0



Около 220 хиляди българи работят легално на територията на Европейския съюз по данни на Европейската комисия.

Около 30 хил. от тях са сезонни работници в Германия и Испания. Новите страни-членки на ЕС, като Литва, Латвия, Естония, Полша и Словакия активно отварят пазара си за работна ръка от България.

В края на миналия месец Европейската мрежа за трудова мобилност EURES организира у нас информационни дни с представители на службите по заетостта на тези страни, които да популяризират възможностите за работа там.

Ако доскоро за Европа заминаваха основно работници в консервната промишленост, берачи на плодове и зеленчуци, чистачи и шофьори, сега се търсят с инженери, техници и дори архитекти и счетоводители.

Европейският пазар на труда включва общо 327 млн. работещи. На този фон 20-те милиона чужденци не изглеждат значително число. Още повече че 40% от тях са граждани на ЕС, но не работят в родината си.

В същото време на територията на Евросъюза престояват незаети 4 млн. свободни работни места, а средната безработица е 8%, тоест по-висока, отколкото в момента в България. Сред младите европейци тя е още по-голяма - 17 на сто.

Няколко месеца след присъединяването на България т.нар. инвазия на българите към Евросъюза вече не изглежда така свръхзастрашителна, каквито опасения имаше преди година, а от Брюксел идват сигнали, че ограниченията за свободна работа, наложени на България от някои страни членки, ще бъдат преразгледани и премахнати по-рано от планираното.

В момента около 220 хиляди българи работят легално на територията на Европейския съюз, сочат данните на Европейската комисия. Около 30 хил. от тях са сезонни работници в Германия и Испания. Официалната статистика ги "хваща", защото те пътуват с посредничеството на Агенцията по заетостта, по междуправителствени спогодби за заетост.

Трудно е да се каже обаче колко са българите в Гърция и Великобритания например - също две популярни дестинации в търсенето на работа.

Как изглежда българският трудов емигрант? Според Европейската комисия той е

млад, семеен, със средно образование и не много висока квалификация

и по-склонен да върши "черна" работа, отколкото колегите му от други държави от Централна и Източна Европа. Тенденцията в стара Европа е различна - там сменят държавата и работата предимно висококвалифицираните и несемейните. Като цяло обаче "портретът" на трудовия емигрант вече доста се различава от познатия образ на гастарбайтера, който заминава от бедна в богата държава и се установява там със семейството си.

"Хората вече пътуват просто за разнообразие, за да поемат предизвикателството на новото и непознатото, остават в чужбина за две-три години, после се връщат, после пак заминават", разказва Йохан тен Гьозендам, шеф на отдел "Услуги за заетост и мобилност" в Европейската комисия.

На път е да се промени и образът на българин, работещ в друга европейска страна. През първата година от еврочленството вече се променят направленията на трудовата миграция на българите. Ако доскоро Великобритания, Гърция и Испания бяха основните приемащи страни, сега

към България се отварят и новите членки на ЕС - Чехия, Словакия, Кипър

Обяснението е лесно - самите чехи, словаци, унгарци и пр. заминават на работа в Англия или другаде в търсене на по-високи доходи и освобождават собствените си работни места. Затова и офертите към българите стават по-разнообразни.

Докато само преди година страната ни беше основен "доставчик" на транжори, работници в консервната промишленост, берачи на плодове и зеленчуци, чистачи и шофьори, сега палитрата се обогатява с инженери, техници и дори архитекти и счетоводители.

Една от основните оферти на посреднически фирми е за работа в заводите на "Панасоник" в чешкия град Пилзен. В случая дори не се изисква кандидатите да говорят чешки или английски език, достатъчно е да умеят да се изразяват добре на български.

Работодателят очаква от кандидатите да имат елементарна компютърна грамотност или да са в състояние бързо да се учат. Работата - тестване и сглобяване на компоненти, се заплаща с 525 - 575 евро на месец плюс всички осигуровки. Желаещите могат да ползват квартира, допускат се и семейни двойки. Ограничението за възраст е 50 години.

Заварчици, помощник-заварчици, тенекеджии, бояджии, автомеханици и монтажници търси у нас и автомобилният гигант "Шкода". Договорът е за една година, а заплащането е 3 евро на час. Сумата не изглежда зашеметяваща, но е чиста, т.е. след удръжките, а работодателят осигурява и квартира близо до завода.

Вече водим преговори и с Латвия, където също се търси широка гама специалисти и неквалифициран персонал - от работници за изкопни работи до капитани на кораби, съобщи посредник.

На пръв поглед заплащането не надхвърля значително нивата в България и не би трябвало да е от чак такова значение, за да реши човек да се изсели от страната си. Плюсът обаче е, че

работодателите покриват изцяло режийните разноски

а това е основно разходно перо у нас. Това улеснява взимането на решение за заминаване. Профилът на търсещите работа в чужбина е възможно най-широк - от 18-годишни младежи без опит и квалификация до 55-годишни семейни мъже и жени, разказват посредниците. Адаптацията на новото място също минавала по-лесно заради близкия език и манталитет.

Дори Германия, която наложи забрана за достъп на работна сила от България до трудовия си пазар, частично отваря вратите за българи чрез два вида програми.

Едната е за сезонни работници, където разрешителното е ограничено за срок от 4 месеца. Другата програма е по спогодбата за наемане на квалифицирани кадри с цел повишаване на езиковите им умения. И в двата случая владеенето на немски език е задължително.

По тази програма е разрешен престой в страната до 18 месеца. Още в края на този месец предстои официална трудова борса за хора със специалности в туризма, които могат да бъдат назначени в Бавария. През ноември пък е

българско-германската борса за инженери

съобщиха от Агенцията по заетостта. Заплатата на наемните работници е между 6 и 9 евро на час, като всеки сам плаща квартирата си. В програмата за повишаване на езиковите умения квалификацията е задължителна, а заплатата за сервитьор например е около 1600 евро месечно.

Без конкуренция остават и британските оферти за болногледачки и чистачки в старчески домове. За вторите не се изисква дори квалификация, а познанията по английски език могат да са начални. Фирмите посредници обещават заплати от по 11 500 - 12 500 британски лири. Квалифициран готвач може да се договори за

начална годишна заплата от 13 хил. лири на Острова

която може да достигне и 16 хил. лири, обещават посредниците. Домашни помощнички и детегледачки се търсят и в Кипър, където заплатите са по-ниски - 350 - 400 евро, но храната и квартирата са за сметка на приемащата страна.

Там лесно може да се намери работа и в строителството, както и в туризма. Според официалните данни на кипърската Агенция по заетостта в страната има дефицит на заварчици, строители, IT специалисти, автомеханици. Минималната заплата за сервитьор например е над 900 евро на месец, а на готвач - 1400 евро.

Оттам наскоро дойде и голяма заявка за наемане на българи за строителството на ново летище в Лимасол. Търсят се всякакви специалисти - от архитекти до работници.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Най-често срещаните предизвикателства при управлението на служители от Gen Z

Най-често срещаните предизвикателства при управлението на служители от Gen Z

Любопитно Преди 37 минути

Днес работодателите са изправени пред много сериозни предизвикателства

Какви са щетите след градушката в Старозагорско (ВИДЕО)

Какви са щетите след градушката в Старозагорско (ВИДЕО)

България Преди 41 минути

Силни бури се разразиха в централните и южни части на страната в четвъртък следобед

<p>Митов: Това е истинската причина да бъде свален Росен Желязков</p>

Митов: ПП-ДБ търси кризисен PR, затова беше свален Росен Желязков

България Преди 1 час

Така искат да излязат от темата с пуделите, пачките, митниците и връзките им с контрабандисти, отбеляза депутатът от ГЕРБ-СДС

Любимите храни на принцеса Даяна

Любимите храни на принцеса Даяна

Любопитно Преди 1 час

Да разберем заедно какви са нейните любими ястия и как можем да се вдъхновим от изтънчения ѝ вкус

Зодиите в любовта: Колко ревнив е всеки един зодиакален знак

Зодиите в любовта: Колко ревнив е всеки един зодиакален знак

Любопитно Преди 2 часа

Всяка зодия носи със себе си уникален подход към ревността

Кого почита църквата днес

Кого почита църквата днес

Любопитно Преди 2 часа

Свети Василий живял по времето на източния император Лициний (307-323 г.) и бил епископ на град Амасия в северната малоазийска област Понт

Протести във Венеция след въвеждането на такса за туристи

Протести във Венеция след въвеждането на такса за туристи

Свят Преди 2 часа

Стигна се до сблъсъци между полицията и демонстрантите

Пускат движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас

Пускат движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас

България Преди 2 часа

От 5 март потокът от превозни средства се осъществяваше двупосочно в платното за София заради ремонт

Започва изплащането на великденските добавки за пенсионери

Започва изплащането на великденските добавки за пенсионери

България Преди 3 часа

Право на допълнителните средства имат около 534 хиляди българи

НС гласува увеличението на заплатите на военнослужещите

НС гласува увеличението на заплатите на военнослужещите

България Преди 3 часа

Според текстовете възнагражденият им ще се повишат средно с 30%

<p>Гърция няма да достави на Украйна системи за ПВО &quot;Пейтриът&quot; или С-300</p>

Мицотакис: Гърция няма да изпрати на Украйна нито С-300, нито "Пейтриът"

Свят Преди 3 часа

Той заяви, че страната му не може да достави оръжейни системи, които са от решаващо значение за самата Гърция

САЩ, Канада и Великобритания наложиха нови санкции срещу Иран

САЩ, Канада и Великобритания наложиха нови санкции срещу Иран

България Преди 3 часа

Мерките са насочени предимно към търговията и производството на безпилотни летателни апарати

Alphabet: AI е възможност, която идва веднъж в живота

Alphabet: AI е възможност, която идва веднъж в живота

Технологии Преди 3 часа

ИТ гигантът вижда огромен потенциал в технологията

Психолог обясни защо хората се страхуват от клоуни

Психолог обясни защо хората се страхуват от клоуни

Любопитно Преди 3 часа

Защо са толкова страшни клоуните четете в следващите редове

Новият член на НАТО се подготвя за война с Русия

Новият член на НАТО се подготвя за война с Русия

Свят Преди 3 часа

Близостта на Швеция до Русия кара най-новия член на алианса да се замисли дали неговата инфраструктура може да понесе атака от страна на Москва

Как да се освободим от стреса - 5 оригинални идеи

Как да се освободим от стреса - 5 оригинални идеи

Любопитно Преди 3 часа

Как да се справим със стреса четете в следващите редове