0

П осланикът на САЩ у нас Джон Байърли заяви, че не приема купуването на гласове по време на избори.

"Не съм съгласен, че това е европейска практика. Това звучи като оправдание", каза Байърли в интервю за Би Ти Ви в отговор на въпрос дали приема твърдението на лидера на ДПС Ахмед Доган, че купуването на гласове е стара европейска практика.

Байърли призова прокуратурата и МВР, както и медиите да направят така, че този скандал да не бъде забравен след няколко седмици, както много често става с други случаи в България.

Според американския посланик всички знаят, че има грешка в приетия закон от Народното събрание относно купуването на гласове, защото има разлика между този, който получава 50 лева и човека, който дава милиони за купуването на гласове.

Байърли заяви, че трябва да се прекъсне връзката между сенчестия бизнес и политическите партии. "България изглежда много стабилно в политически план. България има вече две правителства с пълен мандат и президент, който е преизбран", каза американският посланик.

Той заяви, че Вашингтон има много висока оценка за качествата на българския премиер Сергей Станишев и затова, което той е направил през последните две години.

Байърли обаче посочи някои недостатъци при готвенето на бюджета на страната. Учудващ е за мен опитът за данъчни облекчения на хазарта, кой печели от това, попита американският посланик. Той посочи и загубата на бюджета от безмитните магазини на границата.

"Кое за вашето общество е по-важно - няколко добре защитени бизнесмени да печелят стотици милиони годишно от тези сиви продажби, или тези средства да отиват за финансиране на по-добро образование или здравеопазване. Става дума за политическата воля от български политици", каза Байърли.

Водещият предаването запита, като спомена Васил Божков като име, свързано с участие и в хазарта, и в така наречените фришопове, имат ли САЩ информация за статуса на тези български бизнесмени, за произхода на техните капитали, за начина, по който те влияят върху българската среда.

"Не искам да коментирам конкретни фигури, личности. Бих спрял само да кажа, че връзките, тези връзки между сенчестите бизнесмени, всички знаят за кой става дума, и политиката в България е голяма част от проблема тук", отговори американският посланик.

Според него България продължава да се слави като страна, където има толерантни отношения между отделните етнически групи и тези отношения, по думите му, зависят от волята на народа да спазва тази традиция и хармония в обществото.

Запитан дали споделя оценката за Бойко Борисов в публикацията от март т.г. в американското издание "Конгрешънъл Куотърли", Байърли каза, че "тази публикация не е публикацията на американското правителство и оценките, възгледите в нея не задължително отразяват политиката на САЩ".

В отговор на въпрос за евентуално създаване на президентска партия от държавния глава Георги Първанов, посланикът каза: "Не съм информиран за това Първанов да прави президентска партия".

Американският посланик посочи, че те са съгласни с оценка на ЕС за корупцията в България - че има определен напредък в някои сфери, но има несвършена работа и става въпрос за връзката между сенчестия бизнес и политиката.

Разрешаването на визовия режим за българите зависи от Конгреса на САЩ, каза Байърли. Той допълни, че все още броят на българите, които пътуват с цел туризъм и остават в Америка е прекалено голям. Надяваме се, че след няколко години ще можем да говорим конкретно за безвизовия режим, допълни той.

Според американския посланик новата агенция по сигурността, така нареченото българско ФБР, няма нищо общо с американското ФБР. Тази агенция има своята логика, има прецеденти в други страни на биншия Варшавски договор, смята той.

Посланикът повтори позицията си, че новата агенция трябва да е максимално защитена от политическо влияние и да се ръководи от професионалисти, а не от политически фигури като върху нея се осъществява мониторинг и контрол от Народното събрание.

Запитан дали в нейното ръководство могат да участват бивши служители на Държавна сигурност, какъвто спор се води, Байърли повтори, че важното е хората, които ръководят новата агенция да са професионалисти, а за служителите на ДС е въпрос на Народното събрание, което пише закона и той не би ги изключил автоматично.

Предложението на депутата от ОДС Иван Сотиров

Народното събрание да приеме декларация, в която да се разграничи от изявленията на лидера на ДПС Ахмед Доган,

предизвика едночасов дебат в пленарната зала. Мнозинството отхвърли предложението да стане точка от дневния ред.

Зам.-председателят на парламентарната група на ДПС Лютви Местан изрази удовлетворение от факта, че огромната част от депутатите са отхвърлили предложението. Той каза, че предложената декларация няма за предмет изявленията на Ахмед Доган, а превратно тълкуване на думите му, които, по думите му, очевидно са затруднили депутатите от ОДС и те не са ги разбрали правилно.

България днес живее в условия на демокрация и едва ли някой отговорен политик ще отрече, че се купуват гласове. Това уродливо явление съществува и когато един политик казва, че демокрацията го предполага, това не означава, че той е съгласен с него, а го подлага на дебат, заяви Лютви Местан.

Зам.-председателят на групата на ДСБ Екатерина Михайлова посочи, че парламентът два пъти е взимал отношение в декларации относно поведението на народни представители.

Единият път беше осъдено поведението на лидера на "Атака" Волен Сидеров и на напусналия вече парламентарната група Павел Чернев - за инцидента на автомагистрала "Тракия", а вторият път беше осъдено поведението на Димитър Стоянов в качеството му на наблюдател в Европейския парламент, припомни Михайлова.

Тя беше категорична, че думите на Ахмед Доган уронват престижа на Народното събрание, защото демокрацията не предполага купуването на гласове и един действащ политик не може да си позволи да изразява такова мнение.

Тя призова Народното събрание да приеме нов избирателен закон, в който да се пребори не само с купуването на гласове, а и с избирателния туризъм. Това е дълг на парламента и ако не го направим сега, ще тежи на съвестта най-вече на управляващите, отбеляза Екатерина Михайлова.

Яне Янев от ОДС каза, че ако имаше истински избирателен закон, купуването на гласове нямаше да бъде възможно. Не бих се учудил ако Доган си направи собствен парламент и в него вика и председателя на Народното събрание, заяви Янев.

В отговор председателят на НС Георги Пирински отправи към него репликата, че все пак волята на фантазията му трябва да има известни граници.

Ангел Найденов от "Коалиция за България" припомни, че България вече се намира във фазата на интерпретацията на резултатите от местните избори. Натъкнахме се на доста прецеденти, които още дълго време ще бъдат предмет на дискусия. Сблъскахме се с отвратителни практики и с демонстративно купуване на гласове, каза той.

Според Найденов това грозно явление не позволява изборите да са състезание на идеи, а на банкови сметки. Въпреки това позицията на "Коалиция за България" е, че е неуместно парламентът да взима отношение по изказванията на един народен представител, което не означава, че одобрява купуването на гласове, каза още Ангел Найденов.

Мирослав Мурджов от Български народен съюз обвини ДПС, че е етнически тип партия и е наложила анадолски практики в България, като купуването на гласове.

ДПС си мисли, че всичко, което практикува отдавна, днес може да го легитимира като държавно управление. Тя не е либерална партия, въпреки твърденията си, категоричен беше Мурджов.

Станимир Илчев от НДСВ обясни, че жълтата партия ще настоява да бъде приет закон за референдумите и първото допитване, което ще се проведе, ще бъде за задължително гласуването по време на избори.

Парламентарната група на "Атака" предлага да бъде създадена временна анкетна комисия, която да разследва "фалшификациите и подмяната на вота на българите на местните избори", каза лидерът на "Атака" Волен Сидеров.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

БДЖ купува от Германия 76 модернизирани вагона

БДЖ купува от Германия 76 модернизирани вагона

България Преди 35 минути

Подвижният състав отговаря на всички съвременни стандарти за комфорт

Снимката е илюстративна

Жена не реже ноктите си 35 години, ето резултата (ВИДЕО)

Любопитно Преди 41 минути

В продължение на 34 години, до пенсионирането си, тя е работила за пощенската служба на САЩ

Vivacom Регионален грант подкрепя 10 проекта със 100 000 лева

Vivacom Регионален грант подкрепя 10 проекта със 100 000 лева

Любопитно Преди 52 минути

До сега телекомът е подкрепил 118 проекта на 105 граждански организации, а общата стойност на сумата вече надвишава 600 000 лева

Какво показа експертиза по делото за изборите в София

Какво показа експертиза по делото за изборите в София

България Преди 1 час

Според заключението Васил Терзиев получава няколкостотин гласа повече от тези, които до момента са отчетени

Снимката е илюстративна

Отмениха търсенето на великденски яйца в гробище

Свят Преди 1 час

Децата няма да се "катерят по гробовете", уверяват организаторите на събитието

Спешни промени в закони, заради кризата със служебния премиер

Спешни промени в закони, заради кризата със служебния премиер

България Преди 1 час

Проблемът обаче се корени в Конституцията, смята Караджов

Гатьо от Hell’s Kitchen: Всички ядат шкембе чорба!

Гатьо от Hell’s Kitchen: Всички ядат шкембе чорба!

Любопитно Преди 1 час

Поставихме Гатьо в ситуация да видим дали познава достатъчно добре феновете на Кухнята на Ада и вижте какво каза той

Вътев би приел да бъде служебен министър

Вътев би приел да бъде служебен министър

България Преди 2 часа

Вътев подчерта, че е влязъл като експерт в настоящия кабинет

Подуправителите на БНБ: Нека президентът да намери решение

Подуправителите на БНБ: Нека президентът да намери решение

България Преди 2 часа

И тримата споделиха мнението на гуверньора Димитър Радев

Арнолд Шварценегер публикува снимка с пейсмейкъра

Арнолд Шварценегер публикува снимка с пейсмейкъра

Любопитно Преди 2 часа

Тази седмица актьорът сподели, че наскоро е претърпял операция за имплантиране на пейсмейкър

Алла Пугачова и Владимир Путин

Русия обяви Алла Пугачова за "чуждестранен агент"

Свят Преди 2 часа

По-рано в Русия се появиха медийни информации, че властите подготвят такъв ход срещу иконата на съветската поп музика

Доналд Тръмп

"Бог да благослови Америка": Доналд Тръмп продава библии по 60 долара

Свят Преди 3 часа

Концепцията за Библията, покрита с американското знаме, предизвиква безпокойство сред религиозните кръгове в САЩ

Мъж заплаши лекар с газов пистолет в болницата в Шумен

Мъж заплаши лекар с газов пистолет в болницата в Шумен

България Преди 3 часа

Причината е, че е чакал дълго за преглед

NYT: Ескалация от Путин – на Украйна ѝ предстоят тежки месеци

NYT: Ескалация от Путин – на Украйна ѝ предстоят тежки месеци

Свят Преди 3 часа

Кремъл продължава да твърди, че Украйна стои зад нея, сигнализирайки намерението на Владимир Путин да увеличи ескалацията на фронта, пише експертът по руска външна политика и сигурност Хана Ноте

Денков: Дневният ред на обществото зависи от действията на президента

Денков: Дневният ред на обществото зависи от действията на президента

България Преди 3 часа

Това заяви премиерът в оставка акад. Николай Денков във връзка с консултациите на "Дондуков" 2 в търсене на служебен министър-председател