0

"Кабинетът пое тежък кръст за газа", коментира пред "Стандарт" президентът Георги Първанов. Интервюто е продължение от миналия брой.

Подпомогнал съм преговорите по трите стратегически проекта, подписани през януари, заявява той. Разбира се, такива преговори можеха и да не се водят, това правителство можеше да си спести промяната, да изчака края на мандата и да прехвърли пререшаването на въпроса на следващия кабинет, който след изтичане на договора щеше да бъде поставен пред свършен факт, отбелязва държавният глава.

Той допълва, че тогава бъдещото правителство би избирало между две неща - да се "спре кранчето" или да има прекалено рязко увеличение на цената.

Първанов информира, че вече са изпратени поканите за енергиен форум с участието на представители на Русия, Европа и САЩ и че засега се планира той да се проведе на 24 и 25 април 2009 г.

Очертава се много широк форум - с повече от 25 държавни глави и премиери, с участието на европейските институции, с разбирането и подкрепата и на САЩ, отбелязва Първанов. Надявам се форумът да бъде резултатен, защото за първи път ще се коментират детайлно, в дълбочина, въпроси, свързани с диверсификацията на енергийното снабдяване на Европа, допълва той.

"Стандарт" е потърсил коментари на социолози за мнението на държавния глава, изразено в първата част на интервюто във вчерашния брой, че ако не се създаде стабилна управляваща коалиция след парламентарните избори, може да се наложи повторен вот в рамките на същата година.

"Партиите да не горят мостове", съветва Кольо Колев от "Медиана". Според него, ако партиите не чуят предупрежденията на Първанов, може "Атака" да се окаже балансьорът, от който зависи парламентарното мнозинство.

Социологът Андрей Райчев допуска, че: "Пат с коалицията е възможен сценарий". Според Боряна Димитрова от "Алфа рисърч" "Президентът залага на тандем ГЕРБ-БСП". Математическите това е възможно, политически ще е разрушително за участващите в нея партии и за авторитета им, смята тя.

"Кабинет ще има, търсят се играчите", е мнението на политолога Васил Гарнизов. Според него най-вероятно ще се намери политическа формула за съставянето на кабинета.

Вчерашното интервю на държавния глава има отзвук и в "Класа", която търси мнението на социолога Васил Тончев ("Сова Харис"). "Конфликтът между БСП и ГЕРБ се задълбочава", смята Тончев. Неговото мнение е, че за да има мнозинство вдясно, десните партии ще трябва да работят с "Атака", а за мнозинство вляво левите са обречени да работят с ДПС. Ако обстоятелствата наложат това, ще се коалират БСП и ГЕРБ, смята Тончев.

Днешните вестници продължават да се занимават с темата за ДАНС. "Това е работа на правителството, а както виждате, те действат много активно - така президентът Георги Първанов отговорил на въпрос на "Сега" дали ще свика КСНС заради ситуацията в ДАНС, както поиска лидерът на ДПС Ахмед Доган.

ДАНС успява да изпълнява възложените й задачи за гарантиране на националната сигурност, а това говори за достатъчно вътрешен ред и дисциплина, е коментарът на премиера Сергей Станишев, цитиран от "Сега".

"Бързо парламентарен контрол за ДАНС", препоръчва пред "24 часа" министърът по европейските въпроси Гергана Грънчарова. Липсата му ражда огромно политическо словесно ръкоделие, смята тя. Това, от което ДАНС има нужда в момента, е възстановяване на активната работа и успешни операции, посочва Грънчарова.

Питате ме какво става в България - започна кампанията за изборите, политическото мечтаене е в пълен ход и в този контекст бих сложила сигнала, който председателят на ГЕРБ внесе при главния прокурор за финансирането на БСП през 2005 г., отбелязва Грънчарова.

Според нея ако проверката докаже това, което се твърди, БСП трябва да излъчи ясен сигнал, че се разграничава от тези спонсори, включително чрез връщане на средства.

"Използваха ДАНС да свалят Петков. Но потулиха после всичко", заявява пред "24 часа" лидерът на ДСБ Иван Костов. Дейността на агенцията трябваше да доведе до отпушване на европейското доверие към България, но не си свърши работата, ДАНС вече е опасна за страната, категоричен е Костов.

"Мазохисти ли са Дончева и Петков, или БСП има трън в петата", разсъждава "24 часа" в рубриката "Анализи". Татяна Дончева, най-блестящият оратор на БСП, си остана и най-мазохистичното преживяване за партията си, коментира авторът.

Според него поредната бомба, чийто фитил запали тя, щеше да е за три дни, ако Румен Петков "не бе посегнал към запазената за другарката си роля на трън в партийната пета". БСП може и да не е лидерска партия, но е партия, която обича лидера си, пише авторът и заключава, че битката на Петков, както и тази на Дончева, не са срещу Станишев.

"Черпих с гъши дроб Станишев", разкрива в интервю за "Труд" бизнесменът Марио Николов, който бе един от обвинените за нарушения по САПАРД. По този повод Николов декларира, че не е извършил никакво престъпление и не може да признава вина за нещо, което не е извършил.

Помолен да коментира твърдението на ГЕРБ, че 15 лица, работещи в негови фирми са финансирали изборите на БСП със 150 хил. лева, Николов казва, че хората са обявили дарението и са платили данъци върху него. Не мога да разбера каква връзка бе направена точно с набирането на средства от БСП и че там са отишли пари по САПАРД, заявява той.

Николов казва, че се е виждал със Сергей Станишев на предизборна среща в свое предприятие, организирана по молба на местния лидер на БСП в Сунгурларе. Всеки лидер може да пожелае да дойде на предизборно събрание, отбелязва той и допълва, че като добър домакин го е черпил със специалитет от гъши дроб.

"Бюджет 2009 - в капана на компромисите", прогнозира "Дневник". Партийните централи на трите управляващи партии вече заявиха кое смятат за важно, но не се знае доколко са склонни да отстъпят при договарянето на разходните тавани, коментира изданието, което е потърсило и мнения за държавния бюджет догодина.

"Буферът е фискалният резерв", казва пред вестника Алиосман Имамов от ДПС за отражението на световната финансова криза. Според него трябва да се вземат и мерки за запазване на чуждестранни инвестиции. "Разходи в инфраструктурата", препоръчва Владимир Каролев от НДСВ. Според него допълнителни средства би трябвало да се отпуснат за здравеопазване, образование и отбрана, но само ако тези сектори се реформират.

За "Реформи в здравеопазването и образованието" се обявява и Мартин Димитров от ОДС. "Строителните проекти ще балансират заетостта", отбелязва Лидия Шулева от БНД. Според нея така може да се балансира евентуален отлив на преките чуждестранни инвестиции.

"България е на опашката по усвоени европари за инфраструктура", пише "Дневник". Страната ни е използвала едва 38% от 880-те млн. евро, с които разполага за инфраструктура по програма ИСПА от 2000 г. насам. Средното за страните-членки е над 60%, информира изданието, като цитира данни на Европейската комисия.

"Медии от 12 държави готвят евроагитация", пише "Труд" по повод започналата в София Международна конференция "50 години Европейски парламент - през погледа на медиите", организираната от БТА и БНТ. Трябва да подобрим осведомеността на хората не само за ползата от ЕС, но и за необходимостта от висока избирателна активност и че техният глас е важен, цитира изданието думи на председателя на Европейския парламент Ханс-Герт Пьотеринг във видеопослание към участниците във форума.

"Ниска избирателна активност за вота за Европарламент догодина", е новината от форума според "Класа". Отливът на гласоподаватели се превръща в обичайно явление за всички страни-членки, цитира изданието Антоанета Праматарова от Центъра за либерални стратегии.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Как да се грижим за здравето на детските зъби: Научете с нас

Как да се грижим за здравето на детските зъби: Научете с нас

Любопитно Преди 24 минути

„Ох, на мама!“ има удоволствието да обяви своето първо голямо целодневно БЕЗПЛАТНО събитие за всички бъдещи и настоящи родители

Грета Гъруиг

Обявиха тазгодишното жури на фестивала в Кан

Любопитно Преди 49 минути

Председател е режисьорът на "Барби" Грета Гъруиг

С документален филм ЕП призовава да използваме гласа си на евроизборите

С документален филм ЕП призовава да използваме гласа си на евроизборите

Свят Преди 1 час

Комуникационната кампания е под мотото „Използвай гласа си. Или друг ще реши вместо теб”

Полските фермери преустановиха блокадите по границата с Украйна

Полските фермери преустановиха блокадите по границата с Украйна

Свят Преди 1 час

Камионите, превозващи зърно, все още ще срещат известни ограничения, предупредиха украинските митнически власти

НСИ: Населението на България продължава да се топи и да застарява

НСИ: Населението на България продължава да се топи и да застарява

България Преди 1 час

Към 31 декември 2023 г. населението на страната ни е 6 445 481 души, което представлява 1,4% от това на ЕС

<p>&quot;С течение на времето&nbsp;се превръща в сандък от спомени&quot;</p>

"Сандък от спомени”: Жена е професионален "пазител" на домове във Венецуела

Свят Преди 2 часа

Почистването, класифицирането, защитата и оценката на спомените от чуждото минало е работа на Мария Андреина

Две коли се удариха на кръстовище в Благоевград (ВИДЕО/СНИМКИ)

Две коли се удариха на кръстовище в Благоевград (ВИДЕО/СНИМКИ)

България Преди 2 часа

За щастие при инцидента няма пострадали

<p>&quot;Бях изнасилена. Имам бебе на два месеца&quot; (ВИДЕО)</p>

Бреме за цял живот: Предизвикателствата пред бездомните деца в Малави

Свят Преди 2 часа

Около 4000 деца в Малави живеят на улицата, сочи официална статистика

"Надупчиха колата ѝ с куршуми": Да подадеш сигнал за нередност в РЮА (ВИДЕО)

"Надупчиха колата ѝ с куршуми": Да подадеш сигнал за нередност в РЮА (ВИДЕО)

Свят Преди 2 часа

Често подателите на нередности плащат най-голямата цена в борбата срещу корупцията

<p>Нова ера в&nbsp;модната индустрия на Намибия (СНИМКИ)</p>

Възраждане на викторианските рокли: Нова ера в модната индустрия на Намибия

Свят Преди 2 часа

Традиционната рокля напомня за европейските стилове на обличане, които са били наложени на жените от Дамара

Жерар Депардийо

Арестуваха Жерар Депардийо по подозрения в сексуално насилие

Теми в развитие Преди 2 часа

Ситуацията с френската филмова легенда става все по-притеснителна

"Реших да остана": Педро Санчес запазва премиерския си пост в Испания

"Реших да остана": Педро Санчес запазва премиерския си пост в Испания

Свят Преди 2 часа

52-годишният политик обмисляше дали да подаде оставка заради разследване за корупция в бизнес делата на съпругата му

<p>Безпрецедентна бедност и ширеща се корупция: Решаващите избори за Азия</p>

Избори в условията на глобална криза – накъде ще поеме Индия

Свят Преди 2 часа

На фона на ескалиращо напрежение и военни конфликти в различни части на света, в Индия се провеждат парламентарни избори. Какво трябва да знаем за вота?

Провалена сексуална игра или убийство: Мистерията със смъртта на Гарет Уилямс от МИ6

Провалена сексуална игра или убийство: Мистерията със смъртта на Гарет Уилямс от МИ6

Любопитно Преди 2 часа

Разлагащият му труп е открит в заключена отвътре чанта, към кого водят следите

Фармацевти на протест: Софтуерен проблем засяга плащани от НЗОК скъпоструващи лекарства

Фармацевти на протест: Софтуерен проблем засяга плащани от НЗОК скъпоструващи лекарства

България Преди 2 часа

Общата сума, която не е изплатена на аптеки в Благоевград, възлиза на около 60 000 лева

AI прави приложенията на Meta неизползваеми

AI прави приложенията на Meta неизползваеми

Технологии Преди 2 часа

Поне така смятат някои експерти