10

Ново силно земетресение с магнитуд 7,4 разтърси днес около 23,30 ч., 17,30 ч. наше време, североизточното крайбрежие на Япония.

Няма данни за пострадали хора и нанесени материални щети.

Отправено бе предупреждение за цунами, но по-късно то бе отменено.

Епицентърът на труса е бил на дълбочина 40 км в Тихия океан.

Североизточното крайбрежие на Япония бе опустошено от разрушителното земетресение от 9-та степен и последвалото цунами на 11 март. Близо 28 хил. души загинаха или са в неизвестност след природното бедствие.

Силният трус днес е усетен в много префектури в северната и централната част на главния японски остров Хоншу.

Сградите в столицата Токио, на около 345 км от епицентъра, се разлюляха за около минута.

"Добре съм, и приятелите, с които се чух, са ок. Усети се доста силно", писа в Туитър от Япония Албена Тодорова-Бембени.

Движението на влаковете по редица линии е преустановено. Всички шосета в Мияги са затворени, съобщи полицията.

Атомната електроцентрала "Фукушима 1" в Североизточна Япония, която претърпя авария при природното бедствие на 11 март, не е засегната от днешния трус.

Независимо от това всички работници в централата са евакуирани, съобщиха представители на компанията оператор "Токио електрик пауър" (ТЕПКО).

Продължава работата по охлаждането на Първи, Втори и Трети блок във "Фукушима 1". Радиационните показатели във "Фукушима 1" и "Фукушима 2" са в нормата, добавиха от компанията.

Геофизикът Пол Карузо от Геофизичният институт на САЩ уточни, че епицентърът на днешното земетресение е на същото място, на което бе и разрушителният трус на 11 март.

Днешният трус с магнитуд 7,4 е най-силният от над хилядата вторични трусове след голямото земетресение преди близо месец, предаде Асошиейтед прес.

Впоследствие американските сеизмолози коригираха оценката си и обявиха, че днешният вторичен трус е бил с магнитуд 7,1.