0
Контейнеровозът "Рена", който заседна на 5 октомври на риф на 22 км от брега на Нова Зеландия, продължава да се крепи на косъм, докато спасителите се подготвят за изпомпването на стотици тонове тежко гориво, za да предотвратят най-голямата морска екологична катастрофа в страната.

Според властите вече 60 км от бреговата ивица на източното крайбрежие по Северния остров са замърсени от около 350 т петрол, изтекли от повредения кораб край пристанището Тауранга.

Най-малко 1000 морски птици са загинали, а други се нуждаят от грижи, за да се отърват от налепилия се по тях мазут.

Според спасителите пукнатините на двата борда на корпуса са се съединили някъде под кила и 47 000-тонният кораб едва стои цял само благодарение на някои вътрешни конструкции и на факта, че лежи върху рифа.

Матю Уотсън, говорител на компанията "Свицър", която извършва спасителната операция, заяви за радио "Нова Зеландия", че корабът е изключително опасен.

Той се е наклонил на 20-25 градуса и спуснатите с хелкоптер работници работят на тъмно, на хлъзгави от разлятия петрол палуби и под заплаха от падането на контейнери заради люлеенето на плавателния съд.

Изпомпани бяха само около 10 тона петрол, преди операцията да бъде прекратена в неделя заради лошото време.

Във вторник спасителите напуснаха кораба заедно с екипажа, понеже стана твърде опасно да останат на борда.

Уотсън съобщи, че все още приоритет е изпомпването на останалите 1400 тона петрол от 236-метровия кораб, дори той да се разпадне.

Първата цел е резервоар с около 770 тона гориво. Спасителите вече са започнали да прикрепят четири стоманени платформи към корпуса, за да осигурят равна повърхност за работниците, които ще теглят горивото от резервоара, до който вече няма достъп отвътре.

Над 3000 души са се регистрирали като доброволци за почистването на плажовете, които са сред най-популярните в страната и обикновено са препълнени през (предстоящите) летните месеци.

Днес влекачи възобновиха издирването на близо 90 контейнера, изпаднали от "Рена". 20 бяха изхвърлени на брега от вълните, а други се отвориха в морето.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@