0
и ички лекарства поскъпват. Наздраве! Дано вицепремиерът Николай Василев не е прихванал от върлуващия в страната грип с добавена стойност", шеговито подмята "24 часа" и помества на първа страница снимка на кихащият министър, под която четем "Грип с ДДС". Всички лекарства вече ще се продават по нови пределни цени, определени от правителството с постановление номер 300 от 29 декември 2001 г. Независимо дали са произведени или доставени на аптеките преди 31 декември миналата година, върху тях ще се начислява ДДС, отбелязва "Труд". Това трябва да стане до 7 дни след обнародването на промените в "Държавен вестник". Така ще се прекрати объркването кой по веригата да начислява данъка, обяснява пред "24 часа" здравният министър Финков. Всъщност ставало дума за 1300-1700 български и около 5000 чужди лекарства. За вносните пререгистрацията ще е служебна, а родните производители сами ще трябва да сторят това. До 9 процента ще поскъпнат българските медикаменти, след пререгистрацията, уточнява "Монитор". За да не се продават медикаментите на спекулативно високи цени данъчни служители щели да правят проверки.

Десет дни след като започна хаосът с лекарствата, държавата реши да направи нещо за поданиците си. И отвърна на удара, пише "Новинар". Здравният министър Финков поиска масови хайки из аптеките, понеже фармацевтите вдигнали цените с 500 %, вместо с 9 процента. Да покажат мускули, за здравните и финансови чиновници, вече е въпрос на чест. Сега им паднаха аптекарите в ръцете. Спокойно могат да им отмъстят, че 10 дни ги правеха смешни, а междувременно припечелваха, докато хленчеха за ДДС, коментира изданието. Но ако след кашата, която надробиха, Финков и сие почнат да ни обясняват, че хайките били от грижа за болните, едва ли ще им повярваме, категоричен е "Новинар".
"Аптекарите обаче се вдигат днес на протест пред Министерския съвет", известява "Демокрация". Според шефа на браншовата организация на дистрибуторите на медикаменти Васил Найденов правителственото решение ще качи цените най-малко с 30 процента. Браншовите организации на фармацевтите настояват правителството и парламентът да се придържат към постигнатите договорености на 7 януари и да не предприемат нищо без консултации без тях.

Също днес народните избраници ще бъдат посрещнати с инструкции как да използват новата система срещу гласуване с чужди карти. Обучението по морал струва на данъкоплатеца 9500 лева, изтъква "Демокрация". Едва ли някой от "новото време" може да даде смислено обяснение защо плащаме допълнително за основното задължение на депутата - да си върши работата и да кове закони. Защото на 17 юни обществото гласува не за детска градина, а за парламент. Раздават писмени указания за гласуване на депутатите в началото на днешното първо заседание за тази година, но сигурно ще се наложи да има и устни разяснения за нововъведенията, допълва "Монитор". За 6 секунди се гласува с две депутатски карти без предварителен тренинг, показва репортерската проверка на "Труд" и "24 часа". "Парламентът не е сбор от тъкачки. Много рядко е задължително депутатът да бъде в пленарната зала. И това е изключително опростенческо и популистко, и адски глупаво становище. Старата, остаряла, старовремска практика, всички да седят като в 9 "А" клас под строй и да им пишат неизвинени, донася ли нещо?" е реакцията на депутата от НДСВ Емил Кошлуков пред Дарик радио, предадена от "Монитор" едно към едно. Ако новата система не свърши работа и депутатите продължават да кръшкат и да прикриват колегите си като гласуват вместо тях, е възможно да се монтират сензори под седалките им, които да отчитат по теглото има ли човек на стола или няма, разказват пред изданието от НС.

"Пропуските ще отстраним бързо" обещава пред "24 часа" шефът на бюджетната комисия Иван Искров. "Грешки е имало, има и ще има. За щастие те не са фатални", признава си законодателят. "Заплатите за януари са пред забавяне", алармира "Труд". Причината е гаф с осигуровките. Под въпрос е и изплащането на хонорарите. НОИ пратил указания на работодателите, никой още не ги получил, обяснява изданието.

Животът е поскъпнал с 4,8 на сто през 2001 . Инфлацията за декември е 0,6 на сто и вече я смятат и според цените на GSM-те, отбелязва "24 часа". Без пуловер, но с мобифон. В потребителската кошница за тази година са добавени такса за мобилен телефон, както и цената за минута разговор към различните оператори, уточнява "Труд".

Затова звучи успокоително заявлението на Мартин Шлаф, един от новите собственици на "Мтел" пред "24 часа", че цените на услугите на мобилния оператор ще падат още. Сделката за продажбата на Мобилтел от австрийския консорциум е вече ефективна и парите са преведени в доверителна сметка, съобщава финансовият ежедневник "Пари". Според финансовия министър Милен Велчев собствениците на Мобилтел са подали и искане за смяна на собствеността в Държавната комисия по съобщенията. Цената на сделката не е била коментирана, защото тя е търговска тайна.

Не е тайна обаче, че Симеон става партиен лидер на 26 януари. Тогава НДСВ ще проведе учредителното си събрание и веднага след това ще внесе в съда документи за регистрацията по Закона за политическите партии, известява "Труд". Начело на новата партия ще е Симеон. По устав лидерът ще се избира с 5-годишен мандат. Той ще утвърждава кандидатите на НДСВ за депутати, кметове и общински съветници, допълва "24 часа". Две години ще чакат мераклиите да станат членове на новата партия, докато молбите им бъдат удовлетворени. Да си член е достатъчно да си непълнолетен, неосъждан и да имаш търпение, подчертава "Труд".

"В държавата няма авторитетни политици" е констатацията на бившия депутат от СДС Юлий Павлов пред "Новинар". Според него НДСВ се афишира като центристка партия, а електоратът й е по-скоро ляв. Избирателите обаче са разочаровани и влиянието на НДСВ се свива, казва Юлий Павлов, който в момента оглавява Центъра за анализи и маркетинг.

"Без анализи при война имаме 100 000 бойци", информира "24 часа". Това е записано в променената от правителството военна доктрина.
5 дни по-малко отпуска ще имат наборните войници, пише пък в промените на закона за въоръжените сили, приет от кабинета. В мирно време армията остава 45 000 щика като 41 000 от тях ще са в бойните поделения, добавя "Монитор".

Изданието поставя като акцент още две теми със заглавията - "Разпитват Софиянски за еврооблигациите и двама от кръга "Капитал" обвинени за сделката "Каолин". "Монитор" обръща внимание и на новините, свързани с бившия френски посланик в София Доминик Шасар, обвинен за визовата афера. Шасар, който бе отзован през август м.г., е обвинен в съучастие в издаването на нередовни визи и в съдействие за нередовен престой.

Той е разследван заради аферата с издадените френски бизнесвизи на български проститутки. В действителност, подчертава изданието, разследването показало, че Шасар не е замесен пряко в трафика, но като посланик не е контролирал достатъчно издаването на визи.

"Може би вече сме се уморили от скандали и приказки", заявява актьора Камен Воденичаров в интервю за вестник "Труд".

"Агресията, простащината навлезе навсякъде, тя вече тече от чешмата. Пускаш чешмата и излиза демагогия. Цялата тази демагогия, всичкия този ужас, които наистина излизат от много места, трябва да се прекратят. Човек трябва да има мечта, да вярва в нещо, за да може да продължи", споделя един от любимите артисти на българина.
Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Подарих на жена ми книгата "Как да пестим пари"... Сега не пуша, ходя на работа пеша и съм свалил 5 килограма.
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Снимката е илюстративна

Стартира кампанията "Следи от изчезване"

Любопитно Преди 26 минути

Замисляли ли сте се, че само в рамките на век някои животински видове буквално изчезват?

а

Тролей и автомобил се удариха в София, има пострадал

България Преди 1 час

Инцидентът се е случил на булевард "Сливница"

насилие

ЕС прие първото законодателство за борбата с насилието над жени

Свят Преди 2 часа

Все още обаче страните членки не могат да постигнат съгласие за общо определение за сексуалното насилие

Без ръце и крака с "дяволски пръсти": Мистерия около 4 скелета, открити в квартира на Хитлер

Без ръце и крака с "дяволски пръсти": Мистерия около 4 скелета, открити в квартира на Хитлер

Свят Преди 2 часа

Повече за мистерията около скелетите четете в следващите редове

Десетки миряни отново се събраха в Роженския манастир на третия ден от Великден, когато се чества чудотворната икона "Света Богородица – Вратарница"

Почетоха чудотворната икона „Света Богородица – Вратарница“ (СНИМКИ)

България Преди 2 часа

Копието на чудотворната икона, което е в Роженския манастир, е изработено през 1790 г.

войник

Американският войник, задържан по обвинения за кражба в Русия, остава в ареста

Свят Преди 3 часа

По първоначални информации, той ще бъде задържан до 2 юли

Торнадо „широко миля“ причинява масово унищожение в Оклахома (СНИМКИ)

Торнадо „широко миля“ причинява масово унищожение в Оклахома (СНИМКИ)

Свят Преди 3 часа

По данни на метеорологичната служба най-малко 15 торнада са се спуснали в централната част на САЩ

<p>Напредък в строежа на&nbsp;Националната&nbsp;детска болница</p>

До края на май събарят старите сгради на терена на бъдещата Национална детска болница

България Преди 3 часа

Делото по обжалването на обществената поръчка вече е приключило и дори има избран изпълнител за събарянето

<p>&bdquo;Един милион процента&ldquo; руснак: Стивън Сегал се появи на клетвата на Путин&nbsp;</p>

Стивън Сегал присъства на встъпването в длъжност на Путин (СНИМКИ)

Свят Преди 3 часа

Сегал е приятел на Путин от години

Президентът на Украйна Владимир Зеленски

Двама украинци са задържани, готвели убийството на Зеленски

Свят Преди 4 часа

Заговорът е бил координиран от Русия

<p>Актуална информация за подготовката на изборите</p>

Заместник-председателят на ЦИК: Подготовката на изборите върви нормално и в срок

Избори 2 в 1 Преди 4 часа

До момента в ЦИК за членове на ЕП документи за регистрация са подали 24 партии и коалиции

Най-малко 5 са жертвите на срутилата се сграда в Южна Африка

Най-малко 5 са жертвите на срутилата се сграда в Южна Африка

Свят Преди 4 часа

Сградата още е била в строеж и е рухнала в момент, в който на строителната площадка е имало десетки работници

<p>Родителите на Мади пропуснаха бдението ѝ, за да избягат на тайна почивка</p>

Родителите на Мади пропуснаха бдението за годишнината от изчезването ѝ

Свят Преди 4 часа

Кейт и Джери предпочетоха да не присъстват на бдението в петък вечер, а вместо това избягаха на тайна "крайно необходима почивка"

Обиск в офиса на германския евродепутат, чийто сътрудник бе арестуван

Обиск в офиса на германския евродепутат, чийто сътрудник бе арестуван

Свят Преди 4 часа

Кра потвърди в социалната мрежа „Екс“, че се обискира офис на бившия му сътрудник

<p>Информацията&nbsp;за употреба на химическо оръжие в Украйна е недостатъчна</p>

ОЗХО: Информацията за употреба на химическо оръжие в Украйна е недостатъчна

Свят Преди 4 часа

Въпреки това организацията определи ситуацията като "нестабилна"

<p>&quot;Бях в шок. Не можех да повярвам&quot;: Жена спечели 600 пъти повече от лотарията&nbsp;</p>

Жена помисли, че е спечелила $75 от лотарията, но наградата се оказва $50 000

Свят Преди 4 часа

Жената получила над 600 пъти по-голяма печалба от очакваното