0
л лгария и Румъния подписват за моста във вторник" пише в заглавие "Дума" и отприщва темата за втория мост на Дунав. Утре в залата на община Видин ще се съберат служители на транспортните и външните министерства на България и Румъния. Дидие Фо от Пакта за стабилност и Джоузеф Гюнтер от Генералната дирекция по енергетика и транспорт от Европейската комисия също ще подпишат споразумението. "15 се обединиха за Дунав мост 2" допълва "Демокрация". Вчера 15 участника са учредили сдружение за участие в търга за моста под името "Вида мост". Всекидневникът публикува и интервю с министъра на регионалното развитие Евгени Чачев. На въпрос колко работни места ще се създадат при изграждането на моста, министърът отговаря: "Около 3000. Заедно с това ще се създаде работа на нашите промишлени предприятия и на предприятията за заготовка на различни конструкции и изделия". "Труд" коментира: "Изберете българското". "..най-вероятно сроителите на втория мост над Дунав ще бъдат родни фирми. И слава богу! Така поне парите, за които ще се бръкнем заради построяването на съоръжението, ще си останат в нашата икономика. Тя, българската работа, не винаги е най-хубавата, но като стане дума за мостове има с какво да се похвалим - от Колю Фичето до моста над река Лимпопо". С последното се съгласява и "Демокрация" в коментара: "От Лимпопо до Дунав", където припомня, че в страхотна конкуренция именно българи са избрани да строят моста над африканската река.

В Африка ни пращат и лозунгите на протестиращите срещу закриването на ОМО "Илинден-Пирин" македонци. Днешната преса нищи темата. Обявената от Конституционния съд за незаконна партия ще съди България в Международния съд в Страсбург, научаваме от "Демокрация". "Омо "Илинден" съди Татарчев и Корнезов?", пита в заглавие "24 часа". "Труд" добавя, че на съд щели да отидат и всички, които са обвинили партията в сепаратизъм. Изданието продължава темата с анализа "Някой подля вода на Любчо". Според "Труд" "става дума за активно мероприятие, при това не от най-добре подготвените. Ако регистрацията на една организация е поставена под съмнение пред Конституционния съд на която и да е държава, какво трябва да е поведението на тази организация? По-тихо от водата и по-ниско от тревата, ако все пак иска регистрация. Но ако търси конфронтация, очевидно поръчката е скандал, надхвърлящ границите на страната". "Известно е, че на Балканите, щом се запролети, се говори за война. ..С оглед на една военна ескалация на конфликта в Южна Сърбия с градовете Прешево, Бояновац и Медведжа от стратегически интерес за остатъчна Югославия е между България и Македония да има проблеми". "Пари" вижда нещата от друг ъгъл в коментара: "Какво искат в бившата югорепублика Македония?". "Очевидно, пише изданието, опозицията в Скопие търси всякакъв повод за изява, а управляващите - нови дивиденти. Може би в Македония не могат да гледат спокойно как съседна България се превръща в авторитетен балкански посредник между лидерите на сърби и албанци в Косово, започва преговорите за присъединяване към Европа и особено важно - продължава да бъде сочена за пример на етническа толерантност и търпимост към малцинствата".

Чии интереси се крият зад СПИН скандала с българските медици в Либия обаче също не е ясно. "24 часа" и "Демокрация" информират от първите си страници,че 17-те освободени медици са получили международните си паспорти. Висш либийски служител се ангажирал да съдейства на българите за бъдещите им намерения. Нина Спасова разкрива "Подводните камъни на процеса срещу българите в Либия" от страниците на "Демокрация". Според нея информация "може и трябва да има", защото следствието е приключило. Но, уви! "Официалните либийски власти не говорят за случая или поне не казват нищо официално - всичко е под сурдинка, с недомлъвки и хиляди неясности. Вестниците в Либия не обелват нито дума. Последната статия по проблема е от края на 1998 година в списанието "Ла". То обаче е закрито оттогава". На въпроса "Защо се мълчи?", отправен към местен адвокат, отговорът е лаконичен: "Да не би вие да писахте, когато стана аварията в Чернобил?".

Темата за парите подхваща "24 часа" и ни връща обратно в България. Изданието цитира американският посланик Ричард Майлс, цитиран от "24 часа": "Да не удавим България с много пари". "Не е възможно да се удави страната ви в пари от чужбина, това не е здравословно. Външното финансово подпомагане трябва да се направи с мярка, която съответства на страната ви да поеме тези пари". "Труд" приглася: "Искаме точно толкова, колкото сме изгубили" и припомня, че според Световната банка загубите на България заради Косово са около 100 милиона долара. "24 часа" коментира: "Вместо пари - пак съвети". "Е, всяко зло за добро. Утешението е, че с колкото по-малко пари ни залее Запада, толкова по-малко ще има да връщаме. И по-малка е опасността големи безконтролни суми да подхранят корупцията".

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Израел: Не сме искали война в Газа, бяхме нападнати

Израел: Не сме искали война в Газа, бяхме нападнати

Свят Преди 4 минути

Израелското настъпление в анклава беше защитено в най-висшия съд на ООН от заместник-главния прокурор по международните дела на Израел Гилад Ноам

Провален работен ден за „Шеф под прикритие“

Провален работен ден за „Шеф под прикритие“

Любопитно Преди 15 минути

Не пропускайте епизода този петък от 22:00 ч. по NOVA

кабинков лифт

Симеоновският лифт на Витоша отива в историята

България Преди 40 минути

Вижте каква е причината

хуманитарна помощ

Тръгнаха първите камиони с доставки на хуманитарна помощ за Газа

България Преди 48 минути

Изграждането на изкуственото временно американско пристанище край Газа бе завършено на 8 май

Царевец

Пожар в Царевец вдигна на крак огнеборците във Велико Търново

България Преди 56 минути

Проблемът е в една от кулите на крепостта

Чоткин с предложение към шеф Ангелов да му бъде кум (ВИДЕО)

Чоткин с предложение към шеф Ангелов да му бъде кум (ВИДЕО)

Любопитно Преди 1 час

Лъчезар Чоткин е големият победител в Hell’s Kitchen 6

В Харков се решава войната в Украйна

В Харков се решава войната в Украйна

Свят Преди 1 час

Каква е целта на Русия, прочетете в този коментар на Анна Пшемиская за Deutsche Welle

SuperLimbs

Екзоскелет ще помага на астронавтите в космоса

Технологии Преди 1 час

Той ще им даде повече "сила" при падания и инциденти

Ед Шийрън изненада студенти с импровизиран концерт

Ед Шийрън изненада студенти с импровизиран концерт

Любопитно Преди 1 час

Четирикратният носител на "Грами" изпълни "Shape Of You" и "Castle On The Hill"

Извънредно заседание на Народното събрание във вторник

Извънредно заседание на Народното събрание във вторник

България Преди 1 час

Вижте каква е причината и какво ще се обсъжда

<p>&quot;Най-лошото нещо, което можеш да си представиш&quot;: Скандалът със заразената кръв&nbsp;</p>

Скандалът със заразената кръв: Говори лекарят

Свят Преди 1 час

Разследващите трябва да публикува окончателния си доклад на 20 май за заразените през 70-години с хепатит С и ХИВ

„Различната реакция” в „Темата на NOVA“

„Различната реакция” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 2 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Винаги ли предизвикват парите широка усмивка?

Колко пари ни трябват, за да сме щастливи?

Пари Преди 2 часа

Има ли конкретна сума, която може да предизвика широка усмивка на лицето ни?

Орбан: Роберт Фицо е между живота и смъртта

Орбан: Роберт Фицо е между живота и смъртта

Свят Преди 2 часа

Молим се за него и подкрепяме Словакия, каза унгарският премиер

Франсис Форд Копола се завърна с филма "Мегалополис" в Кан

Франсис Форд Копола се завърна с филма "Мегалополис" в Кан

Любопитно Преди 2 часа

Лентата е представяна като най-новия шедьовър на 85-годишния режисьор