0
Ои иниха вицепремиера Николай Василев в рекет. Новината е водеща в днешната преса, гледните точки естествено са различни.

Вестник "Пари" веднага уточнява, че всъщност преките обвинения са към шефа на "Булгартабак" Георги Попов, известен като близък личен приятел на Василев. Изданието излиза на първа страница с факсимиле от писмото на руската асоциация "Союзконтракт-Табак" до премиера Сакскобургготски, в което се твърди, че "директно е бил поискан подкуп в размер на 500 000 долара от името на г-н Николай Василев, характеризиран от г-н Попов като "мой много добър приятел, отговарящ за икономиката на страната".

Целта на рекета била фирмата да стане единствен дистрибутор на български марки цигари на руския пазар. Директорът на асоциацията Гарегин Гевондян заявява, че разполага със сериозни доказателства, които ще представи пред съда, сигналът е изпратен и до МВР. Вицепремиерът Николай Василев естествено е отрекъл твърденията на спешна пресконференция.

"Монитор" и "Новинар" излизат със заглавията, че руснаци, при това близки до Майкъл Чорни, топят Василев пред Симеон. "Дневник" също подчертава връзката с Чорни, но успява да се свърже със самия Гевондян, който дава някои разяснения. "Подкупът ми беше поискан на 1 април в София срещу обещание да бъде размразен лиценз на "СК-Табак" за дистрибуция на български цигари в Русия", заявява Гевондян. И допълва, че Попов е водил разговори със седем-осем компании, но нито една от тях не се съгласила да работи с българите. "Никой не е толкова глупав, защото е известно, че се искат значителни подкупи", допълва Гевондян.

В момента вече се води разследване. А "Демокрация" в коментарната си колонка се пита кое наложи този странен "блиц на вицето". И как стана така, пита изданието, че Сакскобургогтски още не беше напуснал страната, когато един от неговите хора започна да се разкайва. Досега не е бил регистриран случай някой да се разкае за лошо поведение, твърди "Демокрация". И не крие учудването си как така вицепремиерът се кълне в неща, след като не знае какво подчинените му биха могли да правят зад гърба му. И пита не беше ли същият Попов причина за раздялата с Любка Качакова и що за лобита стоят зад всичко това.

В същото време скандалът с рекета не отклонява вниманието на пресата и от съдбата на ядрената ни енергетика. "Монитор" анализира плана на президента Първанов за спирането на III и IV реактор на АЕЦ "Козлодуй", които били пречка пред евроинтеграцията ни, но настоява всичко това да се обмисли добре. "Новинар" цитира сходни изказвания и на финансовия министър Велчев пред студенти в УНСС.

Интересна обаче е позицията на "Дума", който е повече от категоричен в днешния си брой, че трябва да покажем на света, че сме народ не от индивиди, а от граждани. С тази цел утре изданието призовава гражданите на протестен митинг пред "Александър Невски" и под националния трибагреник. След което "Дума" остро атакува президента Първанов, който се бил отметнал от предизборните си обещания, както впрочем и мнозинството от депутатите.

А от страниците на "Демокрация" депутатът Лъчезар Тошев се пита "води ли АЕЦ "Белене" към енергийна независимост" и дали не е по-разумно да се помисли за изграждането на 7-и реактор в "Козлодуй", независимо от какъв тип ще е той.

И това не е единственият скандал с днешна дата. Всички издания размишляват над казусите на свободата на словото и най-вече над намеренията да бъде сменен директора на БТА Панайот Денев. "Дневник" определя бъдещата номинация на НДСВ за този пост като скандална. Става дума за Стоян Чешмеджиев, директор на Радио Варна, лансиран от местния народен представител Наско Рафайлов и от Камен Влахов. Депутати от мнозинството са мотивирали решението си да освободят Панайот Денев с това, че агенцията предлагала необективна информация и подбирала най-негативните вестникарски заглавия за информациите за чужбина.

Статутът на агенцията е такъв, че от 1994 г. директорите се сменят без предупреждения, твърди самият Денев. И заявява, че обвиненията срещу него били изработени все едно от Гьобелс или във времената на Вълко Червенков. Защото една национална медия се обвинява за това, че дава обективна картина пред света и съобщава това, което са написали българските и чуждите вестници, подчертава Панайот Денев. Ако това се промени, твърди сегашният директор на БТА, агенцията ще се върне към времената на Живков, когато всичко се е криело и просто са се правели три поверителни бюлетина ? за Първия, Политбюро и ЦК.

"Демокрация" направо говори за жълта метла срещу директора на БТА и ново премерване на силите на лобитата в НДСВ. А "Дума" пък директно пита номинирания Чешмеджиев вярно ли е, че е бил замесен в скандали с ремонта на Радио Варна и с продажбата на старата сграда на радиостанцията.

Същевременно продължава и отзвукът от уволненията на членовете на борда на киноцентъра, пряко подменен от министъра на културата Абрашев. "Дневник" съобщава, че Евгений Михайлов и неговите колеги щели да съдят Абрашев. А известният режисьор Георги Дюлгеров открито недоумява кое е наложило тази смяна и дали това няма да отблъсне досегашните партньори на "Бояна" като "Кодак", "Ари" и "Пантнер". "Демокрация" пък прогнозира, че този скандал може би най-сетне ще свали министър Абрашев.

На този фон само "Стандарт" е носител на добри новини и твърди във водещата си публикация, че държавата била пълна с пари. В хазната имало 600 млн. лева повече от предвиденото и исканото от МВФ, можело да се очакват финансови инжекции за болници и общини. Малко по-надолу обаче четем, че вдигат рязко таксите във ВУЗ - сигурно, за да се увеличи допълнително благосъстоянието. А министрите на 14 април щели да садят дръвчета на съботник.

И на този фон просто се питаме защо поетът Румен Леонидов твърди в "Новинар", че у нас скоро ще се роди фашистка партия, която щяла да е отдушник на лумпените и на социалното напрежение. Както и защо има толкова много свастики по софийските сгради, както твърди историчката д-р Соня Леви от мемориала "Яд Вашем" пред "Демокрация", която признава, че като всеки човек, роден в България, това я стряска. Защото фашизмът се появява само в моменти на дълбока обществена криза.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

В съда: -Защо трябваше да удряте толкова силно любовника на жена си по главата с обувките? - Защото той хукна да бяга бос и аз…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Поредна среднощна атака: Украйна свали 23 дрона, изстреляни от Русия

Поредна среднощна атака: Украйна свали 23 дрона, изстреляни от Русия

Свят Преди 28 минути

Безпилотните летателни апарати от типа "Шахед" са били изстреляни от територията на руската Курска област и Крим

<p>Организираха турнир в памет на 11-годишното дете, поразено от мълния в Русе</p>

Пред NOVA: Говори майката на поразеното от мълния 11-годишно дете в Русе

България Преди 40 минути

Съотборниците на Венци организираха турнир и поставиха плоча в негова памет

С над 2 промила алкохол: Полицай катастрофира във Велико Търново

С над 2 промила алкохол: Полицай катастрофира във Велико Търново

България Преди 2 часа

Инцидентът е станал близо до бензиностанция в събота през нощта

"Трудно е да играеш с такъв човек": Мерил Стрийп разкри Никол Кидман

"Трудно е да играеш с такъв човек": Мерил Стрийп разкри Никол Кидман

Свят Преди 2 часа

Какво разкри Мерил Стрийп за Никол Кидман четете в следващите редове

Зеленски: Мирната конференция ще се състои и трябва да бъде успешна

Зеленски: Мирната конференция ще се състои и трябва да бъде успешна

Свят Преди 3 часа

Форумът, на който домакин ще бъде Швейцария, е планиран за 15 и 16 юни

Кървава драма в Австралия: Тийнейджър намушка с нож човек

Кървава драма в Австралия: Тийнейджър намушка с нож човек

Свят Преди 3 часа

Полицията обяви, че нападението е с "признаци" на тероризъм, но все още не може да бъде определено като терористичен акт

Бомбени заплахи в няколко синагоги и музей в Ню Йорк

Бомбени заплахи в няколко синагоги и музей в Ню Йорк

Свят Преди 4 часа

Това е очевиден стремеж да се всее страх сред еврейската общност, заяви управителят на административния район Манхатън

ВАЗ-2102

Когато комбито ВАЗ-2102 ускоряваше до 100 за 25 секунди

Технологии Преди 4 часа

Използваме скорошния рождения ден на модела, за да се върнем назад към носталгичните времена за мнозина в нашата страна

Ето как да изгорим калориите от едно парче козунак

Ето как да изгорим калориите от едно парче козунак

Любопитно Преди 4 часа

Пет предложения за физически активности, с които ще изразходите 350 калории или парче козунак

Първият Великден

Първият Великден

Великден Преди 4 часа

Историците продължават да спорят по въпроса кога за пръв път е било отбелязано Възкресение Христово

Boom Supersonic XB-1

Наследникът на "Конкорд" е готов да атакува Mach 1

Технологии Преди 4 часа

Тестовите полети за преминаване на звуковата бариера са тази година

Хиляди на протест в Тел Авив с призив за спиране на огъня в Газа

Хиляди на протест в Тел Авив с призив за спиране на огъня в Газа

Свят Преди 4 часа

Демонстрантите издигнаха плакати с надпис "Преговаряйте сега, тръгнете си после"

Светослав и Сияна ще се борят за спасение в “Един за друг”

Светослав и Сияна ще се борят за спасение в “Един за друг”

Любопитно Преди 12 часа

Брокерът и съпругата му останаха последни във временното класиране тази седмица

<p>Загубите на Русия в Украйна растат главоломно</p>

Лондон: Русия губи близо 900 души на ден в Украйна

Свят Преди 13 часа

Изглежда, въпреки огромните загуби, Русия напълно е адаптирала своята армия

Пребита и заровена: Жена оцеля 12 часа под земята

Пребита и заровена: Жена оцеля 12 часа под земята

Свят Преди 14 часа

На делото жертвата заяви, че тя и децата ѝ все още живеят в състояние на постоянен страх

Садик Хан стана кмет на Лондон за рекорден трети път

Садик Хан стана кмет на Лондон за рекорден трети път

Свят Преди 15 часа

Окончателните резултати от произведените преди два дни местни избори бяха публикувани днес