0

- Г-н Илчев, в последните дни в пресата излезе информацията, че има вероятност кандидатът на НДСВ да бъде жена. Какви са реалните вероятности, които се обсъждат във вашата партия в този момент?

- Идеята кандидатът за президент да бъде жена е идея, която най-силно вълнува в положителен смисъл въображението на либералите. Не само на българските либерали, които са с изключително кратка биография. Сред европейските либерали такива идеи са и популярни и атрактивни и много често практически апробирани.

Аз се затруднявам да извадя имената на жени-либерали от европейската статистика, които са били лансирани за високи длъжности в техните държави, но се смята, че това е едно от предпочитаните средства на либералните политически сили в Европа. Така че в случая може да се каже, че ние не правим изключения.

Ако тръгнем към конкретиката, с която разполагаме към днешна дата - факт е, че в циркулация преди известно време влязоха имената на Христина Христова и на Меглена Кунева.

Аз съм сигурен, че ако се акцентира върху въпроса дали да не бъде жена кандидатът на НДСВ, ние без особено затруднение ще стигнем и до трето и дори до четвърто име.

Това е така поради простата причина, че в НДСВ жените винаги са представлявали значителна пропорция и че няколкото от тях, които бяха и в изпълнителната власт и в парламентарната група в предишния мандат, оставиха следа в българската политика.

Аз обаче мисля, че в момента възможностите да бъде жена или мъж първо са като че ли изравнени и второ - като че ли все пак предпочитанията да бъде мъж, а не жена, най-вероятно ще вземат връх. Искам да направя много важното уточнение, че това са все пак идеи и представи в абсолютно начална фаза.

Не мисля, че ние ще бъдем готови с номинирането на кръг от хора, достатъчно скоро. Не мисля, че кандидат на НДСВ ще бъде оповестен, преди да се доближим до последния етап на тази процедура в национален мащаб.

- Но така или иначе този последен етап е не толкова отдалечен във времето - до 17 септември е окончателната регистрация, така че може би до края на този месец вие трябва да имате яснота по този въпрос...

- Действително времето, с което разполагаме, не е много. Аз дори допускам, че в нашите среди ще се получи възможност за връщане и преосмисляне на решението да участваме със собствен кандидат в тези избори. Защото ситуацията, с напредване на времето, не се опростява.

И би било добре да разположим собственото си решение само в най-широкия контекст на всички известни кандидатури. Засега те са на критичния минимум. Ние знаем, че президентът Първанов ще се стреми към втори мандат.

Знаем, че и обединена кандидатура на десницата, под някакво условие, ще бъде г-н Неделчо Беронов. Хубаво е да знаем какво ще бъде политическото решение на "Атака".

Дали инициативен комитет ще издигне кандидат, който да афишира аспирациите към българската политическа сцена на т.нар. "нова патриотична левица"? Ние не знаем дали Бойко Борисов ще се кандидатира или ще издигне друг.

Този Друг, аз го изписвам с голямо Д, защото той може да бъде личност, формално получила подкрепата на ГЕРБ за тестване на дълбочината на политическите води. Но той може да бъде изключително сполучливо подбрана кандидатура, която да събере освен подкрепата на ГЕРБ и тази на други политически формации, включително и извън парламента.

Личното ми мнение е, че НДСВ трябва да прекара през своя собствен филтър всички тези нововъзникващи параметри. И тогава да препотвърди решението си за индивидуално участие на президентските избори.

- Вие твърдите, че все пак е възможно НДСВ да не издигне собствен кандидат?

- Аз просто казвам, че трябва да сме крайни догматици, ако се вкопчим в последното си решение да участваме със свой кандидат в президентските избори. Разбира се, че теоретично е възможно да припознаем като свой кандидат, който не е непременно от редиците на парламентарната група или между организираните членове на НДСВ. Това е игрови въпрос.

Създавам някаква ситуационна игра - представете си, че ГЕРБ издигне човек, който и лоялният на НДСВ електорат и онази част от електората на НДСВ, която се смята, че в момента е под знамената на ГЕРБ, продължават да припознават като човек, близък до царското движение и до царя. Ако това се получи, аз мисля, че НДСВ ще бъде в доста различна ситуация и ще трябва да преосмисли всичко досега.

- Кой може да е този лоялен на НДСВ човек, ако изключим Бойко Борисов?

- Трудно е да се каже, не защото са двама или трима и трябва да налучкам един, а защото много хора от НДСВ, включително активисти на НДСВ, говори се, че дори и бивши депутати от нашата партия, гравитират около ГЕРБ. Ако от тези кръгове бъде издигнат човек за кандидат на ГЕРБ, той ще се ползва с подкрепа от много посоки.

- Може да се мисли включително и за подкрепа от НДСВ?

- Казвам, че теоретически това е възможно. И тъй като теоретичните характеристики много често се инструментализират в навечерието на избори, тази теоретична възможност има шансовете да се превърне в реалност.

- В какви други посоки може да бъде дадена подкрепата на НДСВ за предстоящия вот за държавен глава?

- Не е тайна, че имаше силно желание на тези избори да се кандидатира нашият лидер. И между другото това, което остава и отвъд социологическия интерес, но се оказва, че не е отзвучало, е все още силното желание на много от нашите симпатизанти и активисти да се направи някакво последно усилие царят да бъде убеден да се кандидатира за президент.

Това желание не се афишира нито агресивно, нито ултимативно. Аз просто констатирам съществуването му сред огромни среди от хората, които са гласували и през 2001 г., и през 2005 г. за НДСВ. Както и сред кръгове, които не са гласували за нашата партия.

Отначало си обяснявах този факт като любопитство на границата на експериментаторството и на интригата. Но когато в един момент започнах да се интересувам защо тези хора смятат така, се натъкнах на нещо, което не трябва да се подценява.

Има група хора в нашето общество, които, без да казват "този е изразител на статуквото" или "този е изразител на промяната", смятат - първо, че е добре да има ротация на президентския връх на държавата, и второ, което е новото - те смятат, че след 1 януари 2007 г. президентът на България трябва да се вписва най-пълно и най-безпроблемно в европейската представа за президент.

По този начин те са стигнали до извода, че Симеон се вписва в тази представа по-успешно от всички други. Това са разговори, които не съм предизвиквал, но съм се опитвал да разбера мотивите на тази група хора.

- Съществува ли разговор за това как да бъде убеден Симеон Сакскобурготски да се кандидатира сред висшите среди на НДСВ?

- Аз мисля, че това ще бъде отворен въпрос до момента, до който настъпи финализация по предишния - дали НДСВ да има свой кандидат, или да подкрепи някой друг. С много по-голяма сила обаче този въпрос може да зазвучи, ако той бъде повдигнат пред нас от среди извън НДСВ.

Тогава ние просто няма да сме в състояние да го игнорираме и да го заобиколим. Аз не знам какви биха могли да бъдат тези среди - спонтанно възникнал инициативен комитет в средите на монархистите или някакво гражданско сдружение, което си поставя малко на брой, но много практични и прагматични цели.

Или партия, която смята ,че има ресурс, но не смята, че има подходящ кандидат. Ако към нас се излъчи такъв сигнал от друго място, мисля, че най-естественото нещо е да седнем и да го обсъдим веднага.

- Възможно ли е ГЕРБ да издигне Симеон Сакскобурготски за президент?

- Ако условно направим една временна разграничителна линия между ГЕРБ като движение на български граждани, които са за европейската кауза и лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, аз се затруднявам да прогонозирам отношението към Симеон сред всички, които се изживяват като привърженици на ГЕРБ в момента.

Но по въпроса за Бойко Борисов - аз нямам съмнение, че сред букета от български политици, неговите най-искрени вътрешни предпочитания гравитират около Симеон.

- Тоест, смятате, че тезата, в която Борисов и ГЕРБ издигат Симеон, не е фантастична?

- Първо, тя не е фантастична. И второ - тя заслужава внимание. Ако си припомним всички критики към НДСВ, които г-н Борисов е излъчвал, ние ще констатираме, че най-острите от тях не са към царя и че по-меките от тях съдържат намека, че неблагополучия в живота на нашата партия, които са го направили критичен към НДСВ, той не приписва на царя.

Аз за това наричам неговите предпочитания дълбоки, вътрешни и искрени. Ако те са оцелели в душевността на Бойко Борисов, в един момент, могат да му нашепнат едно на пръв поглед като че ли изненадващо решение. Което обаче, от всякаква друга гледна точка, е доста логично.

- Да повторим - според Вас не е изключено ГЕРБ и Бойко Борисов да издигнат Симеон Сакскобурготски за кандидат-президент?

- Аз дори определено имам подобно очакване. Когато човек очаква нещо, е ясно, че не го изключва. Надявам се и очаквам. Подобна стъпка на Бойко Борисов и ГЕРБ биха били полезен жест към цялото общество.

Защото НДСВ, както и другите политически партии, по някакъв начин се е вторачило във върха на собствените си обувки. В някаква степен НДСВ, като останалите политически сили, работи с ограничен инструментариум и превръща средата в лабораторна и стерилна.

Една оферта на ГЕРБ, чрез Бойко Борисов към Симеон, разчупва тази колба и отваря вратите на тези лаборатории. Кара всички да седнат, да вземат сметачните машинки и да започнат да изчисляват наново.

Това е не просто причудлив вариант за импровизации. Това е вариант за предотвратяване на стагнация с наближаването на изборите. Стагнация е името на една опасност, която още не се е зародила, но може и да се зароди.

Казано на афористичен език - нищо чудно наесен лозаро-винарският сектор да предложи на обществото далеч по-разнообразни колекции, отколкото партийните щабове.

Представяте ли си избори само с Първанов, Беронов и двама-трима мераклии? Къде е възможността за избор, къде е тази богата витрина от идеи, от проекти, от стилистики, измежду които да избират не само досегашните партийни избиратели, но и морето от колебаещи се и негласуващи?

Нали искаме да вдигнем избирателната активност? Нали искаме да включим групи, които са се маргинализирали през последните години и изпитват недоверие към всички институции? С двама сериозни претенденти и двама-трима сателитни, състезание няма да се получи.

- Имате ли информация, че вече се водят разговори с Бойко Борисов за подобна номинация?

- Не, нямам така информация. Но имам усещането, че този въпрос витае във въздуха. Той е част от цялостната атмосфера.

Едни не се осмеляват да го изрекат на глас, както аз преди малко направих, други търсят още опорни точки, за да го формулират, а трети от някакво политическо суеверие не смеят да го изрекат на глас. То обаче, според мен, трябва да се огласява. Не е хубаво да се върви с недомлъвки и с недоизказаност.

Защото първо, позицията, за която става въпрос, е много висока и второ- промененият международен статут на страната допълнително натоварва длъжността президент.

Трето - ние влязохме необратимо в сградата на модерната прозрачност, която е атрибут на силно развитите демокрации. И аз не виждам логика избраният за президент да започне тепърва да откровеничи с обществото, а докато се състезава за този пост, да си служи с недомлъвки и намеци.

Затова лично винаги съм отхвърлял строгите дефиниции на намеренията. Какво означаваше да се твърди - "Аз ще бъда социален президент"?

Означава ли, че човек, който не споделя тази визия, трябва да каже "Аз ще бъда пазарен президент"? Едното изключва ли друго? Нима чрез либерализация на икономиката не могат да се получат чудесни социални ефекти?

- Съществува ли очакването ГЕРБ да издигне Симеон Сакскобурготски като общо настроение в средите на НДСВ?

- Не мога да говоря за съществуването на силна идея, която да набира привърженици. Но всеки ден наблюдавам плахи форми на споделяне на подобно очакване.

Идеята външен на НДСВ фактор, а защо не ГЕРБ чрез Бойко Борисов, да издигне кандидатурата на царя е защитима и по една друга логическа схема - схемата на постепенното изключване. Ако изключим възможността ГЕРБ да подкрепи Първанов, защото той няма да оттегли подкрепата си за тройната коалиция.

Ако изключим възможността ГЕРБ да подкрепи Сидеров или подобен на Сидеров. Ако изключим възможността самият Бойко Борисов да се кандидатира.

И ако изключим възможността Бойко да се откаже от идеята си за предсрочни избори, то не е ли логично всички тези очаквания на ГЕРБ да се делегират върху лице, подкрепено от ГЕРБ. И това лице да бъде Симеон Сакскобурготски.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Между възрастни приятели: - Как си? - Какво да ти кажа. Докато си спомня какво съм забравил, забравям какво съм си спомнил.
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Шеф Ангелов организира троен годеж за финалистите в Hell’s Kitchen 6

Шеф Ангелов организира троен годеж за финалистите в Hell’s Kitchen 6

Любопитно Преди 21 минути

Бившият командос Пеньо Гатевски - Гатьо завърши на трето място в отбора на Златните

САЩ предупредиха, че може "да преоценят фундаментално" отношенията си с Грузия

САЩ предупредиха, че може "да преоценят фундаментално" отношенията си с Грузия

Свят Преди 7 часа

Причината за това е приемането на трето, последно четене на закона за чуждестранните агенти

<p>Искат по-евтини парно и топла вода&nbsp;от 1 юли&nbsp;</p>

Топлофикации искат поевтиняване на парното и топлата вода от 1 юли

България Преди 9 часа

Окончателното си решение за цената на парното и топлата вода КЕВР ще обяви до 30 юни

"Mагически вкус": Кулинарното наследство на китайския квартал в Детройт

"Mагически вкус": Кулинарното наследство на китайския квартал в Детройт

Свят Преди 9 часа

Ястието се появява в менютата на ресторантите от историческия китайски квартал на Детройт още през 60-те години на миналия век

Да правиш изкуство от боклук: Венецуелски художник създаде 200-метров шедьовър

Да правиш изкуство от боклук: Венецуелски художник създаде 200-метров шедьовър

Свят Преди 9 часа

Капачките от бутилки са част от 200-те хиляди тона пластмасови отпадъци, които Панама генерира всяка година

"Изтощение, глад и страх": Израел навлезе още по-навътре в Рафах

"Изтощение, глад и страх": Израел навлезе още по-навътре в Рафах

Свят Преди 10 часа

Въоръжените сили на Израел засега не са коментирали тези твърдения

<p>Тежка автобусна катастрофа във Флорида, 8 загинали и много ранени (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

Тежка автобусна катастрофа във Флорида, 8 загинали и много ранени

Свят Преди 10 часа

В автобуса са пътували общо 53 души, като 37 от тях са били откарани в болница с наранявания

<p>Великобритания и САЩ със сериозно предупреждение&nbsp;</p>

Великобритания за нарастваща киберзаплаха от Китай: Това е епохално предизвикателство

Свят Преди 10 часа

Великобритания съобщи днес, че е извикала посланика на Китай, за да заяви, че разкритията за шпионски връзки са неприемливи

Какво е състоянието на двамата пострадали при катастрофата в Пловдив

Какво е състоянието на двамата пострадали при катастрофата в Пловдив

България Преди 11 часа

Влошило се е обаче състоянието на пожарникаря, върху когото падна дърво по време на спасителната акция

<p>Един от всеки четирима възрастни е застрашен</p>

Отбелязваме Европейския ден за информираност за инсулта

България Преди 11 часа

В България всеки месец средно 4000 души получават инсулт

<p>&quot;Тези хора нямат място в Европа&quot;</p>

ЕС: Онези, които отричат геноцида в Сребреница, нямат място в Европа

Свят Преди 11 часа

В ООН бе предложена проекторезолюция, която призовава 11 юли да бъде обявен за Международен ден за възпоменание на геноцида, извършен в Сребреница

<p>Руски удар по жилищна сграда в Харков,&nbsp;има ранени, сред които и деца (СНИМКИ)</p>

Руски удар по жилищна сграда в Харков, има ранени, сред които и деца

Свят Преди 12 часа

Спасителите претърсват сградата за ранени хора

Министърът на културата отчита проблем в част от стрийминг платформите в България

Министърът на културата отчита проблем в част от стрийминг платформите в България

България Преди 12 часа

Хората в творческия сектор са обезпокоени от навлизането на ИИ и трябва да ги успокоим, допълни той

<p>Нападнаха затворнически микробус във Франция, двама надзиратели бяха убити (ВИДЕО)</p>

Нападнаха затворнически микробус във Франция, двама надзиратели бяха убити

Свят Преди 12 часа

Според френски медии избягалият затворник е 30-годишният Мохамед А.

<p>Университетски преподаватели излизат на протест, каква е причината&nbsp;</p>

В знак на протест: Всички държавни университети спират работа на 20 май

България Преди 12 часа

Съветът на ректорите определя 20.05.2024 г. като начална дата за стъпаловидни по продължителност протестни действия на всички висши училища