0

Константин Пенчев е роден през 1952 г. в София. Завършва юридическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски" през 1976 г. През 1981 г. е избран за председател на Районен съд - Своге, където администрира до 1984 г. През 1989 г. става зам.-председател на Софийския окръжен съд. През 2001 е депутат в 39-ото Народно събрание. Избран е за председател на Върховния административен съд през март 2004 г.

Чакалнята пред кабинета на Константин Пенчев винаги е пълна. Слаломирайки между желаещите среща, председателят на Върховния административен съд (ВАС) успява да стигне до мен и да ме помоли да сляза в кабинета на говорителката на съда.

Може и да звучи странно, но дори и магистратите минават през своя вот на доверие. Този на Константин Пенчев ще бъде на 20 декември. Тогава Висшият съдебен съвет ще гласува назначаването на предложените от него ръководители на 28-те новосъздадени окръжни административни съдилища, които би трябвало да започнат да функционират на 1 март 2007 г.

Това реално ще бъде последният етап от започналата преди време реформа в административното правораздаване - цялостно преразглеждане на нормативната база, създаването на Административнопроцесуален кодекс (АПК) и изграждането на специализирани административни съдилища, които да заместят тромавите административни отделения към окръжните съдилища в страната.

"Реформата я наложи увеличаването на дела на административното правораздаване в европейски мащаб", започва разговора Константин Пенчев. Според него реформата е "авангардна" и има всички шансове да постави България в челните места в Европа по ефективност в тази област на правото.

"Административното право е навсякъде в отношенията между хората - човек всеки ден се допира до администрацията", пояснява съдия Пенчев и така убива всякакви съмнения, че материята е по-маловажна и скучна от наказателното, гражданското или търговското право.

Той е убеден, че именно административното правораздаване е начинът хората да превъзпитат изпълнителната власт и допълва:

"Гражданите вече го правят"

Според него така администрацията ще започне да се съобразява с практиката на съда и да мисли повече върху решенията си.

"Новата нормативната база много разширява кръга на защита на гражданите, казва Константин Пенчев и с усмивка добавя: Хората ще могат да искат най-невероятни неща от администрацията."

В смисъл, че "вече могат да се обжалват не само действията на администрацията, но и нейните бездействия", пояснява той. В същото време обаче според някои АПК въвежда т.нар. имуществен ценз срещу гражданите, т.е. ако една жалба срещу административен акт бъде отхвърлена от съда, подателят й ще е задължен да заплати разноските по делото, включително и хонорара на адвоката на ответника.

Константин Пенчев е сигурен, че "много норми от АПК вероятно ще бъдат преразгледани", но за целта е "необходима практика".

Новата нормативна база дори дава възможност на гражданите да сезират съда с искане за тълкувателно решение, когато считат, че има противоречива практика по конкретния вид дело.

"Това не е много добре за нас, иронично подхвърля председателят на ВАС и след това сериозно допълва: Противоречивата практика е много по-лошо нещо от неправилната, защото създава усещане за корупция." Да, за корупция.

С твърда категоричност Константин Пенчев заявява, че според него реформата в правораздаването ще помогне срещу борбата с корупцията: "Не срещу големите риби, които са знакови за цялата реформа, Европа и обществото, а срещу това, от което страда най-много обикновения гражданин."

Според Пенчев това е дребният чиновник рекетьор, "този, който на всяко гише иска по някой друг лев, за да не откаже да си свърши работата или пък за да я свърши по-бързо и по-качествено". Според председателя на ВАС, когато има съдилища, които работят бързо и ефективно и има твърда практика, този дребен чиновник ще се научи.

Или ще бъде уволнен

Другата основна част от промените предвижда изграждането на 28 окръжни специализирани съдилища. "За мен това е по-важната част от реформата, пояснява Пенчев и продължава: Ще имаме съдии, които осъзнават значимостта на административното правораздаване и държат да правораздават в тази област."

Той е категоричен, че когато административните съдилища проработят, ще им бъде наложена пълна политика на прозрачност, както според него е във ВАС в момента (това е първият български съд, който качва почти всичките си дела в интернет). "Задължително е да го наложим и не мисля, че ще е трудно да го направим", допълва председателят на ВАС.

И все пак той не отрича, че е срещнал проблеми при реализирането на реформата.

А оказан ли му е натиск? Отговорът идва с усмивка: "Оказан натиск щеше да има, ако се отнасяше за еднократно действие и свършено събитие, след което продължава сериозно: Натискът се оказва постоянно още от самото начало, когато се появи самата идея за административни съдилища и още преди законодателят да реши внезапно, спонтанно и изненадвайки себе си да има конкурсно начало за кандидатите."

Председателят на ВАС разказва как в началото борбата е била "в кой град да има съд", но след като бива решено съд да има във всеки окръжен град, "драмата мина".

След това обаче е дошъл ред на въпроса кой да бъде назначен и "изведнъж всички останаха силно изненадани от факта, че кандидатите ще трябва да минат през конкурс". Тогава според Константин Пенчев възможността за "опции и варианти" силно се е намалила.

За него "кадруването за определени хора е малко безсмислено". Той казва, че не проумява как "някои хора" си мислят, че "личността на председателя може да реши нещо генерално, като местни избори например" и допълва: "Аз не виждам с какъв морал някой ръководител ще тръгне да нарежда на своите подчинени как да си решават делата."

В същото време Константин Пенчев се ангажира, "че при получен сигнал за подобно нещо, лично ще обикалям 28-те съдилища".

А ще успеят ли съдилищата да започнат своята работа на 1 март 2007 г.? "Няма връщане назад", зарича се председателят на ВАС. "За мен не съществува вариант законодателят да измести датата", допълва той и определя възможността за подобно решение като отстъпление.

В този момент си давам сметка, че когато преди около месец той заяви как е готов да сложи бюро на входа на ВАС и лично да приема документи в ролята на деловодител, явно не се е шегувал. Но преди това и той трябва да мине своя вот на доверие.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

България Преди 3 минути

Министерство на младежта и спорта не е било уведомено

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 1 час

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

България Преди 1 час

В мотивите е посочено драстичното намаление на електропроизводството от въглищни мощности

Съученици, учители и близки на 15-годишния Филип, който загина блъснат от автомобил на пешеходна пътека в София, се събраха на мирно шествие в София.

Родителите на прегазения Филип: Отнеха ни мечтите и слънцето, крайно време е агресията да спре

България Преди 1 час

Граждани се събраха на протест пред Съдебната палата преди делото за смъртта на 14-годишното момче

Либерализацията на пазара на ток се отлага за 1 юли 2025

Либерализацията на пазара на ток се отлага за 1 юли 2025

България Преди 1 час

Решението беше взето със 152 гласа "за" на ГЕРБ-СДС, ДПС, "Възраждане", БСП и ИТН

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от Galaxy Leader

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от Galaxy Leader

България Преди 2 часа

Главчев: Търсим всякакви варианти за освобождаването на хората

Еманюел Макрон

Еманюел Макрон: Европа не е безсмъртна

Свят Преди 2 часа

Френският президент призова Европа да се изправи срещу предизвикателствата на променения свят

<p>Вулканични газове и пепелен шлейф: Как ще се отрази на климата</p>

След изригването на мощен вулкан: Как ще се отрази на времето и климата

Свят Преди 2 часа

Как се отразява на времето и климата изригването на вулкан четете в следващите редове

стадион "Георги Аспарухов"

Стадионът на Левски на крачка от общинска собственост

България Преди 2 часа

СОС гласува прехвърлянето на "Герена" с единодушие

Лукашенко: Имаме десетки тактически ядрени оръжия

Лукашенко: Имаме десетки тактически ядрени оръжия

Свят Преди 2 часа

Лукашенко предупреди за възможен ядрен "апокалипсис"

<p>Обещавал, че повече няма да я бие: Доживотен затвор за Абил, убил приятелката си</p>

Обещавал, че повече няма да я бие: Доживотен затвор за мъж, убил приятелката си

България Преди 3 часа

Абил живеел с 14 години по-възрастната от него Силвия в село Черноглавци

<p>Илиана Кирилова:&nbsp;Трябва изцяло нов проект на Закон за съдебната власт</p>

Градският прокурор на София: Трябва изцяло нов проект на Закон за съдебната власт

България Преди 3 часа

Прокуратурата определя сегашния като "прибързан"

Председателството на СЕМ ще бъде ротационно

Председателството на СЕМ ще бъде ротационно

България Преди 3 часа

Членовете не успяха да съберат нужните 4 гласа за наследник на Соня Момчилова