0

"Тъкмо ставам от телевизора! и ставам с егати отвръщението. И едните и другите са подставени пионки на тези вътре. Управляващите предвидливо си изтеглиха техните "опозиционери" от атака да не се намесят безмозъчните пролетарски лумпени, изправиха разединените студенти и пенсионери срещу полицията и гледат сейр. Баце, протест не се прави така. Тръгнали харабийте да мерят сили с полицията които предварително са подготвенни със протектори и палки за масови мелета и сбивания. Аз говоря да има тихи протести с дъготраен ефект. Какво сиреч означава тих протест. Без фанфари и тъпани да се нападат представители на власта. Една агитка да се събере за минути пред дома на даден примерно министър, изчаква се и се атакува изнивиделица..."

Така започва последният постинг на Atila в блога му. Правописът и пунктуацията са запазени.

Името на хунския вожд е онлайн псевдоним

на Мирослав Блажев, на 33 г., от град Севлиево, по професия - охранител.

Това е човекът, който във вторник похити пътнически автобус и два часа по-късно се предаде на полицията. Носел е пистолет и боеприпаси - по един патрон за всеки от 40-те души в рейса.

Той се оказа активен форумец, чийто достъп често е бил ограничаван от модераторите. Разследващият журналист от в. "24 часа" Станимир Въгленов, администрирал онлайн дискусиите след пускането на сайта на всекидневника 24chasa.bg, си спомня как се е сблъсквал с Атила още през 2005 г.

"Мирослав и подобните нему приличат на Дон Кихот и лудостта му -

живеят в измислен свят, защитават си възгледите и тръгват на път тежко въоръжени, за да се борят с въображаеми чудовища. При което често си патят мирни жители", пише Въгленов днес под заглавие "Блажев - от живота във форуми до истинския пистолет" и допълва:

"Интернет писанията му ми дадоха представа що за човек е. Непредсказуем! При него разстоянието от нормалния разговор до агресията е точно една крачка. Вероятно тя го е деляла от стрелбата в пълния с хора автобус."

Атила дори посрещнал новата година в интернет - последният му постинг за 2008 г. във форума на "24 часа" бил половин час преди полунощ.

След забраната, налагана му от модераторите, се завръщал с други профили, но скоро отново бивал разконспириран заради крайните си тези по теми като национализъм, антикомунизъм, православие и ислям, Балканите.

Блажев охотно предоставя координати за връзка - ICQ номер, скайп профил или имейл адрес. Описва се като член на ВМРО в продължение на 10 години, от размирната 1997-а насам - но вече бивш. От партията на "войводите" (VMRO.bg) обаче твърдят, че е бил само симпатизант.

Офлайн подвигът му от тази седмица предизвиква дискусии и загриженост не само за сигурността на междуградския пътнически транспорт. Според Станимир Въгленов си струва да се запитаме

дали висенето в Мрежата, виртуалният живот по форуми и блогове

влияе върху разстройството на личността - а също и как човек, лежал в психиатрия толкова дълго време, е работил като охранител и се е снабдил с толкова оръжие.

Възможно е раждането на детето на Мирослав и приятелката му Розина на 17 януари да го е разтърсило, допуска журналистът и отново прави аналогия с Дон Кихот.

А още по-важният въпрос, задаван в редакционния коментар на вестника, е дали хиляди луди хора не ходят край нас.

"Държавата вдигна ръце от душевно страдащите си пациенти, които избиват комплекси и болестни състояния с агресия и насилие. Крайно време е такива хора да бъдат заведени на точен отчет и редовно лекувани", призовава всекидневникът.

Нервак е, но бързо му минава ядът, споделя пред "Труд" приятел на похитителя, според когото Блажев се е ровил и във форумите на "Атака" и е изливал гнева си в чатовете.

По същата тема "24 часа" разговаря с началника на сектор "Специализирани психологически изследвания" в института на МВР д-р Неделчо Стойчев.

Атила е искал да го харесат заложниците,

е озаглавено интервюто. Опитният психолог описва Блажев като човек, изпаднал в екзистенциална криза, който по неадекватен начин е потърсил решение за себе си и за изява на скритите си претенции към обществото.

Според експерта в този случай не може да се говори за психично заболяване - похитителят на рейса по-скоро принадлежал към хората със сериозни личностни разстройства или психични отклонения.

В такива случаи човек възприемал света по параноичен начин и е склонен да взема заложници, за да решат свои въображаеми проблеми или само да ги афишират, търсейки съчувствие на много по-високо равнище.

Запитан какво би подтикнало Блажев да сложи трагичен край на отвличането, д-р Стойчев отговаря: "Този човек е получил наскоро травма, най-вероятно от нарцистичен тип - незачитане, подценяване.

Засегната е кауза, която той смята за справедлива

Информацията, че симпатизира и членува в националистически организации, означава именно това. Чрез активността си в интернет, чрез пропагандирането на тези ценности, той компенсира вътрешния си дисбаланс.

Националистическата кауза е хубаво нещо, но се използва често от хора, за да се противопоставят на останалия свят - ние си имаме една ценност, който не е с нас, е против нас.

Членове на терористични групи стават точно хора, на които им трябват авторитети. Лидерът е успешен, значи и ти си успешен", заключава психологът от МВР.

Под заглавие "Атила напирал да пази АЕЦ"

в. "Стандарт" пише днес, че Блажев е бил невъоръжен гард, а работодателите му от две охранителни фирми през последната година и половина изпитвали недоверие към неговия рязък и избухлив характер.

Той обаче на два пъти минал успешно тестовете за психическа годност, а в документа за моментно психично състояние не бил отразен престоят му в местния психодиспансер през 1996 г.

Ловешкият районен съд постанови за Блажев мярка за неотклонение 
"задържане под стража", информира по-късно БТА. 

Похитителят, който за 72 часа беше задържан в полицейския арест, отива в психиатричното отделение на затвора в областния град.

Пред съдебния състав шефът на местната психоболница д-р Митко Митев, който е прегледал Блажев в ареста, е заявил, че задържаният в момента няма признаци на психиатрични разстройства. 

В едномесечен срок двама психиатри и психолог ще направят комплексна съдебно-психиатрична експертиза за здравословното състояние на Мирослав постанови още съдът.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Във форум: "Как се чистят петна от червено вино и черен хайвер???" Отговор: "Оставете ги като скъп спомен..."
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

"Булгаргаз" предлага по-висока цена на природния газ през април

"Булгаргаз" предлага по-висока цена на природния газ през април

България Преди 8 минути

КЕВР ще реши окончателната цена на синьото гориво

Apple патентова нов тип батерия за смартфони

Apple патентова нов тип батерия за смартфони

Технологии Преди 12 минути

Тя е по-мощна, по-здрава и по-малка

Раздадоха наградите "Икар", ето кои са отличените артисти

Раздадоха наградите "Икар", ето кои са отличените артисти

България Преди 45 минути

Театралните награди бяха връчени от Съюза на артистите в България (САБ) снощи на церемония в Народния театър

Северна Корея цензурира дънките на британски телевизионен водещ (ВИДЕО)

Северна Корея цензурира дънките на британски телевизионен водещ (ВИДЕО)

Свят Преди 50 минути

"Никога не съм се възприемал като опасен подривен империалист - обикновено ме смятат за доста уютен и безобиден", казва телевизионният водещ

Разбиха мащабна схема за търговия с лекарства

Разбиха мащабна схема за търговия с лекарства

България Преди 1 час

При обиските е открит е инсулин, който липсваше на пазара

"Да се завърнеш в бащината къща...": 137 г. от рождението на Димчо Дебелянов

"Да се завърнеш в бащината къща...": 137 г. от рождението на Димчо Дебелянов

България Преди 1 час

Творчеството на Димчо Дебелянов го прославя като „поетът на любовта, на тихата скръб, на цъфналите вишни“

Радев: Започвам среща с всички потенциални премиери - днес, утре, ако се наложи и в почивните дни

Радев: Започвам среща с всички потенциални премиери - днес, утре, ако се наложи и в почивните дни

България Преди 1 час

Това заяви президентът, след като ИТН върна празна папката с третия мандат

Децата на Майкъл Джексън присъстваха на лондонската премиера на "MJ: Мюзикълът"

Децата на Майкъл Джексън присъстваха на лондонската премиера на "MJ: Мюзикълът"

Любопитно Преди 1 час

Принс, Парис и Бланкет Джексън присъстваха на премиерата на "MJ: Мюзикълът" в Prince Edward Theatre в Лондон

Отиваме на избори: ИТН получи и върна празна папката с мандата

Отиваме на избори: ИТН получи и върна празна папката с мандата

България Преди 1 час

Правителството, което управляваше през тези 9 месеца, отдавна сме определели като вредно, затова се радваме, че тази 9-месечна агония приключва, заяви Ивайло Вълчев

<p>Защо Зеленски смени шефовете на сигурността и разузнаването</p>

Каква е причината за рокадите в Украйна: Зеленски смени шефовете на сигурността и разузнаването

Свят Преди 2 часа

В традиционното си вечерно видео обръщение украинският президент не спомена никакви конкретни причини за уволнението на Олекси Данилов

<p>Украйна: Това беше целта на руските удари на 22 март</p>

Украйна: Целта на руските удари на 22 март беше пълно спиране на електричеството

Свят Преди 2 часа

Това каза министърът на енергетиката Герман Галушченко

Владимир Путин

"Това е просто глупост": Путин с коментар за членките на НАТО

Свят Преди 2 часа

В речта си пред руските пилоти от военновъздушните сили снощи той заяви, че страната няма "никакви агресивни намерения"

Земетресение в Румъния

Земетресение в Румъния

Свят Преди 2 часа

Епицентърът е бил на 20 километра западно от Пятра Нямц и на два километра северно от Биказ

<p>&quot;Тренират реални бойни действия&quot;: За какво се готви Беларус</p>

"Тренират реални бойни действия": Беларус се готви за конфронтация с НАТО

Свят Преди 2 часа

Лукашенко често бива наричан „вярното кученце" на Путин