0

Б СП и ГЕРБ влизат в кампанията за избор на евродепутати с доближаващи се електорални позиции, сочи проучване на "Алфа рисърч", публикувано в "Дневник".

Според него БСП има шанс да спечели 6 от 18-те мандата в Европарламента, ГЕРБ - 5, а ДПС - 3. Привържениците на СДС са разколебани и мандатът на сините изглежда по-малко сигурен, смятат от социологическата агенция.

Според тях НДСВ може да спечели един, а при по-добра мобилизация на избирателите си - и два мандата. "Атака" също имала възможност за двама евродепутати.

Интересът към евровота продължава да спада, сочат данните.

"Труд" е потърсил мненията на различни социолози в началото на кампанията за евроизборите. Според Кольо Колев от "Медиана" не бива да се подценява лидерът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев, който е кандидат на социалдемократите.

Румяна Бъчварова от "Маркет линкс" е на мнение, че БСП и ГЕРБ ще са общо с 10 места, а според Кънчо Стойчев от "Галъп" ДСБ ще остане под чертата. Цветозар Томов от "Скала" очаква СДС да се бори за двама.

Интригата може да дойде отдясно, смята пък Мира Янова от МБМД, а според Юлий Павлов партиите ще мерят ядрата си.

Подобно мнение изразява в "Монитор" политологът Татяна Буруджиева. В анализ "Евроаршин за политическо присъствие" тя пише, че партиите ще тестват собствените структури и твърдия си електорат.

При липса на кауза и неразбиране как тези избори влияят върху живота в България, най-вероятен е минимален праг на участие, смята тя.

ДПС ще влезе и в следващия кабинет, заявява пред "Стандарт" зам.-председателят на партията Касим Дал. Той прогнозира, че това правителство ще изкара мандата си докрай и е убеден, че ДПС ще заеме полагащото й се място в управлението след бъдещите парламентарни избори.

"Страх от ГЕРБ в ЦИК" е челното заглавие на "Монитор". Столичният кмет и неформален лидер на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че очаква фалшификация на резултатите от изборите за ЕП, пише вестникът.

Тъй като проучванията посочват ГЕРБ като изпреварваща дори БСП сила в големите градове, те няма да ни допуснат до избирателните комисии, категоричен бил Борисов.

Заплатите ни са като в Китай, оплаква се в интервю за "Труд" Добромир Гущеров, депутат от Коалиция за България. Според него в момента пред българската икономика няма проблеми и тя е в мащабен подем.

Друг е въпросът, че още сме на етапа на "подреждане" на икономиката, тя е дръпнала и сега социалната сфера трябва да я настигне, посочва той.

Депутатските пултове вече залепени, съобщава "24 часа". Машинките доскоро можеха свободно да се местят наляво и надясно, а сега са приковани точно пред депутатското място.

Занапред всеки депутат, който има намерение да даде вот с чужда карта, ще трябва да ходи между банките, за да достигне съответния пулт, това прави гласуването с чужди карти прекалено видимо и трудно
реализируемо, коментира вестникът.

Главният секретар на парламента Огнян Аврамов обяснява обаче, че всъщност целта е устройствата да не се мърдат, защото това води до поражения по тях.

МВР внедрява агенти с нова самоличност, съобщава "24 часа". МВР ще създаде специално звено от служители под прикритие, които ще бъдат внедрявани в престъпни групи и обкръжението на лица, представляващи интерес за полицията, пояснява вестникът. Това станало ясно от одобрена от правителството наредба.

Вестниците съобщават и за началото на кампания против трафика на хора, която е била представена вчера в Министерския съвет. Стартът й е дал образователният министър Даниел Вълчев.

"Светещи жилетки във всяка кола" е челното заглавие на "Труд".
Във всяка кола трябва да има светлоотразителна жилетка - тази
промяна в Закона за движение по пътищата са одобрили вчера
депутатите от парламентарната транспортна комисия.

Резервната гума и вторият комплект лампи за фарове, за които от КАТ настояваха да бъдат включени в екипировката на колите, няма да са задължителни.

Основната тема на "Труд" е за местата в елитните училища. Около 18 600 са местата за гимназистите, които ще бъдат приети тази година в елитните училища в цялата страна, пише вестникът. От тях 7670 с в профилираните и езиковите паралелки в София.

""Пациентите по-трудно ще влизат в болница" е челното заглавие на "Сега". Такава опасност имало, заради мерките, които здравната каса предприема срещу свръхотчетите на лечебниците. За за ограничи злоупотребите, касата затяга критериите за прием по клиничните пътеки.

"30 лекари са заминали за ЕС само за месец", пише "Сега", като се позовава шефа на Българския лекарски съюз Андрей Кехайов.

Вестникът цитира и проучване на "Галъп", според което 65-70% от българите смятат, че здравната система е лоша и се влошава все повече. "Земя" допълва други данни от изследването, според които основният проблем в здравеопазването е корупцията.

Как се излиза от Ирак, пита "Сега" в материал в приложението
"Наблюдател". Най-безобидното поведение на нашата дипломация е да чака Белият дом да си признае грешките, след което тя да изрази съгласие, смята авторът.

Според "168 часа" дългосрочната стратегия на президента Георги
Първанов е да стане независим министър-председател, след като изтече сегашният му мандат на държавен глава. За целта Първанов подготвял програма за развитието на държавата до 2022 г.

Европарламентът поде кампания за сестрите ни, съобщава "Сега". Депутати от всички политически групи в ЕП поискаха незабавно и безусловно освобождаване на българските медицински сестри в Либия, те започнаха нова инициатива под мотото "Върнете ги у дома", допълва вестникът.

Днешните издания съобщават, че ВАС е отхвърлил жалбата на партия "Ред, законност и справедливост" срещу решението на ЦИК да откаже регистрация на медиците ни като кандидати за евродепутати.

"Избирането им в ЕП ще вдигне цената им пред Кадафи", е мнението на бившият външен министър Соломон Паси, публикувано в "Сега".

Вестниците информират за тържественото погребение на костите на цар Калоян в северозападната страна на великотърновската църква "Св. 40 мъченици".

"Когато сме обединени, ставаме победители", обобщава историческия урок президентът Георги Първанов, цитиран от първа страница в "Дума".

"Как чалгата стана официална" е темата на анализ в "24 часа". Щом Азис вече го показват в 8,30 ч. по телевизията, България не е същата, пише авторът.

"Срам за БСП! Азис ще й пее", възмущава с в "Труд" треньорът по художествена гимнастика Нешка Робева по повод участието на певеца в предизборната кампания на БСП.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Черните куртки от Hell's Kitchen 6 победиха своите предшественици

Черните куртки от Hell's Kitchen 6 победиха своите предшественици

Любопитно Преди 8 часа

Чоткин получи романтична вечеря със своята любима Камелия

Хиляди блокираха ключово кръстовище в грузинската столица

Хиляди блокираха ключово кръстовище в грузинската столица

Свят Преди 8 часа

Демонстранти блокираха Площада на героите, през който преминава по-голямата част от трафика в града

<p>&quot;Ние сме гражданско общество и редът трябва да надделее&quot;</p>

Байдън: Редът трябва да възтържествува

Свят Преди 10 часа

Това заяви президентът по отношение на общонационалните протести в университетите за Газа

Турция прекратява търговските отношения с Израел

Турция прекратява търговските отношения с Израел

Свят Преди 10 часа

Миналия месец Турция ограничи износа за Израел заради войната в Газа

Сърбия избра ново правителство

Сърбия избра ново правителство

Свят Преди 11 часа

Премиер ще бъде Милош Вучевич, а вицепремиер ще бъде Александър Вулин

САЩ са „дълбоко обезпокоени“ от ситуацията в Грузия

САЩ са „дълбоко обезпокоени“ от ситуацията в Грузия

Свят Преди 12 часа

Съединените щати изразиха загриженост относно грузинския законопроект за "чуждестранно влияние"

Главчев: Очаква се България да се присъедини към ОИСР до края на 2025 година

Главчев: Очаква се България да се присъедини към ОИСР до края на 2025 година

България Преди 12 часа

Премиерът Главчев припомни, че България много отдавна е заявила желанието си за присъединяване към ОИСР

д

Как да ядем хляб и да отслабнем?

Любопитно Преди 12 часа

Дори диетолозите вече не препоръчват пълно премахване на хляба от вашата диета

Пърженото пиле, сервирано на "Титаник"

Пърженото пиле, сервирано на "Титаник"

Любопитно Преди 12 часа

На борда на кораба са били както най-богатият човек по онова време, Джон Джейкъб Астор, така и имигрантски семейства, всеки с мечта да започне нов живот

Жена загина заради буря в Северна Франция

Жена загина заради буря в Северна Франция

Свят Преди 13 часа

57-годишната жена загина днес при свлачище

Снимката е илюстративна

Поглед към древното минало: Реконструираха лицето на 75 000-годишна неандерталска жена

Любопитно Преди 13 часа

40-годишната неандерталска жена е починала в спяща позиция под огромен вертикален каменен знак

Лошо време в почти цяла България: Валежи, градушки и гръмотевици в петък

Лошо време в почти цяла България: Валежи, градушки и гръмотевици в петък

България Преди 13 часа

Жълт код за потенциално опасно време е обявен в почти цялата страна

.

Защо интернет се влюби в историята за късметлията, спечелил $1,3 млрд. от лотарията

Свят Преди 14 часа

„Как ще имам време да похарча всички тези пари? Колко дълго ще живея?“

Ето какви ще бъдат промените в движението на София за Великден

Ето какви ще бъдат промените в движението на София за Великден

България Преди 14 часа

Столична община въвежда временна организация на движението на пл. "Св. Александър Невски"

Полицията арестува младеж, хвърлил бомбички срещу синагога във Варшава

Полицията арестува младеж, хвърлил бомбички срещу синагога във Варшава

Свят Преди 14 часа

Посегателството срещу синагогата „Нозик“ беше извършено към 1 ч. в нощта срещу сряда, като са нанесени щети по фасадата на сградата

Арести на пропалестински демонстранти от Колумбийския университет в САЩ

Достигнаха точката на кипене: Сблъсъци между протестиращи и полиция в САЩ

Свят Преди 14 часа

Протестиращите срещу войната между Израел и Газа използваха лютив спрей, полицията отвърна с електрошок