0
л лу матурите! Бунт срещу матурите! Стоп на безобразията в образованието" - преливат надписите на плакатите на протестиращите ученици във водещите заглавия на днешните издания. "Не сме опитни зайчета! Стига експерименти с нас", казаха учениците от училищата в страната на просветниците от МОН. И излязоха по улиците на градовете си за протести. Поводът е въвеждането на матурите! Причината - непрестанните революции в образованието през последните 12 години, обяснява "Новинар". "Протестирам, защото няма яснота", "Побъркана история", "Не всеки иска да кандидатства, когато завърши", изтъква в анкетата си мотивите на протестиращите "Монитор". "Никой не знаем какво точно трябва да учим. Две или три ще са задължителните матури - не е ясно", обясняват протеста си единайсетокласниците, добавя "Труд". Национален инициативен комитет бе свикал всички недоволни единайсетокласници на митинг-шествие пред БНБ, отбелязва изданието. В София Слави Трифонов помага за концерта, в Провдив кметът подкрепя протеста, в Търново депутатка от НДСВ заедно с недоволните, изрежда "24 часа". Сред протестиращите нямаше учители, въпреки че преподавателите подкрепяли също бунта на своите възпитаници, отбелязва "Монитор". С мощни скандирания за оставка на просветния министър премина шествието на столичните ученици, изтъква изданието.

Просветник №1 поканил учениците на среща, след като узнал, че недоволството от Интернет сайтовете е преминало вече по улиците. "Той заяви, че нямало полза от нашите протести и че матури ще има, независимо дали ще станат изпити за влизане в университет или не", разказва пред "Демокрация" ученичката от Ямбол Таня Райкова. Министър Атанасов се опита да вербува за матурите зрелостниците от Троян на показен урок миналата седмица. Те не му повярваха, че това е начинът за изкореняване на частните уроци, нито пък че така ще имат равни шансове, коментира изданието. 3000 ученици срещу министър, изяснява съотношението "Стандарт". Учениците поканили просветния министър Владимир Атанасов в Южния парк. Но го предупредили, че не могат да гарантират, че няма да бъде линчуван. Заради това предупреждение Атанасов не се отзовал на поканата, а децата се заканили, че ще го заведат насила, връща ни към вчерашния протестен ден "Новинар". След телефонни преговори с говорителя му Владимир Диков бе даден ултиматум на МОН да реши проблема за две седмици. Атанасов има 14 дни да спре матурите, подчертава "24 часа". Срокът, даден от децата на управляващите да решат проблема с матурите, започва да тече от 28 февруари, уточнява "Труд". После протестните шествия тръгват всеки ден в страната, предупреждават от инициативния комитет срещу изпитите.

Само можем да предполагаме какви ще са последствията от бунта на толкова много неконтролируеми тинейджъри, както и след колко време ще се върнат в клас, след като веднъж са излезли на улицата, предупреждава "Новинар", наричайки протеста "революцията на опитните зайчета".

С въпрос за революциите се обръща "Труд" към днешния си събеседник - руския политик, учен и разузнавач акад. Евгений Примаков, в качеството му на архитект на руската външна политика. "Износът на революции свърши - заявява той. - Русия имаше и продължава да има отрицателно отношение към разширяването на НАТО. Смятам, че това не е актуална тема", казва още Примаков. Но помолен да даде оценка на въшната ни политика, руският политик смята, че България напълно може да съвмести развитието на европейското направление във външната си политика с развитието на отношенията си с Изтока и на първо място с Русия. Това според него би бил най-балансираният курс. А що се отнася до членството на България в ЕС, не виждам да има каквито и да е възражения по този въпрос, казва той. Според думите му Русия приема като нормално и връщането на бившия цар в българската политика.

Руската страна е признала нови 32 млн. долара задължения към България, твърди пред вестник "Пари" зам.-финансовият министър Красимир Катев. Тези задължения са в допълнение към предоговорената схема за погасяване на 100 млн. долара руски дълг съгласно спогодбата от 1995 г., пояснява изданието. Действително сумата на задължението е 132,5 млн. долара, но трябваше по някакъв начин частично да компенсираме техните загуби по производството на оборудване за "Кремиковци". Те настояваха да им отпишем 79 млн. долара, разкрива финансистът в интервю пред "Монитор". Въпросът за "Булгартабак" въобще не повдиган и не е част от меморандума, подчертава Красимир Катев.

80 млн. долара за реконструкцията на АЕЦ "Козлодуй" планирала да отпусне Москва, съобщава "24 часа" след проведената в събота смесена българо-руска комисия. Изданието подчертава признанието на Примаков, че вина за застоя в отношенията ни има и Русия. Депутатът от руската Дума гостувал на премиера Сакскобургготски в двореца "Враня", разкрива "24 часа". Срещата обаче била лична и затова организаторите не я обяснявали. Страдате от българоцентризъм, заявил академикът разузнавач в шоуто на Слави Трифонов, отбелязва "Стандарт". Бившият руски премиер предложил на Слави да стане руска разведка. Той отправил офертата си два пъти в шоуто, което зрителите ще гледат тази вечер, подчертава "Стандарт".

"Отново ще дойда в България", продължава от друг ъгъл руската тема "24 часа" с интервю със скандално нашумелия Денис Ершов. Преди имаше режим, сега е правителство. Още никой не е виждал заповедта, с която не ме пускат за 10 години, казва собственикът на "Нафтекс" и "Петрол". Ершов, заради чието изгонване от България питаха парламента и предупреждаваха, че ще попречи на влизането ни в НАТО, днес е променил коренно имиджа си, отбелязва изданието, като изтъква - и не толкова по отношение на българските медии, колкото по отношение на личния си външен вид. Играе бясно тенис, отслабнал е, смъкнал е очилата. Въобще, той успява да се държи не като руски новобогаташ. Издава го единствено лекотата, с която обикаля света с частен самолет, и безпогрешния вкус към скъпи ресторанти. Към днешна дата инвестициите му в България са около 100 млн. Освен "Петрол" има няколко неголеми предприятия, например завод за минерална вода. "Имаме и други интереси, за които се грижи мениджърски екип, но пречи, че не мога на място да си гледам нещата и да реша дали да предприема нови инвестиции", оплаква пред "24 часа" Ершов, който сега живее в Монако. Относно инвестициите от всички бизнеси Ершов поставя на последно място медиите, защото това е специфичен бизнес, чувствителен към политически натиск, казва той в интервюто.

Виждането на скандалния руски бизнесмен се оказва вярно. У нас СЕМ ще избира не концепция за държавна телевизия, а верен човек в медиата, научаваме от "Стандарт". Премиерският съветник Константин Иванов ще има тежката дума при определяне на тв началника, твърди изданието. Нормално, няма сила на света, която да лиши управляващите от власт върху държавната телевизия. В крайна сметка, то си е в правилата на играта - който плаща, той поръчва, коментира "Стандарт". И друго: Претендентите Такев, Гоцев, Цонев са професионалисти. Двама от тях ще останат извън играта. А после? Как ще изглежда победителят след година? Ще остане ли на поста си? И кога ще си тръгне от телевизията? Все въпроси, на които не може да се отговори преждевременно.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Земетресение с магнитуд 5,7 в Гърция

Земетресение с магнитуд 5,7 в Гърция

Свят Преди 17 минути

Към момента няма данни за жертви или нанесени материални щети

Снимката е илюстративна

Над 14 милиона германци са бедни

Свят Преди 21 минути

Всяко пето дете в Германия е засегнато от бедност

Джип се запали в центъра на София

Джип се запали в центъра на София

България Преди 54 минути

Инцидентът е станал в района на площад "Руски паметник"

<p>&quot;Еликсир на живота&quot;: Как 130-годишен мармот стана &quot;безсмъртен&quot;</p>

Мармотът Фил и съпругата му Филис станаха родители

Любопитно Преди 1 час

Фил е най-популярният мармот, който прогнозира настъпването на пролетта в САЩ

<p>Мащабно антитерористично учение в Бургас</p>

Мащабно антитерористично учение се проведе в Бургас

България Преди 1 час

Полицаи евакуираха в четвъртък вечер служители и граждани в района на автогара "Запад"

Връщат светофарите с таймер, предвиждат и нови правила за ляв завой

Връщат светофарите с таймер, предвиждат и нови правила за ляв завой

България Преди 1 час

Броячите за светване на зелен или червен сигнал бяха премахнати преди две години

След убийството на 56-годишен мъж: Жители излизат на протест в Добрич

След убийството на 56-годишен мъж: Жители излизат на протест в Добрич

България Преди 1 час

Шествието на гражданите ще се проведе в събота от 11.30 ч.

ЕК прекрати проверката за доставката на влакове за България от Китай

ЕК прекрати проверката за доставката на влакове за България от Китай

България Преди 1 час

Това съобщи еврокомисарят по въпросите на вътрешния пазар Тиери Бретон

Черноморският флот на Русия претърпя поредица от загуби от Украйна

Черноморският флот на Русия претърпя поредица от загуби от Украйна

Свят Преди 1 час

Ударите на Киев застрашиха контрола на Русия върху най-близкия до Украйна район на Черно море

<p>&quot;Терористи може да пренасят&nbsp;химически и биологични оръжия през границата на САЩ&quot;</p>

Бивш посланик на ООН: Терористи може да пренасят химически оръжия през границата на САЩ

Свят Преди 1 час

През декември около 300 000 мигранти са влезли в Съединените щати през Мексико

Почитаме паметта на виден светец, кой е той

Почитаме паметта на виден светец, кой е той

Любопитно Преди 2 часа

Живял в III век, бил свят по живот и усърден в разпространението на истинската вяра

Пожар в центъра на Русе

Пожар в центъра на Русе

България Преди 2 часа

Огънят е тръгнал малко преди полунощ

Взривове в няколко украински области, Русия атакува инфраструктурни обекти

Взривове в няколко украински области, Русия атакува инфраструктурни обекти

Свят Преди 3 часа

Блогър, живеещ край град Камянске, съобщи в Telegram за кратер в района, дълбок 4 м и широк 10 м

Рак и диабет: Ето защо е вредно готвенето с вече използвано олио

Рак и диабет: Ето защо е вредно готвенето с вече използвано олио

Любопитно Преди 3 часа

За съжаление вкусните лакомства, които се приготвят във фритюрници, са свързани с редица заболявания

Срещите на президента Радев с потенциалните служебни премиери продължават

Срещите на президента Радев с потенциалните служебни премиери продължават

България Преди 3 часа

Списъкът, от който държавният глава може да избира, е сведен до минимум