0

С егашният кмет на Кърджали Хасан Азис ще спечели местните избори в града, а в София ДПС ще гради за следващия местен вот, каза зам.-председателят на движението Касим Дал в интервю за Биляна Георгиева от БТА по повод предстоящите местни избори.

ДПС ще издигне 20 кандидати за районни кметове в София, а в останалите четири района ще участва в коалиция, съобщи той.

Вероятният водач на листата за общински съветници на ДПС в София е председателят на столичното ръководство на партията д-р Стоян Стоянов, каза Касим Дал.

Той е убеден, че този път ДПС ще има поне един общински съветник в София.

На 21 септември ще бъде заседанието на Централния съвет на ДПС, на което ще бъдат утвърдени всички кандидати на партията за кметове на общини, населени места, на райони и за общински съветници, както и ще бъде взето решение кой от кандидатите за кмет на София ще подкрепи партията.

Според Касим Дал, след изборите броят на общинските кметове от ДПС ще се увеличи много повече, поне двойно. Сега партията има 35 кметове, от които 32-ма са партийни.

Прогноза не искам да правя, защото където издигаме кандидати, играем, за да спечелим, посочи Дал.

Той каза, че законопроектът за Националната агенция за сигурност е готов и вероятно днес ще бъде внесен в Народното събрание.

Следва пълният текст на интервюто със заместник-председателя на ДПС Касим Дал:

- Г-н Дал, как оценявате участието на ДПС в местната власт досега?

- ДПС има 32-ма самостоятелни кметове на общини и трима, които са излъчени от ДПС и подкрепени от други политически сили.

Факт е, че повечето общински кметове от ДПС повтарят мандатите си и това означава, че сме дали висока оценка за работата им. Оценка бяха и изборите за български представители в Европарламента, когато в 83 общини станахме първа политическа сила.

Надяваме се на предстоящите местни избори ДПС да разшири влиянието си, убеден съм, че това ще стане.

- А към какво ще се стремите - повече кметове, или повече общински съветници?

- За нас най-важното е да бъдем представени в цялата страна. Правим много сериозна организация за добро представяне в София.

Във всички 264 общини издигаме листи, с изключение на десетина общини, където листите ни за общински съветници ще бъдат коалиционни.

- С кои партии се коалирате?

- При нас има само едно изключение - за "Атака" и ГЕРБ, според решението на Централния съвет на ДПС.

Подкрепяме кандидати и на СДС, на БСП и на други политически сили. Дали сме пълни правомощия на местните ни структури и тежестта е върху тях - те решават кого да подкрепят там, където не издигаме свои кандидати.

- На каква програма ще заложите за местното управление, за да привлечете избиратели извън твърдия си електорат?

- Ще продължим пътя, по който сме тръгнали - да стигнем до "най-малкия" човек, защото в България за тези т.нар. малки общини никой не се грижи, освен ДПС.

Знаем и доказахме с времето, че можем наистина да привлечем инвестиции в тези региони и чрез еврофондовете да направим така, че този дисбаланс в страната да бъде преодолян. И следващият мандат ще бъде точно в тази насока.

- Какви трябва да бъдат кметовете в новите условия, предвид членството на България в ЕС - мениджъри, бизнесмени, политици, общественици?

- Много е хубаво, ако съчетаят всичко това. Не случайно казвам, че повечето кметове от ДПС повтарят мандата си, нямаме право да експериментираме, напротив - трябва да заложим на хората, които знаят и са изпълнили поне един европейски проект.

Залагаме на сигурното, на хората, които наистина са се доказали, че могат да направят хубави неща за общината си.

- Смятате ли, че с избирането на всеки нов кмет трябва да се поставя начало, или трябва да има приемственост?

- За тези 17 години все започваме от нулата. ДПС залага на това да градим нагоре, за да можем особено там, където ще има нови личности, да не започват от "а и б", а напротив - да градят това, което е направено досега. Защото и при най-лошото управление е направено нещо добро. Трябва да престанем да отричаме това, което е направено, да не разединяваме, а да обединяваме хората и ДПС винаги е залагало на това.

- Казахте, че подготвяте сериозна организация за добро представяне в София. Какво да очакваме?

- Ще имаме листа с общински съветници, в 20 района ще издигнем кандидати за районни кметове, а в останалите четири района ще подкрепим кандидатите на други политически сили.

Поне засега няма да имаме кандидат за кмет на голямата община, но има време до 21 септември, когато ще бъде заседанието на Централния съвет на ДПС.

Например в община Студентска подкрепяме сегашния районен кмет Венцислав Дудоленски, в Банкя издигаме юриста Ружета Кабакчиева.

Изградили сме структури във всички 24 района, вчера беше срещата ни с областното ръководство на София и съм удовлетворен от това, което е направено за краткото време от евроизборите досега.

Най-важното е, че ме увериха, че ще бъдат покрити всички избирателни секции в София. Ако това се направи от софийската организация и предвид номинациите на млади и компетентни хора, убеден съм, че този път поне един общински съветник ще имаме, а таван няма - може и повече да са.

В София ще градим за следващите избори.

- А има ли яснота кой ще бъде водач на листата с общински съветници?

- Засега се обсъждат няколко имена, но основно на председателя на софийската организация Стоян Стоянов.

- Коалиционните ви партньори в управлението на страната - БСП и НДСВ, издигнаха свои кандидати за кмет на София, в тази ситуация как ще подходи ДПС?

- Вече има богат избор. Мисля, че на 21 септември ще излезем с решение ДПС кого ще подкрепи в София, след като видим и програмите на кандидатите за общински кмет.

- Да очакваме ли решение на Централния съвет на ДПС преди изборите?

. Няма да чакаме балотаж.

- Според изследване на "Барометър Инфо", Бойко Борисов може да спечели на първи тур в София. Как ще коментирате?

- Аз съм убеден, че ще има втори тур. Сериозни кандидати са и Мартин Заимов, и Антония Първанова, и Юлияна Дончева, и Бриго Аспарухов, така че сигурно е, че ще има втори тур.

Има още време, за да може отсега да се каже, защото нещата ще се променят, те са динамични.

- Днес стана ясно, че срещу кандидата на ДПС в Кърджали Хасан Азис излизат още трима кандидати. Ще спечели ли в Кърджали Хасан Азис?

- Според мен, от досегашните управления Кърджали намери най-добрия си кмет и това не го говорим само ние. За четиригодишното си управление Хасан Азис доказа, че е един от най-добрите кадри на ДПС, което се приема и от другите политически сили.

Той е екипен играч и това, което се направи по време на неговия мандат, го прави един от успешните кметове и не случайно го номинирахме отново.

До този момент в Кърджали никой не е повтарял мандата си, убеден съм, че Хасан Азис ще спечели тези избори.

- Каква е вашата прогноза - колко кметове ще има ДПС?

- Във всички общини, където ДПС издига кандидати, мислим, че издигаме най-достойните и те ще спечелят. Мога да кажа само, че ДПС не работи единствено кампанийно по време на избори и резултатът ще бъде добър за нас.

Мисля, че броят на общинските ни кметове ще се увеличи много повече, поне двойно.

Прогноза не искам да правя, защото където издигаме кандидати, играем, за да спечелим. Не може само да издигаме кандидати на олимпийски принцип.

Убеден съм, че ДПС ще разшири влиянието си на местния вот и представителността в цялата страна ще бъде много по-ярка. Защото наистина работим и показваме каква трябва да бъде връзката между местното управление и законодателната и изпълнителната власт.

- Остават 40 дни до изборите, каква предизборна кампания очаквате?

- И компромати сигурно ще има, но според мен на целия български народ му писна да залага на "балони". Затова съм убеден, че този път ще се заложи на сигурното, на хората, които наистина са се доказали, защото видяхме т.нар.
политици-еднодневки какво могат да направят - те идват и си отиват, както са дошли - с много шум, но накрая сметката плаща българският избирател.

Тези избори са повече мажоритарни, всеки познава издигнатите за кмет или общински съветник, особено в малките общини, а те са по-голямата част от страната. Убеден съм, че хората са узрели вече да изберат и да заложат на сигурното. Да спрем да копаем надолу, а напротив - да градим и да продължим напред, защото от това зависи бъдещето на България.

- Как, според вас, изглежда кандидатът, който ще пребори Бойко Борисов в София?

- Те почти са ясни вече, така че ще очакваме програми и за един месец кампания да убедят софиянци да гласуват за тях.

- Казахте, че изборите сега са мажоритарни, т.е. очаква се кампанията да се води между личности, каква личност би преборила Бойко Борисов?

- Отбягвам да коментирам кандидатите, нямаме кандидат в София. Очаквам извън Бойко Борисов някой друг да ме убеди да гласувам за него.

Казах, че имаме решение, че няма да подкрепяме ГЕРБ и "Атака".

- Има ли вариант да подкрепите в София кандидат, който не е издигнат от коалиционните ви партньори - БСП и НДСВ?

- При нас всичко е отворено. Има региони, в които подкрепяме кандидати от СДС, но за София ще видим. Нека да мине заседанието на Централния съвет на ДПС, на което ще се обсъдят качествата на кандидатите и техните програми, ако са готови, и тогава ще решим.

- Член сте на работната група, която изготвя законопроекта за Националната агенция за сигурност, как върви работата по него?

- Законопроектът е готов. В петък трябваше да го подпишем аз и Христо Бисеров, но мен ме нямаше, защото работех с регионите за местните избори.

Днес вероятно с Христо Бисеров ще го подпишем и ще бъде внесен в деловодството на Народното събрание. Другите колеги са го подписали, само чакат нашите подписи.

- Какво предвижда законопроектът в най-общи линии?

- Гледахме да изчистим спорните моменти, направихме срещи с шефовете на служби, които евентуално ще влязат в националната агенция, поискахме мнението и на военните, и на МВР, с главния прокурор направихме среща.

Така че проектозаконът е открит и се надяваме между двете четения и опозицията да се включи в дебатите и да се направят конструктивни предложения, за да имаме наистина работещ закон.

Има политическо решение за Националната агенция за сигурност, няма никакви противоречия, проблемът е може би в МВР, но ще чакаме и от тях предложения. Законопроектът беше готов преди ваканцията на парламента, но не искахме прибързано да го внесем.

В най-общи линии спорните моменти по проектозакона са дали Националната агенция за сигурност да има разследващи функции, дали да може да арестува, дали Национална служба "Сигурност" и Агенцията за финансово разузнаване да влязат в нея.

Има спорове и дали военната полиция да остане към Министерството на отбраната, а военното контраразузнаване да мине към агенцията, защото са "под пагон". Наистина трябва да намерим баланс, законопроектът е отворен и мисля, че между първо и второ четене ще се направи хубав дебат, особено в комисиите и ще имаме работещ закон.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Израел спря излъчване на „Асошиейтед прес“ в Газа

Израел спря излъчване на „Асошиейтед прес“ в Газа

Свят Преди 1 час

АП съобщи, че властите са иззели и нейната камера и оборудване за излъчване

Тръмп премахна публикация, споменаваща "обединен райх"

Тръмп премахна публикация, споменаваща "обединен райх"

Свят Преди 2 часа

Предизборният щаб на Байдън разкритикува използването на думата

Бойко Борисов

Борисов за записите с ПП: Те бързо трябва да влязат в затвора

България Преди 4 часа

"Тук си говорят как си носят кеша, как ще финансират изборите, как ще купят вота", коментира лидерът на ГЕРБ

НС освободи заместник-председателя на КФН

НС освободи заместник-председателя на КФН

България Преди 4 часа

След гласуването на оставката, извънредното пленарно заседание беше закрито

<p>Калин Стоянов: Цената на един купен глас е между 50 и 100 лв., най-много са в Бургас и Варна</p>

Калин Стоянов: Цената на един купен глас е между 50 и 100 лв., най-много са в Бургас и Варна

България Преди 4 часа

Десетки лица бяха задържани при специализирана акция срещу нарушителите на изборните права

Иванов: И през ум не ми е минавало да се кандидатирам за президент

Иванов: И през ум не ми е минавало да се кандидатирам за президент

България Преди 5 часа

Иванов: Коалицията ни е стабилна, защото имаме ясни каузи – да не допуснем г-н Пеевски да консумира повече власт

Признава ли Русия Зеленски за президент на Украйна?

Признава ли Русия Зеленски за президент на Украйна?

Свят Преди 5 часа

Снощи изтече петгодишният мандат на Зеленски

Дарби, Великобритания

Кой е най-разочароващият за туристи град във Великобритания

Любопитно Преди 5 часа

Ще познаете ли кой "спечели" класацията измежду цели 62 дестинации?

Защо Йордан и Бети са доволни от своето трето място във финала на “Един за друг”?

Защо Йордан и Бети са доволни от своето трето място във финала на “Един за друг”?

Любопитно Преди 5 часа

В подкаста “Един без друг” Елизабет и Йордан споделиха дали правилната двойка е спечелила финала на “Един за друг”

Дъщерята на Еминем се омъжи, сподели танц с баща си (СНИМКИ)

Дъщерята на Еминем се омъжи, сподели танц с баща си (СНИМКИ)

Любопитно Преди 5 часа

Тя сключи брак с любимия си Евън Макклинток, с когото се срещаше около 8 години

Инцидент с автобус в София, пострадаха жени

Инцидент с автобус в София, пострадаха жени

България Преди 5 часа

Жените са откарани в лечебни заведения

Пеевски: Асен Василев искаше да е вицепремиер, а после премиер. Христо Иванов искаше да е президент

Пеевски: Асен Василев искаше да е вицепремиер, а после премиер. Христо Иванов искаше да е президент

България Преди 5 часа

„ПП-ДБ са обрасли с кешове и пудели”, каза председателят на ДПС

ЕС прие план за замразените руски активи

ЕС прие план за замразените руски активи

Свят Преди 5 часа

Текстът трябваше да получи само формалното одобрение на министрите

Опасна ли е турбуленцията: Всичко, което трябва да знаете

Опасна ли е турбуленцията: Всичко, което трябва да знаете

Свят Преди 5 часа

Пилотите казват, че има два основни вида турбуленция