0

Д нешните издания съобщават, че новите министри в кабинета Петър Димитров и Меглена Тачева са положили клетва пред Народното събрание, след като парламентът е одобрил със 152 гласа "за" персоналните промени в правителството.

Министърът на земеделието Нихат Кабил също се е заклел пред парламента заради прекръстването на ведомството му, в чието название "горите" се заменя с "продоволствието", тъй като за управление на горите ще отговаря специална агенция.

"Големи дебати за малки промени в кабинета" е заглавието по темата в "Сега". Вестникът цитира думите на премиера Сергей Станишев, че средата на управлението е време за преосмисляне.

Необходимо е да потърсим нови хоризонти и обединяващи цели, за да постигнем това, което се очаква, посочва Станишев.

Лидерът на ДПС Ахмед Доган определя промените като "добро начало". Опозицията пък смята, че промените са недостатъчни и че трябва да бъдат сменени още министри като Емел Етем, Нихат Кабил, Радослав Гайдарски, Джевдет Чакъров и Емилия Масларова.

"Сега" съобщава също, като цитира Доган, че ДПС не държи непременно агенцията по храните да е под шапката на министерството на земеделието.
"Тройната коалиция ще се радва да загуби местните избори от ГЕРБ", анализира "Монитор".

Авторът развива тезата, че партиите ще се опитат да задържат каквато могат част от разпиляващите се свои привърженици или да ги пренасочат към ГЕРБ, защото се надявали след това тази политическа сила да им бъде благодарна и да не преследва, ако дойде на власт, "висшите партийци и клиентелата около тях".

"Паднаха всички пречки пред вота на турските изселници" е челното заглавие на "Сега". Вестникът информира, че парламентарната правна комисия е премахнала от проектозакона за местните избори изискването от избирателните списъци да се заличават имената на гражданите, чийто настоящ адрес е извън България през последните 10 месеца преди вота.

По предложение на Анелия Мингова от НДСВ е бил променен и друг текст в проекта - заложените 10 месеца уседналост да станат шест.

"ВСС се опъна на парламента", пише още изданието. Висшият съдебен съвет е приел декларация и остро се е противопоставил на намеренията на депутатите предсрочно да прекратят мандата му. Реакцията идва седмица, след като парламентарната правна комисия прие на второ четене новия Закон за съдебната власт.

"Притеснително е бързането да бъде сменен съветът, колкото и да не ми харесва той", коментира в "Дневник" говорителят на Съюза на съдиите Нели Куцкова.

"Съдебна система от страхливи послушковци ще е идеална за властта", е акцентът, който вестникът вади от интервюто. Според Куцкова всяка от управлявалите досега политически сили когато е на власт, прави всичко възможно да подчини съда. Не че съдът е перфектен, но не приемам обаче управляващите винаги да оправдават неуспехите си с него, допълва тя.

"Стрелецът е знаел, че Велев не се е чувствал заплашен", твърди пред "24 часа" бившият топполицай Ботьо Ботев, който е бил началник на сектор "Убийства" в Дирекцията на националната полиция.

Той прави този извод от начина на извършване на престъплението. Много е грешно да се внушава на хората, че всеки богат, успял българин е бандит - много хора са тръгнали почтено в бизнеса и така са продължили, коментира още той.

"Нямаме право да се бием с талибаните", разказва в интервю за "Труд" проф. Михаил Христов, шеф на бойците ни в Афганистан. Местните не ни възприемат като агресори, а като гости - когато патрулираме в селата, винаги ни канят на чай, казва още той.

"Отказаха на Симеон двореца "Кричим", пише "24 часа". Той информира, че областният управител на Пловдив Тодор Петков отказва да върне царския дворец на Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария-Луиза. Основание за това му давало писмо на общинската служба по земеделие в Стамболийски, в което се казва, че посочените местности в представените нотариални актове не съществуват.

Коментарите за съдбата на българските медицински сестри в Либия продължават. "Борис Велчев праща молби за връщането на сестрите", информира "24 часа".

"Да пишем на Сук Джума - вече сме на петъчния пазар", е озаглавен анализът на вестника. Сук Джума значи в свободен превод "петъчен пазар", обяснява авторът и прогнозира, че следващите седмици може да станем свидетели на чисто политически пазарлъци за ускоряване на процедурата за екстрадиране.

В момента няма разумна сила, която би могла да даде отговор кога българските ще стъпят на родна земя, допълва той. "Много е трудно да се предвиди кога ще се сложи край на агонията на невинните българи", коментира и "Труд".

"Кога се връщат медиците", пита с челното си заглавие и "Монитор". Въпреки правната спогодба между България и Либия, подписана през 1984 г., властите в джамахирията може да забавят трансфера на медиците, пише вестникът.

"Медиците ни още дълго ще са заложници в Либия", прогнозира "Сега". Те няма да могат да се завърнат скоро в родината си, а ще останат като заложници до окончателното изпълнение на споразумението между ЕК и роднините на заразените деца, допълва вестникът.

"Надви ли ни Кадафи", е озаглавен материал на "Сега" в приложението "Наблюдател". След като България се бе снишила през последните години, признавайки колко е безпомощна нейната тиха дипломация, ЕС преговаряше от нейно име, но сега тя отново попада под прожекторите на световното внимание и получава втори шанс да защити достойнството си, коментира авторът.

Споразумението за правна помощ изисква активизиране на собствената ни дипломация, която да върне казуса в строго юридически рамки, посочва той.

"Нещата в Либия стават още по-непредвидими и груби", твърди пред вестника арабистът Владимир Чуков. Според него джамахирията иска тотален паралел между СПИН делото и случая "Локърби". В анализ "Мълчанието на агнетата от властта" "Стандарт" коментира, че светът отново ни е засрамил.

Час след решението на ВСС Държавният департамент на САЩ каза, че не е удовлетворен, председателят на Еврокомисията и председателят на Европарламента се възмутиха публично, а българската власт мълчеше - 12 часа размисъл какво, как и дали да каже, защото се оказа, че тя пак е изненадана и отново хваната по бели гащи от Кадафи, пише вестникът.

"Сестрите не искаха да молят за милост", казва пред "Стандарт" адвокат Хари Хараламбиев. Според него решението на Висшия съдебен съвет в Триполи не е най-удачният вариант. Помилването не можеше да се случи заради страх от евентуални вълнения, смята той.

"Бизнесът да поеме контрола на лицензите", предлага в интервю за "Труд" новият министър на икономиката и енергетиката Петър Димитров. Отворен съм към разговори с бизнеса тези дейности да преминат изцяло към тях и да не се допуска лавинообразното им нарастване, коментира той.

Димитров казва, че му е трудно да отговори "с поглед отгоре" с какво първо ще се заеме в министерството и на този етап може да каже, че е обезпокоително състоянието на платежния баланс, вноса и износа.

Съседите пропуснаха да станат съсобственици в АЕЦ "Белене", коментира в интервю за "Новинар" бившият вече министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров. Конкурсът за стратегически инвеститори вече приключи, пояснява той.

Европа има нужда и от газопровода "Южен поток", и от "Набуко", отбелязва още Овчаров. Той обещава да обърне голямо внимание на енергетиката, ако стане председател на бюджетната комисия в парламента.

391.95 лева е издръжката на човек от четиричленно семейство в края на юни, показва проучване на института за синдикални и социални изследвания на КНСБ, цитирано от първа страница на "Земя". Животът през второто тримесечие на тази година е поскъпнал с 0.8 на сто.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

„Паркани – най-голямото българско село” в „Темата на NOVA“

„Паркани – най-голямото българско село” в „Темата на NOVA“

България Преди 49 минути

Не пропускайте на Великден след централната емисия новини

<p>Засилени мерки за сигурност&nbsp;в София на Велика събота и 6 май</p>

НСО въвежда мерки за сигурност в София на Велика събота и 6 май

България Преди 1 час

От 21:00 ч. на 4 май до 2:30 часа на 5 май се въвежда забрана за използване на безпилотни летателни средства (дронове) в зона с радиус хиляда метра и с център пл. „Свети Александър Невски“

<p>Къде в София има най-много кърлежи</p>

Проф. Кантарджиев за кърлежите: Избягвайте местата, обрасли в бръшлян

България Преди 2 часа

Той даде няколко съвета как да се пазим от паразитите

Lincoln Continental

Когато в емблематична американска лимузина са вграждат двигатели от BMW… дизелови

Технологии Преди 3 часа

Коя ли умна синя якичка измисля този гениален ход?

Осъдиха болницата, използвала генетичен материал без разрешение на собственика му

Осъдиха болницата, използвала генетичен материал без разрешение на собственика му

България Преди 3 часа

За скандалния случай разказа журналистът на NOVA Мариета Николаева в „(Не)Порочно зачатие”

Разпети петък e - най-скръбният ден за християните

Разпети петък e - най-скръбният ден за християните

Любопитно Преди 3 часа

В него си припомняме страданията, съденето, разпъването на кръста, смъртта и погребението на Иисус Христос

Джими Кимъл се подигра с пожеланието на Доналд Тръмп за рождения ден на Мелания

Джими Кимъл се подигра с пожеланието на Доналд Тръмп за рождения ден на Мелания

Свят Преди 3 часа

Комикът се подигра с нюйоркския съдебен процес срещу бившия президент за "мълчаливи пари"

35 невероятни факта за Древна Гърция

35 невероятни факта за Древна Гърция

Свят Преди 3 часа

Макар и недостатъчни, но много интересни

Иракска екстремистка групировка твърди, че е извършила ракетна атака срещу цели в Тел Авив

Иракска екстремистка групировка твърди, че е извършила ракетна атака срещу цели в Тел Авив

Свят Преди 4 часа

Крилати ракети тип "Аркуб" за първи път са били насочени срещу израелския град

Nokia разработва 4G LTE мрежа за Луната

Nokia разработва 4G LTE мрежа за Луната

Технологии Преди 4 часа

Изграждането ѝ може да започне още тази година

<p>Внимание, опасно време! Предупредителни кодове за почти цялата страна&nbsp;</p>

Внимание! Жълт и оранжев код за значителни валежи в почти цялата страна

България Преди 4 часа

За значителни валежи от дъжд, гръмотевици и градушки предупреждават синоптиците

Как ще получат Благодатния огън църквите у нас

Как ще получат Благодатния огън църквите у нас

България Преди 4 часа

Тази година българската делегация не пътува до Йерусалим заради напрежението в Израел

Трагедията в Бразилия: 13 жертви и 21 в неизвестност заради наводненията (ВИДЕО)

Трагедията в Бразилия: 13 жертви и 21 в неизвестност заради наводненията (ВИДЕО)

Свят Преди 12 часа

Регионалното правителство обяви бедствено положение, за да се справи със ситуацията

Черните куртки от Hell's Kitchen 6 победиха своите предшественици

Черните куртки от Hell's Kitchen 6 победиха своите предшественици

Любопитно Преди 12 часа

Чоткин получи романтична вечеря със своята любима Камелия