0

"Всички чакат тримата големи да си кажат думата", отбелязва вестник "Труд". Съветът на тройната коалиция се събира в началото на тази седмица, за да обсъди проблемите около избухналия МВР скандал, в който бе замесен и министърът на вътрешните работи Румен Петков. Това оповести депутатът от ДПС Ахмед Юсеин. Точният ден на срещата на тримата лидери - Сергей Станишев (БСП), Симеон Сакскобургготски (НДСВ) и Ахмед Доган (ДПС), както винаги е "засекретен".

"Информацията трябва да излезе цялостна, а не с недомлъвки и подхвърляния от различни страни, и съм сигурен, че необходимите мерки ще се вземат", коментира скандалите в МВР външният министър Ивайло Калфин. По думите му обаче случаят щял да се отрази зле на имиджа на държавата, ако съществуващите проблеми се крият някъде по ъглите - нещо, което дълги години е ставало. "В момента е очевидно, че върви процес на прочистване на работата на различните институции, което отдавна чакаме", допълни Калфин.

"Задържаха ме, за да ми отнемат думата!", пише "24 часа". Електронният сайт Медиапул разпространи писмо на бившия главен секретар на МВР ген. Илия Илиев, който беше задържан за изтичане на информация и незаконно използване на разузнавателни средства. Съдът го постави под домашен арест.

В писмото той посочва: "Задържането ми, буквално часове преди да бъда изслушан в парламента, както и наложената ми мярка за неотклонение - домашен арест, са организирани от хора, извършили престъпление и стремящи се да отнемат думата на всеки, който може да свидетелства и да докаже това." Илиев подчертава, че в България съществуват обективни институции и единствено на тях ще предостави информацията, с която разполага - цялата, в пълен размер и без никакви ограничения.

"НДСВ намеква за оставка на Петков", пише вестник "Труд". "Ще повддигна въпроса за оставката на вътрешния министър Румен Петков пред Политическия съвет на НДСВ." Това заяви жълтият депутат и председател на парламентарната комисия по сигурност и обществен ред Минчо Спасов. Вътрешната комисия ще излезе с доклад по скандалите в МВР до 6 април след изслушванията на Петков и бившия шеф на ГДБОП Ваньо Танов миналата седмица.

"Някои генерали са махленски клюкарки", казват пред вестник "Труд" бизнесмените Пламен Галев и Ангел Христов, по-известни като братята Галеви. Те разказват за срещата си с вътрешния министър Румен Петков.

"Имаме си контакти, от които получихме информация, за която решихме, че ще е интересна. Тогава се обадихме на Алексей Петров. Споделихме с него горе-долу каква е темата и според него беше по-добре лично на министъра да се сведе тази информация. След това Петров ни се обади, направихме срещата на комплекса "Спартак".

Според министъра явно е било полезно това, което сме му казали, но искам да съм точен - ние потърсихме Петров за нещо, което имаме да казваме. Не ни е търсил министърът, не ни е търсил Алексей Петров", категоричен е Христов. Галев пък подчертава, че всичките тези скандали се разразиха, защото определени сили се опитват, сваляйки министъра на вътрешните работи, да свалят и правителството.

"Министърът да каже защо смени шефа на ДОИ", настоява Цвятко Цветков, бивш секретар на МВР. Неговото обяснение във вестник "Труд" за скандала е: "Избухването на скандалите идва и от това, че честните и почтени работници в МВР, които са достигнали до информация, разкриваща обвръзки, вече не могат да понасят нейното прикриване. Известно е, че министърът обича да контактува и смесва политическите и партийните задачи с управлението на МВР.

И ако сега не се изреже този цирей, свързан с обвръзките, преди изборите всичко ще излезе на светло. Служителите, които не понасят вече такава атмосфера и този подход в работата на МВР, при опцията да се появи ГЕРБ и Бойко Борисов на управленската сцена, ще им занесат всичко."

"Скандалът в МВР е нечуван", лаконичен е Йордан Бакалов, председател на ПГ на СДС. В интервю за вестник "Новинар" той посочва два начина за приключване на цялата история.

Единият вариант е да бъдат затворени под домашен арест тези, които могат да говорят. Което всъщност е замазване на целия случай. А другият вариант е отстраняване на самото ръководство на министерството. На този етап управляващите, поне засега, стартираха първата ситуация. Въпреки това Бакалов смята, че ще има развитие на скандала и в другата посока. Защото даже да бъдат затворени тези, които говорят, на тяхно място ще се появят други, които имат информация. Процесът вече е явен за обществото и няма как да бъде спрян.

Вестник "24 часа" публикува мненията на експарти за развоя и изхода от скандала в МВР. "Ремонт ли? Не виждам признаци", отбелязва политологът Евгений Дайнов. Според него кризата в МВР като че ли се превръща в политическа. Става дума за очевидна неспособност на политическото ръководство на МВР да върши онова, което трябва - да налага законите.

Липсва и воля от политическото ръководство на страната да оцени този факт. "Няма криза, а опит за позитивно действие", твърди Юрий Асланов, социолог. Той посочва три варианта за изход от кризата.

Първият, скандалът да продължи да се развива както досега и да завърши с действия на правораздавателната система. Вторият, да завърши с някакво политическо действие (оставки, отзовавания и т.н.). Третият - скандалът да отшуми от самосебе си. "Румен Петков не е незаменим", е позицията на политолога Румяна Коларова. Според нея всяко отлагане на персоналните политически промени само ще разширява и задълбочава скандала.

"Опозицията пак поиска предсрочни избори", отбелязва вестник "Монитор". Скандалът в МВР отново събуди опозицията и исканията й за предсрочни избори. Лидерите на "Атака", СДС и ГЕРБ заявиха, че трябва да има вот за народни представители преди лятото на следващата година. "Изходат от скандалите в МВР е радикален.

Трябва да се отиде към предсрочни парламентарни избори, без катаклизми, без излишно напрежение, защото е ясно, че въпросът не е само до скандала в МВР, а и други конфликти в страната", заяви Волен Сидеров. В същото време лидерът на СДС Пламен Юруков коментира скандала с думите "Трудно е да се прогнозира дали ще се стигне до предсрочни парламентарни избори, но е все по-близо". Председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов пък е категоричен, че скандалите в МВР не са оздравителен процес, а разлагащ процес на българските институции.

"Септември е най-подходящ за ремонт на кабинета", е мнението на Васил Тончев, шеф на агенция "Сова Харис". В интервю за вестник "Класа" той казава, че един ремонт на кабинета няма да донесе нещо позитивно. Трябва да се бръкне по-дълбоко в раната, да се направи сериозен анализ и тогава да се вземат съответните мерки. Надеждите са, че тази работа ще се свърши прецизно от Държаваната агенция "Национална сигурност", която беше създадена и затова. Анализът ще подскаже съответните мерки.

Управляващите са се ангажирали сериозно с проблема и виждат своя шанс да свършат нещо полезно за обществото. Ако го направят както трябва, ще получат и съответните политически дивиденти. Ако не го направят - ще изгубят.

"Общественици от Плевен подкрепят Румен Петков", съобщава вестник "Дума". Група общественици и интелектуалци от Плевен изпратиха декларация до министър-председателя Сергей Станишев. В нея те изразяват своята подкрепа за министъра на вътрешните работи Румен Петков. В декларацията се определят като недопустими опитите за дискредитиране на политик и държавник от неговия ранг.

"Мрачна пролет за управляващите", коментира във вестник "Труд" Кольо Колев от социологическа агенция "Медиана". Картината, която той описва в числа изглежда така - всички губят по малко (без ДСБ, но там нещата нямат нищо общо с общественото мнение), ГЕРБ дърпа с 2 % за последния месец. Разликата с БСП започва да изглежда чувствителна - 10 %.

И все пак перспективите пред Бойко Борисов не са розови. При това разположение на политическите сили за прогнозирания нов парламент могат да са сигурни само четири партии - БСП, ГЕРБ, ДПС и "Атака". От тях единственият потенциален съюзник на ГЕРБ е Волен Сидеров.

Трудно е да се каже доколко такава управленска коалиция е възможна както от страна на Борисов, така и от страна на атакистите. Но от страна на мнозинството избиратели тя е неприемлива и те едва ли ще я допуснат. Пред Генерала се очертава трудната задача да се бори за пълно парламентарно мнозинство - нещо, което и бившият му патрон Симеон Сакскобургготски не постигна. В противен случай обаче страната вероятно ще бъде изправена пред парламентарна политическа криза.

"Законът за конфликт на интереси се прави под натиска на ЕК", казва в интервю за вестник "Сега" социологът Антоний Гълъбов. Той очаква около дебатите по закона управляващите да отчетат, че са предприели действия за борба с корупцията. В същото време изследванията на общественото мнение, анализите и експертизите показват, че проблемът не е на законодателно равнище, а в това, че съществуващото законодателство не се прилага.

Според Гълъбов демонстрираното желание на управляващите да се справят с конфликта на интереси е политическа мимикрия, която няма да замени ниското качество на управление на европейската интеграция. Големият проблем е, че година след като сме в ЕС, усещането за провинциализъм и за периферност в Европа се задълбочи, вместо обратното.

"Министерството на труда финансира обучението на кадри в 19 общини", съобщава "Сега". Деветнадесет малки общини ще получат 300000 лв. от социалното министерство за обучение на необходимите за региона кадри. Това обяви шефът на дирекция "Политика на пазара на труда" във ведомството на Емилия Масларова - Елка Димитрова. Парите ще покриват минималната работна заплата и осигуровките на всеки обучаван по регионалните програми и след това нает на работа в общината.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Русия обяви Володимир Зеленски за международно издирване

Русия обяви Володимир Зеленски за международно издирване

Свят Преди 3 часа

Разпореждането беше публикувано в информационната система на руското МВР

<p>&quot;Ще запазя мил спомен за всички тях поне до 23:00 часа тази вечер&quot;</p>

Мистерията на изчезналия гений Еторе Майорана

Любопитно Преди 4 часа

Повече за мистерията на гения четете в следващите редове

<p>Огромна дупка се отвори на &quot;Дунав мост&quot; при Русе</p>

Огромна дупка се отвори на "Дунав мост" при Русе, седем автомобила спукаха гуми

България Преди 6 часа

Водачите на превозни средства трябва да шофират с ниска скорост и с повишено внимание в участъка

Задържаха контрабандно оборудване и обзавеждане за яхта за над 100 хил. лв.

Задържаха контрабандно оборудване и обзавеждане за яхта за над 100 хил. лв.

България Преди 6 часа

Укритите стоки наброяват 2053 артикула от 144 различни вида

<p>Напрежение в Швеция: Мъж и жена запалиха копие на Корана</p>

Напрежение в Швеция: Мъж и жена запалиха копие на Корана в навечерието на „Евровизия“

Свят Преди 6 часа

В същия ден в центъра на град Малмьо беше запалено и палестинско знаме

Кола помете знак, разцепи дърво и се обърна по таван на входа на Русе

Кола помете знак, разцепи дърво и се обърна по таван на входа на Русе

България Преди 7 часа

При удара е пострадала 20-годишна жена, която е откарана в русенска болница

.

Дубай ще строи най-голямото летище в света

Технологии Преди 7 часа

Ще има 5 писти, 400 гейта и капацитет да обслужва 260 млн. пътника годишно, това е новият мега проект на шейх Рашид ал-Мактум

Здравословен козунак - мисията възможна

Здравословен козунак - мисията възможна

Любопитно Преди 8 часа

Вижте как да си го приготвите:

24-часова железопътна стачка в Италия ще създаде проблеми за пътуващите

24-часова железопътна стачка в Италия ще създаде проблеми за пътуващите

Свят Преди 8 часа

Тя е с искане за подобряване на условията на труд

Тръмп има подробен план как да спре войната в Украйна

Тръмп има подробен план как да спре войната в Украйна

Свят Преди 9 часа

Той обаче няма да го обяви до края на изборите

Скали се срутиха и затвориха пътя в Кресненското дефиле (ВИДЕО/СНИМКИ)

Скали се срутиха и затвориха пътя в Кресненското дефиле (ВИДЕО/СНИМКИ)

България Преди 9 часа

Над 24 ч. вече в района вали дъжд, нивото на река Струма се е вдигнало осезаемо

Благодатният огън пристига в Русе от Румъния

Благодатният огън пристига в Русе от Румъния

България Преди 10 часа

Това съобщи Главиницкият епископ Макарий, викарий на Русенския митрополит Наум

Oт Варна до Париж в униформа: Български полицаи охраняват Олимпиадата

Oт Варна до Париж в униформа: Български полицаи охраняват Олимпиадата

България Преди 10 часа

Двамата служители на реда имат огромен опит

<p>&bdquo;Претърпях две тежки катастрофи в живота си. Едната, в която ме блъсна автобус... Другата е Диего&ldquo;</p>

Емблематични жени: Фрида Кало

Любопитно Преди 11 часа

Какво не знаем за енигматичната мексиканска художничка

Демократическата партия на САЩ: Израел ограничава хуманитарните помощи за Газа

Демократическата партия на САЩ: Израел ограничава хуманитарните помощи за Газа

Свят Преди 11 часа

Вижте какво посочват конгресмените в писмо до президента Джо Байдън

Велика събота е! Последният ден от Страстната седмица

Велика събота е! Последният ден от Страстната седмица

Любопитно Преди 12 часа

Той е посветен на скръбта за починалия на кръста Спасител Христос, но и на очакването на Неговото Възкресение