0
Коментираме юлските предложения

Изтърколи се още един месец и въпреки първоначалния ни скептицизъм, промените са доста, а не просто козметичен ретуш на системите от миналия месец. Три са основните фактори за това. Първият е поредното понижение на цените на процесорите AMD, което за съжаление ще се окаже последното поне до есента. Затова пък Intel смъкват сериозно цените в началото на следващата седмица, затова отсега ви обещаваме, че това ще окаже съществено раздвижване в августовските топконфигурации. На второ място, доларът достигна ново рекордно ниско ниво, губейки 3-4% от стойността си само за изминалата седмица. Макар и това на пръв поглед да изглежда несъществено, ни даде необходимите трийсет или четиридесет долара, които понякога бяха разликата между оптималното решение за всички компоненти и компромисът, наложен от бюджета. И накрая, този път, стимулирани от ниския долар, решихме наистина да изстискаме докрай средствата, заложени в четирите ценови диапазона.

Този месец в тестовия център на ?PC World? извъртяхме едни от най-мащабните тестове на дъна и памети, които ще публикуваме през августовския и септемврийския брой на печатното издание. Този път ще добавим една нова, интересна графа сред резултатите ? овърклока. Имахме възможността да добием съвсем непосредствени впечатления от качествата на огромна част от компонентите, за които става дума в конфигурациите и да погледнем някои производители в нова светлина, при това в положителен смисъл.

И така, какво направихме този месец вижте ТУК.

Към коментарите ->

[pagebreak]

Системата за 650 лева

Домашното мултимедийно PC (HTPC) става все по-мощно. Заслугата тук е основно на AMD и благодарение на деветоюлското понижение вече имаме машина с ?пълнокръвен? Athlon 64 процесор вместо Sempron-a. Този път заложихме на дъно Gigabyte; разликата в цената с модела на Jetway е пренебрежима, тази платка има повече видеоизходи ? VGA, HDMI и DVI (3 от 4-те възможни за чипсета 690G). Освен това, Gigabyte е по-масова марка, която можете да купите от почти всеки търговец, докато с Jetway нещата не стоят точно така. Самият чипсет е непроменен ? AMD 690G, който е доста смислено решение не само като основа за изграждане на HTPC, но и като база за евентуален ъпгрейд с по-мощна външна карта, защото вградената видеокарта не принципно не става за 3D игри, тази също не прави изключение. Компромис направихме с паметта, избрахме модули с по-ниска латентност CL5 на същия производител, за да компенсираме по-високата цена на процесора и да се вместим в бюджетната рамка. За съжаление, за разлика от останалите конфигурации, цените тук падат най-бавно, затова нямахме възможности да лавираме, за да неутрализираме цената на Athlon-а по по-безболезнен начин.

Препоръчан минимален ъпгрейд: За още $15 си вземете CL4 модули. Ако планирате в близко бъдеще да добавите още оперативна памет, използвайте един гигабайтов модул вместо два по 512 MB.

Разгледайте новите конфигурации ТУК.

[pagebreak]

Машината за 1000 лева.

По-съществените промени тук са на фронта на AMD. Процесорът е малко по-мощен (за съжаление не дочакахме аналогичните BE модели, които имат значително понижена консумация и топлоотделяне; става дума за температури с по 7 градуса по-ниски, което е много добра новина, особено в летните жеги). Запазихме дъното, дойде време да обзаведем системата с 8600 GT видеокарта на мястото на овърклокнатата 7600 GT, тъй като от една страна разликата в цената стана нищожна, а 8600 GT има и DirectX 10 като допълнителна екстра, пък и е по-мощна от картата от седма серия. Най-съществената промяна тук произтече от голямата разлика в цените на комплекта от процесор и дъно за Intel и AMD базираните системи. При AMD те са значително по-евтини, затова накрая се получи солиден паричен резерв. Предпочетохме да го реализираме като екипираме системата с още един гигабайт оперативна памет, вместо да наливаме пари в по-мощен процесор или/и дъно с чипсет nForce 570 SLI, тъй като така или иначе няма да използваме SLI конфигурация. По такъв начин въведохме още една новост ? диференцирането на двете системи и според паметта, а не само на платформата ? памет и дъно. В края на краищата, така на фронта AMD се получи много добре балансирана система, с която ще работите комфортно и под Windows Vista. Освен това видеокартата на този етап е достатъчно мощна, за да отнесем системата към машина от среден геймърски клас. В интелската система освен споменатия ъпгрейд на видеокартата, съществени новости няма. Както споменахме в увода ? очакваме там очакваме промени следващия месец.

Препоръчан ъпгрейд: За още $50 в Inlel базираната машина заменете паметта с 2-гигабайтовия комплекта памети Team Xtreem.

Разгледайте новите конфигурации ТУК.

[pagebreak]

Oптималната геймърска машина за 2000 лева

Разликите с предишния месец тук са най-съществени. Бюджетът е максимално реализиран. Ще започнем с промените, касаещи и двете системи. Диференцирахме машините допълнително, този път по видеокарта, това отново бе продиктувано от съществената разлика между цените на използваните процесори. Така конфигурацията, базирана на AMD вече се сдоби с 8800 GTS видеокарта, по-евтината 320-мегабайтова версия. При Intel парите стигнаха ?само? за Radeon X1950 XT, този компютър се оказа с $35 по-евтин. За само $7 отгоре спрямо предния месец вече можете да имате 100 гигабайта повече място на диска ? използваме модел на WD с капацитет 500 GB. Този път заложихме и на монитор с различна матрица - P-MVA, която наистина е по-бавна, но това не се усеща толкова драстично. За сметка на това получавате по-контрастен и дълбок образ и по-големи ъгли на видимост. Ако все пак сте безкомпромисни и държите на моделите с минимално време на реакция ? юнското ни предложение, както и 19-инчовата Iiyama ProLite E1900S-2 са добри алтернативи. Завършваме с промените в горната част на таблицата ? разбирайте процесорите и дънните платки. При AMD преминаваме на доказано 590 SLI дъно с някои допълнителни благинки за геймърите, доста смислен вграден звук и много подходящо за овърклок. Процесорът също е малко по-мощен. Колкото до Intel, тук веднага вкарахме в действие новия Cоre 2 Duo E6750, който поддържа 1333-мегахерцова шина. Заменихме дъното с модел на Gigabyte, който е качествено изпълнен, с отлично охлаждане и (колкото и да е невероятно) се клоква изключително добре. При това е с около $30 по-евтин от Asus-a, който ви предложихме предния месец.

Разгледайте новите конфигурации ТУК.

[pagebreak]

Тежката артилерия ? компютърът за 3600 лева

Универсалният боец в категория свръхтежка претърпя една съществена промяна - процесорът бе заменен с C2D Е6750 както в предния вариант. Това бе обезателно обвързано и със смяна на дъното с такова, поддържащо 1333 MHz FSB, така че изпратихме славния ветеран Bad Axe 2 в пенсия. Имахме и резерв около $80, натрупан от поевтиняването на монитора и обезценяването на долара, така тук избрахме модел на Asus с доста екстри. Спряхме се и на алтернативна кутия - забелязахме, че в момента CM Wavemaster е кът, затова ви предлагаме моделът Mystique от същата марка. Накрая, трябва да споменем няколко думи за оптичните устройства, които са променени навсякъде с модела на LG. Впечатленията, които натрупахме от моделите на LiteOn, които са с отлична производителност и ниско ниво на грешките са противоречиви. Въпреки изброените им достойнства, там наблюдаваме сериозно вариране между отделните партиди по отношение на нивото на шума, което в доста случаи е неприемливо, особено при моделите с LightScribe поддръжка. Ще бъдем и малко по-конкретни, що се отнася до 120 милиметровите вентилатори, които препоръчваме да използвате с охладителя Scythe Infinity. В цената сме заложили два Noiseblocker NB BlackSilentFan XL2 които съчетават ниско ниво на шума с добра производителност. Достойни алтернативи са перките на Scythe; бюджетният избор са моделите на австрийците от Arctic Cooling

Разгледайте новите конфигурации ТУК.

Източник: IDG.BG
Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

За Великден ще ходите ли някъде? - Моя е резервирал нощувки в Париж... - Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Нови разкрития за атаката в Сидни, при която беше нападнат&nbsp;епископ&nbsp;</p>

Арестуваха 7 тийнейджъри, свързани с намушкването на епископ в църква в Сидни

Свят Преди 8 минути

Седемте арестувани са на възраст между 15 и 17 години

Парламентът прие промени в НК, свързани със сексуалното насилие

Парламентът прие промени в НК, свързани със сексуалното насилие

България Преди 18 минути

Измененията, внесени от Министерския съвет, бяха подкрепени от 101 народни представители

<p>Блинкен пристигна в Китай (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

Блинкен пристигна в Китай

Свят Преди 42 минути

В Шанхай Блинкен ще се срещне с бизнес лидери и младежки организации

<p>Онлайн система&nbsp;с информация за сигнали ще помага на МВР за изборите</p>

Калин Стоянов: Онлайн система с информация за сигнали ще помага на МВР за изборите

България Преди 49 минути

Той присъства на тържествената клетва на стажанти от Центъра за специализация и професионална подготовка при Академията на МВР

ГЕРБ се регистрира за изборите 2 в 1

ГЕРБ се регистрира за изборите 2 в 1

България Преди 1 час

Най-важно е България да има нормално правителство, заяви зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев

<p>Космически ад: Бактерии-мутанти нападнаха Международната космическа станция&nbsp;</p>

Бактерии-мутанти застрашават здравето на астронавтите на МКС

Свят Преди 1 час

Повече за мутацията на бактериите четете в следващите редове

<p>11 души са приети в болница след инжектиране с фалшив ботокс</p>

Замъглено зрение и задух: Фалшиви инжекции с ботокс разболяха 22 души, 11 са приети в болница

Свят Преди 1 час

Опасно ли е инжектирането на ботокс четете в следващите редове

Дяволското гърло - Есента на демона

Пореден зловещ удар на серийния убиец в „Есента на демона“

Любопитно Преди 1 час

Какво ще се случи с Ирина – отвлечената дъщеря на Десподов?

Алек Болдуин нападна антиизраелска агитаторка в кафене (ВИДЕО)

Алек Болдуин нападна антиизраелска агитаторка в кафене (ВИДЕО)

Свят Преди 1 час

На кадри се вижда как тя многократно го призовава да изкрещи "Свобода за Палестина"

НС прие промени относно спорове за родителската отговорност

НС прие промени относно спорове за родителската отговорност

България Преди 1 час

В допълнение на правилата, уредени с Хагската конвенция, се въвеждат нови процедури при връщане на дете при международно отвличане

Phi-3 е най-малкият AI модел на Microsoft досега

Phi-3 е най-малкият AI модел на Microsoft досега

Технологии Преди 1 час

Той ще има три версии и се е учил от по-големите си събратя

Партиите в НС с декларации в памет на жертвите от арменското масово изтребление

Партиите в НС с декларации в памет на жертвите от арменското масово изтребление

България Преди 1 час

Народните представители почетоха с едноминутно мълчание и ставане на крака паметта на жертвите

„Семейство Симпсън“ „уби“ емблематичен герой

„Семейство Симпсън“ „уби“ емблематичен герой

Свят Преди 2 часа

Поддържащата фигура на Лари Барфлай дебютира в сериала през декември 1989 г.

Мъжът, арестуван за шпионаж в ползва на Китай, остава в ареста

Мъжът, арестуван за шпионаж в ползва на Китай, остава в ареста

Свят Преди 2 часа

Според федералната прокуратура сътрудникът е обвинен, че е предал информация от ЕП на Китай

ПП-ДБ се регистрира в ЦИК за предстоящия вот

ПП-ДБ се регистрира в ЦИК за предстоящия вот

България Преди 2 часа

"Нито ще се откажем, нито ще се предадем", заяви съпредседателят на обединението Кирил Петков

Руска ракетна атака в Харков, има ранени и материални щети

Руска ракетна атака в Харков, има ранени и материални щети

България Преди 2 часа

Най-малко 568 прозореца и 33 коли са понесли щети