0

"Мощна експлозия разкъса тялото на Асен Николов", "Бизнесмен задействал неволно бомбата, която носел у себе си от месеци", "Страх скова Варна след поредното показно убийство", "Взривеният търговец си носел бомбата", "Асен Николов е разкъсан пред блока, по чудо няма други жертви", "Бомба за конкурент взриви бизнесмен", "Срещу Асен Николов имало дела, всичките са прекратени преди да идат в съда" - това са заглавията от първите страници на излизащите днес четири софийски вестника.

Вестниците пишат, че срещу бизнесмена има няколко водени дознания за различни престъпления, но всички са били прекратени още преди да отидат в съда, поради липса на доказателства.

Цитирана е пресслужбата на областната дирекция на полицията във Варна, според която взривеният има множество криминални регистрации в РПУ - Аксаково, в Първо РПУ във Варна, в РЗ БОП - Русе, и в ОДП - Русе, където срещу него са се водели дознания за рекет, побой и заплахи. Всички са свързани с бизнеса на Николов със зърно и зърнобази.

Една от публикуваните версии е, че зърненият бос е взривен заради интереси в износа на жито. До 10-12 август приключва експортът по европейската квота.

Тя е в размер 380 хил. тона, припомнили от асоциацията на фермерите в Добруджа. Българското хлебно жито се експедира основно за Испания и Италия.

Средната цена е 98 евро за тон при безмитен износ, а на свободния пазар е 96 евро за тон. Всъщност 200 хил. тона по евроквотата бяха попълнени за евроизноса от старата реколта 2005. Битката е за останалите 180 хил. тона от новата реколта.

Стопаните в Добруджа ожънали това лято добро по своите хлебни качества зърно и богата реколта. Големите международни компании, които изкупуват житото у нас, са "Гленкор", "Доминион грейн", "Луи Драйфус" и "Тьопфер".

Обикновено големите играчи работят с български фирми посредници. Фирма "Фарин" на убития бизнесмен от Варна Асен Николов е изкупувала жито за "Гленкор" и хамбургската "Тьопфер".

"Гленкор" и "Нидера" са свързани със скандалния милиардер Марк Рич и групировката ТИМ, пише "Труд". Разследване на в. "Капитал" от януари 2003 г. е посочило преки връзки на Марк Рич с ТИМ. Твърди се, че милиардерът е налял милиони във "варненската империя", за да си осигури партньор в търговията със зърно.

Навремето контактът с Рич е направен от дългогодишния шеф на "Химимпорт" (днес собственост на ТИМ) Никола Дамянов, който по време на режима на Тодор Живков е бил най-приближеният човек на тогавашния министър на търговията Христо Христов (той пък - човек на Андрей Луканов). Дамянов от години живее в Лондон.

Преди месец и половина - на 16 юни - фирмата на Николов "Фарин" АД е издала първата си емисия корпоративни обезпечени облигации. Книжата са с номинална стойност 5 млн. евро. Водещи мениджъри по сделката са Райфайзенбанк (България) ЕАД и ОББ АД.

Емисията е за срок от пет година и падежът е на 17 май 2011 г. Купонът е плаващ в размер на 6-месечен Юрибор плюс 3,25% на годишна база. Главницата се изплаща на две равни погасителни вноски, на датите на последните две купонни плащания

Предшественикът на "Фарин" АД - "Фарин" ООД, става в края на 2003 г. член на Асоциацията за търговия със зърно и фуражи (GAFTA). През септември 2005 г. фирмата е подала заявление за разрешително за застрахователен брокер.

През януари Комисията за финансов надзор отказва да издаде разрешение на "Фарин" ООД да развива дейност като застрахователен брокер. В решението, подписано от Ралица Агайн, пише, че по наредбата за застрахователни брокери се иска висше образование, а Асен Николов не е представил диплома за завършено висше образование.

По това време той е студент по международни отношения във Варненския свободен университет "Черноризец Храбър", съобщава в. "Стандарт".

Не е пропуснато, че Николов е носител на националната награда за "млад мениджър" през 2005 г., присъждана от фондация "Еврика".

"Монитор" пише, че "Фарин" е основана през 1997 г., когато Асен Николов и Веселин Бакърджиев решават да обединят самостоятелния си дотогава селскостопански бизнес в обща фирма, с основен предмет на дейност търговия със зърно.

Собствениците заявяват в публичното пространство, че компанията осигурява финансиране на зърнопроизводителите в размер на 70-80% от продукцията, както и новаторски за България и изгодни за производителите схеми на застраховане. Твърдят още, че бъдещето на бизнесът им и на отрасъла като цяло е в търсенето на алтернативни източници на финансиране.

"Стандарт" разказва, че малко преди жестокото му убийство Асен Николов е бил забелязан на водосвета за откриването на новия офис на ГЕРБ във Варна,на който е бил и столичният кмет и неформален лидер на движението Бойко Борисов.

"Николов беше там, но не е подавал молба зачленство в ГЕРБ ", потвърдил пред "Стандарт" Павел Димитров, председател на движението в града.

Председателката на УС на ГЕРБ Душана Здравкова също категорично отрекла името на взривения Асен Николов да е било записано сред членовете на варненската структура на ГЕРБ.

"Стандарт" подробно описва паниката след взрива:

"Чу се адски тътен, блокът се разтърси, сякаш хвърлиха бомба върху него", разказа уплашен до смърт възрастен съсед. Блокът се срутва, крещяха хора по етажите и бягаха панически надолу, описа страшната картина във фаталната нощ той.

Криминалисти до късно събирали останки от тялото на взривения зърнен бос. От ударната вълна той бил изхвърлен на няколко метра върху тревната алея пред блока.

Главата бе откъсната, едната ръка бе изтръгната до лакета, разказаха с ужас от видяното съседи на убития. Малко преди това те видели Николов да заключва колата си и да се прибира с пакет в ръка, който избухнал няколко крачки преди да стигне входната врата".

Вестниците описват версии за атентата. Според една от тях пакетът му е бил даден за съхранение от негов близък или познат. Все още не е ясно дали убитият сам е задействал по невнимание взривното устройство, което е носел, или то е било активирано дистанционно.

Николов вероятно е бил проследен и в удобния момент, когато нямало други хора наоколо, адската машина е била активирана от разстояние с GSM.

Според друга версия пакетът е трябвало да стигне до истинската мишена още същата вечер, но нещо забавило предаването му на изпълнителя на мократа поръчка. По тази причина Николов е трябвало да го пренесе за известно време у дома си.

Според трета версия Николов е бил мишената, не е знаел какво носи, а пакетът му е бил предаден от човек, на когото той е имал безрезервно доверие. После бомбата е задействана с дистанционно.

Тази версия обаче е по-малко вероятна, смятат ченгетата, пише "Монитор". Според тях Николов е сериозен играч в структури, които много добре познават тези методи на действие и едва ли би постъпил толкова наивно.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Осем жертви и много ранени в катастрофа с бус в Турция

Осем жертви и много ранени в катастрофа с бус в Турция

Свят Преди 2 часа

Бусът пътувал днес към близкия град Хатай, когато се сблъскал с бетоновоз

Почина легендарният френски журналист Бернар Пиво

Почина легендарният френски журналист Бернар Пиво

Свят Преди 3 часа

Освен на книгата, Пиво беше голям любител на футбола и виното

Дилян: В “Един за друг” намерих своя брат в лицето на Петър!

Дилян: В “Един за друг” намерих своя брат в лицето на Петър!

Любопитно Преди 4 часа

Двойката от Сливница сподели, че са разочаровани, че са отпаднали

Ивайло Вълчев е водач на листата на ИТН за европейските избори

Ивайло Вълчев е водач на листата на ИТН за европейските избори

Избори 2 в 1 Преди 5 часа

Вълчев обяви, че "в европейското семейство "Има такъв народ" ще се присъедини към консервативните партии"

Пеевски води депутатските листи на ДПС в Кърджали и Благоевград

Пеевски води депутатските листи на ДПС в Кърджали и Благоевград

Избори 2 в 1 Преди 5 часа

Водач на листата за Европейския парламент е д-р Джевдет Чакъров

Президентът на Украйна Владимир Зеленски

Русия обяви, че е превзела още две украински села

Свят Преди 6 часа

През последните месеци Киев изпитва сериозни затруднения да удържи фронтовата линия

а

Намериха кокаин за 40 милиона лири до кръчма във Великобритания

Любопитно Преди 7 часа

Или кое е точното определение за полицейска находка

Празник на българската армия - военен парад за 6 май

Димитър Главчев: Очаквайте честни и прозрачни избори

България Преди 7 часа

"Ако имаше сигнали за купуване на гласове, щяхте да видите и наши действия", коментира той

Кевин Спейси

Кевин Спейси: Не съм безгрешен, но не приемам измислици

Свят Преди 8 часа

Актьорът категорично отрече новите обвинения от документален филм на Channel 4

Празник на българската армия - военен парад за 6 май

Президентът Румен Радев: В подобни времена неглижирането на българската армия е немислимо

България Преди 9 часа

"Процесът по модернизация и развитие все още се движи твърде бавно", смята той

.

Путин разпореди учения за използване на ядрени оръжия в близост до Украйна

Свят Преди 9 часа

Информацията идва директно от руското Министерство на отбраната, предаде "Ройтерс"

Празник на българската армия - военен парад за 6 май

Изтребители летяха над София в Деня на Българската армия (СНИМКИ и ВИДЕО)

България Преди 10 часа

Традиционният водосвет на бойните знамена и знамената светини се състоя днес в Деня на храбростта

а

Израел призова жителите на Рафах да се евакуират

Свят Преди 11 часа

Перспективата за израелската офанзива предизвика тревога от страна на световните лидери.

Снимката е илюстративна

Как за 4 часа две майки родиха 6 бебета

България Преди 11 часа

Четиримата родители, създали шест нови живота за ден, пожелават щастието си на всеки

Засилен трафик на връщане след почивните дни

Чака се засилен трафик при голямото завръщане след празниците

България Преди 12 часа

Най-натоварени ще бъдат маршрутите по магистралите, както и към граничните пунктове - най-вече от Гърция и Турция.

5 начина, по които празнуват Гергьовден по света

5 начина, по които празнуват Гергьовден по света

Свят Преди 12 часа

Гергьовден е огромен празник за много страни и култури по света