0

"Обвинител номер едно опознава премиера", извежда "24 часа". Трябва да се постави началото на регулярно взаимодействие между изпълнителната власт и прокуратурата.

За това се договориха вчера премиерът Сергей Станишев и новоизбраният главен прокурор Борис Велчев. Според официалното съобщение те са обсъдили необходимостта от подобряване на координацията и взаимодействието между прокуратурата и структурите на МВР и финансите, като

Станишев обеща пълно съдействие от страна на изпълнителната власт.

"Ниски данъци срещу грижа за майки", отбелязва още "24 часа". Обмислят се данъчни облекчения и други финансови стимули за работодатели, които се грижат за родителите във фирмата си и ги насърчават спокойно да отглеждат децата си.

Това обяви вчера социалният министър Емилия Масларова при представянето на стратегията за демографско развитие на страната до 2020 г. Една
от целите е детската смъртност да се ограничи от 12,3 на 1000 до 9,5 след 10 г. Планира се двойно намаление на абортите. Сега те са 750 на 1000 живородени.

"Дават на прокурор един от управляващите", информира изданието. Бившият директор на АЕЦ-Козлодуй и настоящ депутат от НДСВ Йордан Костадинов ще бъде даден на прокуратурата.

Съветът за координация на антикорупционните комисии на парламента, правителството и Висшия съдебен съвет е разгледал данни от одит на Държавен финансов контрол за негови нарушения в периода 2004-2005 г. и препоръчва на МВР събраните материали да бъдат предадени на Върховната касационна прокуратура.

Ако някой предяви претенции към мен и представи доказателства, съм готов
да се откажа от имунитета си, коментира Костадинов.

"Икономически структури нарочно създават популизъм", е заглавието на интервюто в "24 часа" с Ивелин Николов, зам.-председател на БСП. Миналата седмица пред журналисти той заяви, че мощни фирми от сивия сектор стоят зад "Атака" и че целта на националистите и структурите зад тях е да блокират приемането ни в ЕС.

"Продължавам да твърдя, че трябва да се анализира вероятността такива икономически структури да създават нарочно популизма в България. Аналогията с миналото е поразителна. Точно с такъв тип ляв популизъм преди век се появява националсоциализмът в Германия."

Николов смята, че независимо от всички грешки по време на прехода сме длъжни да спасим демократичните процеси.

С него е и интервюто в "Стандарт" - "Сидеров защитава нелегалния бизнес". "Единственият логичен отговор на въпроса кой не иска България да влезе в ЕС е, че това са фирмите от сивата икономика. Защото в ЕС има други правила и те нямат сметка от присъединяването ни. Очевидно е, че "Атака" защитава техните интереси", категоричен е Николов.

"Новинар" анализира "Феноменът Волен Сидеров". Според коментаторът от няколко дни този български политик започна да разкрива част от арсенала на политическите си хватки, с които смята да атакува властта и да управлява. Една от тях е призивът за национализация.

"Термините национализация и колективизация са добре познати на българското общество от края на 40-те години. Единственото им ново измерение днес може да се търси във факта, че ако мероприятието бъде проведено под егидата на новия лидер Сидеров, това ще бъде най-мащабното ограбване на чужда собственост от едни ръце в цялата българска история", отбелязва авторът.

"Невежеството като оръжие", смята "Дневник". Отбелязва се, че Волен Сидеров използва познати исторически модели, като разчита, че последователите му не ги познават.

Ситуацията сред привържениците на "Атака" се оприличава с опашка за топъл хляб, който не стига, и недоволството обединява всички. Гневните ще станат безобидни, когато осъзнаят, че нямат нищо общо помежду си, прогнозира авторът.

"Хамелеони и епигони", е анализът в "Монитор". Изброяват се десет малки прилики и една голяма разлика между Апостола на Атаката и Хитлер. Но както е известно никое копие, колкото и да му се иска, не може да повтори оригинала. Припомня се, че в историята това, което веднъж се е случвало като драма, втория път се разиграва като фарс.

"Нова приватизация като вземем властта", заявява пред "Труд" лидерът на партия "Атака" Волен Сидеров. "Смятам, че е съвсем реалистично да се реприватизират или национализират националните активи, които бяха разграбени и раздадени за под себестойността им на различни съмнителни български и чуждестранни фирми.

Видя се, че приватизацията, която беше поставена като основно изискване на т.нар. преход не доведе до нищо добро. Напротив, резултатите бяха обратни - закриване на цели отрасли, ликвидиране на индустриални предприятия, дори и на такива, които бяха печеливши."

"Пак вкарват патриотизма в партийна каруца", е анализът в "Стандарт". Прави се извода, че всички националистически политически формации - и вече създадените, и тези, които се планират, ще ударят преди всичко и най-силно "Атака".

На прага на ЕС в България няма достатъчно избиратели, които да вкарат в
парламента две такива формации. Също така е малко вероятно националистическа формация да може сама да спечели избори. Според автора националистите ни изостават с два века във времето.

"България ще е опора на сънародниците ни по света", е озаглавено интервюто в "Дума" с проф. д-р Григор Велев. Той е съучредител на "Целокупна България" - формация на модерния, конструктивен национализъм на ХХI век.

Ето някои от целите, които си поставят в тяхната програма: "В областта на икономикатаще провеждаме либерално-социална политика, ще стимулираме българския бизнес, ще продължим добрите взаимноизгодни отношения с МВФ в съответствие с националните ни интереси."

"В социалната област предлагаме европейски социално-либерален модел -
балансирано разпределение на интересите на държавата, работодателите, работниците и служителите", уточнява той.

"Доган не може да вдигне турците на верска основа", казва в интервю за "Монитор" лидерът на ДСБ Иван Костов. Той се аргументира с това, че нито българите християни, нито българите мюсюлмани са силно вярващи. Така че няма как на верска или етническа основа да се създава напрежение. На въпрос може ли да се роди истинска националистическа партия у нас той отговаря:

"Истинска партия на националния интерес и националния идеал има и това е ДСБ. Ние сме формулирали модерния национален интерес на България - силна, сигурна, просперираща държава в рамките на НАТО и ЕС."

"Елитът е пред тежък избор - със или без ДПС", посочва в интервю за "Дневник" Румяна Коларова, преподавател по политология в СУ "Св. Климент Охридски".

"Участието на ДПС във властта в този вид и формат предварително беше обречено да предизвика недоволство. Има ниво на толерантност и чувствителност, отвъд което става дума не за отношение към турския етнос, а за отношение към един елит.

Защото е видно, че политическият елит на ДПС е странен конгломерат между хора, които са безкрайно компрометирани на политическата сцена (каквито са някои етнически българи в тази партия), и хора, които са безкрайно цинични по отношение на българската политика
(каквито са Ахмед Доган и поне половината от сегашното ръководство на ДПС)", смята Коларова.

"Издържаме най-скъпите чиновници в Европа", отбелязва в коментар "Стандарт". Държавните разходи в България са по-високи от тези на всички нови членки на ЕС, както и на всички стари кандидатки. В тази връзка авторът предлага няколко възможни промени.

Оптимизиране броя на бюджетните служители и съответно на разходите за издръжка. Намаляване на субсидиите за губещите предприятия и дейности чрез подобряване на тяхното управление.

Прехвърляне на част от разходите към частния сектор - чрез концесии и приватизация и повишаване конкурентността на обществените поръчки.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Русия с поредна среднощна атака срещу Одеса</p>

Русия с поредна среднощна атака срещу Одеса, има 13 пострадали

Свят Преди 21 минути

Черноморският град отново бе атакуван с балистични ракети

Отмениха закон, налагащ пълна забрана на абортите в Аризона

Отмениха закон, налагащ пълна забрана на абортите в Аризона

Свят Преди 1 час

Аризона отмени закон от 1864 г., налагащ пълна забрана на абортите

<p>Първомайски протести в Париж: Сблъсъци между полицията и протестиращите (ВИДЕО)</p>

Първомайски протести в Париж: Сблъсъци между полицията и протестиращите, има арестувани

Свят Преди 1 час

Протестите бяха насочени главно срещу цената на живота и промяната на обезщетенията за безработица

Двама души получиха втори шанс за живот след донорска ситуация

Двама души получиха втори шанс за живот след донорска ситуация

Поради медицински показания на донора, не е имало възможност за извършване на органна трансплантация в България

<p>На фона на обвинения в корупция: Зеленски с нови рокади в Украйна&nbsp;</p>

На фона на обвинения в корупция: Зеленски уволни високопоставен служител на СБУ

Свят Преди 1 час

Зеленски обеща да продължи стриктната борба с корупцията и присвояването на държавни средства

<p>След одобрението на спорен законопроект: Безредици и хаос в Грузия (ВИДЕО)</p>

След одобрението на спорен законопроект: Безредици и хаос в Грузия

Свят Преди 2 часа

Полицията е използвала сълзотворен газ и шокови гранати, за да разпръсне демонстрантите

Обвиниха в убийство мъжа, нападнал хора с меч в Лондон

Обвиниха в убийство мъжа, нападнал хора с меч в Лондон

Свят Преди 2 часа

14-годишният Даниел Анжорин бе ранен фатално във вторник, докато отиваше на училище в Хейно

Трафикът по границите: Къде е най-натоварено в четвъртък

Трафикът по границите: Къде е най-натоварено в четвъртък

България Преди 2 часа

На границата с Република Северна Македония и на границата с Турция трафикът е нормален

Броят на жертвите след срутване на магистрала в Китай расте

Броят на жертвите след срутване на магистрала в Китай расте

Свят Преди 3 часа

Свидетели разказват пред местните медии, че са чули силен шум и са видели как зад тях се е отворила дупка с ширина няколко метра

Тръмп: Няма престъпление, има един корумпиран съдия

Тръмп: Няма престъпление, има един корумпиран съдия

Свят Преди 3 часа

Той отново коментира, че това и други дела срещу него се водят от Белия дом, за да подкопаят кампанията му

<p>&quot;Съобщават на околния свят за своето страдание&quot;: Растенията също крещят&nbsp;</p>

Проучване доказа, че растенията също крещят

Любопитно Преди 3 часа

Интересни факти за растенията може да прочетете в следващите редове

Как да прекарате 36 часа в Цюрих

Как да прекарате 36 часа в Цюрих

Любопитно Преди 3 часа

Цюрих често се пренебрегва като междинна спирка между летището и зимните курорти

<p>Велики четвъртък е</p>

Велики четвъртък е: Днес се припомня Тайната вечеря

Любопитно Преди 3 часа

Предиобед в православните храмове се служи Василиева литургия и Велик маслосвет

Русия с резолюция в ООН, настоява за забрана на оръжията в космоса

Русия с резолюция в ООН, настоява за забрана на оръжията в космоса

Свят Преди 3 часа

Преди седмица Москва наложи вето на резолюция на САЩ и Япония за спиране на надпреварата във въоръжаването в космоса