0

"Партия на президента? Поредната простотия!", възкликва в коментарната рубрика на "Труд" социологът Кънчо Стойчев.

Подчертава се, че президентът Георги Първанов е в центъра на политическата сцена повече от десетилетие и всички го познават добре.

Той е последователен и коректен играч, държи на думата си, политическата му техника е свързана с изчакване, с железни нерви и политическа отговорност.

Именно този човек в началото на новия си петгодишен мандат няма да тръгне да си прави партия, с което да разцепи и свали от власт единствената в страната действителна политическа сила, от която той на всичкото отгоре произлиза.

Под заглавие "Да ви имаме проблемите, другарко..." "Дневник" също коментира възможността за създаването на нова партия, която след време Георги Първанов да оглави.

Според автора това е напълно реалистичен вариант, независимо че до края на мандата на Първанов остават повече от четири години.

През 2011 г. ще бъде късно такава формация да се легитимира и да излъчи свой елит, още повече че междувременно предстоят местни и парламентарни избори.

Има и друго: шансовете на бъдещата партия на президента ще нарастват с провала на БСП в управлението, защото двете ще играят на един електорален терен.

"Прокурорската метла мина само по върха", е коментарът в "Стандарт". Отчита се, че главният прокурор Борис Велчев успя да се освободи от няколко високопоставени прокурори с печална репутация останали му в наследство от бившия обвинител номер 1 Никола Филчев. Това вдигна имиджа му в обществото.

"Стилът на работа от ерата "Филчев" обаче се оказа непоклатим по места. Показа го поредицата гафове на препили и корумпирани прокурори. Явно метлата по върховете не е стигнала до по-ниските етажи. Въпросът е дали това изобщо може да се случи", пише изданието.

"Няма как да извадим агентите от листите", признава пред "Стандарт" говорителят на Централната избирателна комисия Бисер Троянов и обяснява:

"В закона за достъп до документите на бившите тайни служби е залегнало задължение ЦИК след регистрацията на лицата задължително да уведомява комисията по досиетата, за да извърши своята проверка. Тук вече подходът е различен, защото комисията по досиетата не само има правото, но и е задължена да оповестява резултатите.

ЦИК ще изпълни своето задължение в законовия 24-часов срок. В избирателния закон обаче не е предвидено последствие, в случай че комисията по досиетата оповести вече регистриран кандидат като щатен или нещатен служител на бившите тайни служби. Щом се прави една проверка, редно би било да има механизъм за подмяна на лицата, но такъв няма."

"Европарламентът е само за професионалисти", е позицията на водача на листата на ДПС за Европарламента Филиз Хюсменова. Тя обещава:

"Ще направим всичко възможно, за да утвърдим профила си на либерална партия от европейски тип.

Важно е избирателят да получи максимум информация за възможностите, с които евродепутат може да отстоява неговите интереси. Така че трябва да се работи за повече информираност.

Така ще има и по-висока избирателна активност, а това е от изключително значение за тежестта и представителността на депутатите на България в ЕП." Според Хюсменова ДПС има сили да се пребори за четири мандата.

"Човек на ГЕРБ се отказа от евровота заради катастрофа", информира "Труд". Вторият в листата на ГЕРБ за евродепутати Радослав Точев оттегли кандидатурата си вчера.

Причината за напускането на Точев е катастрофата на автомагистрала "Струма" от 6 април, когато пред автомобила му изскочи човек и вследствие на удара по-късно почина. По всяка вероятност мястото на Точев в листата ще заеме ядреният инженер Владимир Уручев, който сега е на пета позиция.

"280 българи питат елита каква я правим с ромите", четем в "24 часа". 280 обикновени българи ще застанат очи в очи с политици и експерти в НДК утре, за да обсъждат политики за ключови ромски проблеми.

Хората са специално подбрани, така че да са представителна извадка на населението у нас. За два дни в залата се събира умален модел на България, обясняват от Центъра за либерални стратегии, който е организатор заедно с "Алфа рисърч" и БНТ.

Ако проблемите с ромите у нас не се решат, в обществото ще нарастват опасни социални и политически напрежения, предупреждават организаторите. Националният дебат е под патронажа на председателя на Народното събрание Георги Пирински.

"Станишев: Бъдете активни, за да вземем европарите", пише "Труд". Чакаме 12 млрд. евро от еврофондовете. Но те няма да дойдат сами, затова бъдете активни. Това призова вчера премиерът Сергей Станишев.

Заедно с почти цялото правителство той даде официално старта на разяснителната кампания "Бъди активен" за усвояване на парите от Брюксел.

Общо по седем оперативни програми ще получаваме средства. Освен земеделието, ще предлагаме проекти в областта на транспорта, социалната политика, регионалното развитие, околната среда, икономическото развитие и др. Средно по всяка програма ще получаваме между 1,2 и 1,5 млрд. евро.

"Еврофондовете ще се броят наесен", отбелязва "Пари". В началото на есента фирмите ще може да кандидатстват с проекти за финансиране от еврофондовете по оперативна програма "Конкурентоспособност", съобщи министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров.

Стойността й е 1,162 млрд. евро. Програмата има четири основни приоритетни оси - развитие на икономиката, базирана на знанието и иновационни дейности, повишаване на ефективността на предприятията и развитие на благоприятна бизнес среда, финансови ресурси за развитие на предприятията, укрепване на международните пазарни позиции на българската икономика.

"Аз играя за националния отбор", заявява в интервю за "24 часа" българският еврокомисар Меглена Кунева. Според нея: "Модернизацията на политическия ни живот ще минава през нови партии, послания, лидери.

Трябва да сме готови за това и да посрещаме дебата без предрасъдъци. С идеята, че коалиционните правителства са типични за повечето европейски страни. Може би този факт ще наложи повече добър тон, от който определено имаме нужда в политическото ни ежедневие."

Искам да бъда българският еврокомисар, казва още Кунева. Тя не смята да загърбва националните си пристрастия, защото те са и европейски.

"Лоши закони спъвали борбата с корупцията", отбелязва "Труд". Липса на координация между институциите и неадекватните закони най-много пречат на борбата с корупцията.

Основен проблем е и липсата на воля за противодействие на рушветчийството по високите етажи на властта - политическият, партийният или ведомственият "чадър", който се опъва над свои хора.

Това сочи изследване на асоциация "Прозрачност без граници", направено сред служители на над 10 различни институции в изпълнителната, съдебната и законодателната власт. То бе представено вчера на международна конференция за борбата с корупцията в София.

Първата оценка на мисията на ЕК по доклада ни за корупцията е, че той е много добре представен, коментира премиерът Станишев на пресконференция в Министерския съвет.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Станислав след Hell’s Kitchen: Чоткин изгради по-лесно меню и това му донесе победата

Станислав след Hell’s Kitchen: Чоткин изгради по-лесно меню и това му донесе победата

Любопитно Преди 13 минути

Станислав сподели, че като малък е бил палаво дете, а майка му често е ходила на родителски срещи

Откриха тялото на един от заложниците в Газа

Откриха тялото на един от заложниците в Газа

Свят Преди 30 минути

Армията потвърди, че 53-годишният Рон Бенджамин е бил намерен заедно с телата на други трима заложници

<p>Шарл Мишел с призив към&nbsp;грузинските политици</p>

Шарл Мишел: Ветото върху закона "за чуждото влияние" дава на правителството "миг за размисъл"

България Преди 1 час

По-рано днес Зурабишвили обяви, че е наложила вето на закона, предизвикал масови протести в продължение на седмици

Физически и психически тормоз: Твърдения за полицейско насилие при акция в Бургас

Физически и психически тормоз: Твърдения за полицейско насилие при акция в Бургас

България Преди 1 час

Задържани за разпити твърдят, че униформените са издевателствали над тях

<p>Ричард Гиър: Този филм резонира със собственото ми емоционално пътуване (СНИМКИ)&nbsp;</p>

Ричард Гиър: "О, Канада" резонира със собственото ми емоционално пътуване

Любопитно Преди 2 часа

Актьорът казва, че се е върнал към чувствата, които е изпитвал след смъртта на баща си

<p>Румен Радев разговаря с президента на Косово, какво обсъдиха&nbsp;</p>

Румен Радев разговаря с президента на Косово

Свят Преди 2 часа

Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава

Тестови полет на "Старлайнър" е отложен за пореден път

Тестови полет на "Старлайнър" е отложен за пореден път

Технологии Преди 3 часа

"Боинг" залага много на тази тестова мисия, тъй като ако е успешна, то "Старлайнър" може да започне редовни мисии до МКС

Президентът на Грузия наложи вето на закона за чуждестранните агенти

Президентът на Грузия наложи вето на закона за чуждестранните агенти

Свят Преди 3 часа

Законът противоречи на конституцията на Грузия и на "всички европейски стандарти", каза тя

<p>Убит е командир на &quot;Ислямски джихад&quot; близо до Рафах</p>

Израел: Убит е командир на "Ислямски джихад" близо до Рафах

Свят Преди 3 часа

Израелски войници са убили няколко бойци при сблъсъци през последното денонощие

86-годишна пешеходка загина при катастрофа в Сливен

86-годишна пешеходка загина при катастрофа в Сливен

България Преди 4 часа

По случая е образувано досъдебно производство

Оставиха в ареста обвинения за убийството в село Новачене

Оставиха в ареста обвинения за убийството в село Новачене

България Преди 4 часа

По първоначални данни смъртта е причинена посредством нанесени удари с брадва

Задържаха 40-годишен мъж, издирван от турските власти

Задържаха 40-годишен мъж, издирван от турските власти

България Преди 4 часа

Той е бил установен в хотел в центъра на София

<p>Бивш директор на НСО с коментар за покушението срещу Фицо</p>

Бивш директор на НСО за покушението срещу Фицо: Реакцията на Словакия не беше на нужното ниво

Свят Преди 4 часа

Покушението срещу Роналд Рейгън е пример как охранител е застанал на пътя на опасността, каза ген. Красимир Станчев за NOVA NEWS

<p>&quot;Европейският съюз действа лицемерно&quot;&nbsp;</p>

Кремъл с коментар за забраната на четири руски медии: ЕС действа лицемерно

Свят Преди 5 часа

Русия твърди, че Западът е въвлечен в хибридна война срещу нея

<p>Емблематична сграда в София ще бъде осветена, ето защо</p>

В знак на подкрепа към пациентите с ВЧЗ: Емблематична сграда в София ще бъде осветена

България Преди 5 часа

На 19 май отбелязваме Световния ден за борба с възпалителните чревни заболявания