0

"Не трябва да има депутати агенти", коментира пред "Труд" шефът на парламентарната комисия по отбрана Ангел Найденов (Коалиция за България), който е един от авторите на законопроекта за създаването на новата Национална агенция "Сигурност".

Според Найденов трябва да бъде изключена възможността лица, заемащи висши държавни постове, да бъдат част от агентурния апарат на агенцията.
Служителите на новото звено няма да имат нито разследващи, нито полицейски функции според нашия проект, коментира Найденов.

По думите му моделът, който се предлага при създаването на агенцията, предвижда извеждането, но като цяло, на сегашните НСС, ВКР и Агенцията за финансово разузнаване от МВР, МО и финансовото министерство, а не тяхното разпокъсване.

Агенцията централизира функции, концентрира ресурси и възможности и постига по-висока степен на координация на информация, обобщава Найденов. "Няма да правим МВР-2 или нова Държавна сигурност", посочва той в интервю за "Дневник. Неговите очаквания са агенцията да заработи от началото на 2008 г.

"Дневник" коментира, че неяснотите около агенцията за сигурност се увеличават. Сред тях вестникът посочва механизмът за координация между нея и МВР, както и как ще се осъществява предвиденият в законопроекта парламентарен контрол.

"Според доклад на вътрешния министър Румен Петков до правителството 427 са осъдени за корупция", пише "24 часа". По информация на прокуратурата 297 от подкупните са с влязла в сила присъда.

От доклада, с който Петков отчита работата на правителствената комисия срещу корупцията през първите шест месеца на годината, се посочва, че са уволнени 34-ма служители от държавната администрация, петима са временно отстранени , осем са преназначени с оглед изваждане от корупционна среда.

"Дневник" информира в челния си материал за план за действие на Министерството на правосъдието, в който се предлага анализ от неправителствени организации на резултатите от съдебната реформа, засилване на етичните правила и информационните технологии в работата на магистратите и обучението им в антикорупция.

Планът трябва да бъде представен в Брюксел в началото на октомври. В него се съдържат общо 80 мерки по четирите проблемни пункта, по които Европейската комисия следи за напредък.

"Полицаите на хонорар", е челното заглавие на "Стандарт". Премиите за отлично свършена работа в МВР ще се плащат на три месеца, а първите щастливци ще вземат награди още след 10 дни - това предвижда новата система за мотивация на униформените, въведена от вътрешния министър Румен Петков, съобщава вестникът.

"ГЕРБ вади програма за правителство", извежда "Труд". Партията на кандидата за втори кметски мандат Бойко Борисов - ГЕРБ, представи вчера своята управленска програма, която е достойна за премиерски план, коментира изданието.

Сред акцентите в нея "Труд" откроява закриване на министерството на икономиката, на бедствията и на държавната администрация, плосък данък от 10% с необлагаем минимум от 1000 лева, амбиция за средна заплата в страната 1500-2000 лева и намаляване на ДДС до 15 процента.

ГЕРБ предлага и да се създаде фонд "Национално богатство", в който да влиза бюджетният излишък, да се премахне монополът на здравната каса, а пенсионните вноски да паднат от 23 на сто на 10%.

По-полека с обещанията, нищо, че са генералски, коментира вестникът. Тези цифри надскачат дори онези сладки царски обещания, които изядоха главата на Симеон Втори, допълва той.

"Дясната коалиция трябва да остане и за парламентарен вот", смята шефът на Националния предизборен щаб на СДС Иво Цанев. Десните избиратели в София, а и в цяла България за пръв път видяха лъч надежда за развитието на десницата в България, отбелязва той пред "Сега". Според него има хора в СДС и ДСБ, които трудно могат да преглътнат тази коалиция.

"Етнически вот? Опасно е за града ни!", посочва в интервю за "24 часа" Хасан Азис, кмет на Кърджали и кандидат за втори мандат. Силно вярвам, че вотът в Кърджали няма да е етнически, макар да се правят опити за това, коментира той.

От станалото през последните години кърджалийци могат да направят правилна преценка за една успешна политика и един успешен екип, отбелязва Азис. Екипът, с който управлявах по време на мандата си, също беше политически знак, че сме против етническия вот, подчертава той.

Лидерът на НДСВ Симеон Сакскобургготски се е отказал да гони "панайотките", както заплаши трима от лидерите им преди седмица, научил "Труд" от лидери от централата на НДСВ. Сакскобургготски обаче щял да свали политическото си доверие от Пламен Панайотов, Борислав Ралчев и Борислав Великов.

В челния си материал "Общински далавери за сбогом" "Труд" информира, че общински съветници и кметове в цялата страна бясно внасят и приемат решения за сделки с имоти. И обяснимо - до края на мандата остават около три седмици, коментира изданието.

Ударници по сделки били общинарите в София. Вчера кметът Бойко Борисов призова общинския съвет да не взема решения за сделки с имоти до края на мандата, пише вестникът. Шефът на столичния общински съвет Владимир Кисьов обяви, че и той, и колегите му имат нагласа да не разглеждат доклади за сделки с имоти, допълва "Труд".

Вече никой не крие свенливо имотите си, придобити след престой във властта, коментира "Сега" в материал "Стани милионер" в приложението "Наблюдател". Може би защото никой компетентен държавен орган не се впечатлява от това парадиране, отбелязва авторът.

СУ "Св. Климент Охридски" ще затвори врати навръх празника на народните будители 1 ноември, ако държавата не гарантира, че ще има достатъчно пари за вузовете през следващата бюджетна година, предупреждава "Труд". Решението е било взето вчера на извънредно общо събрание на университета.

"Доцентите бягат в частни фирми", твърди пред "Стандарт" проф. Камен Веселинов, ректор на Техническия университет. Според него бюджетът на висшето образование трябва да се увеличи поне със 100%.

"Дневник" продължава темата за образованието с информацията, че "БСП ще пише закон за почти безлихвени студентски заеми". Според вестника левицата обмисля в бъдещия закон за студентското кредитиране да се запише, че заемите ще са нисколихвени или направо безлихвени, като в най-лошия случай лихвата да е между 2 и 4%.

Президентът наложи вето върху приетите в петък промени в Закона за автомобилните превози, които отменят забраната за пътуване на деца нощно време при екскурзия, съобщават вестниците.

"България в Топ 3 на света по поскъпването на имотите", е челното заглавие на "Сега". България е на второ място в света по увеличение на цените на имотите за една години, цитира вестникът една от водещите агенции за имоти "Knight Frank", която се позовавала на официални данни на националните статистики.

През второто тримесечие на 2007 г. спрямо второто тримесечие на 2006 г. цените у нас са нараснали с 27.1%. По-голям ръст има единствено в Латвия, а на трето място е Сингапур.

България и Румъния да изградят общ хидровъзел за еленергия на река Дунав - тази идея са обсъждали на обяд в София премиерът Сергей Станишев и румънския му колега Калин Търичану, информира "24 часа".

Всяко покупка за над 30 000 лева, за която се плаща в брой, вече ще се докладва на Агенцията за финансово разузнаване и ще попада в регистъра й - това предвиждат промени в Закона за мерките срещу изпирането на пари, съобщава "24 часа". Измененията са внесени от правителството и са приети на първо четене от парламентарната бюджетна комисия.

"Пет причини Дубай да е в Кремиковци", посочва в анализ за "24 часа" Петър Диков, главен архитект на София, в отговор на материал във вестника преди дни, озаглавен "Пет спънки Кремиковци да е Дубай".

Столична община има идея територията на металургичния комбинат "Кремиковци" да се преустрои в модерен източноевропейски финансов център, припомня вестникът.

Интересът на собственика е абсолютно защитен в нашето предложение - цената на земята е значително по-висока от печалбите на комбината за много години напред, оборва Диков едно от възраженията. Социалният критерий е сериозен проблем, но може да се направи програма за преквалификация, смята той.

"Започваме активна промоция на българските вина", заявява пред "Дневник" Пламен Моллов, председател на Българската лозаро-винарска камара. Той информира, че камарата ще предложи законови промени срещу невнасянето на акцизи.

"Постигнахте невероятен успех за 10 години", заявява пред "Труд" Джеръми Хил, посланик на Великобритания у нас, чийто мандат изтича. Страната е стабилна демокрация, има стабилно коалиционно правителство и икономически растеж, надежден международен партньор, член на НАТО и ЕС, отбелязва той.

В последните етапи на присъединителния процес към ЕС бяха отчетени някои слабости, като например съдебната система - несъмнено е нужен напредък в тази област, в борбата с организираната престъпност, реформата в прокуратурата, посочва той.

Според него по отношение на привличането на инвестиции страната се представя изключително добре. Смятам обаче, че още може да бъде направено за създаването на по-отворена, прозрачна и конкурентна бизнес среда и премахването на сивата икономика, отбелязва посланик Хил.

"Българите вече вярват в страната си", посочва той в друго интервю в "24 часа". Според него най-голямото предизвикателство пред България ще е да се възползва максимално от възможностите, които предлага ЕС.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Мърмотът Фил и съпругата му Филис станаха родители

Мърмотът Фил и съпругата му Филис станаха родители

Любопитно Преди 14 минути

Фил е най-популярният мармот, който прогнозира настъпването на пролетта в САЩ

След убийството на 56-годишен мъж: Жители излизат на протест в Добрич

След убийството на 56-годишен мъж: Жители излизат на протест в Добрич

България Преди 27 минути

Шествието на гражданите ще се проведе в събота от 11.30 ч.

Черноморският флот на Русия претърпя поредица от загуби от Украйна

Черноморският флот на Русия претърпя поредица от загуби от Украйна

Свят Преди 45 минути

Ударите на Киев застрашиха контрола на Русия върху най-близкия до Украйна район на Черно море

Почитаме паметта на виден светец, кой е той

Почитаме паметта на виден светец, кой е той

Любопитно Преди 1 час

Живял в III век, бил свят по живот и усърден в разпространението на истинската вяра

Пожар в центъра на Русе

Пожар в центъра на Русе

България Преди 1 час

Огънят е тръгнал малко преди полунощ

Взривове в няколко украински области, Русия атакува инфраструктурни обекти

Взривове в няколко украински области, Русия атакува инфраструктурни обекти

Свят Преди 2 часа

Блогър, живеещ край град Камянске, съобщи в Telegram за кратер в района, дълбок 4 м и широк 10 м

Рак и диабет: Ето защо е вредно готвенето с вече използвано олио

Рак и диабет: Ето защо е вредно готвенето с вече използвано олио

Любопитно Преди 2 часа

За съжаление вкусните лакомства, които се приготвят във фритюрници, са свързани с редица заболявания

Срещите на президента Радев с потенциалните служебни премиери продължават

Срещите на президента Радев с потенциалните служебни премиери продължават

България Преди 2 часа

Списъкът, от който държавният глава може да избира, е сведен до минимум

US Air Force налива $28 млрд. за следващото поколение изтребители

US Air Force налива $28 млрд. за следващото поколение изтребители

Технологии Преди 2 часа

Те ще бъдат ескортирани от нов безпилотен дрон

Мистерията около синдрома на Хавана се заплита

Мистерията около синдрома на Хавана се заплита

Свят Преди 2 часа

Учените изследват различни видове магнитно-резонансни сканирания за измерване на обема, структурата и функциите на мозъка при 81 участници

Изкуственият интелект достига и до Google Maps

Изкуственият интелект достига и до Google Maps

Технологии Преди 2 часа

Чрез него приложението ще дава повече информация

Катастрофа в София, моторист е в много тежко състояние

Катастрофа в София, моторист е в много тежко състояние

България Преди 9 часа

Ударили са се кола и два мотора

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Любопитно Преди 9 часа

Той даде втори шанс на талантливата Никол, която беше на крачка от напускане на надпреварата

Гърция съди "Газпром" за цените на газа

Гърция съди "Газпром" за цените на газа

Свят Преди 10 часа

DEPA е подала молба за арбитраж

Поне 45 души загинаха при падането на автобус от мост Република Южна Африка

Поне 45 души загинаха при падането на автобус от мост Република Южна Африка

Свят Преди 11 часа

Автобусът е паднал от височина от петдесет метра