Нашите гасят на 277 места, а и в Румъния
Източник: БГНЕС - архив
3
Му улни формирования от Сухопътните войски, ВВС и ВМС се включиха днес в потушаването на пожара в община Средец, Бургаска област, съобщиха от Министерството на отбраната.

В борбата с огъня участват части от военното формирование 52 590 - Ямбол от Сухопътните войски  в състав от 35 военнослужещи; от военното формирование 26 030 - Безмер от ВВС  в състав от 20 военни, и от военното формирование 32 890 - Бургас от ВМС  в състав от 23-ма военнослужещи.

Днес от авиобазата "Крумово" долетя вертолет "Ми-17" от ВВС, който участваше в гасенето. При двете огнища - около селата Факия и Момина църква, е пристигнал булдозер, който ще прави просеки и пътища в гората, за да минават по-лесно противопожарните автомобили.

Според кмета Иван Жабов изгорели са около 80 хил. дка сухи треви, храсти и горски фонд.
В общината остава бедственото положение.

И днес продължава участието на 35 военни с четири машини от  състава на военното формирование 26 400 - Благоевград, в гасенето на пожара в местността Бели бор в Рила. Пожарът е локализиран. Около 160 души участват в гасенето днес - пожарникари, войници, служители на парковете Рила и Пирин, на горски предприятия, както и доброволци. Използват се три пожарни автомобила.

359 сигнала за произшествия са регистрирани до полунощ, като 277 от пожарите са ликвидирани съобщи пресцентърът на МВР.

Три пожара са гасили огнеборците през последното денонощие във Врачанско, няма пострадали, нанесени са само материални щети, съобщиха от Областната дирекция на МВР във Враца.

Вчера към 4 часа в районното управление "Полиция" е съобщено за пожар в два фургона в землището на криводолското село Главаци. Фургоните са изгорели напълно, а причините за тяхното запалване  се изясняват.

Два часа по-късно е съобщено за пожар край железопътната линия между гарите Криводол и Ракево. Установено е, че горят сухи треви край линията, а огънят е обхванал и намиращите се в близост дървени траверси. Пожарът е загасен от огнеборците в Криводол.

Пожар е възникнал в гробищния парк на врачанското село Вировско. Горяла е суха трева на площ от  един декар, като огънят се е разпространил върху други пет декара суха трева и храсти в два съседни частни имота. Изгорял е  покривът на стопанска постройка в единия от  имотите. Разрастването на пожара е спряно от служители на  Областното управление "Пожарна безопасност и защита на  населението" и хора от селото.

Мълнии предизвикаха три пожара за ден в Смолянска област, съобщиха от ОД на МВР- Смолян.  Около тридесет декара гори край девинското село Беден са унищожени при два пожара, пламнали от попадения на природното електричество. Мълния е причина и за пожар в гориста местност край Чепеларе, при който са обгорени площи със сухи треви и храсти. 

Двуетажна къща изгоря при пожар в шуменското село Риш, съобщиха от ОД на МВР. Сигнал за инцидента е подаден около 9.20 ч. вчера. Изпратените противопожарни екипи от Смядово и Шумен загасили пламъците с 9,5 тона вода, но не успели да спасят от опожаряване къщата, стопанска постройка и 200 бали сено. Започнато е досъдебно производство.

При друг пожар, по пътя за село Енево, са изгорели близо 60 дка царевица. Сигнал за него е получен около 15 ч. вчера. Огнеборците локализирали огъня и предотвратили разпространението му към друг блок с царевица. Спасени от изгаряне са 350 декара. Причините за пожара са в процес на изясняване.

Още пет пожара, възникнали в сухи треви, са изгасили огнеборците в региона през последните 24 часа. За ликвидирането  им са използвани 9 т. вода. Пожарникари са изгасили вчера по  обяд и горящо дърво на булевард в Шумен.

В Областната болница "Д-р Иван Селимински" в Сливен е приет 64-годишният английски гражданин Стюарт Чеймбърс, който бил обгазен при пожар. Пациентът е настанен в отделението за реанимация. Установено е, че е вдишал дим по време на пожар в землището на сливенското село Голямо Чочовен вчера. Състоянието му е стабилизирано. Днес или утре ще бъде изписан  от болницата. Чеймбърс живее в селото заедно със своята съпруга.

По обяд вчера в района на планинското село за няколко часа горяха сухи треви и храсти. Огънят беше локализиран и загасен от екипи на службата за пожарна безопасност и защита на  населението.

Три сгради и два склада са спасили вчера от опожаряване във  винарски завод в съседното на Силистра румънско селище Остров  български огнеборци, съобщиха от  Областната дирекция на МВР.

Изгорели са покривна конструкция, дървен материал, навеси и  дограми. За потушаването на пожара от Силистра са били изпратени два противопожарни екипа.

Огнеборците от Силистра и друг път са се притичвали на помощ при пожари на румънска територия до сухоземната граница между двете държави, тъй като през Дунав трудно би могла да бъде превозена румънска противопожарна техника.

Българските и румънските пожарникари осъществяват стратегически проект "Съвместен мониторинг на риска при извънредни ситуации в трансграничния регион на река Дунав".

Целта е да се създаде единен модел за действие на българските и румънските спасителни служби при големи произшествия, бедствия и аварии в пограничната зона. Проектът е по програмата за трансгранично сътрудничество между България и Румъния.

В Благоевград днес вицепремиерът Цветан Цветанов посочи, че

за съвременна защита от пожари са необходими много пари и много техника.

На 14 септември службите за противопожарна защита в страната ще получат 42 нови автомобила, закупени с европейско финансиране.

"Водим в момента преговори с Европейската комисия за финансиране от Европейския съюз, за да закупим още техника. Знае се, че пожарната техника в страната е от най-остарелите - има автомобили на повече от 50 години. МВР не разполага със средства за подмяна на техниката, затова разчитаме на европейското финансиране", каза Цветанов.

Той посочи, че България има нужда и от един специален самолет, поне на първо време. В  момента се използват два оборудвани хеликоптера на Министерство на отбраната.
Коментари 3
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

3 коментара
 
Блондинка в банката: - Здравейте, бих искала да отворя обща сметка... - С кого? - Все ми е едно... Важното да е с някой, който…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Коалиция "Солидарна България", начело с Ваня Григорова, се регистрира в ЦИК

Коалиция "Солидарна България", начело с Ваня Григорова, се регистрира в ЦИК

България Преди 4 минути

Григорова заяви, че предопределящо за решението ѝ да участва в предстоящия вот е била огромната гражданска енергия по време на местните избори

<p>Отиде си виден български режисьор&nbsp;</p>

Почина режисьорката Мариана Евстатиева-Биолчева

България Преди 9 минути

Опелото ще се състои в събота в храма "Св.Седмочисленици" от 13.30 ч.

Германия арестува мъж за шпионаж в ползва на Китай

Германия арестува мъж за шпионаж в ползва на Китай

Свят Преди 41 минути

Твърди се, че мъжът е Помощник на германски крайно десен политик, който ще участва в изборите за ЕП

<p>Внасят обвинителния акт срещу шофьора, отговорен за смъртта на Ани и Явор</p>

Внасят обвинителния акт срещу шофьора, отговорен за катастрофата с две жертви на "Сливница"

България Преди 53 минути

Предстои насрочване от Софийски градски съд на разпоредително заседание по делото

ЦГМ затяга контрола: Патрули ще следят за неправилно паркиране в София

ЦГМ затяга контрола: Патрули ще следят за неправилно паркиране в София

България Преди 1 час

Възможностите да се паркира за 10-15 минути, без да се изпраща съобщение, ще намалеят, каза изпълнителният директор на Центъра за градска мобилност

"Зомби болестта на елените": Двама ловци умират от рядко заболяване

"Зомби болестта на елените": Двама ловци умират от рядко заболяване

Любопитно Преди 1 час

Мъжете хванали болестта от северноамерикански елени, заразени с хронична болест на изтощение

<p>Ким Кардашиян загуби повече от 100 000 последователи заради Тейлър Суифт</p>

Ким Кардашиян загуби повече от 100 000 последователи заради песен на Тейлър Суифт

Любопитно Преди 1 час

43-годишната Кардашиян все още не е коментирала ефекта на песента върху социалните ѝ медии

коклюш

Първи случай на коклюш във Велико Търново

България Преди 1 час

Диагностициран с болестта е 17-годишен младеж

Коалиция "БСП за България" се регистрира за изборите 2 в 1

Коалиция "БСП за България" се регистрира за изборите 2 в 1

България Преди 1 час

Корнелия Нинова коментира, че тръгват с амбицията да печелят доверието на хората

<p>Април или януари: Половин метър сняг падна в Италия (ВИДЕО)</p>

Месец след началото на пролетта: Половин метър сняг падна в Италия

Свят Преди 1 час

Максималните температури не надвишават 9 градуса, обмислят да отворят отново ски пистите

Порой и ужасяващи бури в Китай

ООН: Азия е най-пострадалият регион от климатичните промени

Свят Преди 1 час

Основната причина за жертвите и икономическите загуби са наводненията и бурите

а

Грозни пижами и космати чехли: Младежите в Китай на бунт с "груби" работни облекла

Любопитно Преди 1 час

Защо младежите в Китай се бунтуват четете в следващите редове

<p>Политически затворници в Беларус страдат от сериозни медицински проблеми</p>

"Вероятно просто ще умра тук": Политически затворници в Беларус страдат от сериозни медицински проблеми

Свят Преди 1 час

Беларус започна жестоки репресии срещу опозицията, след като в цялата страна избухнаха масови протести след изборите през август 2020 г.

Публикуваха в "Държавен вестник" указа на президента за промените в служебния кабинет

Публикуваха в "Държавен вестник" указа на президента за промените в служебния кабинет

България Преди 2 часа

Радев издаде указ и назначи служебния министър-председател Димитър Главчев и за служебен министър на външните работи

<p>Революционно - туристите вече ще влизат във Венеция с билети</p>

За първи път в историята - туристите вече ще влизат във Венеция с билети

Свят Преди 2 часа

Целта е да се намали натиска върху италианския град, който се задъхва под тежестта на масовия туризъм