0
Да аме военно летище за база на САЩ. Това е водещата тема за "Труд", в деня, в който дойде новината, че Кабул падна и че операция "Трайна свобода" навлиза в нов етап. Става дума, уточнява изданието, за това американски бойни самолети да кацат на летище "Граф Игнатиево" до Пловдив. Това е станало ясно от самия военен министър Николай Свинаров след заседание в парламента, на което било уточнено прелитането, транзитното пребиваване у нас на американски сили заради международната операция срещу тероризма. А че битката навлиза в нова фаза се подразбира и по някои засилени мерки за сигурност, отново изведени и от "Труд", и от "24 часа" на първа страница в доста персонален вид.

"Пребъркват Симеон" - категоричен е "24 часа" и под снимка, на която виждаме учудения си премиер, разказва що за перипетии са го сполетяли вчера на летище Виена. Австрийските митничари без никакъв свян претършували багажа му. Прекаралш целия му багаж пред скенера и даже отворили дипломатическото му куфарче. Вътре впрочем били надиплени листата с речта, която той ще произнесе пред Общото събрание на ООН, тъй като Виена е била само етапен пункт от пътуването към Ню Йорк. "Труд" още повече заостря сцената. И в репортаж от първа страница допълва, че охраната на летището не се посвенила да опипа тялото на българския министър-председател и дори да надникне в портфейла му.

В същото време цялата днешна преса се е вторачила в една вчерашна декларация на Симеон Сакскобургготски. Няма как, пред втория тур сме на президентските избори, а вчера премиерът отново е застанал зад кандидатурата на Петър Стоянов. "Той е. Гласувайте" - поднася ни декларацията часовият вестник, на която личи и височайшия подпис. И - о, чудо, премиерът Сакскобургготски дори проговаря. Разбира се, на крак и на летището, но все пак. "Време е да гледаме кой какво струва и колко може да върши", озаглавява "Монитор" неговите мисли. От които обаче изданието улавя и че не е ясно дали г-н премиерът ще гласува. "Ще гласувам в Ню Йорк, зависи. С тия закъснения, аларми, чудесии... точни разписания не мога да си готвя, но, дано". Според "Труд" най-важното от тези разпокъсани обяснения била фразата му "Нормално е Стоянов да спечели". А на въпрос на изданието, че от СДС го обвиняват, че не подкрепя достатъчно явно кампанията, Симеон отговаря: "Всяка жаба в гьола си. Това е бих казал дежурна критика". "24 часа" обаче смята, че премиерът достатъчно категорично е подкрепил Стоянов. Дори със следните думи: "може би мое смирение ще призове за Петър Стоянов".

"Доган пък е с Първанов" - подчертава обаче в. "Република". И подробно разгръща тази вчерашна интрига От ДПС определили момента като исторически, прогнозирайки обаче, че се очаква ниска избирателна активност. "Демокрация" пък се пита как това е възможно, цитира Асен Агов, че етническите турци сериозно ще се замислят над вота. След което синият вестник коментира, че както изглежда този път Доган ще стане жертва на собствената си комбинаторика. Освен това "Демокрация" извежда като водеща тема на броя си ясният сигнал отвън: или Първанов, или НАТО. Вестта е донесена от Надежда Михайлова от международен форум в Берлин, където по мнението на повечето участници идеите на лявата президентска двойка за референдум за НАТО ще намалят сериозно шансовете на кандидатурата ни.

"Новинар", от своя страна, вече съзира, че ни натикват в Б група за Евросъюза. Тава станало ясно от годишния доклад на Европейската комисия, обсъден в Страсбург. България няма никакъв шанс да влезе в Европа преди 2004 г. - е коментарът на Ройтерс. И като говорим за чуждестранни коментари за България, днешната преса изобилства с тях. "Един монарх и един комунист" управляват страната е прогнозирал берлинският "Тагесцайтунг". На балотажа идната седмица това може да се превърне в реалност. Тъжно реалност, смята "Тагесцайтунг". И определя първия тур като политическа катастрофа, доколкото според изданието повратливият Първанов съвсем не е идентичен на германския Грегор Гизи, а и българските социалисти не били мутирали от догматичния комунизъм към социалдемокрацията".
"Монитор" пък препечатва анализ на швейцарския "Нойе цюрхер цайтунг", озаглавен "излъганата средна класа в България". Анализът започва с репортаж от пл. "Славейков" - най-голямата книжарница в Европа под открито небе, както я определя изданието. Уви, ежедневието в българия е по-сиво от всякога, смята швейцарският вестник. Защо българите гласуват така - пита се изданието, и твърди, че от общо разочарование. Понеже вече се чувстват измамени и знаят, че ще седят през зимата в неотопляваните си жилища пред чиния картофена супа".

Може и да ни е тъжно в момента, но има много неща - като нашите бурни сълзи и емоции, които няма да се върнат вече - заявява актьорът и художникът Иван Андонов пред "Демокрация", който днес открива своя живописна изложба в галерия "Ведарт". Дочакахме облака, който ни каза: сега ще завали златен дъжд, манната небесна ще пада - смята известният киноактьор. И споделя, че лично той все пак вярва в бъдещето ни и в бъдещето на цивилизацията. В момента Иван Андонов четял книга за странното растение гинко билоба, преживяло всичко в нашия свят. То било съществувало още, когато е имало динозаври, оцеляло е и след ядрения взрив в Хирошима. На другата сутрин след пепелището хората видяли негова издънка. Затова, тръгвайки от тази притчова история, големият ни актьор Иван Андонов държи да ни убеди, че независимо от всичко, цивилизацията ни няма да загине. Нека му повярваме.
Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любопитно Преди 38 минути

Брокерката Симона напусна надпреварата на крачка от черните куртки

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

България Преди 2 часа

Това сочи доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

България Преди 4 часа

Според Асоциацията на българските радио и телевизионни оператори ограничаването на рекламата ще доведе до ръст на залози в нелегални сайтове и обекти

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Свят Преди 4 часа

Шикорски: Единствената надежда на Путин е нашата липса на решителност

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

България Преди 4 часа

Радев: Политиката и законодателството следва да се правят със загриженост и отговорност към България

Починa театралният режисьор Александър Илиев

Починa театралният режисьор Александър Илиев

България Преди 4 часа

Режисьорският му дебют е с „Адвокатът Пиер Патлен” във Видинския театър през 1986 г.

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

България Преди 5 часа

Министерство на младежта и спорта не е било уведомено

Електроразпределителна мрежа

Само в Унгария са плащали по-ниски цените на ток от нас за второто полугодие на 2023 година

България Преди 6 часа

Битовите сметки за електричество и газ в ЕС са намалели в сравнение с периода през 2022 г.

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Любопитно Преди 6 часа

Спекулациите започнаха да набират скорост заради нейна снимка

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Свят Преди 6 часа

В решението си съдиите се позовават на грешки в начина, по който е бил проведен процесът

о

Пеещите фонтани в Пловдив отново работят (ВИДЕО)

България Преди 6 часа

Музикално-светлинното шоу продължава 30 минути

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 7 часа

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

България Преди 7 часа

В мотивите е посочено драстичното намаление на електропроизводството от въглищни мощности