0
Ек катастрофата на Балканите и концентрацията на цианид в Дунава и днес са в центъра на вестниците. Специализиран екип прави измервания при село Връв, от утре български еколози ще правят проби денонощно, четем в "24 часа", който се позовава на министъра на екологията Евдокия Манева. Според "Демокрация" цианидът ще достигне нашите териториални води след два дни. Но в публикацията по темата "Ще стигне ли до нас цианидният Дунав" вестникът привежда мнението на експерти, че вероятността смъртоносни дози до дойдат до нас била под 1 процент, ако се имат предвид големината на водoемите след "Железни врата" 1 и 2. Според националния ни консултант по токсикология проф. Тео Попов опасност за населението би имало само при консумация на риба, отровена в румънски, унгарски или сръбски води, защото в българските води концентрацията на отровата ще е толкова малка, че няма да е опасна нито за хората, нито за риболова. И пак по темата "Демокрация" препечатва материал от "Кориере дела Сера", в който се твърди, че полза от цианида ще извлече единствено режимът на Милошевич. Агонията на Дунава предполага помощта на Европа, а това ще е добре дошло за управляващите от Белград, особено при вдигане на югоембаргото. Така ще излезе, че прелелите води от румънската златна мина се оказаха златен шанс за властите в Белград. Източват родното злато, бие тревога в. "Дума" по друга "златна" тема, този път свързана обаче със сделката за едно от най-големите златни находища в Европа - мина "Челопеч". На прескоференция вчера обединение "Промяна" е обвинило новия собственик на мината - ирландската фирма "Наван рисорсиз" в безогледна експлоатация на находището, което щяло да го съсипе за 5-6 години. Представители на фирмата в изявления пред други издания опровергават твърденията и не виждат никаква катастрофа в разработването на находището, което имало живот поне още за 20 г. Още повече, че тепърва щели да се правят инвестиции и да се разкриват работни места.

Също с опровержение, този път на страниците на в. "Труд", излиза фирмата "Данон-Сердика" по повод на един неприятен инцидент. "Данон-Сердика", след сигнал от медиите, официално се извинява на купувачите за партида кисело мляко с по-голямо водно съдържание. Млякото от типа "Фамилия" било под стандарта, но не вредно за здравето. А от своя страна френската фирма, която е на трето място в Европа по обема на производството си, поема ангажимент да възстанови парите на всички ощетени, доверили се на кофички кисело мляко със суперцена от 53 ст. или със свой транспорт да им занесе, в случай на рекламация, качествено мляко на доставен адрес. Така както го изисква европейското уважение към правата на клиента.

Дали обаче се зачитатът у нас правата на хората със свободни професии, питат се повечето днешни вестници по повод на появилата се наредба за осигуровка и върху хонорарите. "Хонорарите само с БУЛСТАТ" излиза по този повод с водещо заглавие "Новинар" и подробно разяснява на читателите си какво означава това. А това означава, че всеки, който получава и заплата, и хонорари, трябва да си извади единен идентификационен код и да плаща сам 100 процента осигуровка върху хонорарите си. "На крив закон и сто наредби са малко", коментира казуса "Труд". Според изданието кодексът за социално осигуряване е забъркал такава каша, че всички ще я сърбат години наред. Защото неговата цел не е социалната справедливост, а стремежът да се дерат пари до кокал. "Художник, преводач или журналист свободни професии ли са?", пита "Труд" или са роби на труда. И защо ще трябва да висят оттук насетне по опашки с месеци, за да ги маркират с номер, след като си имат ЕГН?

Изобщо нуждата от правозащитници в България изглежда е толкова належаща, че става ясно защо вождът на ирокезите Токуиро ни е посетил вчера по покана на Атлантическия клуб, четем в "24 часа". Голямата костенурка, както сам себе си е нарекъл вожд Токуиро е изнесъл вчера лекция в Атлантическия клуб, в която е подчертал, че неговият народ, който десетилетия е подложен на асимилация иска да си сътрудничи с българския народ и особено по проблемите на нетолерантността и малцинствата. Затова и съвсем актуално на случая, с присъщата на индианците метафоричност, той казва пред "24 часа", че е дошъл да засади в България дървото на знанието, което било дърво на Великия мир. Защото народите трябвало да знаят повече един за друг, за да плували заедно по реката на живота. А както вече видяхме в началото на нашия преглед на печата думите "мир" и "река" дълго ще са актуални в региона.

"Време е бедните да се обединят", зове пък от страниците на "Труд" поетът Стефан Цанев и припомня идеята си за движение "Национално единство", съкратено като НЕ. Ако то се обединяло с Демократичния алиaнс на д-р Тренчев, лансиран като ДА, Стефан Цанев предсказва уcпех на бъдещата формация. Защото в момента за него българите се деляли на две партии - на измамници и измамени. "Прeди д-р Тренчев да прави партия, нека отговори на няколко въпросa", призовава пък от страниците на "Демокрация" политологът Огнян Минчев. Въпроси, свързани с подкрепата на синдиката на правителството на Беров в периода на голямото разграбване. Затова за политолога Огнян Минчев преди българите да дадат доверието си на някому, първо трябва да се вгледат в недалечното минало.

А една друга тема от близкото минало - смъртта на Огнян Дойнов, задържа и днес вниманието на изданията. Определян като един от инициаторите на техническия прогрес според в. "Дума" , било като човек, трайно работещ за "пералните на КГБ" според "Демокрация". От страниците на "24 часа" Красимир Премянов призовава да му се издигне паметник, а "Труд" в обстойна публикация анализира информацията, която именно била бизнесът на Дойнов. Защото според "Труд" със смъртта на Дойнов си отивал един от последните, който е бил наясно с източването на капиталите от България и създаването на множеството задгранични дружества. За "Новинар" червените пари просто са родили мита Дойнов като за човек, който продължава да дърпа задкулисно конците в България. Все пак десет години не са никак малко време, а понякога ние прекалено продължаваме да живеем в историята.

"Нека прекалено не се ровим в миналото", призовава от страниците на "Демокрация" джаз-певицата Йълдъз Ибрахимова. Според нея достатъчно е да намерим причината за нещо и неговото решение, а не да живеем с илюзии. Затова самата Йълдъз, независимо от всичко, което е преживяла особено около т.нар. "възродителен процес", предпочитала да живее с усмивка и препоръчва на всички да продължават по пътя си не с омраза, а с взаимна обич.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Черните куртки от Hell's Kitchen 6 победиха своите предшественици

Черните куртки от Hell's Kitchen 6 победиха своите предшественици

Любопитно Преди 1 час

Чоткин получи романтична вечеря със своята любима Камелия

Хиляди блокираха ключово кръстовище в грузинската столица

Хиляди блокираха ключово кръстовище в грузинската столица

Свят Преди 1 час

Демонстранти блокираха Площада на героите, през който преминава по-голямата част от трафика в града

<p>&quot;Ние сме гражданско общество и редът трябва да надделее&quot;</p>

Байдън: Редът трябва да възтържествува

Свят Преди 4 часа

Това заяви президентът по отношение на общонационалните протести в университетите за Газа

Турция прекратява търговските отношения с Израел

Турция прекратява търговските отношения с Израел

Свят Преди 4 часа

Миналия месец Турция ограничи износа за Израел заради войната в Газа

Сърбия избра ново правителство

Сърбия избра ново правителство

Свят Преди 5 часа

Премиер ще бъде Милош Вучевич, а вицепремиер ще бъде Александър Вулин

САЩ са „дълбоко обезпокоени“ от ситуацията в Грузия

САЩ са „дълбоко обезпокоени“ от ситуацията в Грузия

Свят Преди 5 часа

Съединените щати изразиха загриженост относно грузинския законопроект за "чуждестранно влияние"

Главчев: Очаква се България да се присъедини към ОИСР до края на 2025 година

Главчев: Очаква се България да се присъедини към ОИСР до края на 2025 година

България Преди 6 часа

Премиерът Главчев припомни, че България много отдавна е заявила желанието си за присъединяване към ОИСР

д

Как да ядем хляб и да отслабнем?

Любопитно Преди 6 часа

Дори диетолозите вече не препоръчват пълно премахване на хляба от вашата диета

Пърженото пиле, сервирано на "Титаник"

Пърженото пиле, сервирано на "Титаник"

Любопитно Преди 6 часа

На борда на кораба са били както най-богатият човек по онова време, Джон Джейкъб Астор, така и имигрантски семейства, всеки с мечта да започне нов живот

Жена загина заради буря в Северна Франция

Жена загина заради буря в Северна Франция

Свят Преди 7 часа

57-годишната жена загина днес при свлачище

Снимката е илюстративна

Поглед към древното минало: Реконструираха лицето на 75 000-годишна неандерталска жена

Любопитно Преди 7 часа

40-годишната неандерталска жена е починала в спяща позиция под огромен вертикален каменен знак

Лошо време в почти цяла България: Валежи, градушки и гръмотевици в петък

Лошо време в почти цяла България: Валежи, градушки и гръмотевици в петък

България Преди 7 часа

Жълт код за потенциално опасно време е обявен в почти цялата страна

.

Защо интернет се влюби в историята за късметлията, спечелил $1,3 млрд. от лотарията

Свят Преди 7 часа

„Как ще имам време да похарча всички тези пари? Колко дълго ще живея?“

Ето какви ще бъдат промените в движението на София за Великден

Ето какви ще бъдат промените в движението на София за Великден

България Преди 8 часа

Столична община въвежда временна организация на движението на пл. "Св. Александър Невски"

Полицията арестува младеж, хвърлил бомбички срещу синагога във Варшава

Полицията арестува младеж, хвърлил бомбички срещу синагога във Варшава

Свят Преди 8 часа

Посегателството срещу синагогата „Нозик“ беше извършено към 1 ч. в нощта срещу сряда, като са нанесени щети по фасадата на сградата

Арести на пропалестински демонстранти от Колумбийския университет в САЩ

Достигнаха точката на кипене: Сблъсъци между протестиращи и полиция в САЩ

Свят Преди 8 часа

Протестиращите срещу войната между Израел и Газа използваха лютив спрей, полицията отвърна с електрошок