0

"15 000 лева на депутат годишно, за да обикаля", пише на първа страница "Монитор". Това сочат данните от отчета за изпълнението на бюджета на Народното събрание за миналата година. 998 000 лв. е изразходвал парламентът за командировки на народните представители у нас.

Близо 642 000 лв. са усвоената сума за пътувания на законодателите със собствени коли по избирателните им райони. Над 1 293 000 е похарчил парламентът за командировъчни в чужбина и 690 900 за участия в парламентарни асамблеи.

Общата сума за периода възлиза на повече от 3 600 000 лв. или с точност по 15 000 лв. годишно за всеки от 240-те народни избраници.

"Още един националист без имунитет", отбелязва "Труд". Парламентът започна вчера процедурата по свалянето на имунитета на националиста Борислав Ноев. Предложението на временната анкетна комисия е спецзащитата на Ноев да бъде свалена. То е одобрено с 4 гласа "за" и 1 "против". Провинението на депутата е, че на 7 април е карал пиян и е катастрофирал.

"Боклукът пак поема към "Суходол", информира изданието. Боклукът на София ще тръгне към сметището до месец. Вчера правителството реши депото да бъде отворено отново, за да се използва, докато бъде запълнено. На сметището има 478 274 свободни куб. м.

На преговорите между общината и екоминистерството станало ясно, че единственият изход от кризата, за да се избегнат санкции от ЕС, е отварянето на депото.

"До 5000 лева глоба за некоректни съседи", акцентира на първа страница "Сега". От 500 до 5000 лева ще са санкциите за собственици на апартаменти, които нарушават реда или не изпълняват решенията на общото събрание на блока.

Това предвижда проектозаконът за етажната собственост, внесен от кабинета в парламента. Точният размер на санкциите ще се определя от общото събрание. Досега глобите можеха да варират от 1 до 60 лева.

"Гайдарски отстъпи пред аптекарите", отбелязва още вестникът. Здравното министерство ще отстъпи пред фармацевтите за надценките на лекарствата, стана ясно вчера от изказване на здравния министър.

Ведомството му смяташе да ореже наполовина общата надценка за търговец и аптека, но преди седмица кабинетът върна за доработване текстовете. Новото предложение ще бъде за 1 до 3% по-ниски намаления, съобщиха оттам.

"Министър Гайдарски между лявото и дясното", е коментар в "Сега". В сряда професорът, министър от БСП, подхвърли пред парламента най-дясната идея за развитие на здравеопазването, излизала някога от представител на червените. Радослав Гайдарски се обяви за въвеждането на втори стълб на здравното осигуряване - т.нар. задължителна допълнителна вноска в частни фондове, и то противно на официалната линия на БСП, която е срещу втората вноска.

Крайнодясното изказване беше предшествано от крайноляво по същата тема - преди няколко месеца той обяви, че е съгласен да се въведе втори стълб, но само ако допълнителните частни фондове работят без печалба.

Обяснението за парадоксалните изказвания е едно - БСП се чуди как да спре натиска на ДПС и на част от лекарите в парламентарната си група за въвеждане на втория стълб, коментира изданието.

"Лидери на БСП са толкова вдясно, че нямат място в нея", казва в интервю за "24 часа" Добромир Гущеров, член на ВС на БСП. Той отбелязва, че в България всички партии са загърбили различаващата ги идеология, но при БСП проблемът с идентичността е изключително остър, откакто влезе в сегашното управление.

"Когато анализираме местните избори, е лесно да прехвърлим вината на новосъздадени партии, като ги обвиняваме в популизъм, на неразбирането от страна на хората, които се увличат по тези нови формации. Но всъщност поведението на гражданите на вота беше повлияно от много национални проблеми, които пък са породени от размиването на границата между социално и дясно."

"Със старите партии нов бардак не става", е озaглавено интервюто в "Стандарт" с Николай Камов, лидер на политическо движение "Социалдемократи", част от управляващото мнозинство в парламентарната Коалиция за България.

Неговата позиция: "Що се отнася до ляво и дясно - всяка партия е такава, каквато се прояви на власт. В опозиция могат да говорят всичко. БСП няма как да е дясна, защото идеологията, разбиранията на нейните членове нямат нищо дясно. Но провежда ултраконсервативна политика. Мисля, че и СДС, и ДСБ са силно затруднени, защото червената политика минава извън техните представи за консерватизъм. Затова БСП вече трайно не е първа политическа сила. Но по-важното е друго - очевидно настъпи краят на партиите на прехода."

"Консумирането на властта прави гражданите поданици", е анализът в "Монитор" с автор социологът Антоний Гълъбов. Той подчертава, че българският дневен ред в Европа налага през следващата година да започне работата по подготовката за провеждане на избори за Велико народно събрание, които да предшестват изборите за евродепутати.

Напълно реалистично е част от неговия мандат да бъде свързан с отмяна на самата форма на ВНС като средство за конституционна промяна. Но преди това то трябва да пренареди изпълнителната, законодателната и съдебната власт и формите за тяхното избиране така, че да гарантира в максимална степен демократичния характер на българската държава.

Двете най-големи висши училища у нас - СУ "Св. Климент Охридски" и Университетът за национално и световно стопанство, в сряда избраха новите си ръководства.

Общото събраниe на СУ избра за ректор досегашния декан на Историческия факултет проф. Иван Илчев. В УНСС беше преизбран проф. Борислав Борисов. Интервюта с тях публикува "Дневник".

"Ще поощряваме студентите да работят сами", си поставя за цел Илчев. Според него трябва да се дават повече кредити за работа в библиотеки, за работа с интернет, за писане на доклади и за включване в научни колективи.

"Проблемът с качеството идва от гимназиите", посочва Борисов. Той алармира, че качеството на образованието в университетите пада, защото нивото на средното образование е сринато.

"Алма матер стигна Охридското езеро", отбелязва "Стандарт". Най-старото висше училище у нас ще се бори да открие свои филиали в Охрид, както и в сръбски и турски градове. Това съобщи още новият ректор проф. Иван Илчев.

"Разнобой в коалицията за данъците и осигуровките", пише "Дневник". Само за един ден БСП и коалиционните й партньори изпратиха куп противоречиви сигнали за данъчно-осигурителната политика за догодина.

В левицата лансираха идеи да се запази семейното подоходно облагане и да се замрази промяната в съотношението между дела на работника и работодателя в осигурителната вноска.

От НДСВ категорично отхвърлиха замразяването и обявиха свой вариант за местните данъци. ДПС също останаха изненадани от новите идеи на социалистите и им отговориха с желание за промяна в акциза за цигарите.

Всичко това се разигра две седмици след внасянето на проектобюджет 2008 в парламента и в началото на обсъждането на данъчните промени в Народното събрание, за които трите партии в коалицията се договориха принципно още през юли.

"Излишъкът в хазната надскочи 3 млрд. лв.", съобщава "Труд". Излишъкът в държавния бюджет надхвърли 3 млрд. лв. при общо 11,9 млрд. лв. приходи в него, отчете вчера финансовият министър Пламен Орешарски в доклад до правителството. Изобилието от пари е резултат от повишените данъчни приходи. "Данъчни проверяват фермери и хлебари", съобщава "24 часа".

Данъчните проверяват производителите на зърно, хляб и закуски в страната по заповед на Орешарски и на земеделския министър Нихат Кабил. Целта е да се легализира търговията със зърно и да се изготви ДДС профил на фирмите в бранша.

Причината е, че производителите ползват и субсидии по САПАРД. Проверката ще установява дали декларираните площи са реални и дали произведените количества отговарят на обявените площи.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Hell"s Kitchen

Още един звезден участник напусна Hell’s Kitchen

Любопитно Преди 6 часа

Златните изгубиха и двата си кулинарни двубоя срещу Черните куртки

Димитър Главчев

Официално: 295 млн. "украинска помощ" за земеделските производители

България Преди 10 часа

Подпомагането се предоставя под формата на преки безвъзмездни средства

Експерти за ученията край Украйна: Готви ли ядрен удар Русия?

Експерти за ученията край Украйна: Готви ли ядрен удар Русия?

Свят Преди 11 часа

Готви ли русия ядрен удар четете в следващите редове

Дрейк и Кендрик Ламар си разменят обиди в новите си парчета

Дрейк и Кендрик Ламар си разменят обиди в новите си парчета

Свят Преди 12 часа

Подобни сблъсъци между известни изпълнители са част от хип-хоп културата

Как се стигна до това? Рита Ора и Doja Cat полуголи на най-шикозното модно събитие

Как се стигна до това? Рита Ора и Doja Cat полуголи на най-шикозното модно събитие

Любопитно Преди 12 часа

Met Gala 2024 се състоя в понеделник, 6 май, в музея "Метрополитън" в Ню Йорк

насилие

ЕС прие първото законодателство за борбата с насилието над жени

Свят Преди 12 часа

Все още обаче страните членки не могат да постигнат съгласие за общо определение за сексуалното насилие

Без ръце и крака с "дяволски пръсти": Мистерия около 4 скелета, открити в квартира на Хитлер

Без ръце и крака с "дяволски пръсти": Мистерия около 4 скелета, открити в квартира на Хитлер

Свят Преди 12 часа

Повече за мистерията около скелетите четете в следващите редове

Десетки миряни отново се събраха в Роженския манастир на третия ден от Великден, когато се чества чудотворната икона "Света Богородица – Вратарница"

Почетоха чудотворната икона „Света Богородица – Вратарница“ (СНИМКИ)

България Преди 13 часа

Копието на чудотворната икона, което е в Роженския манастир, е изработено през 1790 г.

войник

Американският войник, задържан по обвинения за кражба в Русия, остава в ареста

Свят Преди 13 часа

По първоначални информации, той ще бъде задържан до 2 юли

Торнадо „широко миля“ причинява масово унищожение в Оклахома (СНИМКИ)

Торнадо „широко миля“ причинява масово унищожение в Оклахома (СНИМКИ)

Свят Преди 13 часа

По данни на метеорологичната служба най-малко 15 торнада са се спуснали в централната част на САЩ

<p>Напредък в строежа на&nbsp;Националната&nbsp;детска болница</p>

До края на май събарят старите сгради на терена на бъдещата Национална детска болница

България Преди 13 часа

Делото по обжалването на обществената поръчка вече е приключило и дори има избран изпълнител за събарянето

<p>&bdquo;Един милион процента&ldquo; руснак: Стивън Сегал се появи на клетвата на Путин&nbsp;</p>

Стивън Сегал присъства на встъпването в длъжност на Путин (СНИМКИ)

Свят Преди 14 часа

Сегал е приятел на Путин от години

Президентът на Украйна Владимир Зеленски

Двама украинци са задържани, готвели убийството на Зеленски

Свят Преди 14 часа

Заговорът е бил координиран от Русия

<p>Актуална информация за подготовката на изборите</p>

Заместник-председателят на ЦИК: Подготовката на изборите върви нормално и в срок

Избори 2 в 1 Преди 14 часа

До момента в ЦИК за членове на ЕП документи за регистрация са подали 24 партии и коалиции