинар". Съботното издание на вестника излиза с новината, че България е осеяна с бомби. 70 полигона, пръснати из цялата страна, трябва да бъдат обезвредени до 31 август. Бомбите ще обезвреждат сапьори, точната им бройка ще стане ясна след 10 юни. Обезвреждането ще вземе жертви, категорични са военни, подчертава "Новинар".

Нов взрив от салмонелоза заплашва Русе, а опасността от него се потулва, алармира "Труд". Изданието припомня, че след като по великденските празници от болестта пострадаха 42 бебета, има вероятност в близките седмици да пострадат още десетки хора. Салмонелозата се предава много лесно по битово-фекален път. Според специалисти всяко бебе, прекарало болестта или пък носещо в себе си заразата, спокойно може да е предало опасната бактерия поне на четирима души от семейството си. Те пък да я посеят на десетки приятели и близки или пък да правят това в продължение на много години. Някой крие истината, смята вестникът и изразява предположението на русенци, че случаят със заразените яйца се потулва, защото доставчикът им бил субсидирал предизборната кампания на новия кмет на Русе Елеонора Николова.

Водеща тема за съботния "Стандарт" е предупреждението на ДПС, че излиза от властта, ако холдингът "Булгартабак" бъде продаден на банка или фирма. Треска за папа. Така изданието най-сполучливо обобщава темата, която най-силно вълнува пресата днес.

Вестниците коментират, анализират предстоящото посещение, подготовката за него, личността на самия папа Йоан Павел Втори.

София и Пловдив са под пара. Пиле няма да може да прехвръкне в центъра на столицата и под тепетата по време на посещението. 12 пропускателни пункта ще бъдат изградени пред катедралата "Св. Ал. Невски" в София, отбелязва "Стандарт". Лъскат покоите в Апостолическата нунциатура в София. Светият отец ще отседне в стаята за гости на втория етаж. В момента тя се превръща в папска спалня. Обзавеждането й включва легло персон и половина и малко стилно писалище. На една от стените е окачена икона на Дева Мария с младенеца, разкрива изданието. Слагат нови лампи и парапет в Синода, допълва вестникът.

Ватиканът плаща ремонтите на Максим, както и асфалтирането на пътя до Рилския манастир, не пропуска да отбележи "Труд". 258 700 лева отпуска държавния бюджет за посрещането на Светия отец. Разбивката на разходите излезе вчера в "Държавен вестник". Най-много пари са отделени за церемонията пред храма "Св. Ал. Невски" -155 500 лева, уточнява "Труд".

Чакахме го 12 години, отбелязва "Новинар". Светият отец пожелал да посети България още през 1990 г., Петър Младенов не изпратил покана заради недоволството на патриарх Максим, обяснява закъснението изданието.

"Дочакахме най-после! Папата идва в България! При това идва именно Йоан Павел Втори, който едва оживя след покушението, за което натопиха българите! Добре дошъл!", приветства го "24 часа" и помества огромна снимка на Негово Светейшество с вдигната за благословия ръка. Идва, за да заличи и последните следи от това позорно клеймо, което целият народ влачи вече 21 години. Идва и за да празнува с нас деня на азбуката и светите братя Кирил и Методий. Папата идва в България в деня на най-българския празник - 24 май, неслучайно, а за да уважи народа, който единствено в света празнува деня на своята азбука, подчертава Стефан Цанев в анализа си на страниците на "Труд". За да демонстрира докрай това свое уважение, папа Йоан Павел Втори ще говори в България само на български език, изтъква авторът, но изразява и негодуванието си, че напразно Светия отец ще бие толкова път, защото няма да види как българските деца дефилират по улиците, обкичили с цветя образите на светите братя. Заради папата арестуват народа, смята поетът.

Йордан Радичков, друг голям български интелектуалец, приветства папата, отбелязва "24 часа". За вестника визитата е уникална, защото България и Ватиканът са уникални държави. В света само двете се управляват от избрани монарси. Ватиканът е единствената монархия, в която властта се дава чрез избори, а не се наследява. А България е единствената република, чийто цар взе властта чрез избори, а не по наследство, прави сравнение часовият вестник.

"Дневник" обръща внимание на голямото значение на малкия Ватикан в световната политика. Папската държава не е екзотичен резерват на вярата, а активен участник в международните отношения, изтъква изданието. Влошеното здравословно състояние на папа Йоан Павел Втори от няколко години предизвиква спекулации около това дали той ще се оттегли от апостолическия престол. Ако това се случи, ще бъде прецедент в историята на католическата църква, смята вестникът.

Ако спецслужбите ни не бяха разбити, днес нямаше да се налага да трием "петна" от България, твърди в интервю пред "Монитор" дипломатът Марин Петков. Според него почине ли на път, папата ще стане мъченик. Визитата в България може да е последната за престарелия Свети отец, който днес навършва 82 години, добавя и своето предположение "Новинар".

"От минен механик до духовен водач" - така "Дума" представя 264-тият наследник на престола на Свети Петър. Главата на Римокатолическата църква влиза в т.нар. "група на най-дълголетните обитатели на Ватикана и наследници на Свети Петър" - 24 години без няколко месеца, пише вестникът, като подчертава, че папата е обиколил три пъти света.

Папата е пътувал повече и от космонавтите, добавя "24 часа". Затова неговият път се мери с космически величини. Изминал е 1 123 607 км. След като посети и България, папата ще закръгли една астрономическа единица ? разстоянието от Земята до Слънцето.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>СДВР:&nbsp;Движението в центъра на София в събота може да бъде спирано</p>

СДВР със строги мерки заради мача "Левски" - ЦСКА

България Преди 12 минути

Полицейското присъствие ще бъде забележимо, както в крайните квартали, така и в центъра на града каза на гл. инспектор Иван Георгиев

Йотова: Странно е отстраняването на Росен Желязков от поста председател на НС

Йотова: Странно е отстраняването на Росен Желязков от поста председател на НС

България Преди 19 минути

Може би имаше много повече случаи през изминалите месеци, през които трябваше да се "вземе главата" на председателя на парламента, отбеляза тя

Израел обмисля споразумение с "Хамас" за освобождаване на заложници

Израел обмисля споразумение с "Хамас" за освобождаване на заложници

Свят Преди 1 час

Военновременният кабинет на Нетаняху е обсъдил вариант, при който да бъдат пуснати жени, по-възрастни и болни

Намериха над 300 бомби от Втората световна война в Гърция

Намериха над 300 бомби от Втората световна война в Гърция

Свят Преди 1 час

Те са открити по време на строителни дейности по мащабен проект за градско развитие в бившия летищен комплекс Елиникон, южно от Атина

<p>Арестуваха министъра на земеделието на Украйна</p>

Заподозрян в корупция за милиони: Арестуваха украинския земеделски министър

Свят Преди 1 час

Солски е обвинен в незаконно завземане на земя на стойност над $7 млн., когато е бил ръководител на голяма земеделска компания и член на парламента

“Това е моят дом”: Животът в забранената зона на Чернобил

“Това е моят дом”: Животът в забранената зона на Чернобил

Свят Преди 1 час

38 години след ядрената катастрофа в Чернобил

“Съдебен спор” върна Нана Гладуиш в България

“Съдебен спор” върна Нана Гладуиш в България

Любопитно Преди 1 час

Поводът е юбилейният епизод 1000 на емблематичното предаване на NOVA

Новият сгъваем Z Fold на Samsung ще има Ultra версия

Новият сгъваем Z Fold на Samsung ще има Ultra версия

Технологии Преди 1 час

Той се очаква на пазара това лято

Огромна дупка „погълна” кола в Пловдив (ВИДЕО)

Огромна дупка „погълна” кола в Пловдив (ВИДЕО)

България Преди 2 часа

Превозното средство било паркирано пред жилищен блок

<p>&quot;Изменението на климата сее глобален хаос&quot;</p>

Нигерия се движи напред: Електрически превозни средства на хоризонта

Свят Преди 2 часа

Нигерия има за цел да постигне нулеви нетни емисии до 2060 г.

99-годишна

Когато духът е най-важен! 99-годишна баба счупи 3 световни рекорда по плуване (ВИДЕО)

Любопитно Преди 2 часа

История, която звучи като от филм, но всъщност е самата истина

“Шпионска заплаха от Китай“: Пекин с бурна реакция

“Шпионска заплаха от Китай“: Пекин с бурна реакция

Свят Преди 2 часа

Острото отхвърляне на обвиненията от страна на Пекин подчертава неговата чувствителност към обвиненията в задгранични разузнавателни операции

Пожар на товарен кораб, плаващ към България, има ранен (ВИДЕО)

Пожар на товарен кораб, плаващ към България, има ранен (ВИДЕО)

Свят Преди 2 часа

Екипажът на плавателния съд е евакуиран на пролива Дарданели

<p>Борисов: Много добре го сглобихте, браво, унижихте ни, разстроихте ни</p>

Борисов: Вчерашното действие срещу Росен Желязков беше насилствено

България Преди 2 часа

Следващият парламент може да бъде много по-различен, заяви лидерът на ГЕРБ

<p>Доц. Кунчев обяви ще се въвежда ли&nbsp;извънредна епидемична обстановка заради коклюша</p>

Кунчев: Няма да се въвежда извънредна епидемична обстановка заради коклюша

България Преди 2 часа

Карантина ще се въвежда само в конкретни училища и детски градини, където има заболели, като се въвежда и онлайн обучение