0

С поред една от шегите за Фидел Кастро, при посещение в Еквадор той получил като подарък костенурка от островите Галапагос.

Кубинският лидер попитал колко дълго живее костенурката и след като му отговорили, че представители на този вид доживяват до близо 200-годишна възраст, той я върнал с думите: "Това е проблемът с домашните любимци. Точно човек се привърже към тях, и те умират."

Разговорите за смъртта на Кастро дълго време бяха табу в Куба, а легендарната му способност да оцелява подхранваше мита за неговото безсмъртие. След като обаче на 31 юли Ел Команданте предаде управлението на Острова на свободата на 75-годишния си брат Раул, този мит бе силно разклатен. Това е първият случай откакто Кастро взе властта преди 47 години, в който той прехвърля на друг някое от задълженията и правомощията си.

Въпреки успокоителните официални съобщения, че Фидел се "чувства добре" и "гибелта на вожда на революцията е още далеч", спекулациите около състоянието на 79-годишния лидер продължават. Според разпространената от кубинските власти информация Кастро е претърпял спешна операция след вътрешен кръвоизлив, причинен от стрес и преумора.

Предвид фак­та, че здравето му беше обявено за държавна тайна и подробностите са обвити в мистерия, трудно може да се прогнозира дали оттеглянето му е временно и той наистина ще се завърне начело на Куба след няколко седмици. Дори това да се случи, вече е ясно, че началото на края на 47-годишното му управление настъпи и Островът на свободата се готви за живота след ерата "Фидел".

Пътят на Фидел

Походът на Ел Команданте към властта започва на 26 юли 1953 г., когато той заедно с брат си Раул и още близо 100 бунтовници щурмува казармата "Монкада" в Сантяго де Куба. В този момент Куба е под контрола на диктатора Фулхенсио Батиста, превърнал страната в "най-голямото американско казино". Атаката завършва катастрофално и Фидел се озовава в затвора, но по-късно е амнистиран и изпратен в изгнание в Мексико.

Кастро основава революционното движение "26 юли" и през 1959 г. влиза триумфално в Хавана на гребена на всенародната любов. През следващите години той създава първата комунистическа държава в Западното полукълбо.

Кастро винаги е твърдял, че неговата идеология е преди всичко кубинска. "Няма комунизъм или марксизъм, а представителна демокрация и социална справедливост в добре планирана икономика", казва той по онова време.

Първата страна, която признава новия режим, е САЩ. Впоследствие Вашингтон започва да се отнася с подозрение към политиката на Кастро и през 1961 г. прави опит да го свали от власт. В Залива на прасетата в южната част на острова дебаркира армия от кубински емигранти, тренирана от ЦРУ. Десантът завършва с поражение, което се превръща в един от най-унизителните провали на ЦРУ, а Фидел отбелязва първия си голям триумф над веч­ния си противник САЩ.

Противопоставянето с Вашингтон тласка Кастро в прегръдките на СССР и сближаването с тогавашния съветски лидер Никита Хрушчов превръща Куба в бойно поле на студената война. През 1962 г. светът е изправен на ръба на ядрен конфликт, когато американското разузнаване открива, че на острова са разположени съветски ракети. Карибската криза приключва с изтеглянето на ракетите от Куба в замяна на тайно премахване на американско военно оборудване от Турция, а Фидел се превръща официално във враг №1 на САЩ.

Вечният оцеляващ

Така в продължение на близо половин век Кастро, властващ над намиращия се на 140 км от САЩ бастион на комунизма, е постоянен дразнител за Вашингтон. Неувяхващият чар на брадатия бунтовник, нестихващият му революционен плам и ярките му ораторски способнос­ти превърнаха Кастро в икона за левите в целия свят.

Фидел надживя управлението на девет американски президенти, устоя на краха на Съветската империя и на 45-годишното икономическо ембарго на САЩ и оцеля при безброй опити за покушение. Самият Кастро шеговито се определя като олимпийски рекордьор по оцеляване и често изтъква 638-те неуспешни опита на ЦРУ и кубинските емигранти да го премахнат.

Някои от конспирациите за ликвидирането му могат да засрамят дори сценаристите на фил­мите за Джеймс Бонд. Най-екзотичните сценарии за атентат включват токсични пури (не е известно дали тези опити имат връзка с отказването му от пушенето през 1986 г.), отровен водолазен костюм, стреляща камера и експлозиви, маскирани като рапани.

От Кастро на Кастро

Това, което не успя да свърши ЦРУ, може би е на път да свърши природата. Предаването на властта е знак, че този път здравословните проблеми на Фидел са сериозни и Куба е на прага на значими промени. За момента едно нещо остава неизменно - лидер на име Кастро. По-малкият брат на Фидел от години е №2 във властта и отдавна е сочен за наследник на Ел Команданте.

Раул е считан за прагматик, а според революционната версия на историята той е хардлайнер, докато неговият по-голям брат е мечтател. Известен като архитект на кубинските въоръжени сили и ефективен администратор, според някои анализатори Раул може да се опита да имитира китайския комунистически модел с отваряне на икономиката за чужди инвестиции и създаването на частен кубински бизнес в съчетание със запазването на стриктен политически контрол.

Проблемът е, че Раул ще бъде изправен пред вътрешна и външна съпротива. В Куба той не е така популярен като своя харизматичен брат, а стратезите във Вашингтон наскоро подготвиха доклад, един от основните пунктове, в който е саботирането на предаването на властта от Кастро на Кастро. Така че нищо чудно революцията да си отиде заедно с Фидел.

---------------------

* Довиждане (от испански)

Инвестиционна дестинация Хавана

Перспективата за смъртта на Фидел Кастро развълнува не само емигрантите в Маями, но и притежателите на кубински облигации с просрочен падеж.

Куба, която през 1986 г. обяви мораториум върху плащанията по външния дълг, в момента има задължения в размер на над 14 млрд. долара, като търгуемите дългови инструменти с просрочен падеж са с номинална стойност 2.5 млрд. долара. По принцип инвеститорите в такъв тип дълг плащат занижени цени, но често трябва да чакат с години настъпването на събитие като смяна на режима или преструктуриране на задълженията, преди да спечелят. Когато очакваното събитие се случи, печалбите могат да бъдат големи. Преди Втората война в Залива възлизащият на 119 млрд. долара иракски дълг се търгуваше за по-малко от 10% от номинала. През миналата година притежателите му получиха близо 20% от номинала.

Според инвестиционната компания Exotix през последните дни цените на кубинския дълг са се движили в тесни граници. Това показва, че смъртта на Кастро е събитие, което инвеститорите отдавна очакват. Раздвижване може да настъпи в момента, когато ограниченията за американски финансови институции, които сега не могат да притежават или търгуват кубински дълг, бъдат вдигнати. Тогава кубинският дълг, който сега се търгува за едва 6% от номинала, може да се окаже добра инвестиция.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Катастрофа в София, моторист е в много тежко състояние

Катастрофа в София, моторист е в много тежко състояние

България Преди 1 час

Ударили са се кола и два мотора

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Любопитно Преди 2 часа

Той даде втори шанс на талантливата Никол, която беше на крачка от напускане на надпреварата

Скандал, Русия наложи вето на резолюцията на ООН за КНДР

Скандал, Русия наложи вето на резолюцията на ООН за КНДР

Свят Преди 4 часа

Гласуването в 15-членния съвет завърши с 13 гласа "за", Русия гласува "против"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Свят Преди 5 часа

Целта е проверка за лица, които са нерегламентирано в тях, опасни предмети, наркотици и забранени вещи

Полша разкри руска шпионска мрежа

Полша разкри руска шпионска мрежа

България Преди 6 часа

Обиски в столицата Варшава и южния град Тихи

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

България Преди 7 часа

Сигналите са фалшиви и екипите не са открити съмнителни предмети

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Свят Преди 7 часа

Разкопките са извършени в района на град Кандира в Турция

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

България Преди 8 часа

Разследват измама със субсидия, свързана а с пандемията от COVID-19

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

Любопитно Преди 8 часа

Това доказва, че на генетичните прогнози не трябва да се разчита твърде много

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Свят Преди 8 часа

Известно е, че този щам на птичия грип предизвиква смъртоносни епидемии сред дивите и домашните птици и понякога заразява хора

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Любопитно Преди 8 часа

Херцогинята е започнала да работи върху стила си с Джейми Мизрахи

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Свят Преди 8 часа

Песков: Бихме очаквали повече внимание от Павел Дуров

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

България Преди 9 часа

В помещението са установени картечен пистолет, две пушки, 6 револвера, 2 пистолета, противотанков снаряд

<p>Когато Земята бе &quot;ударена&quot; с 10 милиарда атомни бомби</p>

Събитието Карингтън: Когато Земята бе "ударена" с 10 милиарда атомни бомби

Любопитно Преди 9 часа

"Това просто доказва още веднъж, че бурята Карингтън е била екстремно събитие"

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Любопитно Преди 9 часа

UFC и A1 България продължават правата за излъчване за следващите години

<p>Кремъл затяга хватката си над Русия</p>

Арести и насилие над независими журналисти в Русия

Свят Преди 9 часа

Задържан журналист: Ритаха ме, слагаха си краката на главата ми, кълчиха ми пръстите