0

С еверна Корея извърши първия си ядрен опит. Официалната информационна агенция на страната КЦТА съобщи, че няма изтичане на радиация от обекта, където е било извършено изпитанието.

"Ядреният опит е историческо събитие, което много насърчи и удовлетвори корейската народна армия и народа", посочва агенцията.

В съобщението се казва още, че опитът ще допринесе за мира и стабилността на корейския полуостров и региона.

Опитът е бил извършен в 10,36 ч. местно време в Хвадери, близо до град Килджу, съобщи агенция Йонхап.

Взривът е бил далеч по-слаб

от мощността на атомните бомби, хвърлени върху Хирошима и Нагасаки - едва 400-500, най-много 800 т тротилов еквивалент, съобщи в Сеул официален говорител на държавния институт по геология и минерални ресурси, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Характерът на сеизмичните вълни съвсем очевидно сочи техния изкуствен произход, добави експертът.

Мощността на урановата бомба, взривена в Хирошима на 6 август 1945 г., бе 15 хил. тона тротилов еквивалент, а на плутониевата бомба, избухнала на 9 август в Нагасаки - 21 хил. тона.

Според американската телевизия "Фокс" ядреният взрив на КНДР е бил "крайно незначителен" по мащаби и Пхенян не е постигнал очакваните резултати.

Руският министър на отбраната Сергей Иванов обаче заяви, че мощността на опита е била между 5 и 15 килотона тротилов еквивалент, което е доста над обявените от Сеул стойности.

В района на обекта, където е извършено изпитанието, е регистриран

трус с магнитуд 4,2 по скалата на Рихтер,

съобщи Институтът за геофизични изследвания на САЩ.

В Южна Корея е усетено земетресение с магнитуд 3,58, заяви по-рано говорител на южнокорейското външно министерство, цитиран от Франс прес.

Американските сеизмолози са определили и координатите на труса, чийто епицентър е на 385 км североизточно от Пхенян - 41,311 градуса северна ширина и 129,114 градуса източна дължина.

"Нашите средства за контрол на ядрени взривове фиксираха в 05.35 ч. московско време изпитание на ядрено оръжие в Северна Корея. Това е било 100% подземен ядрен взрив", заяви началникът на 12-о главно управление на руското министерство на отбраната, ген.-лейт. Владимир Верховцев.

Опитът е бил осъществен в

подземен хоризонтален тунел, изкопан в планина,

висока 360 м, в провинция Северен Хамген в крайната североизточна част на страната, предаде ИТАР-ТАСС.

Китай осъди опита на КНДР.

"Северна Корея игнорира тревогите на международната общност и дръзко извърши ядрен опит. Китайското правителството изразява по този случай твърдото си противопоставяне", заяви министерството на външните работи в декларация, прочетена по телевизията.

Китайските власти, предупредени от Пхенян за предстоящия опит, от своя страна предупредили САЩ за изпитанието 20 минути преди извършването му, съобщиха американски телевизии.

Вашингтон също осъди постъпката на КНДР като провокация

и поиска незабавни действия от страна на Съвета за сигурност на ООН.

Апелът ни е за въздържане от всякакви действия, които биха довели до повишаване на напрежението в района, заяви говорителят на Белия дом Тони Сноу.

Британският премиер Тони Блеър нарече "напълно безотговорна" постъпката на КНДР. Преди това говорител на външно министерство в Лондон посочи, че обявеният от Северна Корея ядрен опит е остра провокация, която ще срещне силен отпор.

Ядреният опит, за който съобщи Северна Корея, е акт с много сериозни последствия за сигурността в света и изисква непоколебим отговор от страна на международната общност, заяви френският министър външните работи Филип Дуст-Блази, цитиран от Франс прес.

"Съветът за сигурност на ООН предупреди КНДР още на 6 октомври. Сега

международната общност трябва да реагира

на новата ситуация и да обяви твърдия си отговор на Пхенян, че ще започнем незабавни консултации с останалите членове на Съвета, както и със страните от района", добави първият дипломат на Франция по време на посещението си в Женева.

Швеция, Норвегия и Дания също осъдиха севернокорейския ядрен опит. Новият шведски външен министър Карл Билд посочи, че това е целенасочена и сериозна провокация срещу международната общност.

Той и неговият норвежки колега Йонас Гар Стьоре призоваха Съвета за сигурност да обсъди спешно въпроса.

Председателството на ЕС окачестви извършеното изпитание като "провокационен акт" и заяви, че ще работи със световните велики сили за "решителен международен отговор".

Този опит силно застрашава регионалната стабилност и представлява сериозна заплаха за световния мир и сигурност, се посочва в декларация на финландското председателство на ЕС.

Русия осъжда ядрените опити на Северна Корея, нанесли огромни щети на процеса на неразпространение на оръжията за масово унищожение, заяви президентът Владимир Путин на съвещание с членовете на кабинета.

Москва изисква от Пхенян незабавни стъпки за завръщане към договора за неразпространение на ядреното оръжие и възобновяване на шестстранните преговори, каза говорителят на руското външно министерство Михаил Каминин, според когото Пхенян "е пренебрегнал единодушната воля на международната общност, заинтересована от безядрен статут на Корейския полуостров".

Японското правителство е създало кризисен щаб. Министрите и официалните представители са извикани спешно, за да обсъдят ситуацията, съобщи агенция Киодо.

Няма да има прошка за Пхенян,

заяви японският министър председател Шиндзо Абе при пристигането си в Сеул за среща с южнокорейския президент Но Му Хен.

Разработването и притежаването на атомно оръжие от Северна Корея ще промени много съществено състоянието на сигурността в Северна Азия и ще ни въвлече в нова ядрена епоха, каза още Абе.

Южна Корея ще реагира спокойно и твърдо, в тясно сътрудничество с международната общност, увери на пресконференция Но Му Хен, който призова населението да запази спокойствие.

Това е сериозна заплаха за мира, не само на корейския полуостров, но и за целия регион, посочи южнокорейският президент.

Действията на КНДР сериозно ще засегнат политиката на Сеул към Пхенян, добави Но Му Хен след срещата си с Абе и подчерта, че въоръжените сили на неговата страна, опиращи се на съюза със САЩ, са способни да се справят с всякакви провокации на Севера.

Южнокорейската армия е поставена в повишена готовност,

въпреки че засега не е регистрирана някаква необичайна военна дейност в северната част на полуострова, съобщи представител на южнокорейското военно командване.

Сеул и Вашингтон работят в тясно сътрудничество и си разменят разузнавателни данни, добави той.

Южна Корея прекъсна хуманитарната си помощ за Севера, която отпусна след опустошителните наводнения през лятото.

В Токио японският министър на външните работи Таро Асо каза, че неговата страна може да поиска приемането на нова резолюция на Съвета за сигурност.

По думите му поведението на комунистическата КНДР "създава критична ситуация за мира и стабилността на Азия и света". Асо добави, че се е договорил с колегите си от Южна Корея и САЩ трите страни да работят в тясно сътрудничество след ядрения опит на Пхенян.

Най-голямата японска металургична компания "Нипон стийл" прекрати изцяло вноса на антрацитни въглища от КНДР. Очаква се това да бъде

силен удар за севернокорейската икономика

Ежегодните доставки на антрацит, използван като гориво за доменни пещи, достигаха 2 млрд. йени. Вносът на антрацит бе 13% от общия импорт на КНДР в Япония.

По оценки на правителство в Токио през 2005 г. общият износ на КНДР е възлизал на 1,3 млрд. долара, като сред вносителите на севернокорейски изделия на първо място са Китай и Южна Корея, следвани от Япония.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Алесандро Микеле поема &quot;Валентино&quot;</p>

Бившият творчески директор на "Гучи" Алесандро Микеле поема "Валентино"

Свят Преди 14 минути

51-годишният Микеле напусна "Гучи" през 2022 г.

Джип се запали в центъра на София

Джип се запали в центъра на София

България Преди 22 минути

Инцидентът е станал в района на площад "Руски паметник"

Връщат светофарите с таймер, предвиждат и нови правила за ляв завой

Връщат светофарите с таймер, предвиждат и нови правила за ляв завой

България Преди 46 минути

Броячите за светване на зелен или червен сигнал бяха премахнати преди две години

След убийството на 56-годишен мъж: Жители излизат на протест в Добрич

След убийството на 56-годишен мъж: Жители излизат на протест в Добрич

България Преди 47 минути

Шествието на гражданите ще се проведе в събота от 11.30 ч.

ЕК прекрати проверката за доставката на влакове за България от Китай

ЕК прекрати проверката за доставката на влакове за България от Китай

България Преди 1 час

Това съобщи еврокомисарят по въпросите на вътрешния пазар Тиери Бретон

Черноморският флот на Русия претърпя поредица от загуби от Украйна

Черноморският флот на Русия претърпя поредица от загуби от Украйна

Свят Преди 1 час

Ударите на Киев застрашиха контрола на Русия върху най-близкия до Украйна район на Черно море

Почитаме паметта на виден светец, кой е той

Почитаме паметта на виден светец, кой е той

Любопитно Преди 1 час

Живял в III век, бил свят по живот и усърден в разпространението на истинската вяра

Пожар в центъра на Русе

Пожар в центъра на Русе

България Преди 1 час

Огънят е тръгнал малко преди полунощ

Взривове в няколко украински области, Русия атакува инфраструктурни обекти

Взривове в няколко украински области, Русия атакува инфраструктурни обекти

Свят Преди 2 часа

Блогър, живеещ край град Камянске, съобщи в Telegram за кратер в района, дълбок 4 м и широк 10 м

Рак и диабет: Ето защо е вредно готвенето с вече използвано олио

Рак и диабет: Ето защо е вредно готвенето с вече използвано олио

Любопитно Преди 2 часа

За съжаление вкусните лакомства, които се приготвят във фритюрници, са свързани с редица заболявания

Срещите на президента Радев с потенциалните служебни премиери продължават

Срещите на президента Радев с потенциалните служебни премиери продължават

България Преди 2 часа

Списъкът, от който държавният глава може да избира, е сведен до минимум

US Air Force налива $28 млрд. за следващото поколение изтребители

US Air Force налива $28 млрд. за следващото поколение изтребители

Технологии Преди 2 часа

Те ще бъдат ескортирани от нов безпилотен дрон

Мистерията около синдрома на Хавана се заплита

Мистерията около синдрома на Хавана се заплита

Свят Преди 3 часа

Учените изследват различни видове магнитно-резонансни сканирания за измерване на обема, структурата и функциите на мозъка при 81 участници

Изкуственият интелект достига и до Google Maps

Изкуственият интелект достига и до Google Maps

Технологии Преди 3 часа

Чрез него приложението ще дава повече информация

Катастрофа в София, моторист е в много тежко състояние

Катастрофа в София, моторист е в много тежко състояние

България Преди 9 часа

Ударили са се кола и два мотора