0

"Първанов: Трагедията в трън не е изненада", цитира в заглавие "Труд" мнението на президента Георги Първанов по повод инцидента с деца от социалния дом в Трън.

Има отговорни по цялата йерархия, те трябва за бъдат посочени и за вината им да има последствия, заявил държавният глава. Според Първанов парите за социални дейности са недостатъчни и трябва да се провери как се харчат.

Станалото в Трън не е изненада, смята той. Тази децентрализация, която беше осъществена, засега не може да бъде оценена успешно, и сега имаме един кмет, който, въпреки предписанията на държавната агенция отказа да закрие дома, може би воден от някакви местни интереси, е мнението на Георги Първанов.

"Труд" информира още, че от СДС искат оставката на Емилия Масларова заради случая. "Монитор" допълва, че прокуратурата е започнала разследване срещу директора на дома Бойка Михайлова за това, че не е положила достатъчно грижи да опази здравето и живота на децата там.

"Общините прогнозират закриване на 500 училища", е челното заглавие на "Сега". Около 500 училища ще изпаднат в много тежко финансово състояние с въвеждането на делегираните бюджети и ще бъдат принудително затворени, ако държавата не отпусне допълнително средства, цитира изданието изпълнителния директор на националното сдружение на общините Гинка Чавдарова.

Кметове от цялата страна се срещнаха с министъра на образованието Даниел Вълчев, за да обсъдят притесненията си от реформата в просветата.

"Училищата - според децата, а не обратно", апелира в анализ "24 часа". Ако се приеме децата да бъдат на училище от 9 до 17 ч., това реално е удължаване с поне два часа на сегашното му пребиваване в училище, което трябва да се оправдае с качество, коментира изданието.

Вестник "Монитор" продължава темата за образованието от друга гледна точка. Зрелостници и родители щели да атакуват една от поправките в Закона за народната просвета заради текст, който позволява на завършващите в няколко елитни езикови гимназии да се явят само на един зрелостен изпит, а не, както останалите, на два.

"ГЕРБ се нуждае от СДС като партньор", заявява пред "Труд" Надежда Михайлова, депутат от ОДС и бивш лидер на СДС. Ако десницата иска да бъде реална алтернатива на тройната коалиция, то партиите от ЕНП, включително и ГЕРБ, трябва да изработят нова обща управленска програма, смята тя.

"Бойко с най-голям шанс да обедини десните", пише "Стандарт", като цитира данни от НЦИОМ. Всеки трети анкетиран в проучването е на мнение, че неформалния лидер на ГЕРБ Бойко Борисов може да осъществи дясното обединение, 5 на сто виждат СДС в тази роля.

От НЦИОМ отчитат и че вотът на недоверие от края на февруари е стабилизирал кабинета - през последните седмици с 6% нараснал делът на хората, които смятат, че правителството ще изкара пълния си мандат.

"Заложните къщи на отчет в полицията", предлага пред "Стандарт" директорът на Столична полиция комисар Румен Стоянов. Екипът му намери за 36 часа две откраднати ценни картини от НДК в заложна къща. Стоянов дава за пример испанския модел - полицаите получават информация, когато едно и също лице залага три-четири пъти златни бижута в рамките на седмица или месец.

Вестник "Класа" съобщава, че депутатът от ДСБ Атанас Атанасов е предал на главния прокурор Борис Велчев сензационни справки. Данните сочели, че шефове от МВР имат връзки с мафията и правят чадър над сивата икономика.

В материал "Бандити в МВР VI" вестник "Сега" коментира, че хората очакват системата да покаже, че не търпи свои служители, които искат подкуп на пътя, опъват чадър над контрабандни канали, крият веществени доказателства, охраняват или прикриват бандити.

"Вече и у нас - съд за цигарени компании", съобщава от първа страница "Труд". На 12 март в столичния градски съд е внесен първи колективен иск срещу 21 фирми - производителки и вносителки на цигари в България. Дали процесът ще тръгне зависи от това доколко ще се приложат новите правила на Гражданския процесуален кодекс, пише изданието.

Надписите върху опаковките на цигарите и рекламите по билбордовете излагат на риск здравето на пушачите, твърди адвокат Николай Йочколовски, който е подал иска. Вестникът припомня забраните за пушене, наложени със Закона за здравето, и отбелязва, че много често те не се спазват.

По 55 хил. долара застраховка ще бъдат изплатени на семействата на загиналите моряци от кораба "Ванеса", съобщава "24 часа". За тези, които имат деца до 18 години, сумата е 65 хил. долара.

"Кремиковци на прокурор", обявява от първа страница "Дума". Министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров изпрати писмено искане до главния прокурор Борис Велчев за извършване на разследване от прокуратурата в "Кремиковци". Установено е, че не са плащани трудови възнаграждения на работници два месеца, че дружеството в момента не е в състояние да се разплаща с доставчиците, както и че липсват суровини.

"Разговорите по GSM ще падат още година-две", прогнозира в интервю за "Труд" Йозеф Винацер, главен изпълнителен директор на "М-Тел". Приходите от един клиент се понижават, но хората започнаха да използват повече мобилните си телефони, и то не само за гласови услуги, отбелязва той.

PR балон се оказа обещанието на изпълнителния директор на фонд "Земеделие" Димитър Тадаръков, че ще огласи пред парламентарната земеделска комисия имена на депутати и техни близки, които са се опитали да източат европари чрез надписване на земеделска земя, пише "Сега".

Тадаръков все пак призова депутатите по желание да си дадат ЕГН-тата, за да се провери дали са получили пари, престрашиха се само председателят на земеделската комисия Васил Калинов и председателят на ПГ на НДСВ Пламен Моллов. И за двамата системата показа, че не са получили европари, допълва вестник "Сега".

"Шумът около САПАРД ще има оздравителен ефект", твърди пред "Дума" Камен Колев, заместник-председател на БСК. Колкото и да оспорваме решението за блокиране на средства, явно има някакви съмнения не само за един-два, а за повече случаи, това обаче няма връзка със структурните фондове, коментира той.

"ДПС скастри БСП за горите", информира "24 часа". Над 1 млрд. лева се въртят в сивия сектор в горите и държавата не успява да се пребори с него, незаконната сеч е над 2 млн. кубика, казал вчера Юнал Таким от ДПС по време на дискусиите в парламента за промени в Закона за горите.

Вносители са председателят на парламентарната земеделска комисия Васил Калинов и негови колеги от БСП. Преди седмица хората на Доган не гласуваха при приемането на първо четене на закона от земеделската комисия, припомня изданието.

"Нашите безработни са странни - искат 1000 лева", коментира пред "24 часа" Божидар Божинов, председател на Българската търговско-промишлена палата. Инвестираме пари в квалифицирани кадри, изнасяме ги, а ще внасяме виетнамци - не е правилно, отбелязва той.

"Трудовият пазар е с потенциал, но не е гъвкав", анализира "Сега". Много от безработните се страхуват да кандидатстват за определена позиция от липса на самочувствие, смятат от агенциите за подбор на персонал.

"Дънди" ще прави кюлчета злато у нас само ако е безопасно", отбелязва пред вестника заместник-председател на парламентарната икономическа комисия Петър Кънев (БСП). Той обяснява, че канадската компания, която добива злато в Челопеч, иска да прави хидрометалургична установка, за да "лее на място кюлчетата".

На преговорите изрично заявихме, че такова предприятие трябва да получи задължително ОВОС от българска страна, а освен това ще поискаме експертиза и от европейските органи по опазване на околната среда, отбелязва Кънев.

"Ковачки с най-голям шанс да вземе ТЕЦ "Бобовдол", прогнозира от първа страница "Дневник". Той информира, че Агенцията за приватизация е решила да обяви нова процедура за продажбата на ТЕЦ-а - търг с начална цена 100 млн. лева.

Агенцията поставя и определени условия към кандидатите и първите коментари са, че на изискванията за български дружества, добиващи въглища, от частния сектор отговарят само тези на Христо Ковачки, пише изданието.

"България пак пита ЕС за АЕЦ "Козлодуй", информира "Сега". България ще постави въпроса за енергийната ситуация на Балканите след затварянето на трети и четвърти блок на АЕЦ "Козлодуй", цитира изданието думи на премиера Сергей Станишев преди началото на Европейския съвет в Брюксел. Сред обсъжданите теми, освен енергетиката, ще бъдат финансовите пазари, климатичните промени и Лисабонската стратегия.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Шойгу: Русия няма интерес да напада държави от НАТО

Шойгу: Русия няма интерес да напада държави от НАТО

Свят Преди 1 час

Според Шойгу САЩ са увеличили усилията си за възстановяване на позициите си в Централна и Южна Азия

Китай нарече германските подозрения "чиста измислица"

Китай нарече германските подозрения "чиста измислица"

Свят Преди 1 час

Ван: Китай решително се противопоставя на всички клевети и обиди

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

България Преди 5 часа

АБРО с официална позиция във връзка с приетия на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

България Преди 5 часа

Проучването на ОИСР представя изводи по пет ключови области

<p>&quot;Скриването на тялото беше трудна задача&quot;: Учителка призна хладнокръвно убийство</p>

"Раздвоена личност”: Начална учителка признава, че е убила приятеля си

Свят Преди 5 часа

"Все още действията ми ме преследват. Понякога ми се налага да си спомням какво съм направила”, коментира обвиняемата пред съда

Унижение

Коя е най-силната психическа травма за човек?

Любопитно Преди 6 часа

Според специалистите, отговорът е само един.

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Свят Преди 6 часа

Ахлам Албашир и част от задържаните обвиняеми присъстваха на заседанието

Зеленски: Радиацията не признава граници

Зеленски: Радиацията не признава граници

Свят Преди 6 часа

Зеленски: Дълг на целия свят е да окаже натиск върху Русия

<p>Как е реагирал Георги Блажев на новината, че ще става баща</p>

Георги Блажев: Да си добър родител не облагодетелстваш само твоето дете, ти си в плюс на обществото

Любопитно Преди 6 часа

Това сподели от личен опит писателят и панелист в „На кафе“ Георги Блажев в подкаста „Ох, на мама! Podcast”, който е и баща на две деца

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

България Преди 7 часа

Те използвали фалшиви решения на ТЕЛК

Аварирал камион причини километрично задръстване

Аварирал камион причини километрично задръстване

България Преди 7 часа

От полицията съобщиха, че към мястото на инцидента пътуват екипи

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Свят Преди 7 часа

Вижте как може да подкрепите някой от най-забележителните успехи на страната ни

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 7 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Любопитно Преди 8 часа

Те ще играят нестандартна игра на покер

<p>&bdquo;Който разбие тази гробница, ще срещне смъртта от болест, която никой лекар не познава&ldquo;</p>

Проклятието на фараона: Води ли до смърт отварянето на гробница

Любопитно Преди 8 часа

Интересни и мистериозни факти за гробниците може да прочетете в следващите редове

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Любопитно Преди 8 часа

Неправилната позиция на сън води до проблеми с гърба