0
Ве елът на "либийската връзка" все повече се затяга. Днешните издания отново отделят на делото на шестимата обвинени медици в Либия голямо място, вероятно с убеждението, че само натиск (в София и Триполи) може да спаси живота им. Резултатите с вчерашна дата: "Не вярвам, че българите са виновни", извежда на първа страница "24 часа" думи на Муамар Кадафи от безпрецедентен среднощен разговор с президента Петър Стоянов. Разговорът, уточнява изданието, е бил проведен в сряда 23,30 ч. българско време и е продължил 15 минути. "От все сърце желая да не се докажат обвиненията, е заявил Кадафи, който високо оценявал работата на българските лекари и сестри, на които е поверен живота на много либийски граждани". Наша държавна делегация заминава обаче за Триполи", продължава по темата "Демокрация". В нейния състав влизат главния прокурор, министъра на правосъдието и зам.здравния министър. Защото нещата са повече от сериозни, ако се съди по получения вчера в българското посолство в Триполи обвинителен акт, от който става ясно, че нашите медици са обвинени по три точки - в заговор срещу държавата, заговор в убийство и нарушаване на религиозните традиции. Така че спешно трябва да се действа и вече са взети някакви мерки: "Президентът е определил топ-адвокати за консултанти на официлния защитник" , четем на първа страница на "Новинар", а безплатна юридическа помощ обещал и шефът на Столичната адвокатска колегия Стефан Ботев.

И това не е всичко: "Mолим Русия да ни посредничи с Либия" е водещото заглавие, с което тази сутрин излиза "Труд", който обръща вниманието ни към една вчерашна среща между председателя на парламента Йордан Соколов и руския посланик Владимир Титов. Вътрешна информация на вестника гласяла, че търсим посредничеството на Москва, а вероятно вече сме отправили подобно искане и към Саудитска Арабия. Засега обаче липсва официална информация за контактите, тъй като ситуацията е деликатна, а нишката за възможно влияние повече от тънка, коментира "Демокрация". Доколкото първият "медиен шок" с възможни обвинения за това какво да се направи, за да се защитят българските граждани, вече премина. Но никакви аргументи, изтъква синият вестник, не могат да подкрепят ксенофобските призиви и манипулации. Защото животът на шестима българи виси на косъм. А нишката на справедливостта не може да бъде подсилена с омраза. В тази връзка "24 часа" отново публикува цяла страница с читателски писма под надслов "какво да правим с Либия", където между предложенията да откупим нашите сънародници и призиви Господ да е им на помощ и да се молим за тях, четем и мнението на египетския журналист Мохамед Бакари, че този случай хвърля светлина върху друг въпрос - какво е отношението на България с арабските страни. Защото ако такова отношение съществуваше сега щеше да има поне 10-15 канала за преговори с Либия. Според Мохамед Бакари редно е да се потърси посредничеството на египетския президент Мубарак, а не опивайки се от свободата на словото да пишем, че "ако бяхме Америка, щяхме да бомбардираме Либия". Защото този, който го е писал, без да си е дал сметка, е изложил на заплаха живота на българските граждани".

И приключвам либийската тема с една фотография от първа страница на "Труд", на която съзираме лицата на гневни демонстранти пред парламента, които - обърнете внимание, протестират не срещу Либия, а срещу българската държава, която от години дължи заплатите на служители за построени обекти в тази арабска страна. В същото време депутатите само за три минути са вкарали вчера писателя Ивайло Петров в състава на НСРТ, с аргументи, напълно противоположни на онези, с които го разпънаха на кръст на позорно заседание миналия петък. Социалистите официално са оттеглили кандидатурата на Стефан Данаилов, съобщава по този повод "Демокрация", а според депутатите от ляво и дясно писателят имал диплома за висше образование по силата на наредба за членовете на писателския съюз. Щом като депутатите вече могат за три минути да приемат закон и за още пет минути да отложат два, комеунтира "Труд", представяте ли си тогава какво би станало, ако те бяха работили пет часа?

Към нашето въображение в интервю за "Труд" пък призовава и шефът на държавната агенция по рибарство Николай Кисьов, макар и по друг повод. Той тържествено обещава, че ще изяде всяка дунавска риба пред очите на редакцията, за да докаже, че няма цианиди нито в месото, нито в костите. По този оригинален и напълно "рибарски" начин от анекдотите, той иска явно да ни убеди, че е отминало времето на синдрома "Чернобил". Безотговорността е в основата на бедствието по Дунава, категоричен е пред "Новинар" зам.министърът на околната среда Емил Маринов, който прогнозира и други проблеми в бъдеще. А именно - че водата ще е бъдещата ябълка на раздора. И че тя, а не петролът ще носи вражди и ще скарва съседните държави, както и ще бъде обект на грабеж.

Крупен грабеж в София пък извежда в. "Дума" още в заглавието си, който убягва от вниманието на другите издания. Касиерка и шофьор на "Столични телефонни и телеграфни станции" били нападнати от две неизвестни лица, които простреляли шофьора и отмъкнали 30 000 лв. "24 часа" пък посвещава цяла страница на мистериозната смърт на сина на Огнян Дойнов - Емил, починал 10 дни след баща си. Смъртта на Емил Дойнов била вследствие на хипертонична криза, съчетана с тежка цироза според лекарите, но близки твърдяли, че тя е вследствие на мъка по бащата.
Борецът-колекционер от своя страна пък в юбилейно интервю за в. "Пари" споделя, че правел колекция, защото купувал не картини, а мъката на художника. А в прощална статия за смъртта на маестро Марин Големинов, която можете да прочетете в "Демокрация" композиторът Стефан Драгостинов споделя тайната на неговото музикално дълголетие. А тя е, че маестрото винаги е повтарял, че музиката не може да се приема само професионално, а винаги следва да се възприема като приключение.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

За Великден ще ходите ли някъде? - Моя е резервирал нощувки в Париж... - Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Партиите в НС с декларации в памет на жертвите от арменското масово изтребление

Партиите в НС с декларации в памет на жертвите от арменското масово изтребление

България Преди 17 минути

Народните представители почетоха с едноминутно мълчание и ставане на крака паметта на жертвите

Мъжът, арестуван за шпионаж в ползва на Китай, остава в ареста

Мъжът, арестуван за шпионаж в ползва на Китай, остава в ареста

Свят Преди 35 минути

Според федералната прокуратура сътрудникът е обвинен, че е предал информация от ЕП на Китай

<p>Изненадващо Стоичков пя на концерта на&nbsp;братя Аргирови (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

Христо Стоичков се появи на сцената на концерта на братя Аргирови

Любопитно Преди 56 минути

Навръх рождения си ден, дуетът изпя 15 от най-големите си хитове в зала 1 на НДК

<p>Заместникът на Шойгу остава в ареста&nbsp;</p>

Оставиха в ареста руския заместник-министър на отбраната, обвинен в корупция

Свят Преди 1 час

Съдът наложи на Иванов мярка за неотклонение "задържане под стража" за период от два месеца

Убиха рапър, близък приятел на Джъстин Бийбър

Убиха рапър, близък приятел на Джъстин Бийбър

Свят Преди 1 час

Рапърът Крис Кинг бе прострелян смъртоносно на 20 април

<p>Кога ще бъде забранен TikTok?</p>

Заради връзката н Китайската комунистическа партия: САЩ готви удар на TikTok

Свят Преди 1 час

Принудителната продажба на TikTok е предприета заради връзките ѝ с Китайската комунистическа партия

<p>&quot;Тези пудели, влачещи пачки&quot;: Пеевски с коментар за съвместна работа на ДПС и ПП-ДБ</p>

Пеевски отвърна на Денков: ПП-ДБ саботираха съдебната реформа с това, че направиха да няма ротация

България Преди 1 час

Бойко Рашков няма място в политиката, а „видяхме къде има място за него - по трапезите“, коментира още председателят на ДПС

3D Мапинг на "театър 199"

Монументално пано на входа на „Театър 199“ оживява с 3D мапинг

България Преди 1 час

Събитието е на 26 април между 21:00 ч. и полунощ

<p>Откриха остатъци от вируса на птичия грип в пастьоризирано мляко в САЩ</p>

Откриха остатъци от вируса на птичия грип в пастьоризирано мляко в САЩ, има ли повод за тревога

Свят Преди 1 час

По данни на Министерството на земеделието в САЩ до момента са засегнати 33 стада

Забравете за малките зелени човечета: Извънземните са лилави

Забравете за малките зелени човечета: Извънземните са лилави

Любопитно Преди 1 час

Интересни факти за извънземния живот може да прочетете в следващите редове

<p>Фармацевти отчитат повишено търсене на ваксини за коклюш&nbsp;</p>

Фармацевт: Няма ваксини за коклюш нито в складовете, нито в аптеките

България Преди 1 час

През определен период пациентите трябва да се реваксинират, обясни фармацевт

Георги Тахов положи клетва като служебен министър на земеделието

Георги Тахов положи клетва като служебен министър на земеделието

България Преди 1 час

Росен Желязков изчете указа на президента Румен Радев, с който се правят структурни промени в служебния кабинет

Пенсионери

НОИ ще изплаща пенсиите за май след Великден

България Преди 1 час

Около 534 хиляди души ще получат великденски добавки от 100 лв

Снимката е илюстративна

Крясъци, паника и изстрели с автомат: Косово си спомня за клането в Поклек

Свят Преди 1 час

Четвърт век след случилото се, болката се засилва от факта, че справедливостта е неуловима, разказват близки на жертвите

За какво е лъгал Румен Йоана от „Един за друг“

За какво е лъгал Румен Йоана от „Един за друг“

Любопитно Преди 2 часа

В забавния куиз „Съм/Не съм“ двамата разкриват повече за себе си

<p>Зрелищно небесно шоу: Розова луна и метеоритен дъжд&nbsp;</p>

Розова луна ще наблюдаваме в небето тази седмица

Любопитно Преди 2 часа

За уникалния небесен феномен може да прочетете в следващите редове